close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Frýdek-Místek: chci defenestraci kvůli "Hříbku"

3. srpna 2017 v 0:05 | Petr
V roce 1974 jsem se dostal do "malého oddělení" mateřské školky a týž rok jsme za dobrého počasí šli poprvé "na Hříbek" - což byl kolotoč zvláštní konstrukce zhotovený koncem 60. let ve Frýdecké Mostárně - tehdy divizi "národního podniku Vítkovické strojírny".
Hříbek se mezitím stal symbolem města. Vydržel 70. léta, 80. léta, 90. léta. za nového milenia točil ještě moji starší dceru a najedou Bác - místo Hříbku je jednoho dne jenom betonová díra v zemi s pletivem a na něm nápis "Dětský prvek DOČASNĚ (!!!) odstraněn". Mohl bych sice argumentovat nějakou nejapností jakože od doby "ovobození Rudou Armádou" v roce 1968 je známo, že jednotka dočasnoti je "jeden furt" ale problém Frýdku-Místku je, že zdejší magistrátní zastupitelstva jsou napříč politickými stranami ti nejzlodějštější prolhaní hajzli jaké si dovedete představit.

Příklad : měli jsme architektonickými cenami ověnčený zimní stadión, který se v divokých 90 letech "privatizoval" pak byl zkrachovalý, zastavený bankám, pak jej magistrát vykoupil zpět, aby prohlásil, že nemá několik milionů na běžnou údržbu a proto bude muset stadion nechat strhnout. Což se taky stalo a na místě vyrostl Shopping park "Frýda" který je díky své ne-architektuře obyvatelstvem nazýván "třídírna odpadu", protože opravdu vypadá jako hala recyklačního závodu u železnice do Ostravy.

Ok - "staré musí ustoupit novému" - jenomže to bychom nebyli u kurva-zastupitelstva města Frýdku-Místku, aby to nemělo jistou hořkou příchuť. Magistrátní úředníci nabulíkovali investorovi "třídírny odpadu" že kolem po silnici projede 40 000 aut denně - což dle marketingových propočtů je lokalita výnosnější než shoppiny v Praze. Páni poslanci tak nějak zapomněli, že z těch 40 000 aut je 25 000 polských kamionů, které tu jezdí neb není dálniční obchvat a dalších nejméně 5000 aut jsou lakomí Guralé z Třinecka a Těšínska, kteří mají vše za polovic od příbuzných v Polsku. Ergo investor krachuje neboli : "hledá strategického partnera". Frýda je poloprázdná, 700 mega je v prdeli, a svým způsobem dobře jim tak, alespoň poznali charakter "mužů na radnici", kterým cpali úplatky.
Pak jsme na nejhorším sidlišti / ghettu ve městě měli stoly, lavičky, pískoviště, basketbalový koš a altánek, kde měl bolševik v úmyslu pořádat "promenádní koncerty". Nebylo pár desítek tisíc na šmirgl, štětky a barvy k údržbě této "vybavenosti" ale zato bylo 7 mega na "vložku s křidélky" - hrůzostrašné laminátové mostrum, které celý park zabilo tak dokonale, že před týdnem, když jsem tam byl se psy - viděl jsem jenom kopačákem omlácenou, deštěm protékající "vložku" a kolem bezdomovce a narkomany - krom borce se dvěma velikými psy - všichni "spořádaní občané" chodí uctivě okolo. Mimochodem "vložka s křídélky" též dostala architektonickou cenu - ale dnešní - od mutlikulturně etnicky a genderově integrovaných rychlo-architektů - což se dle reálné reakce veřejnosti vůbec nepočítá.
Pak jsme měli industriální retro - Landsbergerovu továrnu. Alias bývakou textilku, po které by se v Praze-Karlíně multikulturní miliardáři mohli utlouct, aby tam udělali třeba další pobočku "nakladatelství Ekonomia", nebo loftové byty za hafo peněz. Ne tak ve Frýdku - tam dostali kurva-papaláši slíbeno hafo úplatků - takže textilku z 19. stol. - zbořit - jaképak copak. Jenomže mezitím tak nějak praskly ty lži a průsery s krachujícím investorem "Třídírny odpadu", takže prázdný oplocený plácek s cihlovou drtí rozježděnou buldozerem máme v centru města už hezkou řádku let.

OK jak to tedy souvisí s ikonickým kolotočem "Hříbečkem" : cituji doslova včerejší prolhaný "Zpravodaj" místní radnice : "Na současném odstraněném dětském prvku byla provedena nezávislá technická kontrola odborným revizním technikem v oboru tělocvičného zařízení a dětských hřišt..... Pro vysokou fianční náročnost opravy bylo doporučeno tento prvek již dále neprovozovat" A pak ještě :"My v současné době zkoumáme jaké máme možnosti jej opravit, nebo nahradit prvkem jiného charakteru".... a na závěr (ne)optimistické : "Atypické dětské prvky, jako je tento se certifikují až po zhotovení a instalaci na místě samém, takže se jedná o velmi náročný úkol."

Se znalostí výše uvedné historie "architektonického rozvoje" organizovaného magistrátními kurvami - jak byste předchozí odstavec interpretovali ? Co uměla postavit Frýdecká Mostárna v 60. letech, bolševik to 40 let pečlivě udržoval - a fungovalo to až do letošního jara - to dnešní zkurvení aparátníci umí jenom vytrhnout jeřábem ze země a odvézt do šrotu. Lze větám o "odborném revizorovi tělocvičných zařízení" a "náročném úkolu" rozumět jinak ?

Na cyklistických výpravách po Balkáně jsem opakovaně slýchal historky o starostech obcí, co zklamali důvěru občanů, pak šli se sousedy na lov divočáka a za rok je našli ohryzané liškami s kulkou zezadu v lebce.... My Češi jsme holubiččí povahy. Komunální volby příští rok nestačí, protože zkušenost z Frýdku ukazuje, že zloději se domluví napříč politickými stranami, proto žádám kompromis : lidi nestřílejte ty hajzly - vemte je za límec a z oken s nimi ven !!!
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 7:50

Využiji toho, že jste asi nedopatřením nevypnul komentáře. Chtěl bych na Vás po těch letech kontakt, jakýkoliv, beru i korespondenční adresu, klidně budu posílat i dopisy. Tím že v Praze dělají sledovače nereálného a sumo se vrhlo do cenových relací 5000+ nemá pro nás cenu jezdit tam a tím se mi zmařila možnost se s Vámi setkat a popovídat si o našich robotech nebo i EV a dalších tématech.

2 Petr Petr | E-mail | 3. srpna 2017 v 8:41

Připojuji se k žádosti o kontakt, korespondenční adresu, také nemám problém poslat klidně dopis. Téma obrana proti dronům, více raději v SZ.

3 Midix Midix | 3. srpna 2017 v 16:58

Myslím, že je málo měst, které by nepotřebovali defenestraci. Díky mlčící většině se nestane nic. Viz některé vaše předchozí články. Lidi mají pocit plných bříšek tak je nic nenutí k akci a nastoupí zase zprvu nenápadně diktátoři cenzoři jako v minulosti. Přijdou noví Maové Leninové Hrabišové - Ach kéž bych se pletl.

4 Radek Radek | E-mail | 3. srpna 2017 v 17:27

Když Vás to tak štve, máte v plánu podniknout ještě něco dalšího než napsání tohoto článku? Tady si to totiž moc lidí z Frýdku nepřečte.
Jinak výborný blog, díky.

5 Frýdečák Frýdečák | 3. srpna 2017 v 20:54

Mockrát díky za články, skvělý blog. Akorát nápad na defenestraci je jako vytržený z novinkovských komentářů.. ta zahořklost vám nesedí.
Vždy půjde někomu o prachy, s tím nikdo nehne.
Pro člověka cítícího tragédie, pro člověka myslícího komedie..

6 IvanH IvanH | 4. srpna 2017 v 7:00

Pozor na defenstráciu. Po tej z roku 1618 začala 30 ročná vojna. :-D

7 vava vava | 4. srpna 2017 v 7:20

Ty vypnutý diskuse měly asi svůj důvod, ale trochu mě ta jednosměrnost toku dat deprimuje. Nešlo by to třeba dělat přes twiter, že by tam byl odkaz na novej článek a diskuse taky tam ? Na twitru se dají problémoví bloknout ...

8 Vladan Vladan | E-mail | 5. srpna 2017 v 1:20

Nestalo se mi posledních 20 let, že bych od televizních zpráv vstával s pocitem štěstí, tak jsme televizi před čtyřmi lety vyhodili .  Po přečtení takového článku je mi zase úzko. Vladan

9 budibudi budibudi | E-mail | 5. srpna 2017 v 13:45

Podobný je to všude. U nás na vsi na druhém konci republiky než je FM byl kvalitní léty prověřený kolotoč na kterém jsme se vyřádili. kdo si nedal pozor dostal ránu, ale to byl jeho problém. Je to cca 3-4 roky zpět co jej zlikvidovali do šrotu jako nevyhovující, "nebezpečný", nestandartní a netypizovaný prvek zábavy pro děti. Místo něho vybudovali standartizovaný unifikovaný "bezpečný" dětský hřiště, které najdete všude ve městech. Blbé je že nikdo si tam od té doby nehraje. Ani mým dětem se nelíbí.

10 semtamčum semtamčum | 7. srpna 2017 v 13:44

Moc kreativní ten hřib nebyl, je čas na něco nového - třeba obří prezervativ, když vložku už máte. Jinak té staré budovy je škoda. Tyto prostory, když už o ně opravdu nikdo nestojí, dnes využívá mládež na ty jejich "super" podniky v industriálním stylu (holé zdi udusaná hlína ;) a jiné estetické skvostli, viz třeba Kavárna co hledá jméno:)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama