close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Čínské jednočipové řešení.

7. dubna 2016 v 5:57 | Petr |  Elektro
Zmínka o "dobrém krátkovlnném rádiu" za 249 kč - způsobila menší rozruch. Ještě než jsem to napsal v diskusi, psali mi čtenářové, kteří mají moji mailovou adresu : "abychom ti nedělali ostudu - ptáme se raději mailem : kterýpak je to tranzistorák, který, za ty prachy, uspokojí věčně nespokojeného Kubáče ??"

Takže špatně mě čtete - vidlácký přístup k elektronice znamená, že jedny vidle svisle vztyčené slouží jako anténa a druhé vidle opřené o galenitový krystal slouží jako rádio - krystalka. Neboli "až to praskne" nebude důležité aby techno-frikulíní sedli z vaší rádiové výbavy na prdel - naopak, pokud se budete takovou výbavou chlubít - přijdou borci s AK47. Proto rádio, uvnitř sice kvalitní, ale s "upadlým čudlíkem přidělaným leukoplastí" je pro krizový příjem krátkovlnného rozhlasu to nejlepší.

První skutečné "krátkovlnné rádio", které jsem používal byl "radiomagnetofon" Videoton Star De Luxe RM 4624-A. Naši jej koupili kolem roku 1980 k poslechu Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky. Rádio mělo veliký analogový ladící čudlík a dva rozsahy KV1 a KV2. Rádio jsem v 90 letech "zdědil" jakože jsem jej měl ve svém výlučném používání přestal jsem s tím až kolem roku 2000

Pokud máte rádio s analogovým čudlíkem toužíte po "digitální stupnici" - takže jsem vyžebral PLL rádio na krátké vlny. Začátkem 90. let jste sehnali šunt - nějakou čínskou napodobeninu mně neznámého originálu jménem "Anitech". Stálo astronomické peníze a mělo zásadní problém - ladění tlačítky, kdy při každém stisku hlasitě ( a neztišitelně ) písklo do repráku. Poukázka na migrénu, takže jsem měl "rádio s displejem" ale raději jsem si ladil starý "Star De Luxe".

Pak jsem prošel "obdobím" různých analogových KV přijímačů z TESCA a od Vietnamce až jsem se rozvedl a po rozvodu jsem si "zlepšoval náladu" zde opakovaně zmiňovaným scanerem - tedy "komunikačním přijímačem" Yaesu VR 500, který byl a je můj miláček, protože ladí veškeré modulace od 0,1 do 1300 MHz a hlavně - dá se provozovat tak, že jdete venčit psa, jednou rukou držíte vodítko a druhou rukou si ladíte na KV.

Tím se dostáváme k dnešku a k otázce "jednočipového řešení". Západní inženýři žijí v omylu, protože se snaží vyrobit integrované obvody jako "univerzální" použitelné pro více než jeden účel. Asiati jmenovitě Číňani takovým omylem netrpí. Poučením o čínské "konstrukční škole" nám budiž, mezi "radiovými důchodci" nesmírně populární, dvoupásmová radiostanice "Baofeng UV-R5". Fabrika dostala úkol vyrobit univerzální vysílačky pro VKV FM provoz snad původně pro policii a státní správu s předpokladem, že jich bude vyrobeno asi tak 100 miliónů. A šli na to pro zdejší radioamatéry a inženýry neuvěřitelným způsobem.

Schéma "Baofengu" je totiž to nejjednodušší možné - z antény jde "drát" do "centrálního" integrovaného obvodu a odtud jde drát do mikrofonu a repráku. Jediný další čip je integrované FM rádio a pak je tam pár nepodstatných "blbostí" typu muliplexovaného buzení LCD displeje - nic více nic méně. Konstrukce je sice "typicky čínská" tedy soudruzi nekonzultovali žádného radioamatéra a tak vysílačka nemá pořádný S metr, nebo anténní konektor má proti západním zvyklostem naopak "samce a samici" - ale kdo by si stěžoval při ceně 1300 za celkem uspokojivou 2 pásmovou vysílačku pro 140 a 430 MHz + příjem VKV rozhlasu ?? ( Za domácí úkol sehnat a koupit pro obodobí "až to praskne" ! )

Jenom taková poslední poznámka k Baofengu - aby šla vyrobit vysílačka, která nemá dokonce ani mezifrekvenční filtr - je nutné aby "uvnitř čipu" byl vysoce moderní DSP procesor, který de facto moduluje/demoduluje signál softwarově, tím se taky dosáhne toho, že i kdyby výroba byla negramotnými vesničany na "bambusovém lisu" - na kvalitu / nekvalitu příjmu a vysílání to nebude mít vliv.
Těmito úvahami a informacemi vybaven jdu s paní Kubáčovou po Lídlu a vídím tam rádio "Silver Crest" ( za 249 kč ), které okamžitě upoutalo moji pozornost, protože nemělo absolutně ani jedno "točítko" neboli čudlík. Dokonce ani ovládání hlasitosti není potenciometrem, ale tlačítky "UP & DOWN" - to mě okamžitě vedlo k úvaze, že to bude konstrukce "baofengového typu" - tedy jeden čip obsahující nějaký relativně vyspělý signálový procesing, aby ostatní věci mohly být velice ubohé.
Samozřejmě, že ano celé rádio je jediný obvod AKC6951 o kterém se mezi datasheety psanými "rozypaným čajem" dovíte, že to je "single chip DSP radio controller" - jediný druhý čip na desce ke EEPROM 24C02, pro uložení předvoleb. Pardon pak je tam ještě "kapka epoxidu" která řídí LCD displej. Mimochodem ten datasheet k AKC6951 povinně nastudovat, abyste získali představu jak bude vypadat veškerá technická dokumentace za 20 let prudkého rozvoje "vzdělanostní společnosti" v Evropě.
A vlastnosti - rádio za 249 poráží celou škálu rádoby luxusních "světových přijímačů" s analogovým i PLL laděním třídy "SONY ICF 77" nebo "Grundig WR 5408" vyrovná se nespecializovaném skeneru Yaesu VR 500, který ovšem stál 40x tolik a je poraženo, avšak nikoliv s ostudou, rádii specializovanými na krátké vlny typu Tecsun PL660 zjevně protože tyto mají na cestě z antény "do čipu" alespoň nějaký filtr. Jinými slovy ladit a poslouchat toto rádio na krátkých vlnách naprosto není ztráta času a jako "nouzové rádio", které bude ležet v "krizové krabici SAMLA" mezi čočkou a špagetami ? Naprostý luxus, který mohu jenom doporučit.

Mimochodem - Japonci vzali čínský čip AKC6955 a postavili kolem něj "krátkovlnné rádio pro Arduíno" M6955, jehož příjem je hodnocen jako "prakticky shodný" s renomovaným rádiem Tecsun Pl-380, které mimochodem používá taky DSP přijímač - dobrý dojem z "Lídl-tranzistoráku" tedy nebude náhoda ani halucinace. V mém případě je "Silver Crest" momentálně můj "hlavní" krátkovlnný přijímač, protože na rozdíl od Yaesu, které je docela těžké a stoji svisle - je daleko lehčí a krabička stojí spíš vodorovně - tudíž padá z nočního stolku s daleko menším rachotem, když se k nám do postele uprostřed noci dere pes....

Jelikož i pro mně platí, že mé názory jsou tam kde mé peníze ( u mně dokonce i naopak ) při další "akci v Lídlu" jsem koupil druhé rádio - které je rozdílné designem krabičky, ale jinak je 100% identické. Jediný rozdíl mezi nimi je ten, že "černá varianta" z obrázku nahoře se mi zdá mechanicky méně odfláknutá a celkově robustněji udělaná. Jinými slovy - pokud chcete - smyslupně - poslouchat krátké vlny za extrémně málo peněz - počkejte na "Silver Crest" v Lídlu - určitě se ještě objeví. Mezitím studujte seriál, který po dnešní přetržce pokračuje příští týden.

Poznámka při druhém čtení - historie se stále opakuje - v 60. letech zachránila polovodičovou techniku firma Sony, když koupila od Fairchildu první sérii 50 000 tranzitorů, které v USA, plných "elektronkových inženýrů", byly dokonale neprodejné ležáky. Vyrobila z nich sérii kapesních tranzistorových rádií, které prodala zpět do USA - čímž vyvolala na tamním trhu šok a "tranzistor se chytnul". Japonsko mělo v těchto dobách pověst laciné výrobny šmejdu, stejně jako Čína dnes - viz Návrat do budoucnosti II. kde Dr. Emmett Brown říká na adresu Martyho videokamery : "jak to může fungovat, když je to Made in Japan". Dnes tedy výrobci asijského šmejdu zase tlačí vývoj dopředu, když dávají DSP procesory do rádií za 249 kč, zatímco původní cíl této technologie byly High tech vysílačky za 249 000 ( dolarů ).
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Perpeťák Perpeťák | 7. dubna 2016 v 9:14

Anténí drát do procesoru to mi připadá zapíchlý drát do oka, už na dlouhých a nebo středních vlnách. Pokud se pak podívám na gumičky spojující elektroniku a sklíčko displeje, pochyboval bych, že to smontujete zpátky dohromady aby to chodilo. Jako největší proradnost čínských konstruktérů považuji tu plastovou krabičku s čudlíky na rychlořezné šroubky. Tato konstrukce spolehlivě zajistí, že za dva měsíce po několika zmáčknutích ovládacích prvků stupnice budete kupovat nový radio. Jak jste psal, že jste jich koupil víc, svědčí o tom, že jste správně prozíravý. Ještě by bylo aspoň užitečné, napsat, od kolika do kolika to chodí. Kdysi jsem koupil t za pět kilo čísský multimetr s čítačem, deklarovaným do 10 MHz. Pokud jsem si odmyslel první číslici, chodil spolehlivě do 130 MHz.

2 Crifodo Crifodo | 7. dubna 2016 v 11:01

Začnu trochu zeširoka, narazil jsem na tenhle blog vloni a nějakou dobu jsem ho pročítal. Nebyla mi napřed moc jasná autorova fascinace blondýnama, brunetama, radama, novomanželkama, až to pak poněkud vyplynulo ze souvislostí. Hlavní byl autorův bezesporu talent vykládat elektroniku po vidlácku (bez ironie, kterákoliv průmyslová škola by mohla být vděčná za člověka s takovými didaktickými schopnostmi, být to v ještě v éře kdy školám šlo o vzdělávání). Bohužel než jsem tu racionální část webu dočetl, autor oznámil proměnu paradigmatu a teď to míří stylem někam mezi D-fense a Rozpad, jak se mi jeví.
Nevím jak si kdo vykládá pojem "až to praskne". Někteří tvůrci krizových krabiček mi připadají, že si kolaps představujou jako útulnou skautskou hru, kde se bude bodovat vtipnost řešení a která skončí večírkem s vyhlášením vítězů.
Dočasná hra na přežití má smysl, když se někde dočasně sesype infrastruktura vinou živelné události, ale v zemi/kontinentu pořád pevně drží kostra velení (a navíc kde pod tlakem nutnosti schopní krizoví důstojníci rychle nakopou do prdele stávající jalové ajťáky a sluníčkáře). To se stává a umím si to představit. Jenže kdyby se měla rozložit struktura státu jako takového, nejspíš začne neohraničený stres a zápas, kde budou chrapouni prohrávat proti ještě větším chrapounům. Denně půjde ve rvačkách o život, pak nastane útěk mimo aglomerace kvůli epidemiím. Přitom s tím nikdo nepočítá, viz nedávná zpráva o cvičení na blackout Prahy.
No a teď k tématu. Vysílání na KV tu bylo odpískáno, vzhledem k způsobům šíření domácí vysílače pro domácí nedávají smysl a populace už analog na AM beztak skoro nezná. Přijímat v krizi na KV zahraničí? Proč a koho? Jednoduše zachytitelné jsou silné vysílače, ve světových jazycích, takže až to praskne, budou připadat v úvahu idelogické mlýnky z Číny, možná Ruska a nějakých emirátů. V rámci Kocourkova se dají lokálně přijímat lokální vyslače na nejdelších KV pásmech ve stylu "strejda s Otavou na 80m", ale nevím jestli v krizi bude mít strejda čas a náladu něco pro někoho vysílat.
Alfou a omegou na analogových pásmech AM je anténa a okolní rušení. Nevím jestli anténní farma přitáhne nežádoucí pozornost a nevím, jak budou rušit krizové elektrocentrály a měniče z ostrovních fotovoltaik. Zkrátka úvahy o dni stráveném posloucháním takového nebo makového rádia mi v přicházející krizi připadají dojemné.

3 Perpeťák Perpeťák | 7. dubna 2016 v 11:56

Z dokumentace toho integráče mne zaujal odběr 35 mA, ten diak mezi anténou a zemí, a kdystal 32 kHz, kterým se to všechno řídí....

4 petr-kubac petr-kubac | 7. dubna 2016 v 12:17

[2]: možná o tom jednou napíšu článek, ale měl jsem šéfa - vzdělance, a ten měl otce gymnaziálního profesora latiny a dějepisu za první republiky v Bohumíně

Můj šéf, než nedávno umřel,  do omrzení opakoval větu svého otce: "už od roku 1933 jsme věděli, že je zle a bude válka, jenom jsme netušili koho s kým". Přesně tak je nejasná i současná situace a přesně tak široký je pojem "až to praskne" - historickou paralelou řečeno - to může být od protektorátní Plzně, kde bohatě zaplacené české dělnictvo lije Němcům děla - po Leningrad, kde lidi čekají až někdo slabostí padne aby jej mohli rozporcovat a uvařit.

Proto vycházím z toho, že nikdo neví, co se mu kdy bude hodit. Jedno je však jasné - návody na připojení "čtyřdírkového modulu" z číny k Arduinu to pravděpodobně nebudou.

A ještě k těm anténním farmám - heslo pro Google je "stealth antenna" - nastudujte si abyste se nemusel bát, že vaše anténní farma přitáhne borce s AK47

5 Dex Dex | 7. dubna 2016 v 14:28

Jen k té anténě - anténu můžete i zakopat do půdy. Vojáci o tom něco vědí. Toho bych se zrovna neobával ;-)

6 Crifodo Crifodo | 7. dubna 2016 v 21:02

[4]:OK, ovšem čím vágnější pojem "až to praskne", tím větší tolerance k požadavkům, nakonec bychom mohli skončit konstatováním Každému se může hodit cokoliv, podle situace. Jestli se máme bavit aspoň trochu smysluplně, asi by to chtělo aspoň trošku vymezit termíny. Já nevím, co si představit u "borce s AK47" -agresora? migranta? místní mafii? zdivočelé silové složky? soukromou armádu mého bohatého souseda? nebo to v proměněném paradigmatu mám být já sám, podle úsloví Štěstí přeje připraveným?
Podle předchozích mlhavých vyjádření v krizi "Ažtopraskne" často půjde o přesun odněkud někam, buď o útěk nebo hledání lepšího/nedotčeného. Tam je asi hlavní direktivou mobilita, tedy hmotnost, kompaktnost, energetická nenáročnost, robustnost a outdoorová odolnost. Tady se o anténní farmy, natož zemní, nemusíme zajímat.
Nevím jak budou čínská řešení sice originální ale s čínskou a navíc lowcost hypermarketovou kvalitou vyhovovat spolehlivostí, když už doma často odpadají ovladače, nefungujou kontakty, odlepuje se displej, umírají LEDky...
Krizové rádio jsem dvakrát zažil naštěstí jako posluchač, ne insider. Prvně na CB okolo 1992 za jugoslávské krize. Obrovsky solidární celoevropská síť (Evropa ještě nebyla sprosté slov) od Irska po Španělsko předávala vzkazy, suplovala neexistující spojové služby a rozhlas, ale myslím že cílenou inforamční diverzi by nikdo nepoznal.
Druhá krize byla v 2002 během záplav v Praze, částečně na vlastní oči a z první a půlté ruky zevnitř rozhlasu (ani ČRo ještě nebyl sprosté slovo a fabrika na europropagandu). V krizi typu "živly se spikly, ale stát třebaže blbý, funguje" se bezkonkurenčně výhodně jevilo AM vysílání včetně tehdy ještě exsitujících regionálních vysílačů. Synchronní síť vysílačů, obecně známé frekvence, bez problémů na jakékoli portable rádio, každý trazistorák který na pár článků hraje dva měsíce. S feritkou, kompaktní, nenáročný. Užitečné informace, zábavný a komernční a kulturní balast potlačen, instituce přešla na v podstatě vojenské velení, redaktoři a technici zapomněli na pracovní doby a definice. "Až to praskne", nevím zda nějakou takovou roli bude hrát cizí vládní vysílání nebo kdo. Ani jaká přesně by měla být motivace příjmu. Kdyby šlo na zmiňovaných KV pásmech o spojení např. se vzdálenou rodinou, nebo příjem ilegálních vysílačů, pak půjde o klasický DXing slabých signálů, z toho pak ostatní požadavky. To je myslím podobné jako pro vojenské/profi/palubní rádio. Výhodnost lidlových krabiček mi uniká, ale to je možná tou vágností definic.

7 petr-kubac petr-kubac | 7. dubna 2016 v 22:22

[6]: Nápis na kocourkovské radnici : požár hlaste tři dny předem - tak nějak se mi jeví "vymezení termínu" až to praskne.  Možná bychom na to mohli vypracovat nějakou směrnici ? S rozdělovníkem, změnovým listem a dvojitým rámečkem va Wordu ??  

Pak definice pojmu "borec s AK47" - pokud na vás chlap míří je důležité jaký odznáček má na čepici ?

A potom asi moc surfujete po americkém webu - oni mají takovou tu mylnou ideu - něco se stane - nad ničím nepřemýšlím -  beru baťoch s bouchačkami - utíkám do lesa.... Kam chcete v česku utíkat - při průměrné vzdálenosti z vesnice do vesnice ve výší 2.7 km ?

A pak jenom technický detail - jelikož AM - tedy Apmlitudovou modulací v česku v roce 2002 vysílaly jen 2 stanice - Radiožurnál na dlouhých vlnách ( frekvence 270 kHz ) a "stanice Praha" na středních vlnách ( 639 kHz ) určitě vaším AM - myslíte VKV FM rádia v pásmu 87-108 MHz ne ?

8 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. dubna 2016 v 0:10

Tak trochu jste mi udělal radost. Čekal jsem, co ukážete za rádio.

Toho Silvercresta jsem v Lidlu koupil – ve slevě za 170 Kč. Nikdo ho nechtěl. Když jsem ho chvíli zkoumal, pochopil jsem, že mám v ruce poklad, a vzal ho.

Ještě tu noc jsem projel celé krátké vlny, ten Silvecrest pokrývá celé krátkovlnné pásmo od cca 5–21 MHz bez přerušení!

Teď se prodávají běžná rádia za babku, protože všichni se honí po DAB, DAB+ a dalších věcech.

9 Crifodo Crifodo | 8. dubna 2016 v 7:18

[7]:to jsou ta nedorozumění v definicích, nemyslel jsem termín (časový) spíš termín(pojem). Co "to" praskne, komu a pak teda případně kdy. Někde to prasklo už dávno, třeba antikolonizace severních Čech etnickými obohacovači. Jesti jste měl na špatném místě ve Varnsdorfu nemovitost, můžete ji odepsat. Nemusí to být vždycky chlap s kalachem, čeho se máte bát, tady to budou chamtivé hnědé (v noci defacto černé) ruce nebo euroúředník s vyhláškami nebo obojí. Kalacha netřeba.
Ano, v roce 2002 v podstatě jak jste napsal, plus Country radio (ale nevím jestli AM Zbraslav měli zatopenou) plus asi pět regionálních stanic ČRo. Potkával jsem lidi po Praze s tranzistorákem na ČR2. Pokud byl v krizovém řízení zajištěn vysílač AM (napájení, modulace a ostraha), sice potřebuje stovky kW ale obslouží celou zemi, přičemž se nedá rozumně zarušit, leda srovnateným výkonem do srovnatelné antény. Vysílání přešlo na 24h nonstop krizové zpravodajství, redaktoři jsou pro krizové situace školeni. Je fakt, že některá privátní rádia (Faktor) obětavě sloužila taky, ale jejich technická i personální výdrž je věc náhody. A jak jde voda, lokální vysílače můžou odpadat.
To je scénář typu živelná pohroma, kdy jednotlivec nemusí bojovat proti státu, když "to" praskne, maximálně proti místním důsledkům nekompetence, ale pořád dává smysl poslouchat "svoje". Jak by to bylo když stát svoje občany podrazí nebo bude ovládnut, v informační době, nevím. Jestli bude větší míra informační války přes centrální nebo lokální zdroje. Správně šířená fáma je lepší než divize. Ale i při nějakém příhraničním konfliktu nebo migrační vlně to nějak nevidím na náruživý poslech v korejštině nebo Hlas And. Co by mi měli říkat?
Americkým webům se nevěnuju, sorry, maximálně ten zmíněný rozpad.cz.
Kam chcete utíkat - no, to bylo dáno třeba tou velkou vodou: v 2002 bylo evakuováno skoro čtvrt mega lidí. Prostě tam, kde není infikovaná voda, kde funguje elektřina, kde se distribuuje žrádlo, kde nehrozí chemičky. V celých krajích se uzavíraly mosty, spousty lidí se nedostaly na dovolenou, rušily se tábory dětem, Praha zavírala celé oblasti podél Vltavy - takže k příbuzným, nebo ještě hůř do tělocvičen, sokoloven, penzionů. Představte si scénář takového blackoutu čtvrtý srpnový týden po bezesrážkových třicítkách, na sídlišti v blocích o 30 vchodech a 11 patrech, bez svozu odpadů, distribuce žrádla a hlavně bez elektřiny tj za pár hodin bez vody, tj. bez funkčních hajzlů...
Utečete rád kam to půjde. Jestli ten blackout způsobí vlastní energetici, cizí politici, grafitová bomba bývalého spojence, nebo navedený čmoud pod linkou vvn, to je celkem jedno.
Horních x tisíc, ti dobře situovaní si kupujou příhodné pouzemky a na nich více méně nenápadně staví varianty Orlího hnízda pro předpokládané "to", vím o třech a tuším o několika dalších. Tihle tam zřejmě zalezou, jiní možná zkusí skočit do letadla a pláchnout, těžko říct kdo vyhraje. Ti nejchytřejší už to mají jistě vyřešeno a nepovolaní o tom nemají tuchy.

10 petr-kubac petr-kubac | 8. dubna 2016 v 15:04

[9]: Vaše otázky nejsou zodpověditelné. Možná by vláda, armádní generalita, nebo každý soukromě si mohl pohrávat s různými scénáři, ale kdo tvrdí, že ví kam vyústí současné napětí v Evropě - tím říká, že je zabedněnec, který po průseru vykřikuje do novin : "proč nebyly plány sepsané předem !!!"

Bohatcům s postaveným orlím hnízdem nedávám moc šancí. Když utečou do zahraničí - z jejich haciend nezbude nic - to je známo z válek na Balkáně. Pokud neutečou budou mít tendenci v pokračování dosavadního stylu života- "vydrbání se systémem" - což jim přinese podřezané hrdlo od podvedeného chudáka, který nemá co ztratit.

Prototyp člověka který přežije všechno je babína s plesnivou chalupou na konci silnice v Korni u Čadce, která ještě pořád pěstuje brambory a dojí kozu.

A úloha státu při jakémkoliv průseru ? Viděl jste to video jak policajti bezhlavě mlátí vozíčkáře na demonstraci na sídlišti Máj v Českých Budějovicích ? Taková je dnes úloha státu při průseru.

11 dotaz dotaz | 8. dubna 2016 v 23:14

[10]: Velmi výstižně napsáno.

Jen doplním, že takové malé "to" může hypoteticky nastat třeba za tři měsíce, až např. 70 % (nebo jiná neminoritní procenta) lidí zjistí, že díky zpřísněným technickým kontrolám motorových vozidel bude moct svého plechového miláčka, kterého denně potřebuje k životu, hodit tak akorát do škarpy, protože to nebudou chtít pro nedostatek kapacit ani sběrny...

Nebo třeba nepodmíněný základní příjem (ledaskde ve světě už po socialisticku zaváděný) - komupak to asi slouží? Co se bude dít, až se tento změní "rozhodnutím zeshora" po pár letech (kdy už bude minimálně půlka lidí nepracovat) v "základní nepříjem" ("prostě to nepřišlo"), nebo "selektivní příjem" (ostatně ten už tak trochu známe ze současnosti)?

12 JirkaK JirkaK | 9. dubna 2016 v 16:45

Pokud jde o ten "rozpad", myslím že nejpravděpodobnější scénář je prostě celkové zhoršení životních podmínek a spolehlivosti infrastruktury. Hic přes léto, čtvrt roku bez deště, do toho nějaký ten "blackout". Půl dne bez elektřiny normálka, dva - tři dny parkrát do měsíce. Voda občas teče, občas ne.  K tomu zvýšení kriminality od nejrůznějších "nepřizpůsobivých", včetně nuceně importovaných  musulmanů. Takže malé rádio proč ne, ale ještě důležitější bude barel na sto litrů pitné vody, malá elektrocentrála a solární panel asi tak na 400W s měničem, aby to aspoň přes den dokázalo nachladit ledničku a dobít autobaterku.
Praktické využití krátkovlnného rádia ale vidím špatně. Význam má pro znalého třeba ten zmíněný Tecsun, který má docela slušné parametry a hlavně SSB demodulátor, umožní poslouchat radioamatérský provoz. Obyčejný rozhlas je z poloviny China Radio International nebo čínské rušičky, něco Radio Svoboda, Svobodná Evropa a VOA, něco málo náboženské vysílání, trochu "hobby stanic" a trochu pirátů. Nic, co by pro obyčejného smrtelníka v krizi mohlo být zásadně  užitečné. Užitečnější by možná byly ty střední vlny, pokud by vypadl proud ve větším okruhu a místní FM stanice chcíply.
Ale dost úvah. Na konci zmíněných třicátých let také nikdo netušil, co se vlastně stane. Souhlasím s tím, že zatím jen tušíme, že se "něco" stane. Takže to rádio z Lidlu proč ne, když nebude k ničemu, za ty peníze se může klidně zahodit.

13 Perpeťák Perpeťák | 9. dubna 2016 v 17:54

Taky si asi koupím místo toho v Lídlu spíš šest pytlíků rejže...

14 Qt. Qt. | 9. dubna 2016 v 18:19

[10]: "Napětí v Evropě" je trochu široký pojem když Evropa je Andalusie i sever Finska, takže nivelizování problémů by bylo trochu euromarxistické. Bavme se aspoň trochu konkrétně, protože jinak se dá brblat univerzálně ke všemu neomezeně. "Policajti mlátí vozíčkáře" tahle videa mají největší (a nebo jediný) potenciál v emotivnosti a emoce nejsou vhodný analytický nástroj pro přípravu na přežití. Viděl jsem i video jak policajti mlátí (málo) do pracek které strhávají na jihu Evropy ploty proti migračním agresorům, čili tam vidím průser, když jiný stát si s úlohou státu v klidu vytřel.
Jestli bude nějaká bába s rozdrbanou chalupou a kozou v cestě hladovým migrantům, tak mám skepsi, jestli to pokaždé přežije. Ale tohle téma mají opravdu líp, systematičtěji a déle zpracováno ROZPADlíci.
Bafuňáři s protiatomovými, protihurikánovými a protidavovými kryty možná nesledujou nic jiného, než přežití v prvních chvílích až přijde "to". To orlí hnízdo je taková velkorysejší evakuační krabička. Zalezou tam, proladí pásma, spojí se se sobě podobnými kumpány a když to bude nutné, dají se evakuovat vrtulníkem. A nebo něco jiného, třeba zalezou do minus patnáctého patra a tam se budou poslední rok uchlastávat stoletým koňakem, co já vím.

15 JirkaK JirkaK | 11. dubna 2016 v 6:53

[12]:Ještě dodatek - na svém blogu píšete následující:
"A vlastnosti - rádio za 249 poráží celou škálu rádoby luxusních "světových přijímačů" s analogovým i PLL laděním třídy "SONY ICF 77" nebo "Grundig WR 5408" vyrovná se nespecializovaném skeneru Yaesu VR 500, který ovšem stál 40x tolik a je poraženo, avšak nikoliv s ostudou, rádii specializovanými na krátké vlny typu Tecsun PL660 zjevně protože tyto mají na cestě z antény "do čipu" alespoň nějaký filtr."
Ze souvislostí předpokládám, že jste rádia porovnával nejjednodušším způsobem - tedy při poslechu na teleskopickou anténu. Kvalitativní rozdíl mezi přijímači se ale pozná, až k němu připojíte například 25m drátu a uzemnění nebo protiváhu. To je na krátkých vlnách nezbytná podmínka, aby byly skutečně slyšet stanice z celého světa. Zatímco třeba Icom R75 za patnáct tisíc konečně ukáže co umí a zmíněný Tecsun PL660 za čtyři tisíce si s tím stále ještě nějak poradí s občasnými problémy,  SiverCrest v tomto případě zkolabuje stejně jako třeba Baofeng UV5R ve městě  blízkosti BTSky. A bude na hlavu poražen stařičkou Selenou vytaženou z kontejneru.

16 petr-kubac petr-kubac | 11. dubna 2016 v 9:50

[15]: Marně přemýšlím proč se lidi za protektorátu, nebo za bolševika vyhýbali propagandě tím, že koupili komerční rádio v elektře, roztáhli k němu dodanou anténu v místnosti a zkoušeli něco ladit.

Přitom mohli využít šance upozornit na sebe všechny práskače v okrese tím, že by na zahradě začali stavět domácí anténní farmu pro tehdejší verzi Icomu 75. Jistě by tím snadno dosáhli obojího - nejlepšího odstupu signál / šum i kriminálu / zastřelení....

17 Crifodo Crifodo | 11. dubna 2016 v 11:06

Při vší úctě ke všemu, co jste tu napsal o robotice, elektronických obvodech, chemii, biologii, těm tezím okolo krizového rádia moc nerozumím.
Nejkonzumnější čínský jednočip pro mě neznamená "jedny vidle jako anténa, druhé jako galenit". Je to přesně to, jak to vypadá. Levné, chvilku funkční, kdykoliv může cokoliv odejít, rozpadnout se nějaký plast, přerušit se kmitačka měniče, odpadnout konektor. Bez možnosti polní/domácí opravy, čínské datashity jsou začínající výsměch čínské dominance a naše nalubrikování čínskému kapitálu to nevyřeší.
"i kdyby výroba byla negramotnými vesničany na "bambusovém lisu" - na kvalitu / nekvalitu příjmu a vysílání to nebude mít vliv." Tyto Baofengy fungujou přesně tak, jak funguje softwarová věc ošizená o elementární principy radiotechniky. Žádné profesionální služby by takový princip nikdy nemohly akceptovat, pokud není zaručena odolnost ve vf polích, u silových složek šifrování které mají pod kontrlolou, nad tím vším mechanická robustnost a spolehlivost, což je dáno technologickou kázní a odtud pak velmi citelnou cenou. Příkladem budiž novozélandské stanice Tait, které používají záchrané složky ledaskde ve světě. Mohly být a možn jsou i v Kocourkově, kde neprohrály s politicky uhrabanou cestičkou před žabožroutskou Matrou. Ćínské děti v rýžové chýši opravdu technologickou kázeň nezajistí (to co se dostane odsud do Lidlu) a v tomhle byla daleko bezpečněji vidlácká i Tesla Bratislava, kde sice byla v praxi podobná kázeň na výrobní lince, ale znalý vidlák by si v krizi "po" aspoň opravil rozpadlý isistat nebo přemostil odpálený MBA do sluchátka.
Základem radiotechniky je laděný obvod, základním parametrem laděného obvodu je Q, na krátkých vlnách s tím moc nenaděláme a jiné principy jsou nám na stávajících rozhlasových nebo komunikačních službách k ničemu (spread pásma, elektronicky tvarované diagramy antén). Jednočipová VHF radiostanice/FM rádio bude fungovat dokud nebude vedle v provozu podobné zařízení nebo průmyslová elektronika a jen s dodaným pendrekem/teleskopem.
Protektorát byla specifická situace daná dobou - poměrem radiotechnického potenciálu občanů versus represivních složek. Poslech RFE za komára taky. Sice jste si mohl koupit přeloučské nebo rižské rádio na AM, ale vedle poděbradské rušičky jste si nezaposlouchal na žádnou anténu. A v tu dobu byly na světě azimuty odkud byla šance slyšet ne-propagandu. Teď je zase jiná situace a umění manipulace neuveřitelně pokročilo, vlastně nahradilo násilí.

18 Perpeťák Perpeťák | 11. dubna 2016 v 14:15

..... vedle poděbradské rušičky jste si nezaposlouchal na žádnou anténu.....

S tím bych mírně nesouhlasil, protože existoval způsob, jak si poradit. Spočívalo to v prutové anténě, a feritce, zapojené proti sobě, kde se v případě nasměrování feritky na RSE signály odečítaly. Stačilo vybalancovat poměry závitů, a nebo tam dát potenciometr jso u přijimačů na lišku, a v případě nasměrování a nepřebuzení vstupu přijimače šla RSE jen v mírně silném rušení, ale naprosto srozumitelně. Prakticky vyzkoušeno v blízkosti Strahovského stadionu v Praze kde jely rušičky asi 10 kW.

