close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Evropská Unie = Sovětský Svaz + 30 let.

26. června 2018 v 5:27 | Petr
Možná přesnější než Sovětský svaz by byla "hospodářská větev" komunistického impéria - RVHP, ale protože vlastností komunistického režimu byla právní "bahňačka", kdy si vzájemně rozkazovali soudruzi, kteří dle psaného práva vůbec k tomu neměli pravomoc - můžeme nadpis vzít jen jako mírné zjednodušení.

Tedy bolševismus začal jinak v "mateřské zemi Sovětů" a jinak v Rusáky "osvobozené" části Evropy. Nakonec se tento společenský systém ukázal jako vadný, ve všech státech bez výjimky, protože všude vedl k zaostalosti a hopodářskému úpadku. ( Čína se nepočítá, ta nakonec došla ke kapitalismu 18. století. ) Nicméně kdybychom sledovali historii komunistických států, můžeme nalézt několik období, které se vyskytly prakticky všude.
  1. Převzetí moci komunisty - často krvavé
  2. Zastrašení kritiků a oponentů - soudními procesy, gulagy, popravami.
  3. "Velká reforma společnosti" - znárodňování, hutě, doly, zbrojení, paneláky, JZD
  4. Pokus o skutečnou reformu ( "kontrarevoluci" ) - protože lidi jsou nespokojení a surové železo ani důlní rypadla nechtějí kupovat.
  5. Normalizace - tedy pokračování v původním kursu
  6. Stagnace
  7. Rozpad
Někde mezi body 4-6 došlo k tomu fenoménu, že komunistický režim vyčerpal všechny možnosti jak dělat věci, které jsou kompatibilní s původní komunistickou ideologií. Tím se dostal do situace, ( kterou známe i dnes, ) kdy : "účinné řešení je politicky nepředstavitelné".

Aby na mně nikdo nekřičel dovolil bych si rozepsat i vývoj Evropské Unie :
  1. Poválečná konjunktura a uvolňování obchodních bariér
  2. Snaha po "užší integraci" států a odpor proti tomu
  3. Překovávání odporu intrikami a byrokracií,
  4. Stagnace, dluhy, nezaměstnanost - způsobené intrikami a byrokracií
  5. Volání po reformě.
  6. Nucené pokračování v původním kursu
  7. Rozpad.
Tedy nejsou tam žádné gulagy, ani soudní procesy, nicméně někde mezi body 4-6 došlo k tomu fenoménu, že EU vyčerpala všechny možnosti jak dělat věci, které jsou kompatibilní s ideologií "užší integrace" a taky se všemi Euro-obezličkami původně spadajícími do kategorie "intrik". Tím se EU dostala do situace, kdy : "účinné řešení je politicky nepředstavitelné".

Taky ta neochota k dělání věcí "politicky nepředstavitelných" je v obou případech podobná : Ve starém dobrém komunismu by totiž každá další reforma znamenala zlomení moci komunistické vlády, zatímco účinné reformy Evropské Unie vyžadují osekání moci Bruselské byrokracie - obojí je pro lídry ohrožující, proto k tomu nidky nedojde ( dobrovolně ).

Mohli bychom takto idylicky srovnávat i další fáze vývoje EU - jakože jednoho dne vypukne "sametová revoluce verze 2.0". Vstaneme v sobotu a "žalář národů" bude v rozvalinách. Ale tak optimistické to v případě Evropské Unie nebude. Socia-lismus totiž "vyhnil zevnitř" nejslabším článkem řetězu byl "nositel ideologie" - Sovětský svaz. Když to vezneme úplně detailně: Po smrti L.I. Brežněva byly problémy východního bloku zjevné veškerému obyvatelstvu. Vysoce postavení komunisti přesto museli nadále vykřikovat : "Více komunismu... Více komunismu... " jinak by sami sebe usvědčili z omylu a byli by roztrháni kariérními dravci, kteří by jim zajistili kulku a hrob u Kremelské zdi, aby mohli dosednout na jejich místa. Proto byli do čela SSSR dosazeni konzervativci Andropov a Černěnko, kteří svým vysokým věkem, chatrným zdravotním stavem a brzkou smrtí ( zemřeli za 13 a 15 měsíců ve funkci ) znemožnili "konzervativní větev" komunistického vedení. Proto bylo nutné vybrat někoho mladšího. Shoda náhod přivedla do funkce Gorbačova - nejliberálnějšího komunistu v sovětském aparátu.

Gorbačov si brzy uvědomil, že situace je tristní a také si uvědomil, že "účinné řešení je politicky nepředstavitelné", nicméně se rozhodl "nějak" socia-listické zřízení reformovat. Při té příležitosti se dostal do palby otázek komunistů z periferních států komunistického impéria, kterým doposud kryli záda sovětští konzervativci. Usoudil, že nemůže tvrdit totéž, co jeho předchůdci : "Sovětský svaz váš vzor" neboli "dělejte to jako my" protože by snadno mohl dostat otázku : "a dopadneme taky tak ?" Proto objel komunistické impérium a všem místním komunistům řekl : "další vývoj ve vaší zemi je věcí vaší vlastní nápaditosti". Tím dal najevo, že SSSR už nebude do vývoje ostatních států zasahovat.
Takové štěsí v případě ( neodvratného ) rozpadu Evropské Unie mít nebudeme. Současná centrála EU nemá základ v chudém nevolnickém Rusku, ale ve vyspělých evropských státech, které stovky let hromadily majetek. Navíc tyto státy mají stále zachovalý systém voleb - je tedy nepravděpodbné, že by Macrona, Merkelovou a spol. postříleli závistiví spolustraníci, nebo je nahradili prochlastaní starci nad hrobem. Navíc politici "původní" bohaté západní Evropy si ani nepřipouštějí, že v jejich zemích dnes sídlí nepořádek, zahnívání a stagnace. Proto nebude žádné gorbačovovské : "teď už máte volnost".

Z těchto důvodů bude situace v EU právě opačná než v SSSR / RVHP. Do poslední chvíle budeme dostávat knížecí rady typu : Je rasistické trestat drobnou kriminalitu vašich Rómů, protože my nožo- a auto- vražednou kriminalitu našich Arabů taky dávno netrestáme ! Mimo to můžeme očekávat fenomén "krysy v koutě" : Týdny a měsíce před krachem si o tom budou prozpěvovat vrabci na střeše, ale právě proto budou Euro-politici aktivní až do poslední vteřiny a budou velmi tvrdě vyžadovat projevy loajality - nejlépe fe formě smluv a opatření "na věčné časy", které nás budou zatěžovat ještě desetiletí poté "až obluda zdechne".

Jaké tedy je řešení ? Někde v těchto úvahách má základ moje představa vystoupit z EU už předem dokud to budou Euro-papaláši hodnotit jako "osudovou chybu hlupáka" - ne jako "zradu posvátných ideí sjednocené Evropy". Pak budeme moci zvenku sledovat jak se to uvitř mele. Nutnou součástí vystoupení je dát najevo našim politikům, že tady taková poptávka je. Obávám se že lidi vědí, že tady taková potřeba je a proto ( omylem ? ) volí Babiše - jednoho z největších příjemců Euro-dotací v republice. ( okolo 1 500 000 000 kč zemědělských dotací ročně ). Proto bude třeba volit - nikoliv Babiše, který předstírá štěkání na ruku, která mu sype prachy a taky ne státovorné "gumy" s flexibilním názorem každé 3 minuty jiným. Bude nutno volit drsné borce typu Robejška, nebo Okamury ať si o tom Euro-šlechta z Prahy myslí cokoliv.

Poznámka při druhém čtení : Stále se motáme kolem "frustrovaných nevzdělanců z venkova". Proto mám tady takovou historku : Na sraze asi 15 let po maturitě ( maturoval jsem v Brně ) se spolužák vychloubal jak z výnosu dvou trafik ( jakože 2 stánků s novinami ) kupuje každé dva roky nové Audi A8 a radostně na mně pokřikoval : "Ještě se v té Ostravě všichni flákáte na podpoře?" Tak jsem mu odpověděl : "V Brně je tolik peněž, že si tu každý hajzlík snadné živobytí najde. Pojď do Ostravy předvést jak se dělá byznys." Tedy kdo se cítí být obzvláště vzdělaný a obzvláště ne-frustrovaný - šup - už se stěhuj do Ostravy ( Krnova, Přerova, Ústí nad Labem, Mostu ) učit vidláky, jak se to má dělat!!
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama