close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurovědy, Genetika, Zločinost a Budoucnost ?

6. května 2014 v 5:30 | Petr |  Příroda
Než se pustíte do dalšího čtení - doporučuju následující fascinující video o Scottu Flansburgovi, kterému bratři anglosassové říkají "lidská kalkulačka". Tento člověk v první třídě přišel na to , že v rodinném obchodě je schopen spočíst útratu zákazníků rychleji než jeho otec je schopen naťukat sumy do kasy. Pak své schopnosti ještě rozvíjel a dneska je ve stavu, kdy třetí odmocninu z nějakého mnohaciferného prvočísla je schopen vychrlit na desítky desetinných míst zcela zpaměti.

Těmito schopnostmi na sebe samozřejmě upozornil, a tak se stal obětí menšího výzkumu, při kterém se zjistilo, že má pozoruhodnou anomálii mozku - zatímco my ostatní počítáme pomocí malého okrsku řečové mozkové kůry, která má blízko ke sluchovým centrům - on počítá daleko méně intenzivně pracující ale obrovskou částí mozkové kůry, která patří do oblasti sekundární motorické kůry - plánující pohyby. Z toho vyplývá i radikálně odlišné vnitřní vnímání počtů. My si obvykle říkáme něco ve stylu malé násobilky "tři krát tři je devět a z tebe je medvěd".... Jeho vnímání výpočtů je patrně radikálně jiné - rozhodně ne mluvící / sluchové a ačkoliv jsem dokumenty o tomto člověku podrobně studoval tak on jenom připouští, že prostě najednou pink a vizuálně vidí výsledek na spoustu desetinných míst - což odpovídá tomu, jak my ostatní si "představujeme jak se budeme hýbat" těsně před tím než pohyb provedeme.

Potud OK - neurovědy opravdu letí tryskovým tempem - a strčit nějakého génia pod magnetickou rezonanci, abychom zjistili jak jeho mozek funguje zavání SCI-FI seriálem ze 70. let. Jenomže tento rozvoj neurověd časem přinese problémy. Už jsem se zmiňoval o tom, že dnes není příliš obtížné nechat se testovat na některé geny, které jsou spojeny s některými chorobami. Naše znalosti z gentetiky i z neurověd nepochybně porostou až se začnou protínat (což se už děje). Takže si představte situaci v roce 2050 - geneticky otestujeme borce a zjistíme, že má variantu 3QA7D11 genu pro receptor XD779GT a že z toho vyplývá, že bude dobrý ha housle, nebo - s jinou kombinací genů - že to bude agresivní psychopat s tendencí ke zločinu.

To ještě stále je OK - protože genetické testování podléhá utajení a nikoho předem nesoudíme, ale co když (a je to vysoce pravděpodobné) se podrobnějším zkoumáním odhalí přímo příčinné souvislosti mezi chováním a genetikou. Už dneska je oblíbeným tématem bulváru historka typu : "19 ze 40 let strávil opakovanými pobyty v kriminále a po propuštění zase zmlátil stařenku a ukradl jí 500 korun....". Co když (vysoce pravděpodobně) k tomu po roce 2050 budeme moci dodat - udělal to protože má gen HCHKRDTN a tudíž mu v mezimozku chybí receptor BFLMPSVZ a ať s ním budeme dělat cokoliv - "nikdy už to lepší nebude".....


Bude to důvod pohlížet na takového člověka jako na "chudáka se špatnými geny" ? Bude to důvod jej osvobodit, nebo za další násilnosti už ani zezavírat ? Nebo to bude důvod zavřít, odsoudit, ve věznici geneticky otestovat a při další (X násobné) recidivě prostě popravit, protože "nikdy už to lepší nebude"..... Nebo založit věznice na doživotí pro "geneticky defektní" ? Nebo nechat tyto lidi i se znalostí všech souvislostí běhat po veřejnosti a čekat na další mrtvolu stařenky, protože "každý člověk má právo na svobodu" ? Zatím nenáme tak "tvrdá data" takže zatím pořád panuje iluze, že "trest člověka napraví", ale co budeme dělat, až budeme taková tvrdá data mit ? Co když bude vysoká pravděpodobnost recidivy zločinu tak jasně geneticky prokazatelná jako rakovina prsu u Angeliny Jolie ?

Už dneska se obvinění testují z hlediska somatické medicíny, psychiatrie, psychologie - genetika je zatím vzácná věda za branou univerzit - ale za 10 let to bude zcela jiné.....
Možná to není ani otázka genetiky a zločinnosti, ale možná je před námi širší problém, kdy současná přejemnělá "politicky korektní'" společnost jednou narazí na opravdu hodně tvrdá a přesná vědecká data ? (Nebo na opravdu hodně tvrdé gaunery ?)
Ať už to bude jakkoliv - nerad bych se dožil analogie situace mého oblíbeného generála Zheng He a jeho lodí - totiž aby akvitisti jistý směr lidských aktivit zcela zablokovali, jenom protože mají strach, že potenciální výsledky nejsou kompatibliní s momentální verzí jejich ideologie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kolemjdoucí kolemjdoucí | 6. května 2014 v 6:50 | Reagovat

Tu poslední větu tesat do kamene!

2 Karel Karel | 6. května 2014 v 11:52 | Reagovat

Takové kydy jsem už dlouho nečetl. Je všeobecně známo, že okolní prostředí má větší vliv na člověka než jeho genetická dispozice. "geneticky defektni" člověk může být klidně slušným členem společnosti, pokud se naučí své pudy ovládat rozumem.

3 rvx rvx | 6. května 2014 v 20:19 | Reagovat

epigenetika nás učí, že mít defektní nebo geniální geny je jedna věc, to jestli se zapnou je věc druhá ...

4 rvx rvx | 6. května 2014 v 20:23 | Reagovat

ještě malý přípodotek - podobně, jak je popsáno v článku, se na věc dívali Hitler a jeho parta - pro ně byl rovněž člověk determinován okamžikem početí a proto pod heslem "nikdy už to lepší nebude" rasově méněcenné jedince bez dalšího likvidovali ...

5 kolemjdoucí kolemjdoucí | 6. května 2014 v 20:36 | Reagovat

Pane Kubáč, nic si z nich nedělejte... evidentně to nikdo nečetl až do konce (hlavně ten poslední odstavec) a nepochopili to, jinak by nemohli psát takový bláboly do komentářů.

6 Karel Karel | 7. května 2014 v 7:06 | Reagovat

[5]: Něco jiného je článek a něco jiného poslední věta. Mimochodem jev v ní popsaný v poslední větě se děje pořád, od nepaměti lidstva. I zde zmíňovaný soudruh mamula v tom vynikal, nechť je mu peklo těžké.

7 petr-kubac petr-kubac | 7. května 2014 v 7:23 | Reagovat

Pro nedovtipné rekapituluju čtvrtý odstavec - recidivisty otestujeme a zjistíme že mezi jejich činy a strukturou mozku je příčinný vztah - co potom ?

Jenom bych podotknul, že to je přece jenom rozdíl proti Židům v Osvětimi, o kterých i Hitler věděl, že v 99.99% jsou to nevinní lidi.

8 Karel Karel | 7. května 2014 v 11:16 | Reagovat

[7]: otestujeme neurochirurga a zjistíme, že má stejné struktury mozku jako masový vrah, co s tím?

9 Karel Karel | 7. května 2014 v 11:28 | Reagovat

Nebo ještě scénář: otec 3r Honzíka jde po ulici a máme dvě možnosti: A) rozhodne si koupit noviny B) jde přímo na tramvaj. A)během kupování novin na ostrůvek vjede zfetovaný mladík rychlostí 100kmh, otec poskytuje první pomoc zraněným B)otec je zabit na ostrůvku A)otec platí Honzíkovi studium na medicíně, po čase stane úspěšným neurochirurgem a zajímá se o struktury mozku B)Honzík zažije nespočet otčímů, v 13 uteče na ulici, živí se prostitucí a je závislý na heroinu, v 20 zavraždí turistu pro 10 eur. Stejný člověk, stejné struktury mozku, dva děje.

10 Petr G. Petr G. | 8. května 2014 v 8:30 | Reagovat

[9]: Stejný člověk dva děje ...
Prostředí vychovává, ale dá se na genetiku i dívat jinak.

Při vyšetření plodu se z jistí dítě s genem způsobujícím rakovinu (v dospělosti)
A) řekneme rodičům, že dítě ve 30 zemře?
B) budeme mlčet a dítě v 18 zjistí, že mu žádná banka nedá úvěr, protože ve 30 zemře?
C) provedeme se souhlasem rodičů potrat?
D) tajně provedeme potrat, protože mrzáci nejsou vhodní pro společnost :)
C) provedeme potrat

11 rvx rvx | 8. května 2014 v 11:30 | Reagovat

[10]: vaše logika má jednu zásadní chybu - předpokládá, že gen = 100% pravděpodobnost CA. Už jsem to tu psal - to že někdo má nějaký gen pro něco, ještě neznamená, že se ten gen také projeví.

Navíc ty genetické testy jsou značně pochybné - narazil jsem na to když jsme čekali dítě. Nechci to rozebírat, podstatou je, že pár lidí si z toho udělalo velmi slušný biznis, kdy nejprve rodiče vystraší, co všechno jejich dítě určitě bude mít, aby jim pak za drahé peníze prodali útěchu v podobě negativního výsledku testů, jejichž provedení samo o sobě má pro plod zdravotní riziko - amniocentéza

12 petr-kubac petr-kubac | 8. května 2014 v 16:55 | Reagovat

Možná by si to samo zasloužílo nějaký výzkum jak jsou moji čtenářové rezistentní ke sutečnému smyslu mého textu  

Tedy nepíšu o podvodnících, kteří dnes testují "vrozené choroby" stylem kterým jsem o tom psal zde http://petr-kubac.blog.cz/1312/genetika-za-vsechny-prachy

Píšu o tom, že ode dneška za 20 let bude možno u kriminálníků recidivistů určit jesli mají šanci zapadnout "nebo to lepší nebude" - tedy nepohybujeme ve virtuálnu - zda se nějaké geny projeví nebo ne - v mém článku už se projevily a to opakovaně - my se jenom 100 % ujistíme o jejich existenci u dané osoby a co pak s tím budeme dělat ?

(nedělat nic je jedno z možných řešení o tom je zase vychvalovaný poslední odstavec ;-)))

13 rvx rvx | 9. května 2014 v 10:43 | Reagovat

[12]: ono jde spíš o to, že člověk není určen pouze geny, ale také memy. Dneska je bohužel v módě pořád někoho omlouvat - on za to chudák nemůže, on už má takové geny. ... Pár facek a bylo by po genech ;)

14 Karel Karel | 9. května 2014 v 17:57 | Reagovat

Jako co se týče recidivistů = opakovaně v kriminále, tedy min 2x, tak tam není co v genech co vyšetřovat, je jasne ze krast neprestanou

15 martin_zap martin_zap | E-mail | 12. října 2015 v 23:34 | Reagovat

[13]: Ano ano dědové našich dědů říkali dostaneš na pamětnou. To jsou ty memy. Být věřícím řekl bych svatá pravda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama