close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 49. Fetujeme vědecky 6.

9. července 2015 v 5:42 | Petr |  Chemie pro šílence
V diskusi pod prvním článkem o fetování mi někteří čtenářové naznačovali, že jsem vůl, neb tam zmiňovaný mák obsahuje morfin - ne proto aby zvířátka motivoval k roznášení makových semínek ve stolici, ale proto aby zvířátka pokoušející se maková seminka sežrat - otrávil. Přátelé nemylte se - příroda zatím vždy byla chytřejší než inženýři - takže mák dělá obojí zároveň - koncentrace alkaloidů v celé rostlině je totiž taková, že pro hmyz, který má schopnost seminka narušit - je toxická, zatímco pro velká zvířata, která mají schopnost semínka tak akorát nestrávená (obalená hnojivem) vykadit - je příjemná.

Na druhou stran - když se podíváte třeba na tabák - tam je strategie zcela jiná - smrtelná dávka nikotinu pro člověka je 30 mg. Běžná cigareta obsahuje 1,1 mg nikotinu - ergo nikotin ze dvou krabiček vás s rezervou zabije. Jak je možné, že ( bohužel ) svět není plný mrtvých socek s ještě dohořívajícím "žvárem" v hubě ? Kouření je totiž mimořádně neefektivní způsob aplikace, při kterém se až 90% nikotinu ztratí. Doufám, že je jasné, že tabák - na rozdíl od máku - nechce nás velká zířata potěšit, ale chce veškeré živočišstvo - bez rozdílu velikosti - zabít.


Takže pointu jsem vyzradil na začátku, teď zbývá jenom chemie. Už jsme se bavili o adrenalinu, noradrenalinu, serotoninu, dopaminu - to jsou všecno neurotransmitery - tedy malé molekuly, které přenášejí nervové vzruchy mezi nervovými buňkami. Paradoxně všechy dřívě zmiňované neurotransmitery jsou "specializované" na určíté omezené funkce v mozku i ve zbytku těla. Co jsme nezmínili je jeden neurotransmiter "univerzální" který funguje na všech ostatních synapsích, které nejsou nijak "specializované" - a to je acetylcholin. Takže acetylcholin se uvolňuje z nervové buňky do synapse a pak jsou dvě možnosti - buď se tímto signálem má spustit přenos elektrického vzruchu dále a pak je na druhé buňce tzv "nikotinový-acetylcholinový" receptor. Nebo je druhá možnost - nervovým podnětem se má spustit produkce nějakého sekretu, nebo jiný metabolický pochod a pak je na druhé buňce "muskarinový-acetylcholinový receptor"

Jenom taková pouznámka předem "muskarin" je jed muchomůrky červené "amanita muskaria" - ale to budeme probírat až "u houbiček" - dnes je na pořadě nikotin. Tedy "nikotinový - acetylcholinový" receptor - je přesně to co byste si mysleli - receptor, který se "vydráždí" buď acetylcholinem, nebo nikotinem. Takže otrava zvířátka nikotinem vypadá jako divoké křeče, slintání, slzení, zástava dechu a smrt. Takže účinek cigarety je něco podobného v malém a bez té smrtící koncovky. ERGO - jelikož jsou "nikotinové-acetylcholinové" receptory úplně všude lékařské učebnice to popisují eufemismem "účinek nikotinu je komplexní" - mimo jiné do té míry komplexní, že acetlycholinové receptory nikotinového typu jsou součástí dopaminových okruhů limbického systému a odtud je krok k závislosti, která je u nikotinu horší než u heroinu, kokainu a dalších "tvrdých drog".

Opět taková drobná poznámka - jak funguje sarin, soman, tabun, plyn VX a další "bojové otravné látky" kterými nás strašili za bolševika - všechny tyto látky jsou blokátor "acetylcholinesterázy" enzymu, který odbourává acetylcholin v synapsích - tedy mechanismus otravy plynem VX - je velice podobný mechanismu otravy nikotinem. Kdyby vás to zajímalo - smrtelná dávka - nejmodernějšího - plynu VX je 10mg - ještě pořád máte z 30mg smrtelné dávky nikotinu v tabáku legraci ??

Jsme tedy téměř na konci - tabák k nám přivezl Kryštof Kolumbus z Ameriky - podle rozlohy polí, na kterých indiáni tábák pěstovali - by se zdálo, že hulili jako zjednaní, ale i to je historický omyl. Američtí indiání občas za patřičných tanců a rituálů vyhulili dýmku ale 99% tabáku sloužílo k tomu, že výluhem z tabákových listů hubili hmyz na polích s kukuřící !!!

Sice to s drogovými účinky nikotinu nesouvisí, ale když se mluví o cigaretách - je třeba zmínit i otázku nikotinu a rakoviny plic. Tedy je 100% jisté, že samotný nikotin rakovinu nezpůsobuje - tu dostanete z ostatních produktů spalování tabáku včetně "flavors", které tam tabákové firmy přidávají. Pak tu už pár let máme "elektronické cigarety" které ve skutečnosti cigarety vůbec nejsou a jevily by se jako zdravotních následků prosté - bohužel nejsou - a to díky typicky čínskému prasáckému způsobu výroby nálplní ve stylu "nalejeme tam všechno co máme ve skladu a shodou okolností to teče". I přesto jsou zdravotní následky e-cigaret zlomkem následků "hořlavých" cigaret. Brutální tažení proti "elektronickým" cigaretám se z tohoto pohledu jeví jako snaha ministerstva zdravotnictvní nahnat - za cenu životů lidí - prachy do byznysu tabákových firem - a odtud přes spotřební daň do státního rozpočtu - blahopřejeme Burešovi a jeho boys....

Poznámka při druhém čtení - abychom měli toto téma definitivně z krku - krom přenašečů - neurotransmiterů - excitujících - tedy přenášejících "kladná čísla" jsou i neurotansmitery a synapse "inhibiční" které svým signálem brání šíření signálů z jiných synapsí - tedy přenášející "záporná čísla" - tyto neurotransmitery jsou v zásadě dva - GABA - alias gama-amino-máselná kyselina, která se vyskytuje převážně v mozku a na její receptory působí pány oblíbený oblbovák - alkohol a dámami ( a Rómy ) oblíbený oblbovák - diazepam - a jeho deriváty. Druhý inhibiční neurotransmiter je aminokyselina (!!) glycin, ten se vyskytuje převážně mimo mozek a na jeho receptor působí známý "Maryšovský" jed strychnin.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bystroushaak Bystroushaak | 10. července 2015 v 1:15

Bude i článek o kofeinu?

2 petr-kubac petr-kubac | 10. července 2015 v 6:06

[1]: článek o kofeinu už je dávno akorát ne v sérii o fetování
http://petr-kubac.blog.cz/1301/vrate-nam-agapurin

3 man caffeine man caffeine | 10. července 2015 v 7:32

[1]: Taky po ránu obvykle netuším, kde je momentálně můj stack-pointer :D

1:15 - to kompilujete ještě, nebo už zase?

4 Bystroushaak Bystroushaak | 10. července 2015 v 16:19

[2]: Četl jsem, ale to není dostatečně "vědecké", spíš takové obecné povídání.

5 Fredy Kruger Fredy Kruger | 11. července 2015 v 0:26

" Z tvých kalhot, kouř se ti valící !!
... co to ???"

" Sám poznej  a čichni si !
... jenom si čichni a poznáš trik celý !!"

" Číchati někomu ku prdeli ??
cožpak jsem nějaké prase ??? "
Tu vidí, - kouř valí se zase !

... zvědav  se muž sklonil v úroveň rekta !
(??)  " Cigareta !!  toť  cigareta !
... skutečně, máš ty  tam cigaretu ??"

" Jistě !  vytáhni, vlož do svých retů!!"

Josseff  Beykk  vytáh, ( prd zároveň vyšel )
... silně pak šluknul : " Kurwa !  ta píše !
Elelektronická je ?  skutečně ??? "

" Věděti příliš chceš, zbytečně !!
......což poslouchá někdo-li ??  Neriskuj !"

Pak cigáro  vyrval mu od pysků
Jebb  Mimoň , - pak dal jí zpět do zadnice !!

... .." Přístě ti povím  snad o tom více !
Však musíme dále být od lidí !"

Odchází ....

Jossef  Beykk  závidí ...

6 Dalík Dalík | 14. července 2015 v 20:04

Začaly se mi klepat prsty na rukou. v případě únavy či po alkoholu je to v pořádku, ale jakmile se mi zvedne tlak, tak se začnou klepat.
četl jsem, že při vážných potížích pomáhají léky na epilepsii. Synovec tyto léky bere, takže uvažuji o tom, že to s nimi vyzkouším. Zatím to ještě jde, ale bude-li se stav zhoršovat, bude s bastlením konec.
Na jakém principu léky na epilepsii fungují a je to dobrý nápad?

7 petr-kubac petr-kubac | 15. července 2015 v 9:04

[6]: Není to dobrý nápad - dobrý nápad je svěřit se do rukou neurologům a pokusit se zjistit příčinu - léky na epilepsii mají jako vedlejší ( i hlavní ) účinek útlum mozkové aktivity - bude po třesu i po bastlení - jen z jiného důvodu.

8 Karel Karel | 19. července 2015 v 8:46

[7]: Jit na neurologii bude pro nej hrozny zazitek. To tak si vzit den dovolene, po otevreni polikliniky svest boj s duchodci o misto ve fronte a odpoledne az prijde na radu tak potupne poslouchat od dr. ze to ma v tom veku kazdy druhy clovek a ze zbytecne otravuji, pak vyfasuje recept na mast v 1g baleni co dojde po druhem namazani a pujde domu. Ja osobne radsi nikde nechodim.

9 Saša Saša | 26. července 2015 v 20:10

[8]: No asi jak kde, moje neuroložka je dost fajn ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama