close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Někteří nekradou.

3. února 2015 v 5:44 | Petr |  Svět okolo
Myslím, že není tajemstvím, že před érou zcela univerzální korupce ve zdravotnictví - jsem 9 let śéfoval v nemocniční laboratoři. I stala se taková věc : Anesteziologiové začali u svých - kritických a nestabilních - pacientů vyšetřovat cukr v krvi jakoby to byli lidi s nestabilní cukrovkou. Tím nás donutili výrazně zvýšit rychlost, kterou jsme cukry měřili. Takže jsme testovali všechny "glukometry", které v té době byly na trhu a nelíbil se nám žádný. Tak jsme nakonec se skřípěním zubů vypsali výběrové řízení a ten "nejméně špatný" jsme se rozhodli za 250 000 koupit.

Jenomže pak se objevil ve Zdravotnických novinách inzerát, že jistá pražská poliklinika prodává za 20 000 dvě "plechové bedny Beckman" - nejlepší, mně známé, analyzátory na krevní cukr, které se (proto) už léta nevyrábí. Tak jsem okamžitě volal na zmíněmou polikliniku, že stroje berem, a pak jsem volal na ředitelství, ať zruší koupi mašiny za 250 000, že jedu do Prahy dovést ty stoje za 20 000.
pozoruhodná byla věta "úředníce přes zakázky" : "Víte, že riskujete - pokud by nefungoval nový stroj - je to ZÁSAH VYŠŠÍ MOCI - pokud nebude fungovat starý stroj - je to VAŠE ŠPATNÉ HOSPODAŘENÍ s veřejným majetkem" !!!

Takže jsem po jistých byrokratických peripetiích jel do Prahy koupit dva Beckmany - a opravdu prodávajcí mi sice nabídli velikou bednu náhradních dílů v ceně mnoha desítek tisíc a krabici 8 ještě nerozbalených speciálních pipet pro tento stroj, v ceně 30 000 za kus, ale jeden ze strojů se jim po pobytu ve skladu nepodařilo rozchodit.

Tak jsem se na oko tvářil velice neťastně a prohlásil jsem "Víte že koupě nefungujícího stroje - bude brána jako moje špatné hospodaření s veřejným majetkem ?" - Takže jsem se domluvil, že chtějí od našeho špitálu jen 15 000 a za tyto prachy jsem si z Prahy odvážel stroje a materiál v hodnotě asi tak 400 000. Samozřejmě, že jsem za tuto akci nedostal nic, ani slovo "děkujeme" - a dokonce se vysoce postavení úředníci ve špitále velice rozčilovali : "jak jste si to mohl dovolit - bez konzultace s námi" - na což jsem opakovaně lakonicky odpovídal : "víte že s laboratoří zacházím jakoby byla moje vlastní".....


Pak čas oponou trhnul - systém zdravotnictví se začal rozpadat - korupce byla stále více všudypřítomná - až jsem měl jen dvě možnosti : buď spolupracovat s "bratrstvem kočičí pracky", nebo odejít. Takže jsem odešel z místa šéfa, a jsem tomu rád, protože důvěra v cokoliv je ve společnosti natolik narušená, že kdybych dnes prohlásil větu o "vlastní laboratoři" - patrně by mě skutečně přišli vyšetřovat a snad dokonce i zavřeli pro nějakou formální finanční škodu, které se v desítek milionovém obratu nedá zabránít, ani když člověk nekrade.....

Zdánlivě média potvrzují špatný stav - opakovaně čtete články - o předražených zakázkách ve zdravotnictví. Věc má ale droboučký háček. Důvěra v poctivost kohokoliv - neexistuje - takže vše musí být náležitě byrokraticky zregulováno - "cena je jediným kritériem" - abychom měli alibi a nemuseli nikomu vysvětlovat jestli stroj o 100 000 dražší je opravdu "o 100 000 kvalitnější" .... Kardiolog chce ultrazvuk na kterém jsou srdeční chlopně alespoň trochu vidět - modlete se, aby se do "výběrového řízení" nepřihlásila firma HUNGO-MUNGO - dovozce jedovatých plastových hraček - a "nepodlezla cenou" svého přístoje - 100% čínské kopie německého originálu. Tato kopie má při poloviční ceně vše, co požaduje "zadávací dokumentace" : "CE značku", "prohlášení o shodě", "návod v angličtině i češtině" , obrazovku, ultrazvukovou sondu, spoustu barevných tlačítek, 1,8 metrovou normalizovanou euro-sňůru do zásuvky..... Jenom na obrazovce - při vyšetřování ubohého kardiaka - není vidět nic než šum....

Jinými slovy - máte odvahu nekoupit "žďorbo" ? Pak musíte mít odvahu ustát, až vám "kontrolor" bude vyčítat, že jste prachy ukradli !!
Ještě jinými slovy - kontrolní komise vidí věci takto : koupili jste si Škodovku ? Proč, když Trabant z bazaru taky nastartuje a občas se i pohne ? Rozdíl ceny vám bude započten jako škoda, kterou jste způsobili na "veřejném majetku" !!!

Aby to nebylo tak jednoduché, tak některé "škody" a "předražené nákupy" - jsou byrokratická záležitost - výše uvedeného typu, ale zase jiné - jsou skutečná zlodějina. Jak tedy rozlišit - co je co - v prostředí, kde nikdo nevěří nikomu, protože nikdo nemá k důvěře žádný důvod ?

S lehkou ironií se mi zase vybavuje - staré indické přísloví : "Poznat jestli vaši služebníci kradou, je stejně těžké, jako poznat, jestli ryby pijí vodu." Tedy - ve zdravotnictví se krade, ale ty "nálezy kontrolního úřadu" kterými se rád ohání Andy Bureš a TV NOVA - nejsou pravá zlodějina - pouze nerozmotatelné byrokratické zauzleniny mezi paragrafy "zákona o veřejných zakázkách", který je nesmírně složítý, "aby se nekradlo" - kteroužto funkci ale vůbec neplní - protože "kde je vůle (krást) najde se i cesta" ;-))) Pro odhalení opravdu velkých zlodějin - by totiž Babiš potřeboval mnohem chytřejší lidi, než několik osvědčených řiťolezců z Agrofertu a touhu skandalizovat politické konkurenty.

Abychom nekončili tak depresivně - jistě se ptáte, jestli jsem druhého pražského "Beckmana" opravil a rozchodil ? Pochopitelně že ano - a věděl jsem, že to půjde, už když jsem jej v Praze viděl. Po několikadenním "odmáčení", důkladné "rozborce" a "sborce" - funguje dodnes a každý den změří svých 50 - 70 vzorků, které na něj připadají.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Matylda Matylda | Web | 3. února 2015 v 6:16

Máte pravdu, někteří opravdu nekradou, jen se mi zdá, že jich je nějak čím dál míň..tedy těch, co nekradou.

2 RxD RxD | 3. února 2015 v 9:52

Odpusťte mi opět další depresivní nápad, ale víte kolik by se ušetřilo, kdyby se pracně a draze nezavírali další a další zloději, a nestavěla další a další města věznic, ale prostě se ty všichni zavření pustili na svobodu, a do těch volných věznic by se zavřel zbytek těch, co ještě nekradou ? Samozřejmě že by se jednalo stejně jako předtím jen omprincip  oddělení společenské minority od majority, jen opař čným způsobem, a protože je demokracie, mohl by mít každý zavřený demokratickou možnost, v lochu něco ukrást, a věrohodně tak prokázat režimu, že patří na druhou stranu drátů. Když jsem třeba sledoval před časem ammestii papá Klause, myslel jsem si / nesprávně /, že se pokouší o totéž...

3 Václav Václav | E-mail | 3. února 2015 v 13:48

Rada pro šéfy co nekradou. Požadujte plat cce 150 - 200 tisíc měsíčně. Až Vás prokurátor ehm státní zástupce dle své libosti přihodí k někomu kdo ve vašem okolí krad, tak Vás zastupování advokáta během trestního stíhání cca 3 roky a soudu, kde Vás sice osvobodí bude stát 0,5 - 0,75 mil. Kč. Náhrada škody - tak to je o Červené karkulce, dobrý advokát požaduje podstatně víc než jsou státní tabulky.

4 Karel Karel | 3. února 2015 v 17:22

[3]: Tuším, že nově nemůže dostat šéf státní firmy/instituce víc jak 75 000Kč/ měsíc. Tedy na ředitelství silničních jam jsou volné místa náměstků a uchazeči nikde.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama