close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Leden 2013

Zánik zdravého rozumu.

8. ledna 2013 v 4:42 | Petr |  Příroda
Na ostravsku se ukrutné chlastá, takže pád opilce "pyskem na tvář" není žádná vzácnost, když spadnete nešikovně a udeříte do chodníku čelem, týlem nebo spánkem - může prasknout lebeční spodina, která zejména v oblasti nosních dutin je tenká jako papír. Sople z nosu pak i s bakteriálním obsahem mohou proniknout do lebky a zabije vás hnisavý zápal mozkových blan.

V realitě je to obvykle tak že opilec upadne a za pár dní si všimne, že mu nepřetržitě teče z nosu - mozkomíšní mok. Tak dostane maličkou zkumavečku, do které má kapičky "sople" chytat. Vzorek se pak analyzuje, a měří se v něm bilkoviny, které se vyskytují jen v mozku. Pokud se podezřelé "soplení" zvané též "nasální likvorhea" zjistí přes víkend, kdy specialisti nepracují musí se použít mnohem primitivnější metody a to je měření draslíku, glukózy, bílkoviny a cholesterolu, kteréžto jsou v mozkomíšním moku ve výrazně jiné koncentraci než v normálním nosním sekretu.
Tolik tedy teoretický úvod k pohádce. Dostal se mi do rukou právě takový vzorek, kde u draslíku bylo napsáno Více než 10 mmol/l - tak jsem se ptal, proč to nezměřili přesně, a bylo mi řečeno, že když ten vzorek měřili jako krev vyšlo ze stroje "Více než 10" a pokud ho měřili jako moč - vydal stroj hodnotu "méně než 20" (režim měření "jako sopel" naše stroje nemají).

Selským rozumem vzato - pokud máte vzorek s koncentrací 10-20 mmol/l a metodu, která měří jen do 10 - naředíte jej 1:1 destilovanou vodou - a pak už se do měřicího rozsahu vejdeme. Nicméně my nežijeme v době selského rozumu, takže jak jsem se později dověděl rozdělila se nad tímto vzorkem posádka laboratoře na dvě nesmiřitelné skupiny. Staré laborantky to navrhovaly udělat právě takto. Mladé laborantky byly v opozici - "raději nebudeme dělat nic, protože na to není návod a co když to bude špatně"

Takže opět je to ta stará písnička - je skvělé mít návod na utírání zadlu pravou rukou a pak návod na utírání zadku levou rukou, protože, když někdo udělá chybu máváte mu před nosem papírem a křičíte "proč jste nepostupoval podle návodu" . Po několika letech takové "výchovy" ale dojde v mozku k nezvratným změnám a myšlení lidí se změní ze směru "jak ten problém vyřešit" na "ZADEJ ČÍSLO SMĚRNICE A STISKNI ENTER".

Zejména ve zdravotnictví se mi takový postup nezdá tak výhodný jako ve fabrice, kde "ostravaci po opici" montují Hyundaie i30. Konec konců až budete mít nějakou chorobu, která nezapadá jednoznačně "do žádné škatulky", poznáte přesně, co mám na mysli.

Vidlákovo elektro 26. Mixéry 4.

6. ledna 2013 v 5:21 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Dostáváme se k tomu co mělo být jako kapitola 1 a to je smysl mixérů. Takže podám drobný výčet použití.

1. Porovonání frekvence dvou signálů : Příklad policejní radar vysílá na 25 GHz signál se odráží od jedoucího auta. Frekvence se změní dopplerovým posuvem, je v radaru mixována s původním vysílaným signálem, rozdílový signál leží v akustickém pásmu - jeho frekvenci měří mikrokontrolér a zobrazuje zda dostanete pokutu, nebo ne. Výpočet rozdílové frekvence
delta F = F0 * V/C
F0 - základní frekvence vysílání , V - rychlost auta, C rychlost světla, Zkusíme vypočíst pro 1 metr/sec. Delta F = 25*109 / 3*108 = 83.3 Hz. Docela málo - pro auto jedoucí 50 km/h je to 1157 Hz a to už se dá.

2. Porovnání fáze dvou signálů - příklad - Trávoměr bliká na 10.7 MHZ a stejný signál řídí spínaný směšovač a to tak, že kdykoliv dioda svítí je směšovač vypnut. Pokud se signál vrátí od blízké překážky okamžitě - narazí na vypnutý směšovač a výstup je 0V - čím dále je překážka tím se signál vrací více zpožděný a tím více jej pronikne směšovačem, takže napětí za směšovčem je úměrné vzdálenosti překážky ... (hrubě zjednodušeno)

3. Plynulé řízení zesílení - příklad - jakýkoliv procesing analogového signálu (třeba ultrazvuk) - pokud chcete opravdu jednoduče řiditelný zesilovač - kupte si IO s Gillbert cell směšovačem (NE602, NE612, SA602, SA612, MC1496) do vstupu pro RF pustťte zesilovaný signál a do vstupu pro LO stejnosměrné napětí - které vám určí celkové zesílení - ultralineární s minimem šumu jediným broučkem s 8 nožičkami - podle mně lepší než se patlat s "výdobytkem moderní doby" jako je digitální potenciometr.

4. Změna frekvence signálu - to už je klasika - posloucháte FM rádio na frekvenci 100 MHz a to tak, že v tranzistoráku kmitá oscilátor na 110.7 MHZ signál z antény se jen po minimálním zpracování míchá s 110.7MHz a rozídl 10.7MHz tzv. mezifrekvence - se žene do keramického filtru a k demodulaci. u dobrého směšovače je amplituda i fáze výsledného signálu stejná jako původního - mění se jen frekvence. Nebo příklad z robotů - chcete digitalizovat ultrazvuk na 40 kHz - ale váš AD převodník takové frekvence nezvládá - tak si jej zmixujete se signálem 36 KHz na rozdíl 4 kHz, který už nebude dělat problémy.

5. Usměrňování signálu - je totéž co změna frekvence - jen je to směšování stejné frekvence stejnou frekvencí - kde rozdíl frekvencí nakonec je 0 Hz - příklad - ultrazvuk - víme jakou frekvenci jsme vyslali, a není problém ji z mikrokontroléru dodat do směšovače, který je na konci řetězce zesilovačů - vyhneme se tak zmršení signálu usměrňovacími diodami ...

Vzhledem k tomu, že mixování je násobemí - vyskytuje se mixování i v digitálním světě - logická operace XOR nad dvěma bitovými proudy je ekvivalent vyváženého mixování a OR, nebo AND nevyváženého. Takže analogové mixéry se používají i u demodulace celé řady digitálních modulací - jelikož jsem tuto možnost (až na generování frekvence XORování dvou jiných) nikdy nepoužil - nechal bych to inženýrům.

Příště se budu snažit celý miniseriál ukončit. Nyní nám zbývá už jenom rada pro brunety : Všimněte si že tchýně, děti, kočáry, plíny, ba ani kapesníky a menstruační vložky se v pornofilmech nevyskytují, berte to jako poučení a nejméně do svatby svého miláčka těmto věcem nevystavujte, aby náhodou "necuknul".




Myšlení za rohem

3. ledna 2013 v 5:40 | Petr |  Elektro
Chirurg, internista a psychiatr jsou na lovu kachen. V křoví se šustne a chirurg okamžitě střílí a říká - "co kdyby tam byla kachna ?". Pak se vznese kachna a internisna říká "vypadá to jako kachna, letí to jako kachna, asi to bude kachna" vystřelí a mine. Pak se vznese další kachna, když zmizí za obzorem, psychiatr usedne na pařez zapálí sí dýmku a mumlá - "jasně, že je to kachna, ale ví ta kachna, že je kachna ?"

Takže když už si osobuju právo autoritativně radit jak stavět elektroniku pro roboty tak dneska moje drzost dosáhla vrcholu a probereme jak u toho myslet.
Vždycky mě fascinovaly články radioamatérů, kteří vysílají na extrémně vysokých mikrovlnných frekvencích 76GHz, 122GHz - abyste udělali světový rekord ve vzdálenosti spojení, musíte to dělat stejně jako stáj Formule 1 - to jest nesmíte opomenout absolutně nic. Pokud rojící se komáři v dálce rozptylují vlny musíte běžet tři kilometry a Raidem je vystříkat....
Takže když si čtete článek od takových lidí - nečekejte, že se tam dozvíte jak funguje LC oscilátor. Tam se dozvíte jaký má gravitace měsíce v úplňku vliv na stabilitu oscilátorů, a jestli lesní víly tlumí mikrovlny více nebo méně než hejkali atd .... No a protože příroda je extrémně komplexní systém postavený na jednotných zákonech - nakonec se nepochybně dozvíte, že všechno "tak nějak" souvisí se vším a taky cokoliv má "tak nějak" vliv na cokoliv jiného .....
Takže pak sedíte nad papírem a přemýšlíte jak koncipovat příštího robota (diplomku, dopis milence, projekt do práce atd ....). V takovém případě je velmi snadné podlehnout fenoménu "analysis paralysis". Tedy úplnému rozpadu schopnosti cokoliv rozhodnout v hrůze, že to bude "tak nějak" souviset a mít negativní vliv na jinou část projektu později.

Takže v potu tváře sháníte a studujete literaturu, půl roku bádáte nad zapojením, pak půl roku stavíte první prototyp, zapojíte napájení a nic ani LEDka neblikne. Problém je v tom, že jste ač jste pracovali jako lvi, tak jste zanedbali mnoho stupňů na cestě opravdu rychlého vývoje.

Takže bych si dovolil uvést několik velmi bolestivě získaných zkušeností:
  1. Jednoduché je složité a složité je jednoduché.
  2. Dlouhá cesta jde rychle, krátká cesta se vleče.
  3. Kdo hodně myslí málo ví.
Jesli máte právě pocit, že budeme pokračovat výkladem o zenovém budhismu, nebo přihláškou do nějaké sebevražedné sekty - tak nikoliv. Ale rozebereme podrobněji:
Ad 1, 2 i 3 nemohu se ubránit další historce - dřevorubec seká strom tupou sekerou a je celý zpocený, ostatní se ho ptají : "proč si nenabrousíš sekeru", a on "protože bych nestihl ten strom porazit".
Takže ne, že bych horoval za ostrou tužku, ale začněte shora dolů a vyčleňte si klidně několik dnů na "porcování robota". Rozdělte celého robota na bloky, ty bloky pak na další bloky a ty na další až se dostanete ke komponentům tak malým, že je lze zkusmo postavit za odpoledne, nebo max za víkend.
Podstatnou vlastností těchto bloků je i to, že by měly být jednoduché tak aby pokud možno měly jenom jeden bod, ve kterém mohou selhat. Příklad: Zesilovač alias VF buffer mám dokonale odzkoušený, ale o vlastnostech a stabilitě oscilátoru mám jisté pochybnosti, tak je dám dohromady do jednoho bloku. Pokud ovšem mám i o VF Bufferu pochybnosti tak bych ho měl udělat extra.
Pak vyberte blok, který je relativně samostatný na ostatních nezávislý - zkušenost říká, že to bývá blok, který generuje pracovní kmitočet - ať už oscilátor do rádia, nebo mikrokontrolér do robota. Tento blok postavte a vyzkoušejte a zkoušejte a měňte tak dlouho, dokud nebude fungovat.
Pak další a další a další , přičemž ty další už můžete stavět jako "přílepek" k ostatním, které už vám fungují.
Princip je v tom, že ne "celá elektronika je velké neznámo" ale "neznámo" je jenom "tenká slupka" mezi tím co máme už hotovo a funguje to a zbytkem robota.

Na první pohled tahle cesta vypadá jako ta nejpracnější, protože skončíte s "vrabčím hnízdem přílepků", který pak budete muset udělat "celý znovu" a načisto. Dokonce i já musím bojovat sám se sebou, abych tento postup dodržel, ale rychlost v pomalosti tohoto postupu je v tom, že se při něm prakticky nezahazuje žádná práce a pokud se zahazuje - tak je to ten nejmenší blok, plánovaný na jedno odpoledne.
Tedy ne že plánujete radar na 25 GHz, nebo jinou odvážnou konstrukci, a pak zjistíte, že "za boha" nejste schopni postavit nekmitající zesilovač na tomto pásmu a tak celá idea (se spoustou naroutovaných desek) jde do smetí....
S tím taky souvísí bod 3 - jinak známý citát doktora Fasta z "Básníků". Můžete v datasheetu 100x číst, že šum operačního zesilovače je 40uV zatímco šum jiného bude 5uV, ale jak se tento šum bude snášet se zbytkem zapojení a jestli si to nevynutí nějaké zásadní změny, které by znamenaly zahodit půl roku pokusničení - nikdy předem nevíte, dokud sami nezkusíte.

Příklad: když jsem stavěl VKV rádio zjistil jsem že oscilátor nelze donutit kmitat nad 60MHz - tak jsem celý oscilátor musel postavit na plošném spoji a zbavit se parazitní kapacity kontaktního pole, jinak se nedalo hnout z místa.

Abych vám to vrabčí hnizdo přílepků trochu zpříjemnil - při dělání definitivní verze - často máte možnost napravit nějakou "hluboko vestavěnou chybu" - single ended zesilovač předělat na diferenciální odolnější proti rušení atd. Jenom si dejte pozor aby změny byly opravdu decentní a nepatrné, jinak byste po překonání analysis paralysis mohli, radikálním "předěláváním všeho" upadnout do "second system efektu".

Je to divné, ale "přísahám na holý pupek", že dělat robota dvakrát je rychlejší, než dělat ho jenom jednou a ještě navíc získáte zkušenosti, které jsou lepší než informace z literatury, a ty jsou zase lepší než "jenom si něco myslet" což v tomto případě znamená spíše planě spekulovat.

Zbývá už jenom obvyklá rada pro blondýny, co dočetly až sem - na prvním rande, můžete s chlapem probrat Vaši sbírku odvážného prádla - pro vás - , ale rozhodně raději neprobírejte vaši sbírku sladkého prádla - pro miminko - nikdy nevíte jak by si to vyložil a zdali by třeba neprchnul.

Každý na svém ostrově.

