close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Sudety očima východňára

19. září 2017 v 5:36 | Petr |  Svět okolo
Již je tomu rok, co mě šokovala Slapská přehrada a okolí a opět nastala doba naší "dovolené" která se už třetí rok shoduje s "Klubovou výstavou Klubu chovatelů švýcarských honičů". Jelikož tvrdé jádro klubu pochází z oblastí od Prahy na západ - musíme my východňári přejet naši drahou matičku někam do Chržína, nebo do Vysočan u Chomutova.

Pokud vidláci z východu opustí domovinu a dostanou se západně od Humpolce je to pro ně šok. Nejinak tomu bylo letos, kdy jsem jel tak daleko západně, že tak daleko jsem uvnitř Česka ještě nebyl, pokud nepočítáme občasnou služební cestu do Karlových Var. Tedy jedete přes Hradec-Králové do Prahy. ( Na cestu po D1 už nemám odvahu ) projedete kolem Letňanského výstaviště, kde starší pes chytne hysterický záchvat, protože si myslí, že výstava se bude konat tam. Pak projedete kolem Letňanského shopping parku, kde chytne hysterický záchvat paní Kubáčová, protože si vzpomene, že za dob zoufalé bezdětnosti jste ji slíbíli ( a nesplnili ) návštěvu obchodu Babiez, pak už odbočíte táhlou pravou zatáčkou na Ústí nad Labem a na sjezdu č. 18 se vydáte směr Slaný - Chomutov.

První šok nastane ještě na území Středočeského kraje - je krásné směrovat kamionovou dopravu přes Slaný, ale to by v centru - pod hradbami nesměl být kruhový objezd tak zanedbatelného průměru, že kamión s návěsem zablokuje dopravu ve všech 4 směrech současně. Alespoň jste poučení proč rádio hlásí tak často "kolony ve Slaném asi na 50 minut".

Pak vjedete do Ústeckého kraje a po několika desítkách metrů si uvědomíte, že celá řada politiků z tohoto kraje dlí ve vyšetřovací vazbě a bude dlít i v kriminále in sha Allah. Ve skutečnosti ale spíše ne. V čem je to porozření po desítkách metrů ? Středočeská rozbitá silníce s plevelem co roste v prasklinách totiž ostrou čarou končí a začíná 2x tak široká zcela nová silnice z asfaltu tak černého a tak hladkého, že pochopíte, co znamená krajské heslo ROP SeveroZápad "Vize přestane být snem....."

Dojem "sociální vyloučenosti" regionu je neodvratný. Vysočany u Chomutova sestávají celkem ze 4 budov : krematoria, kostela a 2 budov hotelu, kteréžto budovy jsou 20 kilometrů od centra Chomutova. Ptáte se recepční jak se hotel uprostřed ničeho uživí. Dostanete odpověd :"Jsme nejoblíbenější hotel v Chomutově, protože jsme dostatečně daleko od problémových oblastí. Stejně jsme si ale pořídili kamerový systém ....."

Samotný Chomutov je výstavní, místy až příliš. Německé vily hutních a strojírenských podnikatelů ze starého Rakouska prostě udeří do oka a dávají důvod k hlubokému zamyšlení. Místní, zejména starousedlíci z dob před osdunem Sudetáků, mluví o minulosti s hrdostí a směrem k dnešku jsou zamlklejší a zamlklejší. Obecně vzato dostaly Západní Čechy celkem tři rány. První byl odsun Němců neodvratně spojený s příchodem pochybného obyvatelstva České národnosti. Druhý bylo zahájení těžby hnědého uhlí v povrchových dolech. Kdo nebyl dosti schopný na hlubinnou těžbu na Ostravsku - stále ještě byl dosti schopný na povrchovou těžbu zde. A poslední rána byla dodnes trvající migrace východoslovenských Rómů, které zde na západě zadržela německá hranice.
A vskutku, kolem vil bohatých a odsunutých Němců dojdete až k předimenzovanému "městskému stadionu a akvaparku" postavenému z peněz "Regionálního operačního programu SeveroZápad - Vize přestávají být snem". Za ním se už na svahu rýsuje Jirkov se sídlištěm, kde na každém okně visí tři satelitní talíře, což je neklamná známka "vyloučené lokality".

Tedy shrnuji : vyhnali jsme z republiky milión Němců a místo toho jsme Sudety zalidnili 300 000 zlatokopy a 300 000 Rómy. Pokud nepočítáme vily postavené z "odkloněných" pěněz "ROP SeveroZápad" jejichž výskyt bych čekal spíše v Ústí nad Labem - nevznikla po odsunu Němců jediná vila za peníze alespoň vzdáleně poctivého původu. Nelze se tedy divit frakci pražských intelektuálů, kteří tvrdí, že odsun poškodil především Česko. Na druhé staně si stačí poslechnout některý z projevů budoucího německého premiéra Martina Schulze a člověk je zase rád, že minulost se už změnit nedá, a že bychom možná měli zkusit změnit alespoň přítomnost a tím snad i budoucnost.....
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama