close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Poučení z čínské kulturní revoluce

23. května 2017 v 5:11 | Petr |  Filosofování
Myslím, že jsem o Číně už jendou nepřímo psal a taky jsem psal o našich "důchodcích verze 2.0". Článek o důchodcích tvrdil, že pokud se někdo narodil za "svinského režimu" zůstane mu "svinská reaktivita" v krvi až do smrti. Za tento článek jsem dostal menší "kartáč" jakože nedostatečně respektuju "moudrost šedin", ale nemohu si pomoci - pravda je na mé straně - kdo se zamlada naučí, že být svině se vyplatí - těžko od něj ve stáří očekávat "moudrost a charakter".

Vezměme si takový přiklad - a to je komunistická Čína. Čínská společnost je velmi tradiční a má mechanismy, které existují a fungují tisíce let. Proto se patrně nebude nikdo divit, že když se po II. světové válce a po občanské válce s Kuomintangem - ujali na čínském kontinentě vlády komunisti - krom krvavých čistek a pronásledování virtuální i skutečné politické opozice se ve venkovské a agrární Číně nic tak úplně převratného nedělo. Jak už jsem říkal. Společnost je tradiční, venkovani jsou po tisíce let zvyklí na podivné rozkazy z paláců v Pekingu, nad kterými pokývají hlavami a jdou zase sadit rýži.... Zásadní úlohu na kontinuitě společnosti totiž mají "staří mistři" tedy lidi ve věku seniorů se zkušenostmi a někdy i vzděláním, kteří mají v čínských rodinách, místní správě a "malé politice" rozhodující slovo. Přitom je nutno podtrhnout slovo "vzdělání". V kultuře s obrázkovým písmem je totiž velice snadné zůstat "praktický negramotný" - stačí nenaučit se dostatek znaků ke čtení starších a složitějších textů a máte handicap, který už nikdy nedoženete.

Jenom taková poznámka - osobně jsem se učil latinku, azbuku a řecké písmo - a po zkušenostech s těmito evropskými a hláskovými abecedami mám k čínskému písmu nezměrný respekt a mám obavy, že žádná česká škola není na té na úrovni, aby v Číně obstála byť jen jako základka učící dětičky prvních 5000 znaků, které jsou nutné abyste mohli přečíst "alespoň základy".

OK takže máte komunisty, kteří jsou lační revolučních změn a proti nim venkovské mudrce, kteří zažili ještě císařství, sérii občanských válek, II. světovou válku a o celém komunismu si myslí svoje. Jak v takovém případě "zažehnete revoluční kvas". Třeba by se dala zfanatizovat mládež ? Třeba založit televizní stanici ČT Déčko: vysílající "propagandu pro děti", které nemají zkušenosti a nejsou pod tak silným vlivem vesnických seniorů - Ne ?

Přesně tak to Mao Ce Tung udělal - vyhlásil "Velký skok vpřed" a jeho nezanedbatelnou součástí byla výzva mládeži k ničení "zdroje reakce" na školách. "Skok Vpřed" i "Kulturní revoluce" byly vskutku hnusné časy plné vraždění, udávání , likvidace schopných neschopnými, odsunu ( opravdové - nikoliv EURO- ) inteligence z měst na venkov a odtud do gulagu, bídy, hladomorů atd.... Fuj - ještě že už je ta doba pryč.

Ale je ta doba opravdu pryč ? Přestavte si že čínská společnost měla od předpotopních dob jasnou strukturu se svými rolníky, vesnickými murdci a císařskými úředníky a najednou byla kontinuita přerušena jednou generací, která je sotva gramotná ( kvůli nezvládnutí těžké výuky obrázkového písma ), ale má o svých schopnostech přemrštěné představy protože : " kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??"
Máte pocit, že fantazíruju, že takoví lidé jsou dávno mrtví ? Pokud někomu na začátku kulturní revoluce v roce 1958 bylo 13 ergo je ročník 1945 a dnes je mu 72. Všichni komunističtí pohlaváři v Číně - velcí i malí, všichni lokální politici a komunističtí šéfové státních podniků jsou přesně tato generace. Lidi, kteří zahubili ( ještě císařskou ) inteligenci a pak zůstali celý život blbí jak troky. Lidi, kteří byli odměňování za hrůzy a nemorálnosti, chváleni za špatná rozdhodnutí - dnes sedí za "kormidlem" největšího státu na světě.

Pozoruhodné je, že "generaci kulturní revoluce" se nyní snaží od moci odstavit generace mladší. Už samotné ekonomické reformy koncem 70. let začaly až po likvidaci Maových pohrobků. Nebo dnešní situace, do které je ze zahraničí málo vidět - nicméně předchozí prezident Chu Ťin-tchao se narodil v roce 1943 zatímco dnešní prezident Si Ťin-pching je o "půl generace mladší" a je ročník 1953. Pnutí při této generační obměně se projevuje občasnými zprávami o popravách vysokých funkcionářů "pro korupci" případně záhadným chovámím čínské vlády vůči západním korporacím, protože každá zahraniční firma je ( úplatky ) napojená na konkrétní "křídlo" komunistické strany. Tato "křídla" spolu vedou boj o moc a podle momentální pozice dané kliky "v ligové tabulce" se státní správa chová i k příslušné západní korporaci.

Ale proč bychom se strachovali z toho, že morálně pochybné "cementové mozky" šéfují jaderné velmoci s nejpočetnějším vojskem na světě - důležité je poučení z dnešní pohádky : Je vůbec nutné ? Nevidíte kolem sebe diskrétní avšak všudypřítomné utloukání učitelů a celého školství motykou ? Nevidíte návrat komunistických socialistických "ideologicky prověřených soudružek", které nic neumí avšak určují systém výuky ? Nevidíte to riziko, že z "multikulturních" škol vychází generace bez matematiky, přírodních věd, bez cizích jazyků, bez náhledu na své (ne)schopnosti, která bude zatěžovat společnost dalších 60 let ? Ještě, že máme jednoduchou hláskovou abecedu, takže ( snad ) nikdo nezůstane až do vysokého věku úplně negramotný. Nicméně propagandistické ovlivňování dětí je šíleně nebezpečné - tak nebezpečné, že se nebojím zopakovat již jenou řečenou větu : Bůh ochraňuj naše děti - před námi !!!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama