close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Leden 2014

Konečné řešení otázky vzdělávání.

7. ledna 2014 v 5:43 | Petr |  Filosofování

Již staří Řekové si stěžovali na chování mládeže a na to, že "dobré mravy upadají", myslím že celým mým blogem se táhne totéž. Nicméně v poslední době jsem opravdu vážně přemýšlel o systému vzdělávání nejen v ČR ale na celém vyspělém západě a dospěl jsem k jistým výhledům do budoucna, které se zdají býti dosti šílené.

Tedy civilizovaná Evropa je v současnosti v situaci, že pokud si v Barceloně nebo v Heraklionu dáváte v hospodě kafe můžete si být 100% jisti, že mladík, který vás anglicky obslujuje je vysokoškolsly vzdělaný magistr ekonomie, socilogie, "genderových studií" nebo tak něco. Z toho vyplývá tlak naší i dalších vlád na "praktické vzdělání" - tedy nahnat děcka na učňáky. A zejména v současné době vládnoucí oranžoví gauneři jsou v tom experti - svého času Petra Buzková nechala zrušit víceletá gymnázia, ačkoliv právě tam na drahý anglický soukromý 8letý gympl chodily její děti...

Takže máme společnost přeplněnou nezaměstnatelnými religionisty, a na druhé straně nám chybí svářeči a zámečníci, ale otázka je zdali je to pravda ? Tedy opět se omlouvám za chybějící link, ale před jistou dobou jsem četl článek, že nezaměstnanost mezi absolventy gymnázií je 4.1% u průmyslovek to bylo přes 8%, učiliště s maturitou to bylo skoro 15% a u učilišť bez maturity to bylo přes 25%. Jistě namítnete, že gymnazisti mají malou nezaměstnanost, neb jdou hned na vysokou, nezaměstnanost absolventů vysokých škol však je pouze kolem 2.5%.

Tím se nám obraz chybějících zámečníků trochu kazí. Mnohem realističtější pohled je ten, že kapitánům průmyslu prostě došla jistá sorta lidí - zámečníci dělající "skoro zadarmo" - chlapi těsně, kolem 50, kteří v hrůze z nezaměstanosti budou pilovat, soustružit a svářet klidně i zadarmo, jenom aby nemuseli sedět "doma s protivnou manželkou". Takže manažeři strojírenských firem stojí před dilematem - borec co dělal - a dělal dobře - za 12 000 hrubého odešel do penze a na jeho místo se tlačí , nebo spíše netlačí borec, kterému je 17, chce 25 000, nic neumí, a pokud nepřijmeme jeho platové požadavky, klidně si zůstane sedět na pracáku.

Taková situace samozřejmě není přiliš kompatibilní s "personální konkurencí na globálním trhu" protože tomu borci co dělal skvěle za 12 000 konkuruje bosý Ind s bederní rouškou, vousy a turbanem, který dělá (mnohem / nepatrně) hůře, ale jen za 1000 měsíčně. Tedy co bude - budeme "technologická elita světa" - bez zpětné vazby z výroby, která brzy bude 100% "jinde" ? Nebo skončíme jako rozpadlá ne-civilizace ve stylu germánských říší po zániku Římského impéria ?

Mimochodem to je velice zajímavé - protože za "posledních dnů Říma" kolem roku 476 nebyl ve středomoří nikdo negramotný, o 300 let později za Pipina Krátkého však nebyl v Evropě nikdo gramotný, včetně samotného Pipina (nepočítám-li pár mnichů).
Takže pro případné politiky existuje jediná realistická varinata. Pokud chcete predikovat, co se bude dít - v Evropě nebo v Česku - je čestné prohlásit - nemáme šajnu. Pokud nemáme šajnu - pak je lepší když lidi dělají to co je baví, neb to většinou dělají lépe, pokud je to baví než když je to nebaví. Na druhé straně nechceme všechny státní prachy investovat do "genderových studií" a pak do podpor v nezaměstnanosti. Takže je vhodné dát mládeži jasné najevo "dělej si co chceš, ale my si budeme taky dělat co chceme".

Takže jak by systém měl fungovat :
  1. Každý ať si studuje co chce
  2. Každému poskytneme nejvyšší vzdělání jakého bude schopen - klidně ať mají všichni Ph.D.
  3. Nerozdávejme ovšem "Mickey mouse diplomas" Tedy když někdo chce něco studovat, ať ví, že bude potit krev i nad "genderovými studii"
  4. Školy nechť dostávájí prachy odvozené od platů jejich absolventů - a to i tehdy když pracují mimo obor - "profesionální feministka" bude dělat uklízečku - škola dostane prachy podle toho - produkuješ nezaměstnané - nedostaneš nic.
  5. Lidi ať čekají výplatu podle toho co dělají, ne podle toho jaké diplomy se jim válejí v šuplíku - jsi číšník s Ph.D. a MBA - koho to zajímá ....
  6. Školy ať vybírají, nebo nevybírají školné zcela dle svého uvážení.
  7. Státní správa ať zavede příjímání a povyšování lidí na základě testů - nikoliv za základě diplomů "plzeňského typu" - soukromá sféra ať si dělá co chce....
Samozřejně ten systém má pár zádrhelů jako třeba jak platit právě ty gymply, které produkují budoucí studenty vysokých škol - asi nějakým koeficientem toho, co dostanou patřičné vysoké školy. Nebo jak platit školy, které teprve začínají - asi něco jako nejnižší kvartil průměru škol stejného typu co už absolventy mají - a tak.

Krom toho bych zavel ještě jednu věc, které se ohromně osvědčila za bolševika - povinnou 10 letou školní docházku ale pouze 8 letou základní školu - aby každý byl alespoň jednou "vytržen z klídku" a přechodem na střední školu se musel trošku mentálně i fyzicky "pohnout".

Zbývá otázka k čemu to všechno? Evropa se stává regionem flákačů - tak proč pár flákačů neuchránit flákání jako učitele a studenty ? A druhý aspekt - co bude civilizace dělat s tím podivným spektrem studentů ? Jednak si nemyslím, že lidi by byli blbí - současnou explozi "pseudooborů" má do jisté míry na svědomí právě státní správa ve které platí "je to vůl - ale študovanej !!!" A na druhé straně - za první republiky študáci potili krev nad klasickou latinou - 1500 let mrtvým jazykem - to proto aby se tím naučili učit - cokoliv dalšího více užitečného.
I moje zkušenosti jsou podobné. Příklad : Hyperinteligentní MatFyzák - Kamil Řezáč na návštěvě v laboratoři kladl už po 15 minutách dotazy, které mladé laborantky napadnou tak za rok - pokud vůbec - takže předpokládám, že zasvětit ho do práce v laboratoři by bylo velmi snadné i bez "diplomu v oboru" - jelikož zná milion "oborů kolem" jako je matematika, fyzika, počitače a tak ...

Chemie pro šílence 1. Polyethylén

5. ledna 2014 v 6:22 | Petr |  Chemie pro šílence
Nechci nikomu zvedat žaludek, ale za studií jsem využil toho práva pitvat anatomické (formaldehydem konzervované) mrtvoly holýma rukama, protože latex z rukavic mi smrděl více než lidské maso. Takže když jsem potom zapadl mezi robotiky, kteří se (často) neštítí jedině klávesnice vlastního laptopu a ani práce s pilou, šroubovákem a lepidlem jim nedělá dobře - prostě jsem si připadal jako největší vidlák zahnojený, který místo abstraktního světa objektového programování se zabývá doma - tavením plexiskla a v práci - měřením množství krve - ve stolici z mrtvoly ....

Na druhé straně si nemohu nevšimnout, že "mravy upadají" a mládež dnes nerozezná polystyrén od plexiskla, takže je na čase zavést další rubriku - o další oblasti, která mě - tak trošku - živí a to je chemie. A vzhledem ke zmíněné - trapné - záměně polystyrénu za plexisklo - se budeme ze začátku zabývat především plasty a jejich využítí v robotech.
Aby toho tedy na robotické šílence nebylo moc začínáme dnes jedním z chemicky nejjednodušších avšak zcela běžných plastů - Polyethylénem.

Tedy představte si že vytěžíte ropu a ta je směs kapalných uhlovodíků kde hlavní roli hrají Alkany - nebudeme začínat ethanem, propanem a butanem, které jsou plynné, ale začneme pentanem Tedy :
Pentan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C5H12
Hexan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C6H14
Heptan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C7H16
Oktan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C8H18
Nonan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C9H20
Dekan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C10H22
Undekan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C11H24
Dondekan - CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 - Sumární vzorec C12H26
Takhle bych mohl pokračovat do nekonečna - čistě jenom abych si honil ego a předváděl veřejnosti jak dobře umím latinské číslovky. Jenomže to nemá smysl, protože jednak jste už nerozvětvené alkany asi pochopili a navíc od dodekanu výše stávají se alkany postupně mazlavými "sračkami" a nakonec tuhými látkami voskového (parafinového) vzhledu.

Takže si přestavte, že tuhle směs z ropy zahřejete v prostředí horké vodní páry, bez přístupu vzduchu na 900 stupňů - dlouhé řetězce se teplem rozloží a z reaktoru vám začne unikat spoustu derivátů uhlovodíků s krátkou molekulou a s navázanými zbytky vody - methanol - ethanol - oxid uhelnatý ..... a sláva - i ethylén.
Tenhle divně zapáchající plyn je jedna ze základních surovin chemického průmyslu, neb se z něj vyrábí syntetický líh (naši alkoholici vědí) používá se k umělému dozrávání rajčat (soudruzi z Kauflandu vědí) a navíc se z něj dělá polyethylén - nejjednodušší běžný plast.
Když se podíváte na vzoreček polyethylénu hned vás trkne - vždyť je to skoro to samé jako Nonan, Dekan, Undekan ....
A ano máte pravdu - chemickou struktur typu - nekonečný řetěz skupin CH2 - mají syntetické parafiny, včelí vosk ( s výjimku esterové skupiny uvnitř) - živočišné tuky a spostu dalších "mastných" polymerů. Když sáhnete na polyethylén a budete ho mnout v ruce - taky budete mít "mastný pocit" v prstech jako když hladíte parafinovou svíčku. Tomu odpovídají i chemické vlastnosti - minimální rozpustnost v kyseilnách, zásadách, i v nepolárních rozpouštědlech a - bohužel - i obtížná lepitelnost běžnými lepidly - pro lepení polyethylénu funguje (relativně špatně) jedině kyanoakrylát - alias "sekundové lepidlo"

Podle reakčních podmínek při syntéze polyethylénu máme LDPE - polyethylén o nízké hustotě - který má rozvětvené molekuly. Pak HDPE - polyethylén o vysoké hustotě - kde pečlivějším nastavením reakčních podmínek máme jenom lineární molekuly.
Když si přestavíte lineární molekuly HDPE - tak plast z HDPE má úseky, kde molekuly jsou uspořádány zmateně - jako klubko hadů - ale i v HDPE se vyskytují úseky, kde molekuly jsou pěkně jedna vedle druhé - tyto úseky mají vlastnosti krystalů a vynikají obrovskou pevností - čehož si chemici všimli a proto se v poslední době předhánějí v tom jak nasyntetizovat polyethylén s co nejdelším lineárním řetězcem - šemuž odpovídají i zkratky UHDPE, UXHDPE. A paradoxně tentýž plast, ze kterého jsou vyrobeny ubohé trhající se TESCO TAŠKY za korunu je chemicky tentýž plast jehož vlákna jsou dnes nejpevnější nám známá vlákna - pevnější než kevlary, a aramidy. Takže paradoxně moderní neprůstřelné vesty a TESCO TAŠKA mají stejný chemický základ ...
Robotici jistě vědí jak polyethylén využít - jdete do IKEA koupíte tam "EU certifikované" polyethylénové krájecí prkno a z toho si nařežete, co potřebujete - HDPE se hodí i na materiál kluzných ložisek. Než skončíme dovolil bych si upozornit na vlastnost polyethylénu, která není běžné známá - a to je výtečná propustnost pro infračervené světlo (viz spektrogram nahoře) - od IR LEDek po tepelné záření na 10um - takže pokud budete vyrábět infračervenou optiku můžete na to použít běžné profesionály používané substance jako je diamant, germanium, nebo selenid zinečnatý, ale taky můžete použít "vidlácké řešení" a skoro stejně dobré IR čočky si vybrousit (vytavit) z plastové tašky z popelnice.

Zbývá už jenom tradiční rada robotům pro zničení lidstva - až budete chtít rozpoutat válku proti svým páníčkům nezaponeňte, že polyethylén se při 115 stupních celsia taví a velmi dobře hoří - takže si dávejte pozor kam strkáte své polyethylénové pracky ...

Vidlákovo elektro 65. kaskódové zesilovače 2.

2. ledna 2014 v 5:31 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Velmi brzy po začátku internetu jsem objevil stránky radioamatéra vysílajícího ze Švédka pod značkou SM0VPO - Angličana Harry Lyhalla, který pracoval pro Švédský Ericsson tak dlouho až se oženíl a zakotvil ve Švédsku. Vlastně, kdyby to nehrozilo urážkou řekl bych, že je to můj duchovní učitel a "pra-vidlák". Nyní tedy POVINNĚ všichni přestanou číst tento blog a prostudují CELÉ jeho stránky ....
Našli jste to tam - geniálně jednoduché kaskódové zesilovače ? Je mi jasné, že "mravy upadají" a tak se nikdo nenamáhal na link kliknout. Takže jak se postupně pracovní frekvence mých čidel přesouvala do radiové oblasti a operační zesilovače už se nedaly použít začal už minule zmíněný "hlad po zesílení" spojený s "ďáblem co se skrývá v detailech" a díky parazitním paramentrům vám obvody buď rozkmitá nebo jinak pokazí. V této situaci byl zesilovač z dílny SM0VPO, který je na obrázku nahoře jako ten horní - darem z nebes - 1000X zesilující absolutně stabilní. Se součástkami jak jej vidíte ideální pro radiové mezifrekvence na 455 kHz.

Je mí jasné, že jste ze schémátku jeleni, neboť to nevypadá jako klasická kaskóda - spíše jako trojice "nejubožejších zesilovačů", které jsem pro srovnání nakreslil dole.
Takže vykládáme postupně : Stejnosměrný proud prochází přes Q1, pak přes R6, pak přes Q2, R5, Q3 a do země. Tedy Q1 - který zesiluje nejvíce má vskutku monstrózní - kaskódovou - emitorovou degeneraci a "emitorovou stabilizaci" pracovního bodu. Q2, který zesiluje méně má menší a Q3 žádnou....
Z hlediska "střídavého signálu" - ten jde úplně jinou cestou - vždy z kolektoru Q3 na bázi Q2 atd... jako v "nejubožejším zesilovači". Zároveň emitory všech tří tranzistorů jsou buď přímo, nebo přes C4 a C5 zkratovány na zem.

Tedy shrnuji princip:
  • Proud, který spotřebuje jeden stupeň klasického zesilovače - je zde rozdělen mezi tři stupně.
  • Tranzistory si vzájemně stabilizují napětí na kolektorech i emitorech, a proto jsou rychlé jako kaskódové.
  • Tranzistory jsou z hlediska užitečného signálu zapojeny jako INVERTUJÍCÍ, avšak z hlediska budícího proudu jako NEINVERTUJÍCÍ zesilovač - takže pokud se zesilovač chce rozkmitat tak tyto dvě vazby mezi stupni jdou PROTI SOBĚ a zesilovač stabilizují
Jasné ? A to vše pouze za cenu dvou kondů navíc (C4, C5). Naopak pokud byste chtěli ušetřit a postavit zesilovač jako ve spodní polovině obrázku - tak vězte, že to není zesilovač, ale obvod, který v 99% případů bude fungovat jako oscilátor, na některé vámi nechtěné frekvenci, protože na obvody tohoto typu se zle podíváte, nebo prsatá blondýna od sousedů kýchne - a už kmitají.
Samotný Harry Lythall patrně měl na "záhadný obvod" hodně dotazů. proto po létech přišel s updatovanou verzí, která je jednak "nakreslena více pro blbé" a jednak je doplněna ještě jedním výstupním stupněm. Vzhledem k tomu, že jsem původní verzi opakovaně a bez problémů používal, o funkčnosti této verze taky nemám pochybnosti.

Tím jsme nahlédnutí do kaskódových zesilovačů ukončili zbývá už jenom rada paní Kubáčové novomanželkám - pokud jste od manžela pod stromečkem očekávala erotické prádlo a sdělila mu, že nosíte "80D" - nedivte se že byl zmatený a místo podprsenky koupil "Dupačky číslo 80" - moderní obchody typu H&M nebo C&A totiž zákazníky matou tím, že tyto sortimenty skladují v regálech těsně vedle sebe - tak kdo se v tom má vyznat...