19 petr-kubac petr-kubac | 11. dubna 2016 v 14:40

[17]: Pokud to čtenáře a diskutující uklidní dovolil bych si odvolat co jsem napsal :

Nekupujte si tranzistoráček v Lídlu - nemá ty správné IP3, VF a EMC parametry a v případě nedalekého jaderného výbuchu vám 100% přestane fungovat. Dokonce i tlaková vlna konvenčního výbuchu, která bude dost silná, aby vám natrhla plíce - může poškodit kmitačku měniče ( vysvětlivka pro vidláky - to jako že ze pokazí reprák )  

Zajděte do Rhode a Schwartz potočit si čudlíkem u přijímače za mega, pak jako kompromis kupte Icom R75 za 30 000 druhých 30 000 investujte do antén, které k vám přilákají bytové zloděje už teď za stavu míru.

A jestli bydlíte ve městě - nezapomeňte si vyčlenit ještě tak 3-5 ( v čechách 7-10 ) mega na barák se zahradou pod tu anténní farmu.

Pak pravidelně kontrolujte výšku Q ve všech cívkách a pak - konečně - uvidíte o kolik bude váš VF příjem lepší než na prutovou anténu z počítačovými triky ošizeného rádia za 249.

P.S. jedinou zatím nezmíněnou výhodou Lidl-tranzistoráku proti opravdovým rádiím je, že pokud nenápadně vynecháte jednu hospodu - můžete jeho vlastnictví i zklamané zahození do elektroodpadu utajit před manželkou.

20 Crifodo Crifodo | 11. dubna 2016 v 15:15

Proč ta ironie, kolegové, bavte se o technických záležitostech prostřednictvím argumentů.
Já fakt pochybuju, jestli by nějaká policie nebo hasiči používali jakési baofengy ve třídě PMR hraček, proč by se potom ty Motoroly, Matry a Taity boxovaly o zakázky se svými stanicemi za třicet tisíc, kdyby to šlo omrdat po čínsku s jedním drátem do jednoho čipu. A jestli baofeng opravdu dodal stanice nějaké profi službě (informace jsou?) tak to asi nebude moc lidlová kvalita.
Z Lidlu bych do krizového batohu nechtěl nic, ani rádio ani baterku, nůž, vařič, termosku, prostě nic, protože v krizi asi půjde o zdraví a životy blízkých a na tom se obvykle nemá šetřit?
Ohledně poctivě udělaných vf obvodů snad ani tak nejde o jaderný impuls (po něm to už bude fuk), ale třeba o to, aby věc fungovala když vedle jede jiný vysílač nebo soused řeže flexou se sjetýma uhlíkama. Předpokládám, že kanálovou selektivitu využijou nejen hasiči deset metrů od policajtů v blízkém pásmu.
o "výhodách" jednočipových rádií jsme se kdysi bavili na http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=20936
Pro perpeťáka: odrušení feritkou na SV je možné, jestli ty rušičky nejely soufázově z více krajů, to nevím.
Přiznám se, že sice bývalo zábavné poslechnut si nějakou "svobodnou" alternativu zpráv k Jakešovi, ale - k čemu to nakonec bylo? posluchači RFE nejen nijak neuspíšili pád režimu, ani nezlepšili podmínky. Maximálně se mohli hořce zasmát, že nejsou ovce ale informované ovce. Jakeše odmontovala až dohoda Gorbyho s Reaganem a pak Rus teprve okřikl české soudruhy, ať nespí a ty rušičky vypnou. Výsledek je, že se lži dneska můžou šířit izotropně.

21 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 11. dubna 2016 v 19:16

[17]: Já mám naopak pocit kolem těch čínských věcí, že začínají být kvalitnější, než výrobky západní.

Čína si na nic nehraje, a udělá nějakou svou kvalitu, a prostě to funguje. Není to nic extra, ale funguje to, a je to za málo peněz.

Když si koupím elektroniku zvučné značky za rozumné peníze, nejsem si jist, jak daleko pokročilo katování kostů (snižování výrobních nákladů) na straně té zvučné značky. Velice často koupím stejnou kvalitu za 10 a vícenásobek ceny, ale často také nefunkční/polofunkční šmejd, protože ono ochcávat se také musí trochu umět.

Včera jsem třeba přišel na to, proč se mi samovolně vypínalo PC a mazal jeden z hardidisků. Náhodou. Na PC jsem měl položenou UPS od zavedené značkové americké firmy APC vnímané jako výrobce kvalitních UPSek. A nebyla levná, byl to docela slušně drahý kousek s cenou cca 10 tisíc Kč z doby, kdy dolar stál pod 20 Kč. Náhodou jsem proměřoval intenzitu elektrických a magnetických polí v souvislosti s vývojem nějaké rádiové drobnosti. Jenže měřák magnetické intenzity prostě ukazoval nekonečno, byl za nejvyšší možnou hodnotou, kterou byl schopen změřit. Poodstoupil jsem, a šel jsem po gradientu měřené hodnoty a došel k té UPS. Ta UPS vyzařovala tak vysoké magnetické intenzity v nízkých frekvencích, že to pravděpodobně neustával ani hard disk v PC, a indukované proudy do všech vodičů v PC zřejmě občas vypínaly PC. Dal jsem UPS do zadnice, a všechny problémy s PC byly minulostí. A také mě přestala bolet hlava při práci u PC, což jsem si uvědomil až s odstupem času. Zdůrazňuji, že ten měřák jsem nepřetočil nad max. možnou měřenou hodnotu ani v hale s motorama v továrnách.

Pokud jsem si rozebíral různá zařízení od západních renomovaných firem, on ten vnitřek je rok od roku čím dál větší hnůj. Prostě je tu progres – Čína se v kvalitě zlepšuje, Západ se v kvalitě zhoršuje. A velmi často už je vnitřek čínských výrobků lepší, než západních.

Nedávno jsem si pokusně koupil čínskou kytaru pod 1000 Kč. Jen tak ze srandy. Ale ona je kvalitativně srovnatelná tak s běžnými kytarami za cca 8 tisíc Kč. Dost mě to dostalo.

To k tomu, že se může kdyskoli cokoli odlepit. To může i u renomovaných výrobců.

Miloslav Ponkrác

22 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 11. dubna 2016 v 19:27

[20]:

„Já fakt pochybuju, jestli by nějaká policie nebo hasiči používali jakési baofengy ve třídě PMR hraček, proč by se potom ty Motoroly, Matry a Taity boxovaly o zakázky se svými stanicemi za třicet tisíc, kdyby to šlo omrdat po čínsku s jedním drátem do jednoho čipu.“

Třeba se to vybírá a realizuje stejně kvalitně jako české dálnice a jejich stav. Máme nejdražší dálnice snad na světě, co se týká ceny, ale kvalitativně mají lepší i v Ulanbátaru.

---

„Z Lidlu bych do krizového batohu nechtěl nic, ani rádio ani baterku, nůž, vařič, termosku, prostě nic, protože v krizi asi půjde o zdraví a životy blízkých a na tom se obvykle nemá šetřit?“

Cena a kvalita spolu už v dnešním globálním kapitalismu nikterat nesouvisí. Korelace mezi cenou a kvalitou je na hranici statistické chyby.

V Lidlu jsem koupil velice kvalitní věci. Kdybych chtěl šmejdy, v první řadě bych navštívil OBI, potom Kaufland.

---

Miloslav Ponkrác

23 gilhad gilhad | 12. dubna 2016 v 1:01

Zatim mam s cinskyma vyrobkama (v posledni dobe) jen dobre zkusenosti. Pravda je, ze jde o hracky za par korun, ale na druhou stranu je pravda, ze delaji to, na co jsou urceny. Od dratu na ovijene spoje prez SMD odpory v knizce (rada od 1 Ohmu do 2 MOhmu, v pascich po 20, asi 3.500 kusu celkem) prez ruzna "arduina" az po osciloskop DSO 138 (typ "hrst soucastek a DoDo" drbou ho na Robodoupeti - uz mi vyresil peknych par problemu).

Jako za ty penize vykon vic nez solidni, kdybych chtel vykon fakt solidni a fakt zaruceny vzdy a vsude, asi bych musel s penezma hodne pritlacit za kazde drobne zlepseni.

Dokud nevim kdy a jak to praskne, prijde mi lepsi mit skrin plnou takovychto jednoduchych a povetsinou funkcnich "hracek", kde se vzdycky neco najde a zimprovizuje, nez mit tri vybrane superdrahe a super kvalitni kusy, ktere mozna zrovna v dane krizi potreba nebudou.

Ono taky zalezi, na jakou krizi se kdo chysta. Ja atomovku proste ignoruju, spis ocekavam postupne se zrychlujici vareni zaby, az se to "vysype". S gradaci treba sametovky, ale s tim, ze se to nezastavi a v ulicich se bude casem i strilet.

