close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Od knihtisku k válce, k Internetu a nové válce.

11. února 2020 v 5:07 | Petr |  Filosofování
Mojí chorobou je neustálé dejá-vu. Pocit historie, která se opakuje v současnosti. Slyšíte třeba dnešní oficiální propagandu, boj proti "fake news", "rozdělenou společnost" a do toho čtete o výstavbě mariánského sloupu v Praze, který pro jedny je symbolem "obrany Prahy před Švédy" a pro druhé ( včetně mně ) je symbolem vítěžství katolické menšiny nad protestantkou většinou - na našem území, a znamení násilné katolizace a germanizace, která následovala.

Takže začnete uvažovat takto : 1448 spustil Johanes Gutenberg svou první moderní tiskárnu. Do roku 1455 vydával jen drobné několika-stránkové tisky, ale 1455 vydal první tištěnou Bibli. Bible byla hlavní tiskovinou 15. a 16. století a je nejvydávanější knihou dodnes. Dříve nebo později se Bible ocitla v každé ( bohatší ) domácnosti, což nebylo v době ručně psaných "klášterních" biblí zvykem. Katolická církev halasně bila na poplach. Šíření ( náboženských ) informací mimo její dozor ( = "kacířství" ) - je třeba zasatvit a potrestat, protože to může "rozvrátit dosavadní svět".

Předpokládejme, že od určitého termínu měla každá gramotná rodina svou tištěnou Bibli, ve které si četli a nemohli si nevšimnout rozporů mezi - v Bibli popsanou "teorií" a mezi "praxí" provozovanou papežovými biskupy. Tento rozpor se dostal do lidového podvědomí většinové společnosti až nastal rok 1517 kdy Martin Luther tento rozpor zcela jasně "na plnou hubu" definoval a popsal ve svých 95 tezích, které se ( knihtiskem ) rozšířily po Evropě jako požár. Po roce 1517 člověk, který nechtěl plivnout na vlastní inteligenci musel dát za pravdu buď Papeži, nebo Lutherovi - třetí cesta už nebyla. Výsledkem byla vlna "exkomunikací kacířů" včetně samotného Luthera a vznik reformovaných / protestantských / Evangelických / Lutherských / Kalvínských církví.

Od roku 1517 protestantské náboženské hnutí rostlo a sílilo, včetně toho, že získalo vlastní šlechtu, inteligenci, kulturu, hospodářství ( výkonnější než katolické ), až situace došla k tomu, že pro obě větve křesťanského náboženství nebylo v Evropě fyzicky, mocensky a "byznysově" dosti místa. Výsledkem byla Třicetiletá Válka, která začala 1618 a skončila 1648. 1653 nechali Habsburkové na oslavu svého vítězství nad "kacíři z Česka" postavit Mariánský sloup, který v nadšení z osvobození od habsburské monarchie nechal strhnout pražský anarchista Franta Sauer v roce 1918 a lidi mu ochotně pomáhali. Dnes jiní lidi chtějí na stejném místě postavit jeho kopii, jakoby jsme se cizím vládcům a náboženstvím klaněli málo.

Nyní krátké matematické okénko : Od 1448 do 1517 = 68 let od knihtisku k reformaci. 2 * 68 = 136. A "shodou okolností" od 1517 do 1653 tedy od reformace po "oslavy konce" války = taky 136 let ?!? Tohle neberte jako šermování s čísly ve stylu "konspirační teorie", ale jako svéráznou rovnici, kterou budeme ještě potřebovat : ERGO - od změny technologie ke společenskému rozporu X let.... Od společenského rozporu k jeho krvavému vyústění 2 * X let - JASNÉ ?
Tedy máme dnešek. Kdy se rozšířil Internet - jako nové sdělovací médium ? Od roku 1998 ? Teď jsme v době, kdy bývalí monopolní "vykladači pravdy" křičí, že šíření informací mimo jejich dozor ( = "fake news" ) je třeba zastavit a potrestat, jinak dojde k "rozvratu dosavadního světa". Lidi si čtou na Internetu, cokoliv najdou, přemýšlejí o čem chtějí, bez regulace a státní kontroly. O rozporu mezi "mediální realitou" a pravdou si cvrlikají už i vrabci na střeše.

Nyní čekáme na "nového Luthera", který tento rozpor zcela jednoznačně definuje tak, že bude plivnutím na vlastní inteligenci - snažit se akceptova jeden i druhý výklad reality zároveň. Otázka je je jestli toto zásadní prohlášení bude mít podobu nějakého filosofického traktátu. Což takhle migrační krize 2015 a nezpochybnitelné lhaní kolem ní - není tohle moderní alternativa lutherovských 95 tezí ? Co nastane potom - porostou "alternativní" společenské struktury "fašistická" a "populistická" = "kacířská" inteligence, kultura, politická hnutí, která se budou drát o moc - až prostor pro aktivity obou frakcí bude tak malý, že vypukne válka ?

Takže počítejete se mnou : Od 1998 do 2015 je 17 let 2 * 17 = 34 let - bude trvat do konce války o pohled na současnou realitu. Tedy tato skončí kolem roku 2015 + 34 = 2049.

Podivuhodné : Jednak můžeme říci ve stylu Švejka, že "lidi jsou 4x rozumnější" než v 16. století protože "od knihtisku k Lutherovi" to trvalo PŘESNĚ 4x déle než od "Internetu k migrantům" ( 68 = 4 * 17 ). Za druhé : K roku 2049 alias 2050 se vztahuje obrovská hromada "ekologických", "anti-oteplovacích" "průmysl-ničících", "lidi - zotročujících a zbídačujících" opatření současné vládnoucí šlechty, takže s tuhnoucím útlakem před rokem 2050 roste pravděpodobnost nějaké té sedlácké bouře ( = občanské války ).

HMMM - když vám taková čísla táhnou hlavou - říkáte si - jestli budu žít stejně dlouho jako všichni příbuzní, umřu až v roce 2062. Takže jestli se pletu, budu rád, když se mi budete 12 let vysmívat do xichtu, ale jestli mám pravdu - byť s velikou časovou chybou - Bůh nás potěš...

Dvě poznámky na závěr :
  1. Na obrázku je renesanční tisk portrétu Karla Bonaventury Buquoye.
  2. Píšu vynález Internetu ! Nepíšu Facebook, Google a další, kteří jsou jen hniloba této původně svobodné technologie.
 

26 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama