close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Piráti na vlnách, aneb chybějící elektronika 4.

17. března 2016 v 5:34 | Petr |  Elektro
třikrát jsem psal o chybějící elektronice ve smyslu "Ježišku nekupuj mi tento gadget, koupím si jej sám, ale alespoň zařiď, aby jej někdo vyráběl a tudíž jsem jej nemusel vyrábět vidláckým způsobem doma". Vždy se jednalo o nefízlující užitečnou elektroniku jdoucí stranou módního "smart" trendu.

Dnes tedy opět píšu Ježišku Ježíšku, zařiď ať se někomu rozsvítí, ale nemohu prozrazovat závěr před úvodem. Opakovaně jsem se tak trochu chlubil, že coby posádkový doktor na Libavé jsem zažil veliké povodně z léta 1997 na Moravě - nejhůře postíženou oblast - Přerovsko - jsme měli za humny vojenského prostoru. Možná bych se chlubil více, kdyby navzodory pochvale, které si vojsko vysloužílo nebyly povodně nadmíru chaotický podnik. Takže více-méně jsem jezdil terénní sanitou UAZ od ničeho k ničemu a chválil jsem si uniformu "vzor 95" která ač jsem byl přes 3 týdny nepřetržitě na kůži promočený, jsem nedostal ani zápal plic ani jinou strašlivou chorobu z bahna a špinavé vody.

Na vojně jsem poznal sílu vysílaček - jednak jsme sami byli vybavení výbornou českou radiostanicí RF13 a potom jsem měl primitivní analogový scanner od firmy CONRAD, který jsem si přinesl na vojnu míto tranzistoráku. Scanner se sice vojenským pánům moc nelíbil, ale při hašení požárů po cvičném bombardování a dělostřelbě jsme pravidelně přijeli ke zraněným ( hasičům, vojákům ) dříve než jsme "řetězcem velení" k tomu dostali oficiální rozkaz. Takže nakonec došlo k paradoxu že jakýsi poručík, co "měl v tornistře maršálskou hůl" mi vyhrožoval, že mi scanner zabaví, ale podplukovník - velitel střeleb nám "tajně" nechal vzkázat, na které frekvenci máme poslouchat, abychom mohli vyjet "stejně rychle jako minule" .

Pak jsem se dostal domů a stesk po "vysílání" způsobil, že po několika "finančních chybách" s různými CB vergly jsem si koupill CB radiostanici Dragon SS485H, kterou mám dodnes ( na stole ve funkčním stavu napojenou na anténu ) a budu ji mít už navždy, protože to je jedinečná kombinace nadupané funkčnosti při relativní jednoduchosti. Jakožto vojáček jsem sice "za povodní" na CB - tedy "Cimbál bandu" 27 MHz nevysílal, ale nadšení CB vysílači zjistili, že stačí obsadit pouhých 8 strategických kopců k pokrytí celé ČR signálem. Čistě jenom pro neorientované CB z anglického "citizen band" - neboli "občanské pásmo" je jedno z bezlicenčních pásem, kde můžete předpisovou radiostanicí a za dodržení jistých pravidel daných "generální licencí" vysílat.
Obsedantní inženýři v diskusi se budou ptát, kterýchže to 8 kopců stačí obsadit - tedy zkušenost říká že se jedná o "rozumný výběr" z těchto alternativ.

Dneska se jakékoliv vysílání jeví jako naprostý nesmysl - sám jsem kdysi mládeží nadšeně vysvětloval jak jsem se hádal s chlapem z Jakarty jestli 27 stupňů, které jsme měli ve Frydku je horko, nebo zima, neboť oni měli 40 stupňů a 100% vhlkost vzduchu. Po této historce mě mládež zchladila dozazem : "proč jste se bavili přes šumící rádio, když jste mohli chatovat na facebooku !!!"

A vo tom to je - dneska se zdají veškeré telekomunikace jen otázkou napojení na místního poskytovatele internetu a případně mobilního operátora. Tak jsem mládeži vysvětloval "představte si, že elektřina z vaší zásuvky transformovaná na VF signál z vaší antény doletí až do Indonézie - není to vzrušující" : "NE a proč by mělo ....?"

Jenomže ono to vzrušující je a bude to vzrušující stále více - protože pokud komunikujete internetem jde "váš signál" přes desítky počítačů, routerů, switchů a jste vydání na milost a nemilost tomu, že nikde po trase se nevyskytne žádný psychopat / politik / úředník Evropské unie, který aby na sebe upozornil vymyslí, že "tuto část internetové komunikace budeme cenzurovat". Z hlediska psychopatie a boje o moc je staromódní rádiové vysílání vlastně překvapivě demokratické - odrazy od ionosféry se dají předem předpovědět a ionosféra se cenzury nedopouští !

Tedy v posledních dvou odstavcích se dostáváme k meritu věci - Ježíšku prosím prosím vnukni starostům menších ( i větších ) obcí v česku ať koupí vysílač pro FM VKV rozhlas ?!? Tušíte k čemu by to bylo ? Vesnice přece mají obecní rozhlas drátový, který vyřvává : "před hasičskou zbrojnicí se budou kastrovat prasata". V tom je právě ten problém. "Až to praskne" psychopati / politici - první věc, kterou udělají je, že začnou brutálně cenzurovat / vypnou digitální komunikace typu Internetu. Tudíž vznikne potřeba poskytnout veřejnosti nějaké informace v obtížně rušitelné / cenzurovatelné formě. To bude znamenat, že drátové obecní rozhlasy by musely vyřvávat pořád. Tudíž by nebylo špatné mít ve sklepě radnice FM vysílačku - stačí kolem 50W FM mono - taková není o mnoho větší než můj milovaný "Dragon" a dá se napájet z autobaterie - a na střeše radnice - anténu.

VKV tranzistoráky mají všichni, a pokud nekupujete "funkcemi nabušené" rádio - potom "rádio z Lídlu obyč." vydrží na baterky hrát skoro nekonečně dlouho. Obecní VKV rádio se mi jeví jako ideální pro případy krize. Pokud bych byl ministr vnitra - ihned bych pracoval na tom, aby bylo legální až povinné takový vysílač v obci vlastnit a v "případě katastrofy" jej moci legálně provozovat.

Máme ovšem moderní dobu ve které "účinná řešení jsou politicky nepředstavitelná". Co kdyby občany zvolený starosta vysílal nějaký "protistátní obsah", který by se nelíbil nějaké - nikým nevolené - parazitující - aktivistce z neziskovky ? Přesně proto taková věc nikdy nebude. Proto mám prosbu č 2. Ježíšku Ježíšku zařiď, ať je v každé větší aglomeraci alepoň jeden "VKV pirát", který má FM vysílač doma a potajmu si občas "pustí nějakou tu muziku" do éteru. Pokud takového člověka znáte - neprozrazujte zde jeho identitu, ale ukažtě mu můj blog a dejte mu mým jménem velikou pusu za přípravu na boj proti fenoménu "krysa krysu žere". Ke kterémužto chování mají tendenci se utíkat zoufalí a dezorientovaní ( propagandou manipulovaní ) lidi v situaci, kdy civilizace příliš nefunguje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 SPECZ SPECZ | 17. března 2016 v 11:18

Myslím že tu je stále dost lidí kteří takový vysílač dokáží poměrně rychle dát dohromady, když to bude potřeba, i když teď nic takovýho nemaj ...

2 Vladimír Šmídl Vladimír Šmídl | E-mail | 17. března 2016 v 11:50

Někde už vysílač mají, ale, jak už se stává, přínos je nejasný. Nakoupili  zařízení fy Empemont z Valmezu, které nahrazuje původní drátový městský rozhlas , zálohovatelný akumulátorem na radnici dle potřeby - bezdrátovým, který je na výpadek napájení citlivější, vnitřní akumulátor u reproduktoru na ulici vydrží asi tři čtvrti hodiny (říkali v Empemontu).Signál mohou přijímat i jinde, než na ulici, ale  rádio z Lídlu k tomu nestačí.Kloním se k vaší představě ( i Václav Cílek  říkal, že by ČRo měl předem sdělit středovlnnou frekvenci, kam se uchýlí v případě nouze). Při prosazování  vašeho názoru budete mít proti sobě Empemont a všechny radnice, které už utratily peníze za jejich výrobek, zvláště kdyby se někde provalilo, že váš návrh je levněší a efektivnější (SPECZ má totiž pravdu, před 44 léty jsme vysílače FM měli na 81 MHZ a ani jsme nevěděli, že těsně vedle vysílá veřejná bezpečnost).

3 Bystroushaak Bystroushaak | 17. března 2016 v 13:08

Osobně vidím budoucnost spíš ve všemožných lokálních mesh sítích. Každý druhý si totiž dneska nosí skoro ideální komunikační terminál v kapse, tak proč ho nepoužít?

Hodně mě v tomhle inspiroval výpadek elektřiny, který jsem zažil v Chorvatsku minulý rok.

Vypadla z ničeho nic na asi půl dne, všude zástupy turistů se smartphony zkoušeli volat a googlit co se to děje, načež samozřejmě padla i BTS. Nešly obchody, nefungovaly benzínky, protože tam mají všude něco jako EET, takže to netisklo účtenky a bez elektřiny nešlo nic dělat.

Fascinovaly mě na tom ty zástupy lidí všude kolem, zmateně bloumající, neschopné se moc domluvit mezi sebou, všichni se smartphonem v ruce, který byl k ničemu. Do toho různě projížděly hasičská auta a vzlítaly a přistávaly hydroplány, což taky přidávalo na všeobecném znepokojení co se to vlastně děje.

Když jsem to tak viděl, tak jsem si říkal, že by to chtělo nějaký krizový protokol mobilů, jak se mezi sebou domluvit a vyměňovat si třeba diskuzní skupiny. Při demonstracích v Hongkongu mezi sebou demonstranti používali aplikaci, která tohle implementovala přes bluetooth, což ale není zrovna nejvhodnější technologie na tohle.

Chtělo by to něco, aby i třeba starosta by přes to mohl poslat lokální broadcast s informace.

4 pb pb | 17. března 2016 v 13:33

Az se "to" posere, ale co je "to". Pokud se to posere ve smyslu krachu spolecnosti, coz se mi zda nejpravdepodobnejsi, pak prvni co prestane fungovat je statni a mistni samosprava. Vybavavovat tedy zrovna starostu je beze smyslu. Lepe je vybavovat se sam, pripadne tvorit lokalni skupinky. Pak je otazka zda jako komunikacni kanal preferovat vkv, ano v soucasnosti je modulu pro vkv mraky, ale bude tomu tak i v pripade obcanske valky? Delsi vlny lze zvladnout s par transistory... A ty mobily, taky nevim nevim, nevydrzi to nic, je to nenazrane na  spotrebu...

5 petr-kubac petr-kubac | 17. března 2016 v 13:49

[4]: Je faktem, že od jisté velikost je obecní zastupitelstvo směs nevolených flákačů a volených gaunerů ( Frýdek,  Ostrava, Ustí nebo Praha mohou vyprávět ), ale pak jsou jsou menší obce, kde pan starosta bude pan starosta, i kdyby bylo nehůře a potom ( nerad to říkám) ale i ve velkých městech se dá VKV vysílač z radnice ukrást.

Jestli se spoléhat na digitální technologie a mesh sítě ( hezký výraz ) nevím - podle mě této technologii chybí ještě 50 let zrání, aby to nebyla moc veliká černá magie se spoustou zadních vrátek, které v analogu není kam umístit, aniž by to bylo nápadně vidět.

6 SPECZ SPECZ | 17. března 2016 v 13:56

K mesh sítím - pokud bude elektrika, nějakej wifi-router má kde kdo - vzhledem k tomu jak jsou v městech nahuštěný by mesh síť z nich vytvořená pokryla naprostou většinu města. Samozřejmě ne na čtení fejsbůčku a koukání na jůtubko, ale na nějaký přenášení informací uvnitř města by to stačilo pohodlně ...

7 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 17. března 2016 v 17:50

Cokoli digitálního = 100 × složitějšího a zranitelnějšího, než analog.

Ohledně sítě Wi-Fi routerů, když vidím, jak si ti lidi nejsou schopni ani natočit anténu, aby jim to vysílalo po bytě a ne o patra níže a výše, tak bych se na síť wi-fi routerů spoléhal v případě nouze jen v případě sadomaso choutek. Kdejaký síťař či teenager ze sebe dělá odborník na routery, ale k čemu to je, když o radiotechnice neví, ani co je to anténa a k čemu slouží?

Pak je tu neřešená otázka, z čeho ty Wi-Fi routery budou honit, když nebude elektrika v zásuvce? Že by každý z nich měl doma záložní zdroj?

A to nemluvím o spolehlivosti dnešní elektroniky ála tajwan, routeru nevyjímaje. Vydává se to jako alfa verze, když se to výrobci povede, tak po 10 přeflešnutích firmware z toho bude betaverze a následně model končí, výrobce jej nahradí jiným typem.

A to nemluvím vůbec o skvělé normě EU zvané RoHS.

Ještě větší sranda jw sw. Na chatě, kde není internet jsem zjistil, že polovina programů pod Windows se mi odmítá spustit, dokud nezkontrolují aktualizace. Všechny šly z počítače ven, a jsou na černé listině.

Stejně tak je to s polovinou hw ve vašich mesh sítích. Když si to nesáhne na internet, a nezkontroluje aktualizace a nestáhne čas z internetu, tak máte mrtvý kus železa ideální pro obranu na boj zblízka majznutím routeru po hlavě. Případně jako těžítko.

8 Bystroushaak Bystroushaak | 17. března 2016 v 18:08

Cokoli digitálního = 100 × složitějšího a zranitelnějšího, než analog.

Ano, ale taky 100x užitečnějšího.

Stejně tak je to s polovinou hw ve vašich mesh sítích.

Ne, není. Myslím, že jste vůbec nepochopil smysl.

Ukázka třeba zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Serval_Project

9 vladan vladan | E-mail | 17. března 2016 v 21:01

Je možné tady získat odkazy na nějaké ty VKV rádia, Typy, ceny, frekvence.atd.
Díky

10 petr-kubac petr-kubac | 17. března 2016 v 21:30

[9]: VKV rádiem je v tomto článku myšlen obyčejný tranzistorák, co si chlapi na stavbě pouštějí ke zdění ( pouštěli před vynálezem smartfounu ). Předpokládám že technikcá data jsou jasná - pásno 87-108 MHz 1. čudlík ladění 2. čudlík vypínač/hlasitost -vzadu 2 baterky - cena v Tescu od 99 korun.

Pokud se týče souboje digitál / analog - už na vojně mě fascinovalo jak oficíři z Prahy vyskákali ze služební Felicie a vyděsilo/nasralo je že na tehdejší Libavé nebyl mobilní signál a to byli lidi (oficiálně) trénovaní na situaci "až to praskne" - dneska je naše závislost na velice křehkých a nespolehlivých technologiích tohoto typu ještě horší.

Pak jsem v rámci přípravy našeho vstupu do NATO zažil "součinnostní cvičení" s Francouzskou armádou - jejích digitální "Tetra-like" vysílačky - naprostá katastrofa - vidím tvoji anténu ale na displeji mám chybovou hlášku...
Třeba se to konce 90 let zlepšilo.

Různé digitální point to point alias mesh technologie - nevím nevím - je v česku alespoň 100 000 takových zařízení, které lusknutím prstu přejdou do mesh režímu ? Protože už jen přenastavení routeru přes vnitřní WWW rozhraní je pro 95% lidí neřešitelný problém

11 IDe IDe | E-mail | 17. března 2016 v 22:37

A ti s jablíčkem v kapse jsou vždycky ze všech úplně nejblbější (moje zkušenost technika IT a spotř. elektroniky a kdysi na vojně technika R140). Nadšením, nebo spíš slepou vírou ve svět digitálních technologií některých lidí nikdo a nic nepohne, tedy až do dne D. Obávám se, že potom, bez svých "chytrých" krabiček, budou dokonale v pr... a půjdou jako první.

12 blr blr | 17. března 2016 v 23:31

Bystroushaak:

Re: Ano, ale taky 100x užitečnějšího.

např. elektronika v automobilech...

Miloslav Ponkrác:

RoHS, bezolovo... je zajímavé, že skončila doba, kdy byli lékařské přístroje ve vyjímce, tudíž dnes vše (krom kardiostimulátoru v pacientovi) bude také pájeno bezolovem... není to krásnej kšeft pro výrobce?

13 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 18. března 2016 v 3:24

Výrobci se drží jako klíště toho, že se raději nepouštějí do praktických aplikací, a už vůbec ne u digitální techniky. Zřejmě jsou si vědomi, daleko více, než nadšenci do Androidů a Wi-Fi routerů, jak na tom technika skutečně je. Výrobci se hezky drží toho, aby rozvíjely nepraktické hračičkářské věci, ale drží se rozumně od praxe, protože by se ukázalo, že král je nahý.

Nabízí se taková pitomá otázka, jestli už například lidstvo s veškerou svou technologií už konečně dalo do pořádku třeba od roku 2011 Fukušimu. To je daleko přesnější obrázek technologické úrovně lidstva, než cokoli jiného.

14 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 18. března 2016 v 3:37

[12]: Ta výjimka neměla smysl. Kvůli nesmylnému RoHS už stejně i ostatní svět vyrábí pro jistotu spousty součástek bez olova, včetně čipů, a různých modulů.

Výjimka, nevýjimka, ono to tak nějak začíná být jedno, protože se to rozšířilo jako mor všude i mimo EU. Výrobci nechtějí dělat dvě veze věcí, když to můžou udělat RoHS.

Mně fascinuje jiná věc. Existují nemocnice, které si na střeše postaví mobilní vysílače, a v ordinacích kolem toho jedou medicínské přístroje, které jsou certifikovány a testovány na max. odolnost proti rádiovým polím v mikrovlnách o intenzitě 3V/m. Přičemž hygienické normy povolují zamořit rádiovým polem od mobilních vysílačů něco kolem 120 V/m (ne že by toho dosahovaly, zatím). Takové přistroje jsou nejspíše někde v nemocnicích provozovány v podmínkách, kdy nemusí fungovat, a funkčnost není zaručena v takových podmínkách.

15 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 18. března 2016 v 4:03

[10]: Ono se zapomíná na jednu věc, a to je plýtvání zdroji při digitálních technologiích. Přičemž nemám na mysli ekologii.

Zatímco na analogovou video pásku není problém uložit film, v digitálních formátech to dokážete (v rozumné velikosti souboru) při degradaci kvality (ztrátové kompresi).

Stejně tak se degraduje kvalita zvuku (ztrátovou kompresí), aby to nemělo neúměrné velikosti souboru.

Stejně tak třeba digitální úložiště pro velkou filmovou společnost pro digitální uložení filmů v plné kvalitě je problém, na filmových páscích je to zvládnutelnější a osvědčené po staletí.

Digitální technika může existovat rozumně jen kvůli degradaci kvality (ztrátové kompresi). Lidé většinou mají obrázky, hudbu i filmy v degradované snížené kvalitě, protože plná nekomprimovaná (nebo beztrátová komprese) by byla úlozně tak náročná, že by to neprošlo.

Wi-Fi routery mají ma 2,45 GHz jen 13 kanálů, a většina z nich jich zabere několik naráz (aby byl „rychlý internet“). Takže často se vzájemně ruší. Taková mesh síť nejspíše v případě potřeby dopadne dost pravděpodobně jako velké rušení a konec. Ostatně řada míst je zarušena tak, že tam Wi-Fi nechodí spolehlivě ani teď.

Takže stačí pám mantáků, začátečníků, který je většína, a klidně tu mesh síť kolem sebe vyřadí.

16 petr-kubac petr-kubac | 18. března 2016 v 6:33

[15]: Dovolil bych si digitální techniku trouchu obhajovat - třeba ten film - kvalitní barevný negativn dosahoval 100 čar na milimetr - to odpovídá 200 pixelům / mm což odpovídá rozlišovací schopnosti 7200x4800 pix u digitálního obrazu - to je ekvivalent 35 MPIX - na Fujifilmu, který koupíte ( jste koupili ) v trafice

NA druhé straně třeba VHS videokazety - to byla sice analogová ale ztrátová komprese jako hrom. Profesionální videoformáty na tom byly lépe, ale taky jen do max rozlišení PAL televize.

No a nakonec WIFI - opak je pravdou WIFI diky spread spectrum technologii je génius efektivity - na sídlišti běžně chytíte 20-30 routerů, které díky spread spectru jedou všechny přes sebe - do té míry uspokojivě, že uživatel neprotestuje, kdby za stejné situace rozdělovala úzkopásnové frekvence ČTÚ - měl by WIFInu jen starosta a místní mafián.

17 Vladimír Šmídl Vladimír Šmídl | E-mail | 18. března 2016 v 7:38

Švédsko ukončřilo digitalizaci  rozhlasové sítě v polovině, zbytek zůstane jak je.

18 petr-kubac petr-kubac | 18. března 2016 v 8:04

[17]: Není divu - u nás chytím okolo 30 VKV stanic z nich 25 jede v automatickém režimu jako MP3 přehrávač v režimu "sufflé" - pokud by česko provedlo digitalizaci - znamenalo by to, že by se dalo chytnout 200 stanic v režimu sufflé, ale k čemu by to bylo ?

19 IvanH IvanH | 18. března 2016 v 11:57

Ďalšia "výhoda" prechodu v technologiach záznamu čohokoľvek na digitál je aj to že v prípade predaja porna na VHS ste tú kazetu najprv museli kúpiť a nahrať a poslať poštou, čo stálo peniaze a čas dnes v digitálnom čase už iba zaregistrujete prístup nadžanca na webserver a skasírujete platbu a on je ukojeny "džast in tajm" a vá zostane viac peniažkou v kasičke.
V digitále nie je možná domáca výroba bez vonkajších zdrojov (integrák proste kúpiť musím) kryštálku spravím aj na kolene s toho čo mám doma (kondík - alobal, konzeva, detektor - tuha, medená minca, sluchátko - kus drotu, magnet, papier) no a kto kontroluje zdroje kontroluje spoločnosť. Celá veda o prežití je nezávislosť na zdrojoch ktoré nemám pod kontrolou.

20 m.marianek m.marianek | 18. března 2016 v 12:18

[15]: Wi-Fi routery bych nezatracoval, jejich hardware je právě pro tuto aplikaci (nouzové komunikační sítě) asi to nejvhodnější. Nedokážu si představit, jak přes "modrej zub" komunikují dva baráky na dědině 200m od sebe. S Wi-Fi v tomhle případě není problém, stačí dvě plechovky od psího žrádla a rázem máme sektorovky s kterými to jde na kilometr (v nezarušeném prostředí). Vše je otázka dobrého firmware, není podle mě problém stvořit firmware, který kliknutím na jediný buton v menu routeru tento převede do módu mesh sítě s automatickým řízením vysílacího výkonu. Výhodou je, že právě mesh síť se narozdíl od klasické (hvězdicové) topologie ubrání zarušení lépe. Nepotřebujete komunikovat s AP vzdáleným 300m a zarušit tím všechny sousedy, stačí malým výkonem komunikovat se sousedem, co je 15m daleko.
VKV spojení nezatracuji, ale to je v podstatě jednosměrné spojení starosta - občané, obráceně to nefunguje, resp. málo kdo má VKV vysílač, ale router má dnes kde kdo a když nemá, tak je to otázka řádově stokorun. Moderní routery mají možnost připojení USB zařízení a s pomocí vhodného firmware (linuxového) máme slušný komunikační server s relativně nízkou spotřebou. S usb zvukovou kartou lze rozchodit IP telefonii, textová komunikace je samozřejmě to nejjednodušší a pro různá sousedská sdělení může fungovat webová stránka, případně lze sdílet prostor na disku k vytvoření knihovny důležitých vědomostí a dat. Routery jsou primárně určeny k propojování komunikační infrastruktury a proto bych je viděl jako nejvhodnějšího adepta pro tyto účely. Jen je důležité vytvořit vhodný firmware.

21 Perpeťák Perpeťák | 18. března 2016 v 15:26

Nezlobte se na mně že se zase opovažuji rejt, dnes bych vynechal ten haloperidol, ale pokud sylším o různých CB staničkách osazených polovodiči a řízených mikroprocesory ve spojením s nějakou nouzovou činností, a ještě jak uvádíte "stále připojenou anténou v pohotovostním stavu", asi ani nemusí přijít nějaká EMC raketka, ale stačí jen zadat DMTF třeba osmimístné číslo od výrobce, a na všech displejích toho výrobce budete mít do okamžiku, než to zase aktivují, buď zlomyslné upozornění o blokaci, a nebo jen "čínský čaj". Pokud bych měl mít doma něco použitelného, spoléhal bych spíš na nějaký starý ruský armádní inkurant, třeba R-310 /Dozor/, osazený 2ž27L, a zálohovaný jedním nebo dvěma spolehlivými Lion baterkami. S tím nemůže udělat nic jak EMC, tak ani jiná digitální elektronika, pouze to můžou někde rušit. Tyhle přijimače se dostanou plně funkční za papír až dva na různých radioburzách, a nikdo to nechce, protože jednak nemá představu, co je nutno v krajních podmínkách, ale hlavně protože je to těžší a rozměrnější.

22 SPECZ SPECZ | 18. března 2016 v 15:53

Co to je za blbost ? Moznost "remote kill" sice mozna nejaka CB stanice ma, ale byla by to tak exoticka zalezitost ze tim je sance postihnout jen par jedincu. Navic je potreba splnit dost podminek najednou - stanice by musela byt zapnuta, na stejnem kanale co zaskodnicky vysilac, v dosahu vysilace, a ten by musel trefit spravny kod. Takze i kdyby to nakrasne melo kazde druhe cb, tak by bylo dost tezky vsechny ohrozit. Nepiste prosim kraviny.

23 Perpeťák Perpeťák | 18. března 2016 v 16:20

Každá jen trochu modernější radiostanice se při provozu identifikuje, takže jednak můžete přečíst, kdo /co/  je okolo Vás zapnutý, a jednak můžete DMTF vypnout během dvaceti vteřin v podstatě koho chcete. Nejkouzelnějším / a zároveň nejfatálnějším / slabým místem jakékoli bezpečnosoti je vždy přehnaná sebedůvěra "toho nejchytřejšího" jak kouká na to, "co není možný"...

24 petr-kubac petr-kubac | 18. března 2016 v 18:48

[23]: Měli jsme tu jednoho, který identifikoval radiostanice podle zákmitu při zaklíčování
Pak začal inteferencí laserových ukazovátek vyrábět tmu.

Pak se naštěsí oženil a manželka ho ukáznila.

Jinak v mojich vysílačkách - shodou okolností je tentýž procesor LC7232 - přesněji jeho číňany ukradená kopie - původně od dnes již zkrachovalé firmy Sanyo - to bych skutečně rád věděl kdo kdy a jaký by tam ten "kill kód" naprogramoval

Což takhle PMR z Lídlu za 499 - u těch by se mi kill kód extrémně hodil.

25 Perpeťák Perpeťák | 18. března 2016 v 21:03

Identifikaci radiostanice dle klíčování mikrotelefonu a pod. lze snadno podomácku vyzkoušet s prakticky libovolným analyzátorem spektra, radioamatérských programů na to / třeba Spectran/ jsou desítky. Každý má i zápis naměřeného spektra na disk, a může běžet hodiny kontinuálně. To co jsem měl na mysli výše je podobné IMEI u mobilů, a jde to v každé relaci třeba v subtónech. Co se týče imobilizace PMR, pokud nemáte nic lepšího, vyhoví i šumový generátor s 4xBFR93 a krátkou anténou. Signál na všech pásmech zmlkne, a stanice ukazuje hluchá jen signál S9 a nějaké to plus. Pokud se chce člověk pov bavit, a současně i získat i psychiatrický profil protistrany, uděláte si z MP3 tzv. "vymítač operátora z kanálu", který do mikrofonu v krátkých intervalech opakuje různá technická moudra, a doplňuje je  několika takty třeba  ze staré populární písničky PEPINELOPY.

26 dotaz dotaz | 18. března 2016 v 21:26

[24]: Taková úvaha - nejvíc se obávám, že ten "kill kód" bude spíš genetický než nějaký jiný (o čemž ledasco nasvědčují různé občasné nejen politické výkřiky typu "mísení i za cenu násilí" apod).

Úvaha č.2 - těžko chtít po zařízeních aby se domlouvala mezi sebou, když to, jak bylo spávně podotknuto, mezi sebou neumíme ani my sami. Tím ale nechci házet flintu do obilí, jen se snažím naznačit, že jsme možná pořád ještě příliš idealističtí. Krysímu běhu se v případě prasknutí čehokoliv asi nevyhneme, na to tu bude příliš mnoho krys (přeci jen to tu je už přes 25 let bez deratizérů).

27 vladan vladan | E-mail | 19. března 2016 v 0:03

[10]: Ty přijímače jsou mi jasné, ale kde a jaký sehnat vysílač sdosahem 50 km ?
CB 4W se dá nelegálně rozšířit i na 50 W , tak mne CBčkáři uslyší, ale já neuslyším je. V tom Vkv provozu by to bylo asi lepší.

28 Miloslav Ponkríc Miloslav Ponkríc | 19. března 2016 v 0:05

„No a nakonec WIFI - opak je pravdou WIFI diky spread spectrum technologii je génius efektivity - na sídlišti běžně chytíte 20-30 routerů, které díky spread spectru jedou všechny přes sebe - do té míry uspokojivě, že uživatel neprotestuje, kdby za stejné situace rozdělovala úzkopásnové frekvence ČTÚ - měl by WIFInu jen starosta a místní mafián.“

A proto mnoho providerů opouští 2,45 GHz Wi-Fi pro zarušenost a nepoužitelnost. A proto mnoho lidí kolem mě si pořizuje domů 5–6 GHz Wi-Fi routery pro zarušenost a nepoužitelnost pásma 2,45 GHz.

Ono se to nezdá, ale fyzikální zákony stále platí. Spread spectrum je mírně odolnější, ale zase potřebuje mnohonásobně větší šířku pásma na stejnou informaci, takže plus mínus z hlediska využití pásma nula od nuly pojde.

Čím hustší síť buněk/routerů a čím kratší vzdálenost, a čím nižší datová rychlost, tím relativně více jich může vysílat naráz.

Takže až si v nouzi lidi začnou pro Wi-Fi dělat ty plechovky a antény, tak bude po pásmu a použitelnosti v cukuletu.

---

Daleko účinnější na „mesh“ sítě je pár KV či VKV vysílačů, stačí rozložené poměrně hodně daleko od sebe. Pro rovnoměrné pokrytí pasivní informací daleko účinnější, spolehlivější, rozumnější.

Mikrovlny se šíří blbě, a přes relativně hustou „mesh“ síť mobilních vysílačů najdete velmi mnoho míst bez signálu nějakého operátora. A to je pěkně prosím mobilní vysílač všude, kam se podíváte, přitom jejich výkony začínají na desítkách či stovkách wattů (oproti 0,1 W EIRP na Wi-Fi). Lepší důkaz, jak blbé a hloupé je budovat mikrovlnný systém na větší pokrytí v případě nouze asi sotva najdete. A to pěkně prosím mobilní operátoři začínají na pásmu cca 700 MHz, které se v prostoru a z hlediska dosahu šíří výrazně lépe a radostněji, než Wi-Fi 2,45 GHz a už vůbec nemluvím o 5,5 GHz.

29 Miloslav Ponkríc Miloslav Ponkríc | 19. března 2016 v 0:24

„Nepotřebujete komunikovat s AP vzdáleným 300m a zarušit tím všechny sousedy, stačí malým výkonem komunikovat se sousedem, co je 15m daleko.“

Budu asi za provokatéra a potížistu, ale pokud máte hustou síť zařízení 15 m, což znamená asi stejnou koncentraci lidí, protože se o to někdo musí starat – tak je daleko efektivnější, jednodušší a nejméně náročné ty nouzové informace předat osobně per huba, a šířit skrze mesh zařízení zvané člověk bez potřeby jakékoli elektroniky. Těch důležitých informací, co je nutné předat moc nebude – a skrze lidi to bude naprosto dostatečné při takové hustotě.

„Moderní routery mají možnost připojení USB zařízení a s pomocí vhodného firmware (linuxového) máme slušný komunikační server s relativně nízkou spotřebou. S usb zvukovou kartou lze rozchodit IP telefonii, textová komunikace je samozřejmě to nejjednodušší a pro různá sousedská sdělení může fungovat webová stránka, případně lze sdílet prostor na disku k vytvoření knihovny důležitých vědomostí a dat.“

A nebo bychom mohli udělat tokamak či jadernou fúzi pro dostatečný zdroj energie, nebo v případě nouze rychle vyřešit situaci odletem obyvatel na Mars. A pokud by se nevešli na Mars, může zbytek odletět za pomoci rakety řízené linuxem s USB porty a zbastleným IP na Proximu Centauri a část na Betelgeuse.

30 m.marianek m.marianek | 19. března 2016 v 1:02

[29]: Představte si, že šíříte tichou poštou per huba informaci o tom, že si vaše žena zlomila nohu a potřebuje lékařskou pomoc, za jak dlouho asi pomoc dojde a jak moc je tento informační kanál spolehlivý? Pokud zvednu sluchátko IP telefonu, zavolám doktorovo číslo a on se mi na druhém konci ozve, vím že informaci dostal, když pro něj nechám vzkaz u souseda, může se stát, že přijede manželku včas akorád pohřbít.
Co se týká tokamaku a rakety na Mars, či Proximu, tak nemohu sloužit, ale instalace OpenWrt do routeru je stejně složité jako upgrade originálního firmware, stačí kliknout na tlačítko v menu routeru a zadat cestu k souboru s obrazem firmware. To snad zvládne i lama, takže srovnávat to s tokamakem je trošku nepoměr. V průměrné vesnici dnes najdete množství elektrotechnických součástek možná tak na 2 až 3 jednoduché krátkovlnné či VKV vysílače, ale určitě tam budou desítky routerů. Důležitá je šťáva, ale tu potřebuje vysílačka stejně jako router. Až to praskne, možná se najde skutečné uplatnění fotovoltaiky, lidé rozeberou solární farmy, dají si je na střechy a rozjedou konečně opravdový ostrovní systém.

31 blr blr | 19. března 2016 v 10:51

m.marianek: o Vaší zálibě v technokracii jsme se bavili už ve článku s barbie...

Drtivá většina dnešní elektroniky je prachobyčejná spotřebka na všech stránkách (i na VF stránce). Doposud mi nikdo rozumně nevysvětlil, jak je možné, že např. desku s měničem koupím na ebay za 30 Kč i s dopravou, a tady za to neseženu ani ten samotnej měnič! Neoficiálních a ze strany mnoha přítomných zde "okultních" vysvětlení jsem slyšel mnoho.

rozvoďte prosím více do (technických!) detailů Vaší ideu. Dle mého, stále neřešíte souvislosti. Až si půjdete na pole, kde místo kvalitního využití ornice, setrvává několik nesmyslných fotovoltaických článků, berte v úvahu, že nebudete sám... budou tam další, dravější, agresivnější "lidi", kteří se budou bránit a to klidně i kvérem.. A když se Vám to podaří, budete si taky hlídat s kvérem (a zase, kde ho sežete, co střelivo) střechu, když někoho napadne totéž co Vás?

Mezi lidmi budou zbraně i střelivo, bude prakticky všechno jako dnes, ale vsadím se, že bude právě u těch dravých, agresivních (jak se tam dostane se zase jiná věc, viz. financování různých teroristů, ..)...

V případě krize budou mít lidi největší problémy sami se sebou a pochybuji, že v první řadě bude někoho zajímat jestli se někam dovolá... ano, bude, ale určitě to nebude životně důležité... jen snaha nějak utišit tu neskutečnou paniku a dezorientaci v hlavě.

V poslední době se ledaskdo chvástá (tím nemyslím Vás, podívejte se na vyjádření "úspěšných" sportovců, politiků, atd.) tím, že "rád překonává výzvy". Samozřejmě, ale tohle bude výzva, kterou si vůbec nedovede představit. Stres a nejistota bude na prvním místě a oni se s tím budou muset vyrovnat - ale bude to výzva.

Nevěřte tomu, že se vesnice uzavře, udělá si vlastní hranice, lidé budou držet při sobě (společně pracovat, společně žít), bude tam demokracie (první svobodné volby toho nejstaršího, nejmoudřejšího) atd. atd. Jestli se něco stane, bude to záhul pro každého a málokdo bude myslet na zájmy lidí mimo svou rodinu (v lepším případě). A nemusíme chodit daleko, viz. protektorát...

Sorry za OT, neberte to osobně, jen jsem rozvinul myšlenku na kterou jste mě chtě nechtě přivedl.

32 petr-kubac petr-kubac | 19. března 2016 v 11:45

[28]: Myslím, že mi dáváte za pravdu - "lidi utíkají z 2.4 GHz - znamená, že pásmo je maximálně využité.

Doporučuju nějakým skenerem projet radiová pásma - vždy je to stejné
- veřejné a bezlicenční pásmo = nepřetrřitý provoz a využití dané frekvence do krajnosti
- ČTU ( státem ) regulované pásmo = ticho a jednou za minutu nějaká zabezpečovačka  ( patřící starostovi nebo místnímu mafiánovi ) má vteřinovou datovou relaci....

Takže opakuji znovu : to že na sídlištích z 2.4GHZ WIFI utíkají JEN NĚKTEŘÍ je důkazem geniálního ho návrhu WIFI systému.

33 R.Richter R.Richter | 19. března 2016 v 12:14

[31]:"koupím na ebay za 30 Kč i s dopravou" Často nad uvedeným problémem přemýšlím. I když vysvětlení mám, i tak je mi to stále nepochopitelný.

Cena je ve své podstatě vyjádření především výhradně a jenom mzdových nákladů plus nějaká prémie za vzácnost. Moderní ekonomie to popírá, protože agregáty a jiné krasomluvné výtvory.

No a on ten čiňánek nemá sociální podporu, důchod, dovolenou a jiné ekonomické zátěže jenž nás řadí na druhou kolej v konkurenci. Nejsem schopen na druhou stranu města poslat balíček za 30 Kč, ale z Číny + jeho obsah je zde za onen 1USD ano. Onen rozdíl je právě vyjádřením oněch mnoha politických (nevýhodných)rozhodnutí jež nás zatěžují do té míry, že raději zakoupím v Číně a chvíli počkám , než bych za minimálně za trojnásobek koupil zde.
To, že si tímto jednáním řežeme pod sebou svoji ekonomickou větev je druhořadé, leč nezvratné.

34 Miloslav Ponkríc Miloslav Ponkríc | 19. března 2016 v 12:47

[30]:„Představte si, že šíříte tichou poštou per huba informaci o tom, že si vaše žena zlomila nohu a potřebuje lékařskou pomoc, za jak dlouho asi pomoc dojde a jak moc je tento informační kanál spolehlivý?“

Pokud se bavíme o době, kdy bude zmatek a chaos, tak daleko spíše bude fungovat spojení per huba než spojení, které je závislé na spolupráci lidí každých 15 m. Oni jsou mezi námi lidi strašné svině, když jde do tuhého. Namísto spolupráce jsou schopni souseda klidně zastřelit. A pokud se k tomu přidá panika, nedostatek jídla, pití. Pokud přestanou platit zákony, a znásilnění je najednou jen o síle a bez trestu. Atd. Což mimo jiné znamená, že lékaři budou mít mnoho práce a nechají si hodně dobře zaplatit, ale většinou vůbec nebudou většině k dispozici. Takže větší problém bude, jestli vůbec nějaký lékař pro vás bude k dispozici než cokoli jiného.

„Co se týká tokamaku a rakety na Mars, či Proximu, tak nemohu sloužit, ale instalace OpenWrt do routeru je stejně složité jako upgrade originálního firmware, stačí kliknout na tlačítko v menu routeru a zadat cestu k souboru s obrazem firmware.“

Ne, ale existuje taková matematická teorie spolehlivosti, která říká, že čím složitější, tím nespolehlivější a spíše nefungující.

On ten jediný VKV vysílač pokryje celé město, zato mikrovlny se šíří blbě, a je třeba velmi velmi mnoho vysílačů, aby pokryly totéž město. A to nemluvím o tom, že mikrovlny se překážkami oslabují dost výrazně oproti nižším pásmům.

Chápu technoidní nadšení tu do Linuxu tu do Wi-Fi, ale praktické použití to v případě katastrofy a chaosu moc nemá právě pro tu složitost. Na vytvoření spolehlivého spojení skrze mikrovlny po městě potřebujete poměrně hodně spolupracujících vysílačů či spojových bodů, a tím to je nepoužitelné, až bude nouzae a chaos.

Úplně stejně nadšeně kdysi linuxová komunita vysvětlovala laikům od pásu a uklízečkám. Každý přeci může používat Linux, každý se přeci může naučit bash, awkm ls, grep, C, konfigurovat v /etc, a přečíst si pár set manuálových stránek v angličtině v plain textu, aby rozchodil a používal Linux. A linuxová komunita se divila, že se linux na dektopech jaksi nešíří nadšeně mezi lidi. Dnes už je Linux instalačně přívětivější, ale stejné myšlení linuxové komunitě i vám zůstalo. To jest nepraktičnost nereflektující realitu.

35 m.marianek m.marianek | 19. března 2016 v 15:05

[31]: Myslím, že se příliš mnoho díváte na televizi a jste zmasírován medii, což vytváří pocit apokalypsy pokaždé když o nás nebude pečovat ten zázračný stát. Povídky o pistolnících divokého západu jsou ve čtrnácti bezva čtení, ale ve skutečnosti to bylo poměrně klidné a bezpečné místo a doba, zpravidla i proto, že lidé měli právo se účinně bránit. Ve vyjímečném stavu je za rabování smrt, za okrádání bližních smrt a za znásilnění kulka do hlavy od manžela. Lidé v tom okamžiku pochopí že tyto druhy chování jsou pro společnost smrtelně nebezpečné a tresty jsou za tyto excesy nelítostné a drakonické. Jistě zpočátku nastane chaos a bezvládí, než lidem dojde, že jsou v tom sami a bez spolupráce nemají šanci. Nikdo dnes nedokáže přežít sám dlouho, nebo alespoň drtivá většina ne. O protektorátu moc neuvažujte, tam byly podmínky nastavené právě tak, aby lidé nespolupracovali, jakákoliv spolupráce se trestala a kolaborace odměňovala.

36 m.marianek m.marianek | 19. března 2016 v 15:39

[34]: Já ale proti VKV vysílači nic nemám, je to dobrá forma pro sdělení organizačních záležitostí mísním "masám". Jenže to není jaksi oboustranná komunikace, pokud máte jen přijímač, těžko řeknete protistraně, že mele kraviny. Máte pocit, že linux je jen taková hračka? A proto chodí takřka na všech síťových zařízeních, průmyslových aplikacích a jako jádro androidu? Teda ne že by neexistovali win servery, ale já mám s microsoftem zkušenost takovou, že neumí bez problémů propojit ani dva počítače spojené ethernetovým kabelem. Není problém propojit nejnovější router s 10 let starým routerem a pověsit na ně nejnovější distribuci linuxu (dosaďte si jakou chcete) a 15 let starou distribuci, pravděpodobně se vám vše podaří rozchodit bez větších problémů. Zkuste si někdy zasíťovat win98, Visty a XP. Po několikadenním snažení a studování internetu jsem to vzdal, kupříkladu Visty nejsou schopny nainstalovat síťovou tiskárnu, kterou sami naleznou na síti (kouká na vás v okně výběru síťové tiskárny, ale při instalaci systém tvrdí, že ji nenalezl), pomůže až číselná IP adresa.
To jen k tomu linuxu, já nejsem žádný linuxový nadšenec, používám jej v práci původně z donucení, ale časem se mi jeho spolehlivost zalíbila. Ovšem já nevedu spor zda VKV nebo Wi-Fi, moje původní reakce byla na příspěvek č.15 o mesh sítích, ta technologie tu mezi lidmi je, tak proč ji nevyužít, ať je klidně nespolehlivá, ale je to prostředek kterým lidé mohou komunikovat se svými blízkými, kamarády, komunitami. Když jsem poprvé přivedl internet do bytu, bylo to od free.net poskytovatele, bezkonkurenčně nejlevnější za celkem slušnou rychlost (vím, mám kliku, jsem připojen kabelem k jednomu z páteřních uzlů). Celou tuhle síť budovala banda nadšenců v podstatě zadarmo, materiál a připojení kupovali z členských příspěvků 200kč. Dnes je to poměrně rozsáhlá síť sahající i víc jak 10km za město a má tisíce členů, když to šlo tenkrát, proč by to nešlo znovu?

37 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 19. března 2016 v 16:58

[32]: Já vám naprosto dávám za pravdu. Myslel jsem, že je to zřejmé.

Nicméně to, že utíkají jen někteří je spíše důkazem krátkodosahovosti mikrovlnných frekvencí, a protokolu zaměřeném na to, že silnější/bližší signál vítězí. Což vyvolává iluzi, že až se to použije pro rovnoměrné pokrytá a daleký dosah, že to bude fungovat stejně dobře, jako při přenosu internetu skrze Wi-Fi na 5 metrů od routeru.

Takže opakuji znovu : to že na sídlištích z 2.4GHZ WIFI utíkají JEN NĚKTEŘÍ je důkazem geniálního ho návrhu WIFI systému.

38 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 19. března 2016 v 17:12

[36]: Nechci zaplňovat tuto diskusi, tím méně o linuxu.

Já velmi dobře vím, co to je linux. Vyrostl jsem už na unixech v době, kdy nikdo nezal Windows, a Linux neexistoval vůbec.

Mám pocit, že linux je hračka. Jednoduše proto, že se nikam neposunul oproti unixovým začátkům. Je to jen řemeslně lépe udělaný starý princip. Asi tak, jako když by někdo udělal dnes dokonalé ruchadlo bratranců Vaverkových, jen z pevných uhlíkových slitin na CNC strojích, ale jinak by to bylo to samé ruchadlo.

Linux nevyužil sebemenší možnosti udělat změny k lepšímu, je to to samé, co bylo v 70. letech zkopírované i s chlupama. Není tam mikrojádro, není použit výkonnější jazyk oproti C, není to postaveno na Unicode. Stále je tam princip znakové/blokové ovladače (zvláště nevhodné třeba pro SSD), stále to nemá výkonnou grafiku a lepší grafické API, atd. atd. atd.

Ve své podstatě není linux ani unix, protože unixový princip je mít maličké, ale dokonale odladěné jádro s max. několika desítkami tisíc řádek zdrojového kódu a ostatní mít v uzživatelském prostoru. Linuxové jádro s desítkami miliónů řádků zdrojového kódu to není unix.

Nemám problém pracovat s linuxem, protože je to i s chlupama to, co znám z historických dob. Na druhé straně se mi nehroutí ani linux, ani windows. A umím zasíťovat bez problému obojí.

Síť free-net buduje banda nadšenců v době, kdy existují pravidla a zákony. V nouzi to bude trochu jinak.

Nemám nic proti linuxu, ale linuxová komunita mi připomíná sluníčkáře, havlisty, pravdoláskaře, socialisty, apod. Za to operační systém nemůže, ale mám tu smůlu, že hw i sw rozumím, a kdykoli čtu něco od linuxové komunity, mám dojem, že pravdivost je blízká nule. To opět není chyba linuxu, ale stejně jako socialisté a EU mění svět sluníčkovým světem, linuxová komunita to dělá stejně ujetě - jen przní technický svět.

A tím o linuxu končím. Protože toto je blog pana Kubáče, a je o jiných věcech.

39 blr blr | 19. března 2016 v 17:44

[35]: Patrne jste vubec nepochopil napsane radky. Naopak jsem poukazoval na tmarstvi a neochotu videt veci z vice uhlu, byt se Vam zdaji "divne a nevedecke". Pokud jste toho nazoru, ze za vse spatne mohou ti nahore, rad bych upozornil na to, ze "az to praskne", bude z toho spousta "instituci" v rozkvetu a na vrcholu "moci"

40 Perpeťák Perpeťák | 20. března 2016 v 10:36

Protože je zde již spousta profesionálů, připravených dokonale na vše, "až to praskne", nebudu již navrhovat jako jiní třeba výrobu tmy pomocí dvou interferujících laserů, ale navrhnu zde možnost, zhotovit nouzový vysílač, který by po zapnutí mluvil do všeho v okolí dvou kilometrů, co je zrovna zapnutý a má reproduktor nebo sluchátka. Vyvíjel jsem to kdysi v devadesátých letech minulého století, a přesto že je to dnes skoro před pětadvaceti lety, pořád "to mluví" do všeho od asi 100 kHz až po  některé starší mobily 960 MHz.

41 vladan vladan | E-mail | 20. března 2016 v 19:56

[5]:Pane Kubáči, Ve svém článku píšete, že VKV FM vysílač se dá koupit a není větší o moc větší než Vaše CB rádio. Hledal jsem to na netu ,, Blbě,, a takový vysílač jsem nenašel v prodeji. S kamarády v obci jsme se domluvili, že to koupíme a zprovozníme. Poradíte nám, kde a jaký vysílač koupit? Díky Špaček

42 petr-kubac petr-kubac | 21. března 2016 v 8:36

[41]: To jste mě špatně pochopili - proč bych pak psal "Ježíšku, Ježíšku zařiď ať to někdo začne vyrábět"

Samozřejmě že se vyrábějí a prodávají rozhlasové vysílače, dokonce i malinké s výkonem kolem 50W. Pokud budete mít tendeci jej legálně koupit narazíte na Český telekomunikační úřad, který vám sddělí, že v rámci "plánování sítě" v ČR jsou kmitočty obsazeny a žádné povolení k nákupu ( relikt z dob komunismu ) nedostanete.

Proto je celý článek o tom, že by bylo ideální kdyby každá obec vlastnila - super jednoduchý vysílač FM MONO ( mono kvůli daleko většímu dosahu takového vysílání ) a aby bylo legální takový vysílač vlastnit "pro případ nouze"  a taky jej "v případě nouze zapnout a provozovat" - i bez byrokratické onanie ze strany ČTÚ.

Vzhledem k situaci v ČR však jsou jen dvě reálné cesty
1. Vlastní stavba
2. Koupě někde na Ebay a ilegální import do ČR.
Ani jedna varianta není taková, že by mohla figurovat v usenesení obecního zastupitelstva - to je problém naznačený v článku.

A poslední věta - proč VKV FM mono 50W - proč ne "přenos informací rychlým poslem" - protože takovým vysílačem pokryjete bezpečně celou obec a poslouchat můžete na tranzistoráček i ve sklepě, kdyby se na ulicích střílelo.

O vlhkých snech inženýrů v podobě sítě přeflashovaných routerů a obecního intranetu se nebudu vyjadřovat. Proč to není už dnes, když je to tak jednoduché ? Tecnicky ano - organizačně nezvládnutelné.

43 petr-kubac petr-kubac | 21. března 2016 v 8:51

Ještě jedna poznámka moje oblíbené čtivo je
http://www.pira.cz/index.htm¨
zejména články o generování FM vysílání pomocí DDS
http://www.pira.cz/ds.htm
a potom článek FM vysílání digitální modulací uvnitř pásma
http://www.pira.cz/show.asp?clanek=ds1

To jsou způsoby jak dneska postavit FM vysílač - přiměřeně kvalitní, avšak téměř bez "motání cávek" a jiné černé magie.

44 SPECZ SPECZ | 21. března 2016 v 9:54

Dovézt/koupit a vlastnit takové zařízení můžete legálně, nelegální se stává až okamžikem zapnutí. A když nastane doba vhodná pro aktivaci vysílače, tak už se dá kalkulovat s tím že to bude v rámci KN, nebo spíše stavu kde není žalobce, není soudce ...

45 petr-kubac petr-kubac | 21. března 2016 v 10:43

Objevil jsem  rozkošné stránky v činské češtině, kde můžete získat představu jak takový vysílač "od ježíška" může vypadat od 60 dolarů za 0,5W verzi bez antény po 1800 dolarů za 30W komplet i s anténou a koaxem
http://cs.fmuser.net/list/?124_1.html
Pro jistotu dodávám i českoé - legální firmy - které určitě nabízí zcela jinou techniku za naprosto jiné ceny
http://www.fpg.cz/
http://www.rubitec.cz/Kontakty.htm
Myslím, že vysílače ( i antény ) prodával ještě nedávno některý z Pražských pohrobků bývalé Tesly ....

46 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 21. března 2016 v 14:03

[44]: Podle všeobecného povolení je možné legálně vysílat po celém VKV pásmu, avšak výkonem 50 nW ERP. K tomuto „velkému ústupku“ došlo v roce 2006, kdy se Český telekomunikační úřad rozhoupal na obrovský nátlak Evropské Unie povolit VKV pásmo jako částečně bezlicenční.

Takže je nelegální vysílat vyšším výkonem, i když koupit to můžete. Takže pokud někdo prodává VKV vysílač, dodává, že není určen k používání. A tím pádem moc nabídka není.

47 m.marianek m.marianek | 21. března 2016 v 19:20

[42]: "O vlhkých snech inženýrů v podobě sítě přeflashovaných routerů a obecního intranetu se nebudu vyjadřovat. Proč to není už dnes, když je to tak jednoduché ? Tecnicky ano - organizačně nezvládnutelné."

Ale, ale, japato že ne? A co jsou tedy czfree sítě, když ne místními intranety napojené přes několik bran do internetu? Free sítě byly původně koncipované právě jako intranety, ke kterým se mohl připojit (zdarma) kdokoliv, kdo splnil podmínky. Pro přístup k internetu se pak musel stát členem a platit poplatek. Takže mi neříkejte nic o vlhkých snech, protože já jeden z těch vlhkých snů používám doma už přes 10let k plné spokojenosti, protože za tutéž službu chce jiný provider o 50% víc. To, že má ta síť hvězdicovou topologii (AP - klient) je dáno její jednodušší správou a lepší propustností, ale nikdo ať mi netvrdí, že by nešla postavit jako mesh. Anebo může klidně zůstat hvězdicová, máte pocit, že se nenajde nikdo s routerem schopným dělat AP pro místní oblast a zároveň propojení s dalším takovým AP o kus dále? Vždyť přesně takhle ty sítě vznikaly a mnohé třeba s ronjou. Také pořád nechápu, proč neustále srovnáváte VKV s Wi-Fi intranetem, to je jako bychom se hádali, jestli je lepší mít doma středovlnné rádio, nebo telefon? Obě věci slouží přece k jiným účelům. Z mých známých vím jen o jednom, který má pár radiostaniček, který koupil klukovi, s dosahem tak 2-3km v rovném terénu, ale naprostá většina mých známých má doma router. Předpokládám ale, že o tomhle všem víte a spíš se nedokážem dohodnout o okolnostech za jakých budem dané technologie používat. Opravdu nechci za intenzivního bombardování, sedě v protileteckém krytu, začít přeflashovávat router, hledat konzervu od psího žrádla, které jsem měl k obědu a stavět z ní anténu a pokoušet se lovit Wi-Fi signál podobného zoufalce, abychom si mohli sdělit, jak moc jsme oba v prdeli. Na to je opravdu dobré rádio, z kterého blábolí někdo, kdo má alespoň trochu přehled o situaci. Radiopřijímač má dnes snad skoro každý mobil, takže tohle je rozhodně plus. Na druhou stranu má ten skorokaždýmobil taky Wi-Fi. (to byl jen žert, musím vás trošku popíchnout) :-D

48 dotaz dotaz | 21. března 2016 v 19:38

Sice to sem nepatří (omlouvám se za OT), ale jelikož je tu v současné chvíli nejživější diskuse, tak si neodpustím: Někomu někde se tak nějak rozsvítilo.

www.novinky.cz/domaci/398237-evropsti-soudci-cesko-bylo-potrestano-vlastne-za-to-ze-se-snazilo-vzdelavat-romy.html

Tak, a pokračujem dál v rádiích: Wifi a PtP sítě též nepovažuji v celoplošně krizové situaci za až tak efektivní (ani energeticky), ale někde jsem minulý týden zahlédl článek, jak RasPi coby automatický bezobslužný vysílač (levné, jednoduché, dostatečně chytré na bezobslužnou činnost a základní zabezpečení, malé, snadno nahraditelné) pomáhá šířit důležité informace právě rádiovým vysíláním coby opakovač. Nemůžu ale natrefit, kde jsem to zahlédl - najdete to někdo?

49 dotaz dotaz | 21. března 2016 v 19:40
50 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 21. března 2016 v 22:14

[47]: Já odpovím, proč je to vlhkým snem, a proč to ani zdaleka nefunguje ideálně dnes, ačkoli tu všihni tvrdí, že ano.

1) Před x lety jsem hledal připojení k internetu, jedna z možností byla czfree. Po dotazu bych si musel zakoupit vybavenní cca za 5 000 Kč + měsíční poplatek. Nakonec jsem se připojil ke komerčnímu providerovi, který chce stejně vysoký měsíční poplatek, ale žádné vstupní náklady na vybavení.

2) Já vám tedy napíši polopatě, proč to nefunguje, a proč je mesh síť na Wi-Fi problém. Jednoduše proto, že rádiové spojení už z podstaty má omezenou datovou šířku, snadnou přetížitelnost a zarušitelnost.

Takže jedna optika či metalika jako vedení je tisíckrát výhodnější svými vlastnostmi, rychlostí, atd. Stejně tak je výhodnější doma mít rozvod sítě klasickými ethernetovými kabely kategorie 5e (do 1 Gb/s) či 6 (10 Gb/s).

Polovina providerů jedoucích na Wi-Fi má problém a hořící koudel u zadku. Stačí první hackerský DDoS útok, kdy do Wi-Fi sítě budou hackeři posílat větší jalový datový přenos, který se klidně v cíli bude zahazovat, a ta Wi.Fi síť v tu chvíli je zahlcena a nefunguje. Přes veškerou snahu to zažívá každý provider, a přes různé firewally, blacklisty a další opatření se čas od času něco takového prodere. A to jsme pěkně prosím v mírových podmínkách.

Když budete mít mesh síť v nouzových podmínkách, tak stačí aby se našel buď jeden blbec nebo jeden záškodník od nepřítele či protistrany, a vyřadí jí komplet celou minimálně přetížením.

Jinak řečeno, mesh síť je velice snadno zranitelná. Tím spíše, že to není centrálně řízená síť, kde dnešní provideři alespoň nějaké opatření jakž takž nasazují, a výsledek je věelijaký. V decentralizované síti je možnost udržet ji spolehlivou prakticky nulová.

Fyzika totiž platí. I pro rádiové vlny.

Proto je daleko spolehlivější jeden centrální VKV vysílač, než decentralizovaná mesh síť, která přestane fungovat do hodiny, když záškodník to bude chtít.

51 Petr G. Petr G. | 21. března 2016 v 22:55

Komentářů moc ...
Dotaz mám jeden ...
Místo hádání jestli Wi-Fi ANO/NE či smartpho-NE.
Vrátit se zpět k základům a elektroniky a naučit čtenáře složit jednoduché analogové rádio pro přenos TEČKY-ČÁRKY ... čehokoliv od morseovky po binární pornofilmy.

52 m.marianek m.marianek | 21. března 2016 v 23:59

[50]: Chjo, nic nefunguje ideálně a ano fyzika funguje a platí (nejen pro radiové vlny).

1) Vaší negativní zkušenosti s free poskytovatelem je mi líto, máte pravdu, pravidla přitvrdila a já měl kliku, že jsem na ethernetovém kabelu. Na druhou stranu existuje spousta spokojených uživatelů a např. moje sestřenka čekala na to, až se freenet dostane i do jejich lokality, jak na smilování boží, protože to co předváděl jejich poskytovatel byla celkem síla.

2) Nemusíte mi to vysvětlovat polopatě, obávám se, že jsem za 25let praxe v elektronice něco o šířce pásma a modulacích pochytil. Je jasné, že když připojíte k AP 100 wifi routerů nemohou jet všechny zaráz na svých 54Mb/s při šířce pásma 85MHz. Prostě se tam 5,5Gb/s nenacpe. Jenže to se od nouzové sítě neočekává, potřebujete jen komunikovat, ne stahovat porno. Pro sdělování psaného textu stačí stovky baudů a pro telefonii desítky kb/s. Na DDos útok by měla být centralizovaná síť choulostivější, než decentralizovaná, neboť tyto útoky cílí především na uzly, kterých je málo a nemají redundanci. Pokud brutálně omezíte trafic jednotlivých stanic na nějaké nouzové pásmo, tak ztížíte útok tímto způsobem a zároveň omezíte zarušení pásma. Blbec, nebo záškodník se najde vždy a máte pocit, že na VKV, nebo jiných pásmech to nejde? Dovolím si použít vaši hlášku a napíši vám to polopatě, slyšel jste už o rušičkách? Na wifi se blbec/záškodník najde a u radiového vysílání ne? Co se týče poslední věty vašeho příspěvku, už jsem to tu jednou psal, jak se osoba X spojí pomocí VKV vysílače s osobou Y, když vysílač vlastní osoba Z?

53 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 22. března 2016 v 5:32

[52]: Ad 1) Odpověď tiskových mluvčí č. 2 „existuje spousta spokojených zákazníků“ jsem nerozporoval, jen jsem rozporoval výhodnost.

Ad 2) Od nouzové sítě se očekává především spolehlivost. Spolehlivost se dá dosáhnout jen jednoduchostí. Mesh decentralizovaná síť, která je závislá na spolehlivost velkého počtu lidí má jediný závěr: nepůjde to.

Internetové protokoly jsou odolné proti výpadkům, ale nikoli proti sabotážím! Když uprostřed zničím 5 routerů, internet stále bezpečně přenese data. Jakmile zvolím náhodně 5 routerů, a budu nahrazovat obsah dat jinými daty – pak toto internet neustojí a bude přenášet blbosti. Jinak řečeno, internetové protokoly nepočítají s reálným člověkem.

Decentralizovaná síť generuje chyby už z principu. Takový typický decentralizovaný objekt zvaný člověk ve své anatomii a funkčnosti počítá s tím, že některé buňky budou umírat, či se zvrhnout a začnou škodit. Decentralizovaný internet počítá se všemi účastníky dobráky.

Jinak centralizované sítě obvykle ustojí lépe, protože praxe. Centrum obvykle spravuje znalý člověk, zatímco uzly v decentralizované síti dělnice a uklízečky. Centrum je obvykle dimenzované na větší zátěže, než uzly v decentralizované síti.

VKV FM funguje na jiném principu, než internetová síť. Lze ji zarušit, ale v případě mesh sítě můžete daleko šikovněji narušovat a sabotovat jako přímá součástka této sítě, což skýtá zcela jiné možnosti.

54 m.marianek m.marianek | 22. března 2016 v 10:39

[53]: Proti úmyslnému zásahu není bezpečné takřka nic, vše se dá nějak zničit, či pokazit, destruktivní činnost je zpravidla jednodušší, než konstruktivní. Mesh síť není závislá na žádném počtu lidí a o tom to právě je, konfigurace mesh sítě musí probíhat automaticky a nejen mesh sítě, vy snad něco nastavujete když se mobilem připojujete k veřejné wifi - kromě výběru sítě? Jak chcete položit síť jejíž jednotlivé uzly a účastníci mají omezenou rychlost na několik procent maximální rychlosti? Jak chcete zničit (hacknout) routery, které nemají přístup k systému z vnější sítě? Proč by se snažil někdo položit síť po které si lidé posílají "SMS" a telefonují lokální hovory "o počasí"? Už vidím, jak nějaký nerd tráví ve svém pirátském doupěti bezesné noci, aby položil malou bezvýznamnou síť na které není nic důležitého a pak se další bezesné noci vzteky kouše do rtů, protože se s tím nemá komu pochlubit. Jinak dle vašeho smýšlení můžete rovnou škrtnout i drátový telefon a drátové sítě, protože štípačky. Radiová spojení v podstatě taky, protože rušičky. Holubí poštu taky, protože vzduchovka a otrávený zrní. Dvě plechovky a provázek taky, protože nůžky. Každou informační síť lze položit pokud k tomu máte prostředky. Mám pocit, že když vám dodám argumenty, dle kterých by ta síť mohla fungovat, vymyslíte další okolnosti jak to nejde, až nakonec můžeme skončit u atomové bomby. Kašlu na to, tahle debata nikam nevede, já nemám další argumenty, vy si kupte radiostanici a přehledový přijímač, já to mám k babičce 200m přes trávník, udělám si k ní telefon z laserového ukazovátka a fototranzistoru.

55 SPECZ SPECZ | 22. března 2016 v 12:39

Ono když na to přijde, tak pomocí VKV FM vysílače můžete rozhlašovat, kam si lidi mají přijít pro naflashování routerů a jak se připojit, aby mohla vzniknout lokální VOIP síť + pár BBS nebo IRC ...

[54]: Na 200 metrů radši oprášim polní telefony ze sklepa, než bych něco stavěl. Akorát bych musel tahat UTPčko, protože originální dvojlinku nemám.

56 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 22. března 2016 v 19:55

[55]: UTP není nic jiného, než telefonní kabel, takže byste to udělal správně. Američané měli původně představu, že budou podnikat tak, že budou masivně telefonovat a tím se jim sypat penízky. A tak do amerických firem bylo nataháno enormní množství telefonních kabelů, tzv. kroucených dvoulinek (anglicky unshilded twisted pair = nestíněná kroucená dvoulinka, zkratka UTP). A když se zjistilo, že telefonování není tak výnosné, tak se nouzově použily telefonní dvoulinky pro počítačové sítě. Takže UTP kabel je telefonní kabel nouzově použitý pro počítačovou síť.

[54]: Já bych už tento rozhovor nechal být. Zkuste si prosím něco v praxi.

57 Pepicek Pepicek | 22. března 2016 v 21:31

Kdyz tady porad resite "az to praskne" tak proc nepouzivate lubrikant?

58 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 23. března 2016 v 15:21

Jen ukázka, jak Wi-Fi (a ani internetové protokoly) absolutně nepočítá i s relativně málo znalým záškodníkem:

http://www.zive.cz/clanky/vyrobili-jsme-si-rusicku-wi-fi-stacil-bezny-laptop-a-hackersky-kali-linux/sc-3-a-181832/default.aspx

59 dotaz dotaz | 23. března 2016 v 18:55

[57]: Protože čekáme, až nám to poradí někdo zkušenější… Díky Pepo.

60 petr-kubac petr-kubac | 24. března 2016 v 11:12

[57]: [59]: - původně jsem nechtěl reagovat, ale je to rozkošné

Pepa už "to" dlouho nedělal, protože jinak by věděl, že lubrikanty dělají latexu špatně a mohlo "by to prasknout" tím spíše.

Viz. příbalový leták v každé krabičce.

61 Petr G. Petr G. | 25. března 2016 v 2:58

Až to praskne ...

V době válečné a nejspíš i postapokalyptické, jsou zdroje záření (vysílače) likvidovány jako první :)

Polní drátový telefon s klikou je praktičtější jak Wi-Fi router bez kličky.

62 Petr G, Petr G, | 25. března 2016 v 3:00

[57]: až to praskne lubrikant nezachrání, na to jsou pak pilulky.
Zas se to dá brát i z lepší stránky i idiot může zplodit jedno zdravé a jedno geniální dítě.

63 Anri ... Anri ... | 25. března 2016 v 21:34

... pro ty, co by si i bez větších elektronických znalostí chtěli vyzkoušet dajakou formu VF vysílání (samozřejmě na malou vzdálenost, ale s kvalitní směrovou anténou + citlivým přijímačem na druhé straně klidně aj na 2,4 km [na větší vzdálenost jsme to již nezkoušeli]), tak návod je na http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/tx_1.htm (jednodušeji to fakt už asi nejde) ... jinak pro zajímavost/pro milovníky nezvyklých zapojení též http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/tx_kryst.htm ":oD ... a kdo umí vzít do ruky páječku + umotat si cívku, tak hromada inspirace je tamtéž (nejen) v rubrice "bastlení"  http://ok1ike.c-a-v.com/ , popř. http://www.ok1ike.nagano.cz/ ...

to m.marianek:
[35]: co se tejče možné apokalypsy, tak ono bude úplně stačit, aby se sluníčko trochu víc "upšouklo" naším směrem a hned bude vše v totálním kelu ... neb bez (chcíplé/vyhořelé) elektroniky a tím pádem nefunkční komunikace (vlivem slunečního EMP) se vše sesype již během několika málo dní, jelikož bez spojení klekne zásobování (dnes již výhradně centrální) = mohutné rabování, peníze okamžitě pozbudou hodnotu, atd., atd. ... viz např. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=106201#p106201 , ... http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=70039#p70039 ...

[47]: RE: "WiFi plechovka od psího žrádla" ... ono stačí vzít i USB WiFi klíčenku a umístit ji do ohniska vyřazené satelitní antény (pozn: pro zamezení vlhkosti klíčenku raději vložit do "neprasklého kondomu" (nejlépe bez lubrikace ":o)) ... nebo ještě lépe, do tohoto ohniska umístit zářič z plechovky od párků ... již dlouhé roky takto (přitom spolehlivě) funguje přenos na vzdálenost 12,7 km ... pouze v zimě se občas musí omést sníh ... ":o) ...
(pro pobavení: před dávnými lety [zkrátka ve WiFi pravěku] jsem pomocí CF WiFi karty + PDAčka umístěného do ohniska satelitní antény běžně zaměřoval/měřil sílu protistrany ... byť trochu neskladné, přesto spolehlivě fungující/s úžasnou citlivostí ... ":oDDD)

64 Anri ... Anri ... | 28. března 2016 v 6:25

... vysílání v pásmu VKV lze poměrně jednoduše spáchat pomocí FM mini transmitteru vybaveného "line in" vstupem (jenž se nejčastěji používají v autech pro přehrávání mjůziky z digitálních médií i na starších  autorádiích nevybavených příslušnými vstupy, zkrátka je to takovej nabubřelej "zündstecker" se slotem na SD kartu + USB + 3,5 mm jackem, + několika tlačítky a displejem pro nastavení vysílací frekvence), který se doplní o VF výkonový konec a vysílač je na světě  http://www.pokusy.chytrak.cz/schemata/tunecastII.htm ...... popř. to lze pojmout z gruntu a postavit si něco takového http://www.pira.cz/ext/tony/trx.htm (vč. kodéru RDS, hmmm ":oD) ...... a byť se výstupní výkon v řádu několika wattů může někomu zdát jako nedostatečný, tak s vhodnou anténou/vhodně umístěnou (+ v "apokalyptické době" odpadnuvšímu rušení z komerčních vysílačů) lze s tímto bez problémů obsáhnout plochu o rozloze okresu (i větší) ...... dal bych sem klidně aj vícero odkazů, ale zdejší redakční systém tyto bohužel vyhodnocuje jako spam (tudíž takovéto příspěvky pak čekají někde v bufferu, až si jich p. Kubáč všimne a povolí jejich zveřejnění ... zrovna tam na něj jeden čeká ";o))) ...

... VY73! ... Anri ... ":o)

65 petr-kubac petr-kubac | 28. března 2016 v 22:04

[64]: Vzít mini transmitter do auta a dodělat k němu výkonový koncový zesilovač se nabízí a "až to praskne" určitě to budou ti "středně šikovní" takto dělat, ale signál z těchto transmitterů je mizerné VF kvality, což se zesílením ještě zvýrazní a navíc ani nevysílá žádoucí modulací "FM mono" - tedy maximální dosah s minimem výkonu.

66 Anri ... Anri ... | 29. března 2016 v 1:06

RE: "stačí kolem 50W FM mono" ... hele, a není to (zbytečně) moc, Antone Pavloviči ?? ... ";oDD ... měl jsem za to, že by to mělo především sloužit MÍSTNĚ pro "post-apokalyptické doby" (alespoň tak jsem to pochopil, možná že blbě) ... nebo se tím snad má "oslov(o/a)vat" půl republiky? ... ale proč by si to potom měli pořizovat všichni "starostové", to nechápu ... ??? ... :ethink: ...

[65]: ... no, koukám, tady se holt člověk vděku nedočká ... ";o) ... žeby snad projev nedostatku hořčíku ?? ... ";oDDD ... (osobně doporučuji laktát hořčíku) ...
- je to s podivem, ale většina mini-transmitterů nemá zas až tak "mizerný signál", jak by se mohlo zdát (byť i mezi nimi se určitě najdou vyloženě špatné) ... nicméně pro potřebu mluveného slova, coby modulátoru VF, víc jak dostačující ...
- navíc tyto mají díky závěsu vcelku (/slušně) dostatečnou kmitočtovou stabilitu ... rozhodně o řády lepší, než mnohé klasické analogové konstrukce, které přitom většina lidí nedokáže spáchat (neb to už není pouze o tom, umět držet páječku) ...
- MONO ... jde o těch spodních 15 kilo ?? ... mno, mono nebo stereo s vypnutým "stereo pilotem", pro požadovaný účel je to ve výsledku v podstatě jedno, jedině snad, že vysílač bude více žrát (kvůli modulaci obou "L=R laplí") ...

... Petře, snažil jsem se jen o nástin nejjednodušší cesty, kterou by zvládl téměř kdokoliv "středně šikovný" ... ":o) ...... samozřejmě sem můžu nahrnou haldy odkazů na vyzkoušené vysílače, kdy však při související "VF duchařině" budou lidem scházet zkušenosti (+ stejně tak i potřebná měřicí technika), tudíž pro  99,999999% čtenářů by to bylo absolutně k ničemu (včetně těch "více šikovných") ... souhlas ?? ... ";o) ... takže asi tak ...  

... :bye: ... Anri ...

67 Anri ... Anri ... | 29. března 2016 v 1:14

... sry, ... omlouvám se za ty duplikáty ... nějak se to nechtělo procpat (dokola to vyhazovalo hlášku že "není možno/zkuste to později", přitom se to však uložilo, což však ale nebylo vidět) ... tudíž platí ten poslední = ty první dva (66 + 67) možno smáznout ... dík ... A. ...

68 Bystroushaak Bystroushaak | 29. března 2016 v 8:25

Já bych ještě rád dodal, že v Hongkongu používaná mesh síť na dnešních smartphonech byla záležitostí stažení jedné aplikace, ne nějakého flashování firmware. Fungovalo to tak, že když se potkali dva lidi se zapnutým bluetooth, tak si spolu automaticky vyměnili aktualizace „diskuzních skupin“. Prostě si každý mobil stáhl příspěvky, které ještě neměl. To vše zcela automaticky a poměrně rychle, takže lidi se ani nemuseli zastavit a nějak to synchronizovat, stačilo jen projít vedle sebe.

Takováhle síť by mohla být „až to praskne“ docela použitelná zajímavá „nouzovka“, kde by si lidi mohli vyměňovat informace a články, třeba o tom jak uvařit jídlo z březové kůry, aby bylo co žrát.

Smartphone vlastní skoro každý a pochybuji, že by je lidi v případě konfliktu zahazovali.

69 petr-kubac petr-kubac | 29. března 2016 v 12:03

[66]: VF kvalita mini-transcieverů - smyčka PLL v nich má většinou ten problém, že parazitně vysílá někde velice bízko nosné - pár set KHz - což je nejhorší, protože je to uvnitř VKV pásma ale tak blízko nosné, že se na to nedá postavit žádný filtr.

FM MONO - je ZÁSADNÍ věc - tranzistoráky z Lídlu už dneska většinou mají jednočipový FM detektor, který se nedá přepnout na MONO příjem - pokud detekuje FM stereo (19KHz pilot v modulaci) snaží se jej dekódovat, přestože tím citlivost přijímače klesne ZÁSADNĚ ( odhadem na desetinu MONO přijímače )  

Takže vysílač 50W FM STEREO - je šumítko sídliště na maloměstě, zatímco 50W FM MONO - je OPRAVDOVÁ RADIOSTANICE pro celý okres.

70 Anonimní Anonimní | 11. dubna 2016 v 1:11

Zdravím pánové, každý kdo se chce zastávat digitalizace , měl by si pustit prvních 10 minut filmu Transendence s Johny Depem , užasny je jak se po ulicích válejí chytré telefony , jak prodavač v krámu zapírá dveře notebukem ,proč to ?? No protože po tzv.blacoutu je každej z těchto krámů dobrej leda na to.
Dále existuje jiný velmy starý film s Kevinem Costnerem , jmenuje se Pošťák , tam je poňekud nastíňeno ( i když je to s costnerem a je to hrdinskej slaďák) že po neurčité globální katastrofje se roztříštily vazby lidí , uvázlo to na komunikaci.
Další co chci říci je že jedna z mnoha hloupích konspiračňích her ,popisuje "postup" v tomto ppřadí 1. komunikace ( vypnout internet a umlčet televize v ČR? 25 minut práce i s tuhym odporem všech IT.specialistů co budou bránit páteřní optiky vlastnímy těly)
2. El. Energie (vČR 2 cíle a jedeme na solár, vítr a uhlí takže konec ,kolabs rozvodné síťe 25minut max 30)
3. Plyn ... Dva plynovody jedny kohouty v německu druhy v rusku co dodat?? Jo mnd ??(no tak nebojte to je jen reklama copak si myslíte že jedněma trubkama de plyn zelenej rudej a modrej a váš kotel jede na jonej než sousedův?, nebuďte dnešní ) Ne nebojte těch pár vrtů u Břeclavi nás nezásobí ani na měsíc. No a rezerva ..11 dní.
4. Phm. ( nafta benzín oleje maziva ) ...prakticky to co plyn jen dříve ...
5. Potraviny ,respektive kontrola príďelů ....vis. 2.světová válka, po deseti dnech hladu nastavíte i prdel za kurku z chleba, po měsících?? Co to bude routr nebo telefon s androidem tak kterej budete žrát jako prílohu a co bude polivka.
6. Vyvolat paniku - není-li už dostatečná??? No a proč rus válčil v avgánu 7 let a nedokázal nic , proto samy pročto nefungovalo amíkům , žádnej z bodů 1-6 se nepovedlo uskutečnit , proč? Musim ješťe odpovídat ? Protože podle Evropsky unie jsou avgánci 100 let za vopicema. Což je pro ně dobry nejsou tolik závyslí na technologi jako "vyspělé" Evropské státy... Z tohoto je snad jasné že není moc dobré zvykat si na kalkulačky , při součastnym vývoji všemožnejch umělejch kryzí vyvolanejch v různejch částech sveta , můžeme ješťe potřebovat i tužku a papír a pokud myslíte že se pletu stím papírem tak ho počarejte a pak si s nim utřete zadek , po té popište čísly display kalkulačky a zkuste to stejny .
Jasňe něco jinyho je obecním rozhlasem vyhlásit pozor , berte vuřty fairuje prasečák.
A jiná situace je total blacout , pak jak budete rádi za místního magora s vysílačkou..
Pochopte jde o přírodní kanál rádivy vlny tu byly vždycky lidi se jen naučily je použít .
Závěrem : zapomeňte na blbosti tipu kryzová sms či podobné ...kupte vysílačky , učte se přežít v lese , noste nože a jiné zbraně včetňe střelných a proboha nebuďte blbci..
Nekomunikativním , neozbrojeným blbcům se dobře vládne , nejde z nich strach .... Nepřipomíná vám to nic?? Ne? Tak si ťech keců nesímejte běžte do hospody a tam si dle návodu Tomáše Klusa užíjde svou vzpouru.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama