close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Apollo 11 potřetí.

13. srpna 2019 v 5:11 | Petr |  Filosofování
V mém super-oblíbeném románu Julese Verna - Ze země na měsíc je věta : "A potom ctihodný J.T. Maston pojednal o dělové kouli z pozice mravní." Přesně stejně chodím po ulicích a přemýšlím nad 50. výročím letů Apolla na Měsíc z nejrůznějších hledisek.

Například to, že už v době své přípravy budil projekt Apollo kritiku za nadměrné náklady z veřejných peněz. Pak se ten projekt úspěšně naplnil, ukončil a dnes techno-optimisti tvrdí, že si na sebe vydělal, protože stál u zrodu pozdější elektronické mikro-čipové revoluce. A že kalkulačka Casio za 199,- mnou tak oblíbená, je vlastně ideový potomek "Apollo guidance computer".

Princip byl tento : Prezident USA vyhlásil celonárodní projekt "ne protože to je snadné, ale protože to je obtížné". Pak stát vydal obrovské výdaje na ( přiznejme si to ) nesmysl. Ale pak projekt skončil a najedou tu bylo 400 000 lidí, kteří si díky projektu Apollo sáhli na nejmodernější technologie, které tehdejší průmyslu skýtal. Firma Playtex - výrobce podprsenek a menstruačních tampónů například šila měsíční skafandry. Má "skupina Energizer", která jako 999. překupník Playtex nyní vlastní, stále toto know-how ?!? Amerika tak vlastně upadající technologický náskok, který získala ve II. světové válce protáhla v čase až kam ? Do 90. let 20. století ? Do dneška, kdy Huawei začíná šlapat americkým technologickým obrům na krk ?

Představme si nyní "projekt Apollo - Brusel edition" - tedy jak Evropská unie rozhazuje daleko menší objem peněz na ( přiznejme si to ) nesmysly. Tedy máme grantovou agentůůůru, formuláře, komise, úředníky. Přihlašují se jednotlivé projekty typu : "Závislost skřehotání žab na svitu Měsíce". Výsledek ? Je v Evropě 400 000 inženýrů, kteří 10 let pracovali s nejmodernějšími technologiemi které průmysl skýtá ? Nebo jsme za své peníze dostali 400 000 "mladých vědců", kteří mají za dotace "publikaci v časopise s impakt fatorem", která se zabývá okrajovým problémem, který bude mít praktické využítí za 30 let ( nebo spíše nikdy ) ?

To je jedna věc, a pak je tu ještě druhá věc : Když máte dvě teorie skřehotání žab, které jsou ve vzájemném nesmiřitelném rozporu - je relativně těžké zjitit, která má pravdu, ale kosmonauta šlapajícího po povrchu Měsíce dovede poznat a pochopit i baba Dymáková. Otázkou tedy je jak má vypadat státní projekt "podpory moderních technologií" abychom se vyhnuli současné realitě, kdy peníze plynou a stát celá Evropa technologicky zaostává.
  • Asi je vhodné financovat jeden velký projekt technického typu, který vyžaduje řadu subdodavatelů z různých oborů než peníze dělit mezi stovky projektů od "kvákání žab" po "Genderovou analýzu filmu Sněhurka a lovec".
  • Asi je vhodné najít projekt typu: "ne protože je to snadné, ale protože je to obtížné" - tedy takový, který je dostatečně obtížný, nepříliš daleko, ale rozhodně za hranou současných možností.
  • Projekt s jasným zadáním a jednoduše hoditelným cílem. Přistál - nepřistál, aby bylo co nejméně prostoru pro zbytečné kecy ve stylu: "konsensus 97% vědců o globálním oteplování". S tím souvisí i další věci. Projekt by měl být časově i finančně omezen, aby bylo jasné, že pokud se nezadaří - penízky jednoho dne vyschnou. Protože opačný přístup - nekonečný tok pěněz na mlhavý a neustále se měnící cíl - to je současná akademická sféra ( a všechny státní "tunelové stavby" ).
Pokračujeme ve fantazírování - představte si že stát spravedlivě zdaní megakorporace a utržené peníze bude chtít někam investovat. Mně by se líbilo kdyby Zeman vystoupil v televizi a prohlásíl "vyrobíme fungující termojadernou elektrárnu, ne protože je to snadné, ale protože je to těžké". Nicméně musím uznat, že termojaderná energetika je ještě asi příliš daleko od "hrany současného poznání" Proto by mi stačilo kdyby vystoupil Babiš a prohlásil "do konce příštího desetiletí postavíme fungující Thoriovou jadernou elektrárnu, ne protože to je snadné, ale protože je to těžké" - to je plně v dosahu ( umírajících zbytků ) českého jaderného strojírenství, které kdysi postavilo Dukovany - jednu z nejspolehlivějších jaderných elektráren na světě. Navíc by to byl projekt s "globálním dosahem" protože Thorium je neuvěřitelně hojný a neuvěřitelně energeticky bohatý zdroj. Např. žulová dlažební kostka má díky Thoriu v žule větší energetický obsah než stejná váha černého uhlí - bez uvolnění jediné molekuly obávaného CO2.

Následuje Kubáčova oblíbená kapitola "a proto to nikdy nebude". Tedy mentalita ve společnosti je taková : "Hlavně aby kvetla řepka", "hlavně aby kůrovec sežral / nesežral lesy", "hlavně aby Čínští komunisti zaplatili Spartu" ( nebo které zbytečné kopálisty to platí ). Hlavně aby nás neodstavili od... ( vlády, státních penězovodů, eurodotací, České televize..... atd.... dosaď podle fantazie). Tedy žádat státní prachy na projekt, který směřuje za obzor reality momentálního okamžiku a ( snad ) neskončí jejich prožráním komisemi a poradci ? Takovou blbost může vymyslet leda idiot !!!
 

24 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama