close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Fenomén Heróna Alexandrijského

3. července 2018 v 5:07 | Petr |  Filosofování
Jak porazíte ( většinu ) islamistů ? Začnete těžit ropu a zemní plyn frakováním a mezitím budete tvrdě makat na jaderné a termo-jaderné energetice, aby energie byla tak laciná, že těžba ropy neuživí teroristy... Jak budete islamisty poraženi ? Povedete sebelítostné konference o "globálním oteplování", "multikulturalismu", "rovnosti ( všech 71 ) pohlaví", "uprchlických kvótách", "lidských právech" a dalších ( kravinách ). Jasné ?

Nejasné ? Tedy jako obvykle rozvedeme podrobněji. Vrcholná Římská antika si pohrávala s technologiemi, které ještě 1500 let "něměly existovat" Vitruvius někdy v roce 75 před Kristem popsal první atmosférický parní stroj, Který Herón z Alexandrie za 100 let opravdu postavil a jednu jeho verzi používal k otevírání chrámových dveří. Mimo to navrhl "větrný traktor" který silou větru měl orat pole, "parní varhany", "vodní varhnany" , prodejní automat, který po vhození mince vydal zboží a spoustu dalších věcí. Škoda, že helenistická Alexandrie neměla patentový úřad a škoda, že samotná Alexandrie přešla z rukou Byzance do rukou muslimů, kteří v éře Al Ghazzálího odvrhli antickou vzdělanost, což vedlo ke vzniku dodnes existujícího prototypu muslima - zbožný, nepracovitý, nemyslící - a pro antické písemosti v držení mohamedánů to znamenalo rychý konec.

OK tedy vrcholná římská antika kolem roku 70-100 našeho letopočtu byla tam, kde anglická průmyslová revoluce startovala těsně před rokem 1700, což jsem na tomto blogu psal už několikrát. Také jsem několikrát zmiňoval proč po roce 100 našeho letopočtu jsme museli čekat až do roku 1700. Otrokářská ( nebo v roce 100 už jen polo-otrokářská ) společnost neměla nouzi o pracovní sílu daleko lacinější a použitelnější než komplikované parní stroje. Navíc tehdejší řežim bojoval s překvapivě moderními problémy : byrokracie, přeregulovanost společnosti, inflace, dusivé daně, nízký ekonomický růst, aktivita barbarů, rozštěp společnosti na bohaté patricie a "dolních 50 miliónů", kteří spolu nesdílejí prakticky nic...

Takže patricijští vůdci římské společnosti pohrdali prací, kterou vykonávali otroci bez vzdělání, zato se vyžívali v politických pletichách a obchodu se vzdáleným zahraničím. Nic z toho nijak nepřispělo k rozvoji techniky. Herón nepochybně ukazoval své prarní stroje bohatcům a výsledek - asi pokývali hlavou a řekli "zajímavé" - a tím to skončilo. Nasazení parních strojů a techniky 18. století už v 1. století by totiž byla "společenská atomová bomba" - z tehdejšího ( pro patricie výnosného ) statusu QUO by nezbylo nic a další vývoj ? Nastal by vůbec ranný středověk alias "doba temna" a pak vrcholný středověk, knihtisk a reformace, novinový tisk a pád evropských monarchií, rádio, televize která otřásla americkou demokracií, Internet, který otřásá státy teď ? Vše by v nějaké formě bylo - vše možná o 1000 let dříve ve společnosti k nepoznání jiné ? Nebo naopak bychom byli v éře opravdového "steampunku" s "parními počítači" protože elektrotechnická revoluce by neměla prostor přijít ?
Tedy se dostáváme ke dnešní době a k islamismu, který ženou ropné peníze. Začněte tvrdě makat v oblasti energetiky, zlikvidujte tím hodnotu ropy a bude po islamismu, ale též po současném statusu QUO, který umožňuje patriciům dnešní společnosti pohrdat prací, věnovat se pletichám a obchodu se vzdáleným zahraničím. Tedy mnoho důvodů nechat opravdu převratné technologie hnít v zárodečném stadiu, abychom se za 1500 let mohli divit : "ÓÓÓÓ - to už Staří Američané experimentovali s termojadernou fúzí ??" Převratné myšlenky nejsou dnes žádány. Nejsnadnější cesta ke zbohatnutí nevede přes ( skutečně ) převratné stroje, ale přes konzumerismus státy dotovaných lidí, kteří kupují zboží, k jehož výrobě nijak nepřispěli. Proto tolik řečí o robotice a robotizaci ( "noví lidé" z univerzit i z rozvojového světa pracovat neumí, a navíc kdo pracuje nemá čas utrácet ), proto migrace ( představte si tu útratu v Orsay u muslima se 4 manžekami ), proto sofistikované sociální dávky ve stylu "nepodmíněného základního příjmu", proto NE usilovné práci, NE tvrdému vzdělání a NE Thoriovvým jaderným elektrárnám, které v prototypu fungovaly už v 60. letech.

Římští patriciové vymýšleli sofistikované postupy, jak zabránít inflaci, ekonomické stagnaci a vybrat více daní, přitom nespadnout z vrcholku pyramidy. Jejich řešení byla příliš opatrnická, proto způsobila přesně to, čemu měla zabránit : Pád západořímské říše, nástup Germánů s daleko primitivnější ( a pružnější ) společenskou strukturou, nástup křesťanství, úpadek patricijské vládnoucí třídy spojený s úpadkem umění a vzdělanosti. Už v 1. století našeho letopočtu měly antické elity tu těžko představitelnou možnost vzdát se výnosných "nik" a vydat se s tehdejšími vynálezy na cestu techniky a společenských změn, které technika přinese. Toho nevyužili, proto ne Římané, ale Frankové jsou "zakladatelé současné Evropy". Naštěstí se zachovaly alespoň nákresy Heronových parních strojů, které přes renesanční vzdělance došly až k Newcomenovi, Stirlingovi, Stephensonovi, Wattovi, Edisonovi, Westinghouseovi, a dalším...

Opět vidíme fenomén technologie, která není žádaná a proto narazí na "neočekávané překážky". Do nedávna byly takové překážky zcela absolutní "akademie nedala grant" a bylo po ptákách. Jenomže dnes žijeme v době, kdy společnost je pod tlakem jiné "převratné technologie" a to je Internet. Navíc žijeme v době, kdy dosavadní "mocnosti" spíše upadají a do popředí civilizace se ( znovu ) dere Čína Je možné, že něco z toho bude mít pozitivní vliv ?

Je to pravděpodobné - byť málo. Několik "termojaderných startupů", některých dokonce částečně financovaných crowdfundingem už tady máme. Bohužel, pokud by některý takový startup nečekaně uspěl - stavba a rozšíření komerčních elektráren nového typu stále závisí na státní správě, která je svázaná se současnými ( = konzervativními ) oligarchy.... Stejně tak nahlédnutí do historie starých asijských monarchií v čele s Čínou nedává příliš naděje. Jejich způsob práce spočívající v dokonalém napodobování starého mistra s jen nepatrnými změnami mistrem naučeného řešení - dává naději, že i po krachu Západu tu zůstane napodobenina jeho poslední technologie z doby těsně před krachem, ale "revoluční řešení" v Asii je stejně málo pravděpodobné jako pořádek a pracovitost v Africe. ( Viz též 20letá stagnace Japonska, postiženého odklonem světa od tradiční elektroniky, jejíž výrobu měli "naučenou" směrem ke "smartfounové společnosti", kde se nedovedou uchytit. )

OK tedy vše marno zanechte veškeré naděje, nebo ne ? Přece jenom západ má v rukou obrovskou zbraň, která se spolu s "nechtěnými" technologiemi dostala poprvé do stejného místa ve stejném čase a to jsou ( zbytky ) volného trhu a ( zbytky ) demokracie. Proto opakuji opět a opakuji neustále : nikomu nevěřte ( ani mně ), STUDUJTE a MYSLETE (!!!), bedlivě se rozhodujte co budetě dělat ( v profesi i volném čase ), co budete kupovat, koho budete volit... Třeba je ještě šance, že další technologický skok ( pozitvním směrem ) se povede dříve, než se utopíme ve vedlejších účincích dnešního statusu QUO.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama