close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 45. Fetujeme vědecky 2.

4. června 2015 v 5:33 | Petr |  Chemie pro šílence
Kromě vztahu mák - člověk jste doufám minule pochopili i následující princip - jak se bádá nad drogami : Máme stovky let známou drogu - z ní se pokusíme izolovat molekulu "která za to může" - k této molekule hledáme "receptor v organismu" a k receptoru pak hledáme "endogenní působek". Máme li všechny tři články řetezce - zámek, klíč i falešný klíč - dá se říci, že o působení dané drogy na organismus víme to podstatné.

Takže opium je známo po staletí, morfin minimálně 200 let, heroin od konce 19 století, kdy se volně prodával v drogérii jako "kapky na dobrou náladu" Když se rozhlédneme kolem - máme tady další stovky let známou drogu "Marušku" alias konopí, které probereme dneska.


Dnes každý druhý "nezávislák", který je ve skutečnosti "závislák" má černé tričko, kde vpředu je sedmicípý zelený list konopí a vzadu nápis: "THC pičo !!" To jako "tetra-hydro-kanabinol". Na to, že konopí známe minimálně od dob "Hašašínů" - neprobíhal výzkum jednotlivých molekul nijak rychle. Deriváty THC byly objeveny na začátku 60 let a ve všech asi 100 "účinných molekulách" z konopí začalo být trochu jasno až v 80 letech. Tomu odpovídá i relativně pomalý postup nad objevy "kanabinoidních receptorů" a tak není divu, že první "endogenní kanabinoid" neboli "vnitřní působek" byl objeven až v roce 1992 - jeho objevitel - Čech - docent Hanuš - jej nazval anandamid - podle sanskrtského výrazu "ananda" blaženost.

Endokanabionidy

Od té doby bylo zjištěno, že anadamid se vyskytuje třeba v čokoládě ( proč asi ? ), a navíc bylo objeveno pár dalších "endogenních kanabinoidů" - viz tabulka nahoře - ukradená z Wikipedie. Klidně bych mohl ve vykrádání Wikipedie pokračovat do nekonečna, ale teď dodám něco své "přidané hodnoty" - tedy všechny endokanabionidy jsou deriváty "kyseliny arachidonové" - mastné kyseliny, které organismus používá i pro produkci hormonů řídících zánět - odtud blízký vztah konopí k různým revmatikům a jiným seniorům stiženým chronickými záněty a bolestmi.

Úloha konopí - jak orostliny - je jasná a podobná máku - konopí se "veze" na zájmu savců stimulovat "blažené receptory". Řekl bych, že receptory jsou natolik blažené, že dnes už je zastánci "medicínského užití" konopí - tlučeno veřejnosti do hlavy, že kanabionoidní receptory jsou nejen v mozku, ale i na bílých krvinkách, v kůži, a vůbec - jednodušší bude přepokládat, že každá buňka našeho těla chce být blažená a že tedy jsou úplně všude. To ale není odpověď na nejhlubší level aristotelovského proč ? K čemu je blaženost z kanabinového systému - copak nestačí euforie z morfinového systému ?

Na to je třeba odpovědět obecným poznatkem z "konstrukce organismů" že příroda nemusí molekulami šetřit - a nervový systém ven vůbec nešteří - pamatujete si ještě, že v mozku je speciální okrsek pro rozpoznání každého z desítek tísíců možných i nemožných předmětů a okrsek pro každé slyšené slovo ?

Takže morfinový systém je hormonální komponenta mozkových center, které řeší problém "útok nebo útěk". Kanabinový systém je zase hormonální komponenta "limbického systému" který se stará o "zachování jedince a druhu" a to tím, že dbá abychom dostatečně papali a dostatečně sexovali a poskytuje nám za to náležitou "blaženě - slastnou" odměnu.

Zbývá poslední nepatrná otázečka - proč mají nervové systémy mozku ještě "hormonální komponentu" ? Některé struktury organismu jsou tak jemné, že není praktické aby tam vedly nervy neb "tam na ně není místo". Kde není místo na nervová vlákna - stále ještě je místo na hormonální ( drogové ) receptory. Jasné ?

Poznámka při druhém čtení - marihuana je jedna z nejméně nebezpečných drog - chlast a cigarety v to počítaje. Přesto až budete "šlukovat jointa" - dávejte si pozor - kolegyně v práci přišly s historkou "babiny zahrádkářky", která byla tak úspěšná ve výrobě a používání "konopné masti", až musela jít na odvykačku - takže bacha.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 4. června 2015 v 6:16

"až musela jít na odvykačku " to těžko, maruška nezpusobuje fyzickou závislost, ani není možné se ji technicky předávkovat (smrtelná dávka je v cca kilech?)

2 petr-kubac petr-kubac | 4. června 2015 v 6:38

[1]: Hahaha - jen trubicové vidění inženýra tě omlouvá - co třeba hrací automaty - kudy ty pronikají do krve, aby způsobily fyzickou závislost - proč se tedy na ně dělá odvykací léčba ?

3 Karel Karel | 4. června 2015 v 8:03

[2]: Haha, co když gamblera srazí auto, bude na ARO v bezvědomí a nezahraje si, jeho tělo to ustojí. Heroinista nebo silný alkáč bez další dávky bude KO.

4 petr-kubac petr-kubac | 4. června 2015 v 8:56

[3]: Přeceňuješ sílu drog, a podceňuješ frekvenci abstinenčních epizod - delirium tremens (absťák alkoholiků) je problém tak 20% náhle na lůžko upoutaných chlapů středního věku a absťák z odejmutí cigaret, ( který bývá horší než delirium ) je otázka téměř 100% pacientů po cévních operacích.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama