close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Říjen 2014

Volte opravdu velkou koalici !

7. října 2014 v 5:53 | Petr |  Svět okolo
Havířov postavili komunisti v roce 1950, Karviná vznikla sloučením dědin v roce 1949. Ostrava před rokem 1848 měla podobobu 33 samostatných drobných vesnic. Takže proti tomu Frýdek ( založen 1305 ) a Místek ( založen 1267 ) jsou opravdu staroslavná historická města. To bohužel neznamená, že by místní radní byli moudří a zkušení. Petr Bezruč pracoval v letech 1891-1893 v Místku na poště a stavem a "mentalitou" města - upadl do takové deprese, že vydal jedinou básnickou sbírku "Slezské písně" (nebo ji možná ukradl učiteli z Bruzovic Ondřeji Petrovi ). Neblahé zacházení s městem se tak táhne historií od CK Rakouska, přes protektorát, po bolševika, po dnešek.

Když bolševici ovládli v únoru 1948 republiku, začali se, podle vzoru zaostalého hospodářství za Uralem, opájet uhelno-ocelovou onanií. V případě celé severní Moravy měli dostatek prostoru v podobně narychlo vzniklých měst bez historické hodnoty, kde si mohli stavět a bourat, co srdce ráčí. Mezi nimi Frýdek-Místek - historické městno z přelomu 13/14 stolení. S tím se bolševik vyrovnal po svém - od 60. let začal mohutnou "rekonstrukci" která spočívala v tom, že "silníční průtahy" šly městem tak, že nová silnice vždy "shodou okolností" vedla středem měšťanských čtvrtí, aby bylo nutno zbořit maximum historických domů. Naše rodina takhle přišla o několik domů, ale vem to čert, jenom teď některá místa ve městě vypadají dosti divně - mnoha místy jdou souběžně dvě silnice (stará a nová) 10 metrů od sebe a mezi nimi křoviska s divokými skládkami a hnízdišti bezdomovců.


Čistě jenom pro představu - jak se jedinou silnicí dá zprznit město - zde je mapka Frýdku, kde jsou červeně zaznamenány původní ulice, které tam "už nejsou", protože místo nich je ulice "Revoluční" (jak jinak).



Bolševik díky "silniční rekonstrukci" získal obrovské prostotory, které naplnil paneláky, což se stalo i jinde v republice. Pozoruhodný je však svérázný "místní vkus", který se projevuje na každém kroku - třeba sochou "vykopnutého zákazníka". Aby katolíkům předvedl, kdo je tady pánem - umístil před místní obchodňák a zároveň před kostel sochu "atleta". Problém je v tom že sochař chtěl za "atleta" moc peněz, takže komunisti nenechali dodělat "kozu" - přes kterou měl skákat. Aby vysvětlili divnou polohu postavy - byla socha oficiálně nazvána "památník kosmonautů" jenomže "kosmonaut letí" rovnou ze dveří obchodu - a to se ještě nezmiňujeme že milému "vykopnutému" v zimě roste "TAM" (ano opravdu "TAM"....) rampouch, takže "za Jakeše a Bilaka" měly prodavačky dlouhé bidlo a rozkaz ráno rampouch urazit, aby nedocházelo k "narušování mravnosti mládeže".


Ne vždy se věci nepovedou - měli jsme pěkný zimní stadión, který byl velmi zvláštního geometrického tvaru a vyhrál několik architektonických soutěží.

Píšu "měli jsme", ale i to si vyžaduje podrobnější vysvětlení. Představte si že za bolševika - neumíte nic, ale jste lační peněz - co půjdete dělat - fárat na šachtu. Takhle se na prochlastaný východ dostali všichni ti dnešní nezaměstnaní chlastači. Problém je v tom, že krom nepatrné menšiny starousedlíků si ostatní přistěhovalci ze "slovenské chatrče na husákovo sídliště" nepamatují, jak město vypadalo a nemají s ním žádný soucit.

Co se tedy stane, pokud vás po pádu bolševika zvolí starostou ? Doprostřed "Malého náměstí" které existuje v nezměněném půdorysu od 13 stol. necháte (za patřičný úplatek) postavit kamenné trhovecké stánky..... Co si nedovolil nikdo od Přemysla Otakara II. si vy dovolíte, protože máte legitimaci KSČ / ODS / SOC-DEM primátorský řetěz, IQ tykve a "hornické učiliště" s "titulem z plzně".....

Naproti malého náměstí uprostřed Mísku stálo "autobusové nádraží" - to přesuneme do Frýdku k řece - "doprostřed ničeho" - protože ty veliké buřinou zarostlé pozemky kolem "vlastní kamarádíčci". Zato "nové nádraží" je tak malé, že jej autobusy bez couvnutí nemohou ani projet....

Pak prodáte zmíněný zimní stadión za pakatel soukromníkovi, který "svatostvatě slíbí", že jej bude udržovat - za 10 let musíte ruinu koupit zpátky - ne už "zadara" ale za nezanedbatelné destíky miliónů.


Pak vám chybí 100 000 korun na barvu a šmirgl-papír na spravení altánu v parku - co uděláte ? Vypíšete "projekt EU" a místo nikoho neurážejícího, až pěkného altánu ve stylu ART DECO necháte za 7 miliónů ( !!! ) postavit objekt, který pro nedostatek vhodných slov k popisu, místní nazývají "vložka s křidélky".

Mezitím vám zpět koupený zimní stadión začne padat na hlavu. Rekostrukce by stála 15 miliónů (tedy jenom jako dvě "vložky s křidélky"). Co uděláte ? Poučení ziskem z "vložky" - necháte stadion strhnout a místo něj necháte developera postavit shopping park. Byl jsem se na staveništi podívat. Po stadionu zbyl pozemek tvaru nepravidelného mnohoúhelníka na kterém stojí plechová bouda ( hala ? hangár ?? ) obrovských rozměrů - bez jakékoliv formy a tvaru zcela vyplňjícící nepravidelný pozemek - bez jediného stromečku bez jediné travičky s nezakrytým potrubím vzadu, kam "není vidět" - asi "aby se ušetřilo", když se předtím muselo tolik podplácet.



A nakonec, aby byla spravedlnost - nepoužívanou historickou textilní fabriku z 19 století nenecháte rekostruovat na knihovnu, kavárničky a luxusní byty. Tak by to udělali v Londýně, Paříži, nebo Berlíně - blázníte - my jsme ve Frýdku - necháte ji zbořit, a místo ní, "ten kdo dá nejvíce", postaví nějaký sádrokartonový hybrid.....

OK takže to by byla abstraktní architektura, ale kromě ní je ještě konkrétní život - nynější radnice na město opravdu z vysoka sere - kamkoliv jdete je divoká skládka. Městská policie honí babky se psem, ale "bezdomoveckých kolonií" v každém hustším křovisku - si nevšímá. Psa jsem pustil vyčůrat do nevinně vypadajícího křoví u Frýdeckého zámku - vyletěl s ječením a zlitý červeným krabicovým vínem ....

Středem města vede pod komunisty postavenými cestami "křížový podchod" - kdysi byl v rámci "konunistické estetiky" docela udržovaný - hliníkové stropní panely, travertinové obklady - dnes - hliník rozkradli zlodějí kovů - spirálovíté sjezdy pro kočárky jsou posrané od bezdomovců a celý podchod je posprejovaný grafiti až hrůza - aby tahle trapnost tak nebila do očí - člověka škokují v podchodu cedulky - že : Expozici "streetartu" podpořil magistrát ?!?!? Hrůza, ale alespoň je důkaz, že se současný magistrát průkazně a písemně přihlásil k podpoře vandalismu a kriminálních aktivit !!!

Pole kolem města rozprodáme na sádrokartonovou "vilovou výstavbu" - nikdo ovšem nepočítá, že každý "majitel vily" má 2 garáže, což znamená, že má 3 auta, takže prašná polňačka, kde 2x ročně projel traktor se stává životu nebezpečnou "autostrádou".

Za peníze EU - postavíme "školky pro hendikepované děti" - zní to hezky - stavět za 40 mega školku pro 20 dětí, která je třetí "speciální" ve městě a proto bude poloprázdná (druhou poloprázdnou máme rovnou pod okny), ale kam dají lidi své "zdravé" děti, aby mohli do práce - vydělávat městu na daně - nikdo neví ? Postavit školku pro zdravé totiž za prachy EU nelze - tudíž by město muselo stavět za své - takže nic.....

Ve městě je bordel nezřízený. Pozemky zarostlé bodláčím - neposekané. Parky - hrůza mluvit - opět se dostáváme tam, kde už jsme byli před rokem 2000. Chceš si sednout na lavičku : Dones si kýbl, rýžák a poblitou lavičku si nejprve umyj !! Nezapomeň ovšem pevné boty, protože kolem jsou metráky rozbitých flašek..... A to všechno ve městě, které má vlastní městskou policii, kamerový systém, vlastní podnik "technických služeb" a 12 000 potencilálních brigádníků na pracáku !!!

A kdyby náhodou, i přes veškeré kradení, zbyly nějaké peníze - co s nimi ? Rozházet ! Třeba na " MHD zdarma" - hezké "pastelkovné", které má "odlehčít provozu ve městě" - chachá v životě jsem v autobuse neviděl nikoho sebeméně vypadajícího jako - "řidič toho času v MHD" - hlavně že prachy cinkají a voliči "hodí ten správný volební lístek"....

Takže nezapomeňte volit dosavadní "opravdu velkou koalici" KSČM+ČSSD+ODS, aby špína korupce a bordel mohly nerušeně pokračovat, nebo ODS raději nevolte - stejně už se z ní zloději rozlízají do ANO a TOP09 - tak volte radeji ty.

Poznámka při druhém čtení - tento článek jsem psal po kontroverzi, kdy mě bezdomovci sprostě vyháněli z plácku za 5. základní školou, kde jsem učil psa aportovat - neb "tam teď chlastají oni". Když jsem nasraně bušil do počítače - přišla paní Kubáčová a po čtení přes rameno - nařídila mi doplnit 2 další body, které jsem ani nechtěl zmiňovat, protože spadají do kategorie - "do mrtvol se nekope".
  1. Loňského roku jsme měli ve F-M pozoruhodnou příhodu, kdy polovinu městské rady zavřela policie do vyšetřovací vazby. Druhá polovina včetně starosty se pak pro "nervové zhroucení" nechala zavřít do psychiatrické léčebny. Jestli se opravdu zhroutili z představy možností budoucího vývoje, nebo to byl šikovný způsob jak vyměnit "horší mříže" za "lepší mříže" nevím.
  2. Drazí čtenářové prý nemají zapomenout, že týden před komunálními volbami se i "tráva natírá na zeleno" a místo toho si mají vzpomenout na červen a červenec, kdy městem profukovalo podzimní listí - bohužel ovšem z minulého podzimu ....

Chemie pro šílence 36. Cukerné polymery 1.

5. října 2014 v 5:46 | Petr |  Chemie pro šílence
Minule jsme popisovali jak "pažravá prababička baktérie" začala provozovat fotosyntézu a odpadním produktem - tohoto způsobu obživy - kyslíkem - málem několikrát po sobě vyhubila vše živé na zeměkouli. Abychom jí nekřivdili, tak každý evoluční krok vedoucí ke zdokonalení fotosyntézy, vedl ke "kyslíkové krizi" - a době ledové - když se objevily sinice - když se objevily eukaryontní řasy a poslední "kyslíková krize" v prvohorách byla způsobena notoricky známými "přesličkami a plavuněmi"- tedy de facto mnohobuněčnými rostlinami staršího typu, ze kterých dodnes zůstalo uhlí, teprve po této kyslíkové krizi se - v druhohorách - rozvinul dosti intenzivní živočišný život, který spotřebou kyslíku a produkcí CO2 celou planetu stabilizoval....

Tímto směrem ale dnešní úvaha nejde - dnešní úvaha jde směrem - plavete si takhle z rána před 3 miliardami let v oceánu a sluníčko svítí tak pěkně, že už nevíte kam fotosyntézou vyprodukované cukry strčit. Opravdu - pokud totiž koncentrace molekul (čehokoliv tedy i cukru) uvnitř vašeho "bakteriálního těla" přesáhne koncentraci solí v pravěkém oceánu začne do vás oceán "osmotickým tlakem" tlačit vodu.

Takže "prababička baktérie" musela vymyslet jak uložit do buňky více cukru a přitom nezvyšovat počet molekul uvnitř - šalamounská věc. První cestou je syntéza disacharidů z monosacharidů - příklad - dvě glukózové molekuly se spojí dohromady a vznikne disacharid maltóza, který "bratři chlastači" znají velmi dobře - z piva. Nebo jiný disacharid "sacharóza" alias "řepný cukr" je glukóza a fruktóza spojená kovalnentní vazbou. Podobně mléčný cukr - laktóza je glukóza + galaktóza atd. atd.

Disacharidy umožní uložit ve stejném množství roztoku 2x tolik energeticky bohatých cukrů, ale pokud sluníčko svítí je to stále málo a tak u prvních eukaryontních řas se objevila finta v podobě syntézy škrobu. škrob je nekonečný řetězec glukózových jednotek - který ač obsahuje tisíce glukózových jednotek - z hlediska osmotického tlaku působí jako jedna glukóza (teoreticky). Ukládání energie do škrobů je natolik populární, že všechny rostliny jej hojně používají a tak významné z hlediska člověka, že obiloviny, rýže i brambory nám poskytují prakticky jenom škrob a téměř nic jiného po nich nechceme.


Už jsem zmiňoval, že škrob je velice snadno stravitelný a není na zeměkouli žádný organismus, který by jej neuměl zpracovat, ale z mechanického hlediska je to mazlavá hňahňanina - pro ty kteří si nepamatují "jak se škrobilo prádlo" mohu přirovnat ke špagetám rozvařeným až na rosol (špagety jsou taky 99% škrobu).

Rostliny v evoluci brzy přišly na to, že kromě škrobu dá se z "glukózových jednotek" syntezovat ještějiný polymer a to celulóza. Celulóza - pokud si ji představíte ve formě dřeva je 100% opak škrobu - vydrží tisíce let a až na specialisované mikroorganismy ji neumí odbourat ani ten, kdo ji syntezoval.

legrační je jak je škrob a celulóza chemicky příbuzná - tedy škrob je vázán 1-4-ALFA glykosidickou vazbou zatímco celulóza 1-4-BETA glykosidickou vazbou - představit si rozdíl je dětsky snadné - koukněte na obrázek nahoře a povšimněte si že všechy skupiny CH2OH jsou jedním směrem - to je snadno stravitelná ALFA vazba pokud by byly střídavě NAHORŮ DOLŮ byla by to nezničitelná BETA vazba - to je jediný podstatný rozdíl mezi zachovalým 1000 let starým dřevěným trámem a hnijící hňahňaninou v popelnici....


Přesně tytéž problémy s uložením energetických zásob mají i živočichové. Ti však nemají fotosyntézu a tudíž ani přebytek sacharidů - i ti však vytvářejí sacharidové zásoby jako zdroj "rychlé energie" a mají podobný polysacharid jako rostliny škrob - tedy glykogen. Ten se od škrobu liší dvěma rozdíly - má bílkovinné jádro a je tvořen krátkými rozvětvenými retězci, které dávají molekulám tvar kuliček.

Živí tvorové nepoužívají glykogen jako hlavní "zásobárnu energie" tou je tuk - jak může dosvědčit každý majitel "pivního panděra" a každá majitelka "prostorově výrazného pozadí". Nicméně zásoba sacharidů i u zvířat je nutná, protože živočichové nemohou žít jenom z tuku a potřebují i za naprostého nedostatku potravy malé množství cukru. Jak říkali staří biochemici "tuk hoří v plameni sacharidů".

Aby to nebylo tak jednoduché i živočichové používají "konstrukční sacharidy" ve stylu celullózy / dřeva. Od baktérií přes hmyz po měkkýše - si zvířátka ze sacharidů syntezují své pancíře a další části těl, které tvoří chititn. To je polymer velice podobný celulóze, akorát monomerem místo čisté glukózy je N-acetyl-glukosamid - prostě zvířátka si na každou glukózu "přivařily madlo" aby jejich enzymové systémy měly molekulu "za co chytit".

Tím bych dnes byl opět vyčerpán zbývá už jenom rada robotům ke zničení lidstva - pracujte na nějakém zdroji chemické energie - je hezké "jet na baterky" ale "elektrikou vám pařát nedoroste"...

Už je to tady !

2. října 2014 v 6:00 | Petr |  Elektro
Jestli vám nadpis sugeruje, že jsem se rozhodl s předstihem oslavovat 25. výročí trvání české kleptokracie - jste na omylu. Dnešní přípěvek bude o tom, že výrobci čipů, mobilů a vůbec moderní elektroniky se posunuli zase o kousek dále ve směru "který jsem jim vytýčil" ;-)))

Tedy do nedávna to vypadalo, že celá "smart elektronika" se bude motat kolem 2-3 už 100 let známých fyzikálních principů. Ale pak přišly Crowdfudingové servery a najednou se mohou i šikovným malinkatým firmičkám dostat do rukou dříve nevídané prachy, takže ať si o kampaních ve stylu "přispějte na fotoreportáž o narkomanech v Bostonu" můžeme myslet cokoliv, je pravdou, že crowdfunding umožnil některé projekty a hlavně spoutě lidí zasel do hlavy seminko "co se chytne na Kickstarteru" - tedy myšlenku, co by se tak zákazníkovi líbílo.

Ergo ne že by se objevil IR spektrometr - jak jsem žádal ve svém článku, ale alespoň se objevila FLIR kamera pro iPhone zvaná FLIR ONE.

Tedy nejprve co to je FLIR - to je starý vojenský výraz zvaný "forward looking infrared sensor" - otrocky přeloženo dopředu hledící infračervený senzor - což je vylepšená verze "side looking infrared sensor" - tedy stranou hledící infračervený sensor. Jste z toho jeleni ?
Tedy v pradávných dobách se první protiletecké rakety navigovaly na cíl tak, že měly IR kameru velikosti "jednoho pixelu" která koukala stranou osy letu. Raketa se vystřelila tak, aby měla rotaci a pokud mířila přímo na nešťastné letadlo - kamera neviděla nic. Pokud mířila stranou při rotaci jediný pixel periodicky přejížděl přes cíl a "dodával puls" který pomocí analogových počítačů cukal řízením rakety tak aby se "zdroj tepla" dostal zase do osy letu - JASNÉ ?

Naproti tomu FLIR - koukal dopředu, měl mnoho pixelů - jako kamera - a navigace takové střely probíhá přesně jak byste ji dneska naprogramovali do Raspberry PI.


Tedy FLIR je složitě řečeno "termokamera" která vidí teplo. a firma FLIR ONE vyrobila "shield" pro iPhone s IR kamerou "miniaturní velikosti". Výrobek jménem FLIR ONE je postaven na modulu FLIR LEPTON a to je kompletni termokamera miniaturní velikosti - jako jsou "fotomoduly" do mobilu.

Takže sláva - další fyzikální přístroj který se časem za rozumnou cenu dostane do rukou všem. Samozřejmě, že se naskýtá oztázka "proč to trvalo tak dlouho". Ta je jednoduchá - především firma FLIR je malá firmička vyrábějící IR kamery, která patrně není jako "Texas Instruments / Rayhteon" napojená na výživné státní vemínko Americké armády. Tudíž se musí uživit z toho co dají soukromníci - tudíž jasně cítí, že "opravdový FLIR" do nějaké rakety za hříšné peníze patrně nebude nic, co by se dalo komerčně prodávat ve stovkách tisíc kusů.

Ale nevadí - sláva zase další "bondovská technologie" se začíná (za rozumnou cenu) dostávat do rukou plebsu. Zbývá už jenom tradiční a oblíbená rada pro blondýny - připadá vám IR kamera pro iPhone jako kravina na kvadrát ? Víte, že pohled "na pimpuláka" termokamerou vám řekne o mužské psychice více, než kdybyste přečetla všechny články o chlapech v časopisech pro blondýny od II. světové války dodnes !!!

Poznámka při druhém čtení: Texas Instruments se tváří jako neškodný výrobce elektroniky a přitom je to "elektronická divize" Raytheonu, což je výrobce raket známých jmen : Sidewinder, Mawerick, HARM, AMRAAM, Tomahawk nebo Patriot. Takže jestli nechcete, aby vaše vlastnoručně vydělané prachy, které utratíte za jejich čipy, vás jednou letěly zabít - prostě to dělejte jako já - Texas Instruments a jeho výrobky ignorujte !!!