close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Greenpeace nepropouští, Stavostroj ano !

28. června 2012 v 4:11 | Petr |  Svět okolo
V Matrixu říká Morpheus Neovi " Matrix máš všude kolem sebe a přesto jej nemůžeš vidět, jenom cítíš jeho přítomnost". Myslím že čtenáře mého blogu nebudu muset přesvědčovat, že tvrdím téměř neustále "svět není jaký se zdá být - svět je zrcadlově obrácený". I když to zcela jasně vím, nedostatek informací mi bránil vidět v jednotlivostech nějaké zobecnění až do včerejška.
Prasátka
V Praze žije sociolog a ekonom Petr Hampl, kterého jsem dlouho považoval za blba s cementovým mozkem typu Petra Hájka - mluvčího Václava Klause. Nicméně jsem asi soudil příliš přísně, protože tento člověk napsal úplně strhující čtyřdílný esej o uspořádání tohoto světa nazvaný : Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení.
A jestli mé dosavadní blogy považujete alespoň za částečně smysluplné, tak teď z prosté úcty ke mně přestanete číst tento blog a přečtete si, co píše Hampl.
Samozřejmě předpokládám, že jste moderní odchovanci Evropské unie a článek jste si nepřečetli, takže musím se alespoň povrchně zmíit v čem je věc:
Petr Hampl srovnává začátek 19 století s dneškem. A dochází k zásadnímu problému dnešní doby oproti minulosti a to je zamlženost a nejasnost věcí. Kancléř Mettrernich, když reformoval Rakousko byly věci jasné - kdo je která třída, která třída vládne, která třída pracuje, a bylo jasné, že tomu tak bude (téměř) navěky.
Pracovník
My naopak žijeme v "tekuté realitě". Naše společnost deklaruje "rovnost šancí" a zdánlivou neexistenci společenských tříd, což není ve skutečnosti pravda. Díky tomu, že tvrdíme že jsou věci, které nejsou, je dnešní společnost zdeformovaná a to ztěžuje jakékoliv (účinné) reformy.
Dnešní vládnoucí vrstva jsou, stejně za Metternicha, lidi kteří rozhodují o rozdělování státních peněz. - úřednící EU, intelektuálové, neziskovky, akademická sféra atd. Nemohou, jako Metternich, zabavit chudině peníze "z boží vůle" ale musí to udělat zamlženě ve jménu "boje za záchranu zeměkoule". Tím se však proplýtvá více peněz než jim nakonec skonči v kapse. Zamlžení jde tak daleko že vládnoucí třída netuší kdo je vlastně pracující třída - kdo vytváří hodnoty a tudíž nikdo neví kterou část společnosti podporovat a kterou brzdit. Dokonce některé složky vládnoucí třídy (Greenpeace) si hrají na "protest proti společnosti". Což společnost poškozuje, což je něco co by bývalá šlechta, které byl stát svěřen "z boží vůle" nikdy nepřipustila.
Naopak v rámci "třídního boje" je třeba zabránit chudině aby pronikla mezi elitu. Chudý člověk se nejčastěji pozvedne tím, že vydělá velké peníze a to jde nejlépe v podnikání - tomu se tedy musí zabránit - odtud nejrůznější imbecilní regulace, zákazy žárovek, bezolovnaté pájení, milion kontrolorů, kteří vaši firmičku zadusí už ve stavu semínka a k tomu milion poradců, thik-tanků a jiných co za státní peníze neprodukují nic. Odtud taky ekonomický propad EU.
Je paradoxní, že aktivistí bojující "proti globalizaci" vlastně z ní profitují, protože jinak by jejich výsadní postavení intelektuální mládeže zaujaly děti "zbohatlíků" v podnikání. Stejně tak si všímá a vysvětluje paradox, který jsem taky zmiňoval, že levice přes "sociální stát" udržuje chudé v bídě, zatímco pravicové strany často paradoxně podporují chudinu. Vysvětluje i antisociálnost nekterých "sociálních" opatření jakože "pracující středoškoláci platí ze svých daní vysokou škou svým budoudím šéfům" atd.

Doufám, že jsem vás naladil, a že alespoň teď si článek přečtete a Petr Hampl má mé uznání za nahlédnutí pod pokličku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vladan vladan | E-mail | 10. ledna 2016 v 20:22

Samozřejmě,že jsem článek ,,z úcty k Vám ,, přečetl. Jsem tak Nasranej ,že jsem to sem musel napsat takovými slovy i když jsem zvyklý pěstovat krasomluvu. Ještě ted se klepu vzteky,jaká pakáž nám řídí životy.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama