close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Babiš a fenomén shnilého ovoce.

30. ledna 2018 v 5:44 | Petr
Je pozoruhodnou vlastností levicových politiků nastavit patologický systém fungování společnosti a pak drakonicky trestat lidi, že jednají v souladu s nepsanými pravidly tohoto systému. Příklad - bolševický socialismus rozkradl soukromé vlastnictví, rozvrátil hospodářství i právní stát. Lidi se na všechno vykašlali, a řekli si : "kdo nekrade, okrádá rodinu" a bolševici na to reagovali drakonickými tresty za "rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví". Jakože ploty kolem "šumperáků" ve Sviadnově jsou ( téměř ) bez výjimky vyrobeny z "tahokovu" - výrobku tehdejších "Válcoven plechu Frýdek-Místek národní podnik", které jsou jen 300 metrů daleko za řekou, ale běda koho chytli....

Každý režim má problémy s poctivostí - a je pozoruhodné, že někdy se ty problémy vyskytují napříč režimy a napříč kontinenty. Takže stát s největším automobilismem na světě - USA - má též největší trh ojetin na světě a má ( jako my ) veliké problémy se "stočenými" tachometry. Dokonce tak velké a tak dlouho trvající ( patrně už of Fordu T ), že tento fenomén pronikl až do učebnic ekonomie jako fenomén "shnilého ovoce". Teorie říká, že pokud se ( přechodně ) na trhu vyskytuje zboží poctivé a zboží nepoctivé - aniž by zákazníci měli jednoduchou možnost je od sebe rozlišit - časem poctivé zboží úplně vymizi a začné se objevovat jen zboží nepoctivé. Američani uvádějí právě stočené tachometry jako příklad - pokud někdo chce prodat "poctivou" ojetinu bez stočeného tachometru - prodá ji buď mimo veřejný trh známým příbuzným atd. Nebo nechá stočit tachometr a prodá ji na veřejném trhu, nebo je ( poctivý ) blázen a prodá ji na veřejném trhu bez stočení tachometru - v takovém případě se o to postará překupník, který je v takovém případě ( většinou ) kupcem.

OK - příklady tohoto typu vidíte v malém všude kolem sebe. Stačí navštívit jakýkoliv obchod s běžným zbožím "konzumní" kvality. A naopak zboží vyrobené "jak se má" je exkluzivní luxus za desetinásobek tržní ceny. O tom ale dnešní pohádka není. Dnešní pohádka je o Euro-bolševické podpoře patologického společenského systému a trestech za reakci na něj.

ERGO - byli patrně v minulosti lidi ( kapitalisti ), kteří vyráběli poctivý produkt a prodávali jej za poctivou cenu. Ford, Baťa - i když o obou z nich byly už tehdy pochybnosti. Ford dokonce nechal Fordku T dojet vlastní silou po schodech až do soudní síně, aby dokázal, že jeho výrobek je dostatečně kvalitní. Takoví kapitalisti jsou dnes označováni za relikty minulosti. Dnes je moderní "neprůhledná korporace" zabývající se "čímkoliv co nese", kde ( pravděpodobný ) vlastník je v pozici bohatě placeného předsedy dozorčí rady. V rámci fenoménu "děláme co nese" se korporace velice citlivě zabývá stavem "podnikatelského prostředí". Takže v součastnosti neletí "poctivý produkt za poctivou cenu" ale naopak letí "čerpání" dotací pocházejících ze státního dluhu a nekrytých peněz.

Ergo "kapitalisti, kteří nečerpají" jsou v pozici auta bez stočeného tachometru. Snížením svého zisku o ( dobrovolně ? ) odmítnuté dotace jsou "čerpající" konkurencí postupně vytlačováni z trhu. Co je tedy "morálně" horší, když EU a stát rozdává "peníze za nic" nebo když místní podnikatelé / mafiání za ty peníze "nic" dodávají ? Při té příležitosti je nutno podotknout, že firma, která se méně dere o dotace, neb ( jakeš takež ) přežije bez nich, by paradoxně uměla tyto peníze využít lépe, než "kmotři" politických stran visící na "Dotačním programu severozápad" ( a další světové strany ).
Takže shrneme - Babiš má své "Čapí hnízdo". Pokud bychom mikroskopicky prozkoumali jeho podnikání našli bychom určitě ještě větší průsery za větší prachy. Pokud bychom vzali seznam našich miliardářů a stejně podrobně bychom prozkoumali jejich podnikání - "Čapí hnízdo by měl každý z nich", protože : "kdo nečerpá, okrádá ( svou ) firmu". Jsou výjimky : Dalibor Dědek z Jablotronu - se ( kdysi ) zabýval oblastí tak úzkou že na ni nebyly vypsány žádné dotace, dnes se ale jeho firma rozrostla ve veliký holding s různými službami - takže je velice pravděpodobné, že nalezení nějakého toho "neoprávněného čerpání" by bylo jen otázkou detailnosti kontroly. Nebo ten nezvolený senátor z firmy Juta - taky má tak úzký předmět podnikání, že na něj "Euro-korupčníci" nemysleli. Mimo tyto ojedinělé jednotlivce - "všeci kradnů".

V žádném případě to neberte tak, že obhajuju zloděje, navíc takové, kteří sami mají dost a přesto "čerpají". Každý má možnost odmítnout nepoctivost, bydlet na sídlišti, jezdit Daciou Logan a poslouchat, že proti nepoctivé společnosti se ozývají jenom "nevzdělaní a neúspěšní". ( Protože "úspěšní kradnů" ?? ) Berte to však tak, že jsou společenské systémy, kde hromadíte prachy a vedlejším produktem je "všeobecné blaho" pro ostatní lidi a jsou ( častěji se vyskytující ) společenské systémy, kde "za každým velkým majetkem se skrývá zločin".

Pozoruhodná je otázka "kdo je kdo". Evropa z plodů práce minulých generací dotuje Euro-intelektuály, kteří se vytahují na Čínu, která za 40 let usilovné práce a porušování "lidských práv" zaplavila svět zbožím a za ty prachy vyvedla stovky miliónů ( vlastních !! ) lidí z bídy a hladomoru, kam je uvrhl jejich vlastní bolševický teror..... Dokázali bychom totéž ? A kterou část - usilovnou práci, nebo teror fanatiků ?? Při striktním dodržování všech "regulací" a "práv menšin" ??? Vedeni Junckerem, Merkelovou, Babišem ????

Jinými slovy, jestli bude současný Euro-systém pokračovat - můžete vzít jed na to, že i v roce 2059, až bude premiérem "Omar ibn Ali ibn Hassan ibn Mohamad al České Budějovice" - i on bude mít problémy vysvětlit, kde vzal prachy na stavbu mešity v severních zahradách Pražského Hradu - pokud bude někdo mít odvahu se jej na to ptát.....
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama