close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Götterdämmerung bude létat !!

13. června 2017 v 5:47 | Petr |  Počítače etc...
Nadpis patrně nepochopíte, pokud jste neviděli Finskou - politicky nekorektní - crowdsourcingem financovanou - komedii Iron Sky alias "Železné nebe" : Prezidentka USA Sarrah Palinová vyšle, v rámci předvolební kampaně za znovu-zvolení, kosmonauty na odvrácenou stranu Měsíce. Kosmonauti jsou dva : běloch, který pracuje a černoch, který nic neumí, ale dobře vypadá na politicky korektních plakátech. Po přistání jsou kosmonauti překvapeni tím, že v kráteru "Schrodinger" najdou obrovskou Měsíční základnu postavenou nacisty, kteří v roce 1945 uprchli ze ZeměKoule. Celá jejich technologie je postavena na termojaderné energetice spalující Helium 3 - mají však velké problémy s výrobou počítačů, proto černošskému kosmonautovi ukradou mobil, že kterého udělají řídící počítač invazní kosmické lodi Götterdämmerung ( Podle Wagnerovy opery - Götterdämmerung = soumrak bohů ). Jednou z mnoha nezapomenutelných scén je střapatý "šílený vědec" který běhá s ukradeným mobilem a křičí : "Götterdämmerung poletí, Götterdämmerung poletí !!"
Skvělý film, který NAŘIZUJI shlédnout. Motiv s mobilem, který řídí kosmickou loď - zcela realistická věc - i "mobil Aligator" pro důchodce je postaven na nějakém super úsporném 100 MHz ARMu, což je o mnoho řádů více než výpočetní výkon, který dostal Američany na Měsíc - a to nemluvíme o "smartfounech" jejichž tehnické specifikace často převyšují PC z nedávných dob.

Co mě poněkud stresuje je ten paradox, že vývoj směřuje k tomu, že pro mnoho lidí bude, nebo už je mobil jediným kontaktem s Internetem, ale hlavně dostáváme se do zvláštní situace, kdy smartfoun bude jedinou výpočetní technikou, kterou budou lidi vlastnit. Tedy nezpochybňuju, že smartfoun naprogramovaný "šíleným vědcem" může řídit "Soumrak bohů" na cestě k dobytí ZeměKoule. Spíše se ptám : Jsou smartfouny "dosti smart", aby byly jedinou výpočetní technikou v domácnosti a hlavní výpočetní technikou, která "žene civilizaci" ? A opačná šťouravá otázka - nejsou "smartfouny" na tuto funkci až "příliš smart" ?

A opět - nezpochybňuju výpočetní výkon mobilů, ale "vše okolo" - od nepřítomnosti "řádného hardwaru" jako je klávesnice a myš, po "uživatelské zpříjemnění" ovládání ve stylu "my víme nejlépe - jak mají věci fungovat". Tedy od PC s nezanedbatelným výpočetním výkonem a desítkami let ověřenými a funkčními programy i periferiemi se dostáváme k mobilům, kde uživatel ani nemá přístup do souborového systému ( pokud vůbec ví co je soubor nebo složka ) a navíc nastavení a funkci mobilu ovládá pomocí "pravidelných aktualizací" Google, Apple a jim spřátelené megakorporace. Zdali je takový systém v zájmu uživatele je otázka. Jak svědčí první vlaštovky jako je "centrální mazání" knih ze čtečky "Kindle" nebo cenzura filmů na streamovacích službách - spíše ne.

Stojíme tedy před nějakými riziky ?
  1. Mocný úchyl, nejlépe "kvůli boje proti terorismu" nařídí megakorporacím vypnout nějakou důležitou funkci smartfounového "ekosystému". Nebo možná ne důležitou funkci, která bude znamenat okamžitý průser - spíše postupné omezování funkčnosti salámovu technikou - začneme fízlováním majitele a "bojem proti nepravdivým webům" a skončíme tím, že smartfounem vám chladně oznámí "záchranku nevytočím kvůli paragrafu 88 směrnice EU č. 666 ?"
  2. Dojde k prouše - mobilu nebo celého smartfounového systému - kde skončí vaše fotky, dokumenty, maily, bezpečnostní certifikáty a ostatní data ? V pr**** ( v cloudu ) ?
  3. "Appka" verze 6.3 vám plně vyhovuje, ale Appka Verze 6.4 je paskvil ( známe z windows ) - jak udržíte ( se vrátíte ) ke starší funkční verzi. A co když vám vyhovuje jiná verze než správcům "automatických aktualizací" ?
  4. A co úlohy na které Appka ve smartfounu nebude stačit ? Pamatujete si ještě příkazy "příkazové řádky" ? Kde kliknout jednou a kde dvojklik ? Formátovat odstavce ve Wordu ? Co dělá klávesa F2 ? Pokud se tyto a další znalosti vykouří můžeme si s negramotnými "trpicícmi Syřany" podat ruku !
  5. A co "veliké úlohy" na "velikém hardwaru" ? Dočkáme se Bluetoothem ovládaného auta nebo ( nedej Bože ) "Appkou" řízené jaderné elektrárny ?
Možná si myslíte, že "důchodce" planě láteří nicméně ve špitálních laboratořích jsem zažíl tolik "inovací na hovno", že prostě nemůžu udržet klidné nervy, když vidím postup stejným směrem i v "civilní sféře".
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama