close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neuspokojená potřeba utrpení ?

20. června 2017 v 5:22 | Petr |  Svět okolo
Agent Smith v Matrixu říká Morpehovi : "Věděl jste, že první Matrix byl stvořen jako dokonalý lidský svět, kde nikdo netrpěl a každý měl být šťastný ? Byla to katastrofa ! Nikdo program nepřijal. Přišli jsme o celou generaci. Někteří mysleli, že nemáme jazyk pro naprogramování vašeho světa, ale já myslím, že lidská rasa definuje svou existenci skrze bídu a utrpení. Vaše primitivní mozky nesnesly dokonalý svět, který vnímaly jako sen, ze kterého se chtěly probudit...."

Hmmm ?? Víte jak probíhá preventivní kontrola babin, které se vyléčily z leukémie ? Jaký je krevní obraz ? A co diferenciál ? Co lymfocyty ? Modřiny se dělají ? Dušná nejste ? Nohy otékají ? Tak ještě prohmatáme uzliny ! OK - kontrola za tři měsíce - objednejte se v sesterně. DALŠÍ !!! 5-7 minut a není co řešit. Po 4 takových babinách, které si na nic nestěžují, neb slezly hrobníkovi z lopaty přijde nápadně dobře oblečený borec na hranici třiceti a čtyřiceti let : "Doktore !! Něco se se mnou děje : Po divoké noci v baru s Tequilami a RedBully jsem ráno běžel na Lysou Horu, ( 10 km do kopce, 1 km převýšení ), cestou jsem promokl na kost a když jsem doběhl domů - celé tělo mě bolelo, celý zbytek neděle, až se mi mladá přítelkyně posmívala, že už jsem starej. Nevím co mi je, ale cítím, že už to není jako ve dvaceti." Tak začnete s borcem opatrně vyjednávat jakože : "Uděláme základní vyšetření, která ( pravděpodobně ) neukážou nic a pokud nenarazíme na nějakou hrubou patologii je nutné včas přestat pátrat, protože příliš podrobné vyšetřování zdravých lidí na sub-atomární úrovni prudce zvyšuje pravděpodobnost poškození pacienta zbytečnou léčbou nezávažné / neexistující choroby". Po více než hodině ( během které byste zkontrolovali dalších 10 spokojených babin vyléčených z rakoviny ) muž celý nespokojený odchází domů, že jako přijde na kontrolu "s výsledky", ale spíše vypadá, že půjde hledat "jiného specialistu", který bude mít lepší klíč na jeho problémy.....
Umírající
Tedy obecně vzato až do 70. let 20. století - si každý dospělý pamatoval nějakého příbuzného, který dostal strašlivou chorobu, třeba zápal plic před érou antibiotik a na tu dlouhé týdny v hrozném utrpení pomalu umíral. Nebo příbuzné zabité ve válce, nebo sourozence zemřelé v kojeneckém věku. Dnes jsme z tohoto hlediska dosáli "dokonalosti prvního Matrixu". Nikdo zásadním způsobem netrpí a dokonce spousta lidí nikdy - skutečně trpícího - ani neviděla. Agent Smith měl zjevně pravdu, protože lidská mysl začíná spojení s realitou, bez dostatečného utrpení, postupně odmítat. Příklad : dovedete si představit jak po II. světové válce ( tehdy mladí ) lidi, co jediní z celé rodiny vylezli živí z koncentráku bojují za nějakou typicky dnešní "galakticky důležitou" kravinu jako "zvířecí práva laboratorních zvířat" nebo "záchody pro třetí pohlaví" ?

Zbývá jediné a to vysvětlit mechanismus tohoto fenoménu : V robotice i v neurovědách jsme probírali, že čidla, aby byla užitečná pro různé intenzity signálu, musí mít regulovatelný práh citlivosti. Pokud dlouho nepřijde žádný podnět čidlo ( receptor v mozku ) prodělá zpětnou vazbou "UP-Regulaci" ve smyslu zvýšení citlivosti, nebo zvýšení počtu receptorů. Pokud opravdu dlouho nepřijde závažný podnět zvýší se citlivost čidel tak, až normální a běžné podněty začnou způsobovat - silnější než normální - reakce. Odtud dnešní "přecitlivělost na každou kravinu".... Boj Evropské unie za zakřivení banánů a okurek. Hyper přecitlivělost každého na každý náznak "porušení jeho práv", nebo hysterický boj proti každému náznaku "špatného chování" od "xenofobie a rasismu" po párek v rohlíku ve školním bufetu. Mnohé z těchto těžce vnímaných křivd vůbec neexistují a jsou jenom šumy přecitlivělých receptorů v našich mozcích.

Ještě před 50-60 lety měl každý příbuzného, který zemřel v horečkách, blouznění za strašlivých křečí a na jeho pohřbu došlo k "resetu" příliš citlivých receptorů. Proto lidi neřešili žádnou z moderních blbostí, protože "žiju, mám co jíst, kde hlavu složit a nic mě nebolí". Je to málo když západní civilizace nabízí ( skoro všem ) právě toto ? Je to "nechutný bazál" nad který musí "ezotericky orientovaná" populace "transcendovat" a vymyslet si boj a utrpení z nepřítomnosti extra hajzlíků pro 0.03% transsexuálů ?

Na druhou stranu - navzdory bordelu, který odpuzuje od práce ve zdravotnictví - nemohu dostatečně poděkovat za tu příležitost přivést pár beznadějných pacientů ( v dobrém ) "do hrobu", protože moje receptory jsou resetovány na dva životy dopředu. Až mám neblahý pocit, že když na lidičky, co "kvůli ničemu" křičí a hrozí pěstičkami reagujete ve stylu "snad nebude tak zle" - mají vás za hrubiána a cynika, protože je dráždí, že jejich problémy považujete ( právem ? ) za nicotné.

Nepřeju žádnému příbuznému nikoho z nás strašlivou smrt, "pro poučení ostatních", ale z pozice člověka, který vzdáleně "čichl" k utrpení, přemýšlím jak předat takovou zkušenost ostatním, kteří řeší gigantické problémy, že "ve čtyřiceti to není jako ve dvaceti". Otázka je jestli takovou zkušenost lze sdílet a přitom nikoho nezatáhnout do skutečného utrpení a skutečné mizérie, která je vždy blíže než jsme ochotni připustit.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama