close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Březen 2014

Vidlákovo elektro 71. Svítivé diody 2.

6. března 2014 v 5:45 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Pokud považujete dva mé nejoblíbenější výroky tj: "ďábel se skrývá v detailech" a "všechno tak nějak se vším souvisí" za projevy postupné dekompenzace mých psychiatrických chorob - klikněte prosím okamžitě na tlačítko "zpět" protože pokračování "svítivých diod" o ničem jiném nebude.

Takže na jedné straně máme extrém - Schottkyho diodu, která má úbytek v propustném směru 0,2V a na druhé straně tady máme ultrafialovou LEDku, která má úbytek v propustném směru 4V - vyplývá z toho ještě něco ?
Čistě logicky - energetický rozdíl energie elektronů v P a N polovidiči bude u Schottkyho diody extrémně nízký zatímco u UV LEDky bude tentýž rozdíl extrémně vysoký. Prostou analogií s ventilem - pružina zpětného ventilu bude v jednom případě velice slabá a v druhém případě velice silná. ERGO - parazitní proud v závěrném směru bude u jedné z diod (hádejte u které) extrémně velký a u druhé bude zanedbatelně malý - nejmenší možný. Jasné ? Proto taky jsem u analogových obvodů typu Sample And Hold - tedy u "analogové paměti" napětí - dopručoval používat LEDky místo obyčejných diod, protože ano - jejich "zpětný proud" je nejmenší jaký fyzika tohoto vesmíru dovolí.

Příklad 2. Opět jsem to psal mnohokrát a píšu to opět - každý polovodič který má pouzdro, do kterého svítí světlo je na světlo citlivý. ERGO LED která má dokonce optiku která nám na čip zaměřuje světlo z venku- funguje zároveň jako fotodioda. A teď si představte že máme IR lLEDKu s úbytkem v propustném směru 1V a vedle ní UV LEDku která má úbytek 4V. obě jsou zapojeny jako fotodiody - to jest polarizovány v záporném směru. Která potřebuje více energie dodat elektronům, aby přeskočily zpět "proti směru" proudu ? Ano - opět máte pravdu IR LEDka je mnohem lepši fotoidoda než UV Ledka - ač jsem to nikdy neměřil - dovolil bych si spekulovat. Pokud LEDka vyzařuje na 940 nm (infračervená) - jako fotodioda bude reagovat na všechny vlnové délky od jejího vyzařovacího maxima směrem ke kratším vlnovým délkám. Tudíž IR LEDky reagují na "celé spektrum a ještě kus" zatímco modré a UV LEDky jsou citlivé jenom na "krátkovlnný konec".


Příklad 3. Když použijeme LEDku jako LEDku - tj. necháme ji svítit - jaké jsou vlastnosti jejího světla ? Jelikož energetický přechod mezi dvěma hladinami má u dané LEDky téměř konstantní energii - Každá LEDka svítí prakticky jen na jedné vlnové délce - světlo je téměř monochromatické - se ctyřmi výjimkami

A. Bílé LEDky - jsou něco jako zářivky - to jest UV zářič s luminoforem a svítí polychromatickým světlem.
B. Některé LEDky na krátkovlnné straně spektra 405 nebo 470 nm vyzařují ještě na "druhé harmonické" tj. v pásmu 800 - 940 nm - což je v IR oblasti, proto to výrobci nijak neřeší, ale čidlům vašich robotů to může vadit.
C. Naopak některé IR ledky svítí na hlavní vlnové délce 880 a mimo to ještě na "druhé harmonické" 440 nm. Viditělně modře svítící IR ledka by asi dělala zákazníkům "psychologické potíže" proto ne IR fotodiody, ale paradoxněIR LEDky mají často tmavý IR filtr.
D. Některé LEDky pro dalekou IR oblast 1064 nm - svítí na své "vyšší harmonické" na frekvenci 532 nm více než na fundamentální frekvenci - což je princip zeleného laserového ukazovátka.

Poslední praktická poznámka : my nevidíme světlo IR ledek, ale ubohá WEBkamera z Alberta za 199, nebo nejlacinější mobil s foťákem - jej vidí skvěle - proto vždy při ladění stávkujícíh čidel s IR ledami radím - koukněte mobilem do LEDky.

Rád bych pokračoval dále, ale pojednání, které chci rozvinout je na poslední odstavec poněkud dlouhé, takže mohu jenom navnadít na příští díl, který bude o pohnuté historii LEDek a o jejich pohnuté současnosti.

Pro dnešek už si dáme jenom radu paní Kubáčové novomanželkám: Pokud váš manžel miluje LED diody - nepřipusťe, aby s nimi spal v posteli - místo toho využijte jeho úchylku kreativně a rozkažte, aby vyrobil nějaké "blinkenlichten pro dětičky".

Poznámka při druhém čtení - použití IR ledek jako fotodiod zavání radě "šílence šílencům", ale není tomu tak - IR ledky fungují jako fotodiody výborně - menší ciltivost padá plně na vrub menšímu čipu a na rozdíl od "opravdových fotodiod" mají výhodu v tom, že vždy mají optiku (úhel citlivosti při příjmu odpovídá úhlu vyzařování), často mají vestavěný IR filtr a díky IR ovladačům pro televize jsou i lépe dostupné a mnohem lacinější. Krom toho je tu i možnost, že vytáhnete z krabice dvě stejné IR LEDky - jednu připájíte v propustném směru jako "vysílač" a druhou, stejnou ale v závěrném směru, jako "příjímač".

Volby do ČSKB 3. - NASKL

4. března 2014 v 5:30 | Petr |  ČSKB
Včera byly rozeslány kandidátky pro 2 kolo voleb do ČSKB a světe div se JSEM TAM. Velevážení kolegové z naší branže se mezitím baví tím, že posílají řetězové SMS - kdo z minulých vedení "chce být zvolen znovu" a koho volit , protože to je jenom "neškodný trotl", který "nebude překážet". Osobně jsem se k situaci vyjádříl dostatečně jasně, takže pokračujeme v historicko-právní exkurzi po "zvyšování kvality" a "odklánění peněz" v našich zdravotnických laboratořích.

O ČIA se píše snadno - neb je to krystalicky čisté, koncentrované, tituly MBA bohatě impregnované zlo. NASKL je spíše něco jako estráda. Původní zakladatel NASKL jej založil v době finanční nouze související s rozvodem. Původní idea byla, že tato organizace bude poskytovat AKREDITACE a taky původní zkratka NASKL znamenala Národni AKREDITAČNÍ Středisko pro Klinické Laboratoře. Dokonce v rámci falešného pocitu omnipotence coby předseda ČSKB vyvolal několik jednání se zdravotními pojišťovami, na téma, že "jeho firma" je jediná která dohlíží nad kvalitou biochemických laboratoří ve zdravotnictví - což pojišťovny okamžitě využily a zapracovaly NASKL do Úhradových vyhlášek v naději, že "někdo audit neudělá" a oni mu kvůli "nekvality" nebudou platit za již vykonanou práci.
Jestli za to dostal od pojišťoven nějakou odměnu - nevím, ale od členů ČSKB za to dostal odměnu v podobě nezvolení pro další funkční období, čímž se z něj stal nejkrátčeji působící předseda Společnosti klinické biochemie v její historii.

Ovšem v Praze je mnoho vlků, kteří z dálky cítí peníze. Ti už měli své kšefty domluvené s ČIA, o které prohlašovali, že ona je tou jedinou "opravdovou akreditační autoritou". Proto se na ubohé otce zakladatele NASKL zle vrhli a šermovali paragrafy tak dlouho až tito museli ustoupit a NASKL přejmenovat na Národní AUTORIZAČNÍ Středisko pro Klinické Laboratoře. Prča ne ?


Takže se vlastně nemusíme dále bavit, protože o žádné obludné AKREDITACE vlastně nejde, ale až vám bude zmatená mladá laborantka tvrdit, že věc, kterou zvládne i uklízečka zmotala, protože "ve směrnici to nebylo" bude vám jedno jestli je to směrnice sepsaná pro AKREDITAČNÍ nebo AUTORIZAČNÍ "autoritu".

Když byl NASKL v době svého vzniku a přejmenování ohrožen tím, že jej právníci ČIA roztrhají na kusy - stalo se, že jeden význačný biochemik, (který se za to bude smažit v pekle), který byl tehdy i členem předsednictva České Lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně přesvědčil tuto ctihodnou lékařskou společnost, aby jej vzala pod svá křídla. Přesto o NASKLu platí totéž co o ČIA - ve zdravotnictví funguje ilegálně, protože jeho působení ve zdravotnictví není nikde na úrovni zákona, nebo vyhlášky ze zákona vycházející - výslovně povoleno. POZOR je přece zřízen ČESKOU LÉKAŘSKOU SPOLEČNOSTÍ ? Tak jaká ilegalita ? Problém tohoto právního výkladu je v tom, že Ústavní soud - jako konečná autorita pro výklad práva v ČR - vidí věc jinak.

Byla jednou porodní bába Königsmarková, která dle výkladu soudu (ne)-připravila o život novorozence - za což dostala v první instanci flastr jako hrom. Paní Königsmarková se obrátila na Ústavní soud s tím, že zásady správného vedení porodu jak je doporučuje Česká gynekologická společnost jsou jenom subjektivním názorem České gynekologické společnosti a - světe div se - Ústaví soud jí dal za pravdu když na straně 6 rozsudku konstatoval :

Česká lékařská společnosti Jana Evangelisty Purkyně, už z definice nemůže ukládat povinnosti jiným osobám, než svým členům.

A je vymalováno - tedy NASKL může buzerovat mně jako osobu, neb jsem členem ČLS JEP, ale mé pracoviště není členem a tudíž na něj nemá moc. Proto platí totéž co minule. Vedoucí laboratoří tahají na pracoviště třetí osobu - zcela na vlastní zodpovědnost - a platí jí prachy - též na vlastní zodpovědnost. Přitom je pozoruhodné, že NASKL neposkytuje akreditace - proto se nedá použít formulace s ISO15189 - a proto se o něm v legendární ÚHRADOVÉ VYHLÁŠCE. na straně 7204 explicitně hovoří.

Ještě než skončíme : Zde je útržkovitý výčet odkazů dokumentujcíích jak Šéfové ČSKB jednají v náš neprospěch Omlouvám se za zmatenost textu - odazy jsou přímo fragmenty ze zápisů. Osobně jsem zvědavý jak dlouho ty odkazy budou fungovat, poté co vyjde tento blog.

Zápisy z jednání Rady pro Akreditaci - NASKL:
Zápisy z jednání výboru ČSKB
Za celý měsíc, co jsem četl zápisy a vyhlášky a zákony - došel jsem k závěru, že vedoucí "odborných společností" typu ČSKB a členové různých dalšich "učených komisí" jsou v dnešní době dvojího typu :
Typ 1 - jsou vzdělanci a intelektuálové, kteří sy myslí, že sepisováním doporučení a stanovisek opravdu něco zlepší, protože pokud systém zaskřípe s 3000 stránkami papírů - s 5000 stránkami pojede jako po másle ...
Typ 2 - jsou vzdělanci a intelektuálové, kteří si nic nemyslí, neb vědí, že "co je doma to se počítá"...

V každém případě bývalí funkcionáři biochemické společnosti, za to že nás vydali všanc nelítostným byrokratům - se budou smažit v pekle. A podle článků, které někteří z nich píšou, bych řekl, že se jim pekelná brána už zjevuje ... ;-))

Chemie pro šílence 9. Polykarbonát.

2. března 2014 v 6:05 | Petr |  Chemie pro šílence
Jestli jste drželi v ruce CD tak víte co je polykarbonát a můžeme skončit ....
Na druhou stranu asi byste byli zklamaní, že dnešních 800 slov jsem takto ošidil. Takže - když jsem psal o molekule, že které mají spermie (a paní Kubáčová) opravdovou hrůzu - zmínil jsem, že bisfenol A se používá i na výrobu polykarbonátu.
A skutečně je to tak. Zatímco moje manželka má hrůzu z bisfenolu A. My chemici víme, že to je látka relativně neškodná. To výroba polykarbonátu je jiné kafe. Klasický a nejběžnější polykarbonát se vyrábí reakci bisfenolu A s fosgenem.

Fosgen to je ta molekula uprostřed vzorečku Cl - C=O - Cl je to vlastně formaldehyd, který místo vodíků mác chlory. Mimo to, že to je základní surovina chemických syntéz, tak byl velmi populární za I. světové války jako opravdu nebezpečný bojový plyn. Takže jestli při havárii v továrně na Epoxid budet mít přechodně zduželá prsa a horší spermiogram, po havárii v továrně na polykarbonát - bude vaše manželka vdova a bude mít znovu volné ruce k hledání muže s dobrým spermiogramem.

Pozoruhodnou vlastností klasického polykarbonátu je to že karbonátová skupina -O-CO-O- která je velice polární se pravidelně střídá s nepolárními benzenovými jádry původně z bisfenolu. To umožňuje aby se polární i nepolární části molekul vzájeně do sebe zaklesly a výsledkem je nejpevnější existující opticky čirý plast. O něco méně houževnatý je polyester (PET láhve) , ještě méně pevný je polymethylmetakrylát alias plexisklo a úplně křehký je polystyrén - a to je z "organických skel" všechno....

Obyčejný polykarbonát má lineární řetězce a vlastnosti termoplastu (teplem se taví a chladnutím opět tuhne). Chemikům se to ještě nezdálo dost, proto existují i polykarbonáty se síťovitou strukturou a vlastnostmi termosetu. Pro svůj vysoký index lomu a vysokou cenu se používají především na čočky brejlí - zkuste se pozeptat kolik stojí "lehčené" plastové čočky a dáte mi za pravdu.

Polykarbonát obecně je trošku dražší než plasty z kategorie "nejsprostších" plastů, proto se používá relativně málo a opravdu jenom tam, kde jsou jeho vlastnosti využity. Nicméně viděl jsem robota celého postaveného z instalačních CD starých Windows - proto stojí za to probrat otázku lepení, která je dětsky jednoduchá - epoxidy - zejména ty houževnaté rychleschnoucí a kyanoakrylát (vteřinové lepidlo) pro lepení epoxidem je vhodné povrch zdrsnit, pro lepení čímkoliv je nutno cédéčko důkladně odmastit.

Poslední nepatrný problém - je vrtání. Rád bych poradil geniální postup, ale nemám takový -polykarbonát je houževnatý pružný a úporně se vrtání brání, když se pak vrták zakousne má tendeci se roztříštit - snad bych doporučil, že nejméně problematické je vysokoobrátkové vrtání malými vrtáky a postupné zvětšování díry většími a většími vrtáky se stále menšími otáčkami.

Zbývá nám už jenom rada robotům ke zničení lidstva - když už si nemůžete dovolit mít kovovou lebku v polykarbonátové přilbě pořiďtě si alespoň polykarbonátové kryty kamer ...