1. ledna 2013 v 5:55 | Petr |  Filosofování
Svým způsobem mám štěstí, protože moje mamá je osoba beze stop jakékoliv morálky, která se v jedné minutě tváří jako skála plná pevných zásad a empatie, a ve vteřině vaší nepozornosti vás podrazí, nejsprostším způsobem, pak se vás snaží zmanipulovat, když na to přijdete tak se naštve, začne vám vyhrožovat, když si z toho nic neděláte, začne rozesílat sprosté dopisy sousedům a zaměstnavateli, a když tito ukážou více slušnosti než ona a dají vám to přečíst tak přileze s prosíkem "jakože vám už odpustila". A mezitím si ještě otevře "výnosné podnikání s cigánama", při kterém dostane "za třicet stříbrných 8 let "....

Takže jedak, aby se ke mně lidi chovali slušně musel jsem dát najevo, že v tom s mamá nejedu, což mě donutilo chovat se ke všem se "starozákonní spravedlností". Navíc povinně musím být chudý jako kostelní myš, aby bylo zjevné, že ani v jejím podnikání nejedu a navíc už od dětství mám ne šestý, ale 7. - 8. - 9. smysl pro jakoukoliv sviňárnu, což mi sice trošku komplikuje vztah k lidem, ženám a v poslední době i kariéru, ale co ?!

Naštěstí tyto mé smysly nebyly vždycky tak dokonale funkční, takže když jsme na jaře 1990 dostali možnost podat druhou přihlášku na vysokou školu - do té doby byla jenom "výška, nebo vojna" - oznámil jsme mamá, že váhám s přihláškou na nějaké elektro, nebo dokonce MatFyz. Během jejího - dva dny trvajícího - hysterického záchvatu se všemi prvky realistického divadla dle Stanislavského - mi však došlo, že jsem špatný syn, který chce maminku "dostat do hrobu" a tak jsem tuto myšlenku opustil. Což hodnotím střídavě jako největší chybu mého života, nebo ne tak úplně špatné rozhodnutí ...

O co jsem přišel - především o prachy a možnost dělat 16 hodin denně, po většinu svého života ty nejzajímavější věci které bych znal, celý život jako jeden robotický den stále "mezi svými" a tím pádem - nevylézt v životě z věže ze slonoviny, nepoznat lidi a možná ani ženy včetně té nynější - nejlepší co existuje ....
Co jsem získal - tím že jsem šel "polodobrovolně" na medicínu tak jsem především získal kontakt se životem, poznal co znamená - Sisyfovská dřina a získal kontakt s přírodou - makromolekulami počínaje, sklerotickými pacienty konče. A pak jsem získal obrovský - obrovský - obrovský, opravdu obrovský náhled na svět a život, který je pro běžného robotika i jiné laiky nepochopitelný, dokud 25 letou holku s rozsevem rakoviny žaludku a nepředstavitelnými bolestmi nevyprovodíte morfinem na onen svět ....

Podtrženo sečteno - velmi citlivě až bolestívě vnímám rozdělování společnosti na stále menší a menší škatulky. Někdo s námi na internetu nesouhlasí - šup s nim do "ignorovaných" a jede se dále. Jsme skupinka co věří, že ufoni přišli z Aldebaranu - vyskytne se mezi námi frakce co připouští, že mohli přijít i ze Siria - už se s nimi nebavíme.... pak Franta zapochybuje jestli nejsou třeba z Titanu - pryč s ním. Specialisti na šroubečky nikdy nekomunikují se specialisty na matičky, a dohromady se nebaví se specialisty na podložky .....

Takže pak máme miniaturní skupinky ve svých věžich ze slonoviny, - staré úředníky EU, mladé úředníky EU, staré úředníky magistrátu města Frýdek-Místek, mladé úředníky magistrátu ..... Pravičáky co chtějí nezaměstnané vystřelit na Mars i s levicí, která soulasí, ale chce na cestu zvýšit sociální dávky atd...

Nejjednodušší jak si udržet iluzi "pevného vlastního názoru" je o něm s nikým nediskutovat. Kam to vede je zjevné prostudujeme-li si historii pozdních velkých říší - Haškovým Švejkem nebo historií Turecka můžeme začít.

Tedy fakt vás nenutím běhat píchat morfin ženské co řve v bolestech přes 3 patra, ale sebrat odvahu a jít se svým názorem i do prostředí, o kterém předem vím, že mi nebude dvakrát přátelsky nakloněno to je věc, která může pomoci vytáhnout společnost ze současného srabu. Jak jste si všimli tak jsem elektro ani MatFyz nakonec nevystudoval a vůči vám všem jsem v mírné opozici už od legendárního Robotického dne v dubnu 2004 a de facto jsem byl i dříve, ač jsme se neznali, protože prostě takový jsem ....