Ale jak to fakt bude nevi nikdo a zase me nelaka se cely zivot omezovat, s vyhlidkou na drobnou sanci, ze vnoucata jednou reknou "deda to vychytal o 150% lip nez sousedi" a znacnou sanci na to, ze reknou "deda byl totalne mimo a tak jsme na tom jeste hur nez ostatni, protoze nemame tyhle jine veci"

24 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 7:31

"Ono taky zalezi, na jakou krizi se kdo chysta"
Souhlas, protože se do diplomatického výrazu "až to praskne" vejde celý svět, můžeme si pod přípravou na Ažtoprasknutí představit cokoliv včetně úplně protichůdných představ a bohatou porci demagogie navrch.
No a podobně s pojmem "čínská kvalita", když se číňani s nezdolným apetitem zakousli do půlky světa s přáním sežrat celý. Nesporně vyrobí i špičkovou kvalitu, třeba ve svých vojenských a kosmických programech, ale ta není naházená v drátěném koši u pokladny v kaufláči za 99 Kč. On asi ani tenhle blog nebude prost demagogie. Já nerozlišuju mezi Lidlem, OBI, Kauflandem, popravdě tam prakticky nekupuju a tu kvalitu znám spíš podle toho, na co tam občas naletěl můj důvěřivý otec a hlavně podle toho, co všechno mi nosili zklamaní známí "na opravu". Takže tak kvalita možná není přísně čínská, ale obecně asijská určená pro chudého východoevropana. Lstiví potměšilí asiati, domlouvající se svými skřeky, s radostí když někoho ojebali, vynikají v tom vietnamčíci. Číňan má možná o krysí chlup větší velkorysost danou vědomím většího národa.
Ne zcela pochopitelný je sebeničící přístup všech nových evropských marxistů. Bruselští byrokrati dusí vlastní obyvatelstvo v síti nařízení a zákonů, o likvidaci střední třídy nemluvě, přičemž potměšilé asiaty nechají denně dovážet tisíce kontejnerů póvlu s padělanými CE certifikáty a plagiáty, nic se neděje, o sítích ilegálních výroben na evropském kontinentu nemluvě. Jde o zločinné spolčení nebo "jen" o korupci?
Našel jsem jednu (příznačnou?) recenzi na nějaký baofengí produkt. Začíná to frekventovaným oblíbeným podvodem o napájení (deklarováno 2článková 7,4 baterie, skutečnost 4,2V), udávaných 5 W vf skutečnost 1,5 W. Velké nf zkreslení, malá RX přebuditelnost, nefunkční přepínaní výkonu low/high...počtěte si sami https://hamgear.wordpress.com/2015/03/28/review-pofung-baofeng-gt-1/
https://hamgear.wordpress.com/2015/03/28/review-pofung-baofeng-gt-1/
Výsledný verdikt recenze: lži, podvod, koupí si to jen masochista :-)
Pane Kubáči, odkud názor, že Sony potažmo hodní asiati zachránili (hloupým euroameričanům?) polovodičovou techniku? V šedesátých letech? i bodří rožnováci, v přidušeném bolševickém světě, už koncem padesátek sekali tranzistory pro nedočkavý spotřební průmysl, okolo 1960 byl rozjetý naprostý boom přenosných rádií, tranzistory nebyly ležáky, ale nedočkavě na ně čekal nejen spotřební průmysl, taky regulační, kosmická, vojenská, letecká technika... Ono se stačí podívat na výrobkovou řadu a na rodné listy (datum katalogového listu) každého typu.

25 petr-kubac petr-kubac | 12. dubna 2016 v 8:33

[24]: Jednak Vaše recenze není na Baofeng UV-R5 že ?
A potom - budu žhavit drát doběla - protože si dovolím tvrdit že jak Baofeng UV-R5 tak Lídl-tranzistorák jsou ta NEJPROGRESIVNĚJŠÍ elektronika, která v současnosti existuje. A dokonce si dovolím tvrdit, že v rámcí přístupu k věci jsou výrobky tohoto typu k zákazníkovi daleko poctivější než všechny vámi uctívané gerety - včetně rádia s čudlíkem od Rhode a Schwartz.

Proč si to myslím
Ideový koncept Rhode a Schwartz nebo military radiostanic od evropských výrobců je následující - použijeme slučnou ale konzervativní konstrukci a pak natáhmeme cenu až se budou hory zelenat.

Ideový koncept čínských DSP rádií a radiostanic - máme předem danou - velmi nízkou cenovku a v rámci této cenovky se snažíme udělat možné - nemožné na hranici fyzikálních možností, abychom byli jako military Motorola, která pro stát natáhla cenu 3x

A teď otázka - který přísutp je vůči kupujícímu poctivější ?
Který přístup má perspektivu do budoucnosit a který nikoliv ?
A poslední otázka - myslite si, že v roce 2050 bude ještě nějaký superhet s cívkami, IF filtry a dvojím směšováním  ?

Protože jsem si jist že v roce 2050 bude platit Motorola = Baofeng a nikomu to nebude vadit, krom lidí typu dnešních oplakávačů "elektronkového zvuku / VF příjmu" ;-)))

26 ? ? | 12. dubna 2016 v 9:01

[25]: Perspektivu do budoucna má samozřejmě ta technologie, jejíž produkt jakž takž opraví poučený bastlíř se svým pytlíkem BC337 či něčeho podobného a tajnými zásobami olovnaté pájky. ;-)

27 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 9:39

[25]:Mám dúvod předpokládat, že firemní politika Baofeng bude podobná u jednoho modelu i jiného modelu. Podstatné pojmy jsou tu
LEŽ
PODVOD
KLAMÁNÍ
OMRD ZÁKAZNÍKA
kdo to chce akcepotovat, je to pochopitelně jeho preference. Pro mě je po cca 20 letých zkušenostech tato asiatská vlastnost symptomatická.
Ano, jsou progresivní. Ano, navrhnou (nebo ukradnou) nejprogresivnější technické řešení. Ano, nejsou líní logisticky připravit výrobu čehokoliv. Ano, vetřou se s minimální cenou na každé místo na světě. Ano, jsou připraveni své skvělé technické řešené kdykoliv zabít technologickou nekázní nebo zlodějnou, z důvodu výroby šestnáctiletým spratkem nebo odřením kostů až na poloosazený cuprexcart se sušených praeečích hoven s kukuřičnými slupkami. Ano, jsou schopní korumpovat, ničit  a zlikvidovat kteroukoliv tradiční "bělošskou" značku. Investujou, strategicky se spojí a zevnitř vyhlodají kterýkoliv sto let starý pojem z tradice a kvality.
Jsou lidi skákající nadšením nad stokorunovým póvlem koupeným místo piva, jeho reálná hodnota se jim líbí a kdyžtak ho zahodí.
Já jsem stará konzerva, líbily se mi časy, kdy si lidi odříkali a šetřili a pak si koupili skvost, který jim dvacet let sloužil a uspokojoval nejen užitnou hodnotou ale i zhmotněním solidnosti. (bohužel v téhle branži už není možná varianta "vlastníma rukama si skvost vyrobili", jako to šlo u meče, houslí, ručně vázané knihy nebo varhan).
Natažená cena státní zakázky nějaké Motoroly nemá co dělat s filozofií kvality nebo technického podvodu, to je jiná vlastnost, charakterová degenerace nakažená snad bolševismem, snad vietnamštinou. Snad ani není náhoda, že ty starověké hodnoty východoasijských plemen, jejich náboženství a mentalita, se po zkřížení (zkurvení?) (neo/západo)bolševismem přetavily do soudobé viet-mentslity: pitvořící se skřítek, zepředu se klanící, za zády se šklebící, podvádějící, sebeponižující, plasticky tvárný, bezcharakterní améba, pěstírny, varny, plagiáty, šedá ekonomika. Až jich bude 30% v populaci, pak nastane ta vaše China-Motorola bleskem.

28 Anri ... Anri ... | 12. dubna 2016 v 10:26

... ještě k těm anténám ... opět od "ike" ... co znamená opět spousta "bláznivin", jenž by dle "zdravého rozumu" neměly fungovat, přesto fungují  ... http://ok1ike.c-a-v.com/hamradio_soubory/ant_odkazy.htm ... mmch, tu "treeatrální anténu" (/ "strom jako anténa") jsem minulosti mnohokráte použil (v různých pásmech / pro RX a zkusmo i TX) a pokaždé byl znovu a znovu překvapen její vysokou účinností ... jenom to "připojování" mě vždycky bolelo ... ":o(

29 Perpeťák Perpeťák | 12. dubna 2016 v 10:44

Řekl bych, že žloutenky lze vyhnat tristním zjištěním, že efedrin se dá v kilech pěstovat na poli, prohnat štěpkovačem a dále  redukovat ve skleničce od hořčice nebo bazénu třeba borhydridem, čímž  jeho cena klesne na prakticky nulu...

30 petr-kubac petr-kubac | 12. dubna 2016 v 11:00

[27]: Vidíte - to je rozdíl optiky pohledu.
Mně jako poctivost připadá tento přístup  : tady je vysílačka za 1300 - nejlepší jaká se dá za takové prachy postavit - čehož nezpochybnitelným důkazem je to, že nikdo nepřišel s ekvivalentem za ještě méně.

Oproti tomu je "Motorola přístup" ( Motorola použita jen jako příklad ) : Tady je polykarbonátová krabice s IP67 za 20 000 kus, kterou stát se všemi úplatky koupí za 50 000 kus. Pak se ptejme - co je uvnitř za ty prachy ? Technologická kázeň ? EMC atest ? ISO směrnice psané ve Wordu ? VF čipy vyvinuté v 80 letech ? K nim čínský procesor a displej ?
Kolik procent z toho, se skutečně podílí na vysílání ?

Tohle je sice už dále od tématu, ale když jsme u toho - jsem přesvědčen, že "bílé firmy" drcené konkurencí z číny si svůj osud zaslouží. Zabíjí je totiž jejich vlastní chamtivost - i Icom R75 nebo jiné vámi preferované rádio totiž bude mít vzadu nálepku "Made in China".

31 JirkaK JirkaK | 12. dubna 2016 v 11:37

[16]:Abych to trochu vysvětlil. Berte to prosím bez snahy o konfrontaci, čistě technicky.  Za protektorátu a v letech okolo něj byl standardní přijímač čtyřlampový superhet, v jednodušší podobě potom dvoulampový audion. Venkovní drátová anténa byla nezbytným příslušenstvím, pokud někdo chtěl na rádiu slyšet cokoliv jiného než nejbližší silný vysílač, nebo ve vzdálenějších oblastech vůbec něco. Venkovní drát o délce 20 - 30 metrů byl tak běžným příslušenstvím téměř každého rádia, alespoň u běžných rodinných domků,  stejně jako dnes je na každém domě televizní anténa nebo satelitní parabola. Nebylo na tom nic nápadného. Na pár metrů drátu pohozených v místnosti by ten Londýn nebo Moskva nebyly slyšet.  
Pokud jde o vzájemné porovnání - přirovnal bych to k porovnávání Ferrari s Fabií HTP. Pokud obě auta pošlete z jednoho konce Prahy na druhý v dopravní špičce přes ucpané centrum, dojezdový čas bude plus minus stejný. Ale každému je jasné, že to neznamená, že Fabie jede jako Ferrari. Platí to jen pro dané zadání.  V jiných podmínkách a při jiném zadání bude výsledek jiný.
Tím nechci tvrdit, že ten přijímač z Lidlu je nepoužitelný šmejd. Za danou cenu  funguje, ale má své limity. Rozhodně nelze říct, že rádio za tři stovky plně nahradí komunikační přijímač. Ten stojí padesátkrát tolik, ale jeho limity jsou o několik řádů jinde. Záleží jen na tom, kde jsou vaše limity. Kupovat si Ferrari na ježdění po centru Prahy je nesmysl, ale vládcem levého dálničního pruhu se s HTP nikdy nestanete.
To rádio z Lidlu svůj smysl má. Jako levné "evakuační" rádio, které se strčí do batohu, které když se rozbije nebo ho ukradnou, není nutné si rvát vlasy. Dokonce jsou komunity posluchačů, které se snaží z takových "rádijek" vymačknout co nejvíc. Výsledky jsou někdy zajímavé. Ale musíte počítat s tím, že aby takový přístroj slušně poslouchal s dobrou anténou, budete muset přidat minimálně dobře udělaný preselektor.

32 petr-kubac petr-kubac | 12. dubna 2016 v 12:32

[31]: Naprostý souhlas

33 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 13:30

[30]:pokud vám úhel pohledu nekalí zřejmá snaha výrobce zákazníka obelhat, podvést něčím co je v rozporu s deklarovaným, co na to říct.
nikdo nepřišel s ekvivalentem výhodnější omrdané stanice než za 1300 - co na to říct? určitě byst ebyl schopen vyrobit sojovatější párek, prodat vodou napitějšího panganuse - ale chcete to? má na to kakždý výrobce náturu? krom toho nelze porovnávat evropské výrobce s čínskou nebo "evropskou"-kolaborantskou výrobou do Číny zadávanou. Bělošská, evropská výroba a vývoj budou vždycky zatížené civiizací, musí platit evropské mzdy, fungovat v evropském sociálním systému, podrobovat se normám, atestům, dbát na ekologii - číňan nemusí nic. Může i použít ukradené výsledky práce jiných. To se mu to pak vyrábí stanici za 1300 a ještě i to je mu málo a omrdá vás čtvrtinovým výkonem a vycpaným akublokem.
Já nepreferuju Rohde Schwarz, nevím proč si to myslíte. Oni snad ani levnou spotřebku nedělají a nedělali, spíš investiční a měřicí techniku. Je fakt, že před 30+ lety jako mladý chlapec jsem v práci vídal tuhle firmu nebo Bruel Kjaer, špičkové spolehlivé "bagry" pro vf vývoj, nevím jestli přitom někdo uplácel státní správu jako v téhle době, ale i tak pochybuju, že by si taková firma vycucala půlku údajů z place u nohy. Snad ani ten Yaesu, Icom, Kenwood s defacto spotřebkou neměly zapotřebí LHÁT A KLAMAT radioamatéry, konzumenty - to až dnešní zparchatělý asiat 21. století.
Lži a podvodná tvrzení u mě firmu diskvalifikujou hlavně technicky. Na čem se pak se svinským státním úředníkem dohodne obchodní oddělení dotyčné firmy, na tom nenese vinu ani návrhář ani autor (vylhaného) prospektu, to je už další vrstva hoven na dortu.
50 tisíc tranzistorů, čili asi tak vědro, při 6 kusech na kapesní superhet to je ani ne tisícovka trazistoráků, to fakt mělo spasit polovodičové odvětví v USA v šedesátých letech? kde to proboha psali? v Dikobrazu?

34 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 13:39

[31]:celkem souhlasím, v době Heydricha navíc bylo tak čisté spektrum, že 20 kW vysílač byl dobře slyšet na rozloze kraje minimálně. Nebyly úsporky a UPS a předřadníky k LED. Ten Londýn byste možná dnes na prut neslyšel taky, možná ale bude slyšet ideologická "evakuační" Moskva nebo Peking neo Dubaj nebo kdo si dnes ponechal analogové AM vysílání. Použitelnost pro CZ sporná. Na lokální domácí příjem (asi) postačí prut na FM nebo feritka na SV, pokud napřesrok neskončí. U jednočipových rádií si nejsem jist, po vlastních zkušenostech s novodobou čínskou audiotechnikou, co to udělá když během evakuace, mobilizace, povodně nebo narušeného Temelína začne v blízkých desítkách m okolo pořvávat KV nebo VKV koncesionář který volá příbuzné, poté co vypnuli BTSky.
Ten preselektor před kouzelným DSP čipem, to jsou to kondy a cívky, kde se cení Q, ne?

35 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 12. dubna 2016 v 14:44

[27]: „LEŽ, PODVOD, KLAMÁNÍ, OMRD ZÁKAZNÍKA – kdo to chce akcepotovat, je to pochopitelně jeho preference. Pro mě je po cca 20 letých zkušenostech tato asiatská vlastnost symptomatická.“

Toto je stejně symptomatické pro západní výrobky. 99 % elektroniky západních značek v dražších cenových relacích je ojeb s nízkou kvalitou, kde se katovaly kosty. Počet kvalitních modelů a výrobků západní provenience i s vyšší cenovkou rok od rok strmě klesá.

Pro mě je tato vlastnost západních výrobků problematická. Značka a cena není u západních výrobců záruka ničeho – a v minulosti tomu tak nebývalo.

Zapomněl jste při své kritice Asie sledovat vlastní dvoreček. Ten se poněkud změnil, než tomu bylo dávněji.

*

„Já jsem stará konzerva, líbily se mi časy, kdy si lidi odříkali a šetřili a pak si koupili skvost, který jim dvacet let sloužil a uspokojoval nejen užitnou hodnotou ale i zhmotněním solidnosti.“

Ovšem neviditelná ruka trhu pokročila tak daleko, že tato taktika už nefunguje. Protože pokud se vám někdy podaří, je to už čirou náhodou, protože výrobci už dnes řídí zcela jiné hlavy a ideje, než kdysi.

*

„(bohužel v téhle branži už není možná varianta "vlastníma rukama si skvost vyrobili", jako to šlo u meče, houslí, ručně vázané knihy nebo varhan)“

Ale je, dokonce bych řekl, že postavit si kvalitní přijímač je o mnoho řádů reálnější, než udělat si vlastní kvalitní housle či varhany.

36 Perpeťák Perpeťák | 12. dubna 2016 v 15:30

....postavit si kvalitní přijímač je o mnoho řádů reálnější, než udělat si vlastní kvalitní housle či varhany...

To je naprostá pravda. Zvyšováním integrace součástek a masovou produkcí integrovaných obvodů za babku se do pokusu o přijimač může stále snadněji zapojit i vzdělaný nešika, který již nemusí trapně zklamat na naladění deseti mezifrekvencí a dvou filtrů, případně teplotní kompenzaci oscilátorů, protože to má za čtvrt papíru všechno na destičce ze které lezou drát do antény, baterie, reproduktor a matice tlačítek. Ambice takových jedinců když to zapnou a ono to jde, jsou groteskní, proto stále doporučuji toho Rhode-Schwarze, a pak pořádného panáka na vystřízlivění.

37 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 12. dubna 2016 v 16:20

[36]: Nedávno jsem listoval audio časopisy, které sdružovalu lidi s vysokými nároky na kvalitu. Dočetl jsem se tam neuvěřitelné věci.

Například před 10 lety podle důkladných pokusů zjistili, že člověk, ani ten s nejlepšíma ušima, nerozezná od sebe CD kvalitu od mp3 se 192 kbps.

To pěkně prosím rozeznám i já, přiopilý, s kocovinou, když mě vzbudíte o půlnoci.

Podobných hlodů jsem se tam dočel spousty.

Od té doby beru lidi hrající si na kvalitu tak nějak s rezervou. Oni prostě potřebují patřit do klubu, a klidně se spokojí s tím nejhorším, jen když to bude mít správnou nálepku. Zkuste na Baofeng nalepit nálepku ROhde-Schwarz, a i časopisy budou v recenzích pět chválu na parametry a kvalitu.

Jsou lidi, kterým jde o kvalitu a rozumějí tomu, ale ti se chovají jinak.

38 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 21:16

[35]: "Značka a cena není u západních výrobců záruka ničeho – a v minulosti tomu tak nebývalo." Tuhle větu já nerozporuju. Existuje debilizace v populaci, pár špiček je vzdělanější a informovanější než kdykoliv předtím, ale obrovské množství průměrných a podprůměrných celkovou úroveň rozřeďuje do bídy. Současně celkem slušný životní standard dovoluje většinové mase slušně vegetovat bez nutnosti prosívat jejich schopnosti bojem o přežití. Viz třeba naše hnědé tlamy. Tak pohodlný život hloupí ničemové nikdy neměli.
takže bývalí (nejen) západní výrobci kvality nemají důvod nabízet kvalitu, když ji skoro nikdo nevyhodnotí.
Poznají ji v těchto případech:
A. mají celoživotní zájem o obor, mají kritické myšlení a jsou schopní si udělat úsudek, případně třeba v profesních (ne lobbovacích) komunitách. Když budete s partou jezdit na Mt. Everest, víte sám které boty jsou fakt fakt dobré a nepotřebujete zaplacenou "recenzi". A pro nákup póvlu nemáte důvod.
B. když u toho vzniku výrobků sám jste, pak víte po nějaké době dobře, jaká opatření pro kvalitu se dělala a znáte to i u konkurence, protože ta se vždycky analyzovala a mapovala. I za bolševika se kupovaly Bendix Kingy a ty se rentgenovaly, aby se vědělo jestli to jinde umí líp. Popsal to kdysi taky Hailey v automobilové branži.
C. V profesionální oblasti existujou neukecatelné zkoušky, o kterých se ví že je pak prověří praxe. Můžete zmanipulovat atesty padáku, ale pak to vykecají ti mrtví. Kdybyste měl na krku zodpovědnost za výběr palubní techniky pro pobřezní stráž nebo pro ropný průmysl, asi se nedáte obelhat nálepkama, protože by to po průseru mohlo stát kariéru nebo i život vás, no a tyhle firmy mívají i přesah pro náročné hobby použití.
Samozřejmě že je príma, když si člověk může vybrat, ten kdo si ladí rádijko s prutem a přitom venčí psa na špagátu, klidně může být spokojený s kapesním čňanem a ten číňan ve svých limitech svoji práci odvede. Akorát bych tomu neříkal krizové vybavení, jestli teda rozumím pojmům. Možná že nerozumím.
Výhoda technicky zaměřených blogů je (doufám), že se tam scházejí lidi schopní shodnout se na definicích, aby se nemuseli dohadovat v rovině emocí nebo marketingového podvědomí, to bych nechal pro dámské časopisy.

39 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 12. dubna 2016 v 23:28

[38]: Vždycky se dají věci ojebat. Nemusí u toho být mrtví, ale třeba životnost věcí bude namísto 10 let třeba půl roku.

Nálepkami se řídit musíte, pokud něco oficiálně vybíráte, protože jen zřídka máte možnost si všechny parametry změřit, ověřit, stejně jako kvalitu materiálů, vnitřního zapojení, atd. Kromě toho, když vybíráte podle nálepek a záruk výrobce, nebo ještě lépe certifikačních firem – tak máte dost pravdědpobně krytý zadek, když bude průser. Když vyberete lépe podle svého, ale proti oficiálním údajům – pak sebemenší zádrhel je váš hrob a vaše odpovědnost. Tak to funguje ve většině firem a korporací obzvláště. (Což je také důvod předraženosti třeba těch Motorol, které dají papírové záruky, které nemusí souhlasit s technickými, ale o to v korporacích a byrokracii jde.)

Zapomínáte na to, že ti proti vám, co ojebávají – nejsou mentálně defaktní, ale často velice inteligentní. Mají v oboru zkušenosti, ví, na co se dá přijít. A pokud se něco nepovede či na něco přijde, prostě dalšími iteracemi se zjistí, jak něco ojebat, aby se na to nepřišlo. Je to evoluce, není to statická neměnná záležitost – to ojebávání.

Dnes jsou do ojebávání už zapojeny i různé testerské či certifikační firmy, protože jsou de facto závislé finančně na těch výrobcích.

Katování kostů je už tak mohutný a rozjetý proces, že bude řádit dále. Kam až to dojde těžko odhadnout, nicméně se dá předpokládat, že do neslavných konců.

V rámci evoluce katování kostů je třeba si uvědomit, že spolehlivost je nepřímá úměrná počtu součástek zařízení, které je možné zmrvit, ehm chtěl jsem říci katovat na nich kosty. A z tohoto důvodu je často čínské řešení ála zmíněné v článku lepším, než západní provenience. Protože Západ nedělá kvalitnější věci než Čína, a bude se to jen zhoršovat.

Tedy já se už u rádia neptám, jestli má svojí směšování a to a ono, ale pouze kolik obsahuje součástek, které se dají ošidit, a to určí výslednou kvalitu dnes lépe, než cokoli jiného – jak v Číně, tak na Západě. Renomovaná značka, noname, dnes je rovnoprávnost, vsjo ravnó.

Když já si sám pro sebe postavím kvalitně udělaný audio zesilovač za směšnou sumu průměr, u kterého pouze nic neošidím v základu, ale udělám to poctivě – dostanu kvalitu, která je lepší, než audio zesilovače za sto tisíc kč. Protože dnes už nenechavé prsty manažerů nenechají na pokoji v katování kostů jakkoli drahé výrobky. A to platí nejspíše i pro tu Motorolu, i pro ten Rohde Schwarz. Kdeže loňské sněhy jsou.

40 Crifodo Crifodo | 12. dubna 2016 v 23:58

[39]: už jen krátce k ojebávání a katování: pod určitou mez jde o ohrožování zdraví nebo životů a pod to člověk kterému záleží na rodině a potomcích obvykle nejde. Rodina je zásadní faktor existující i před existencí člověka. V hypotetickém průseru/krizi bude pravděpodobně nepohodlí a v nepohodlí zpravidla jde o život a zdraví. Podle toho ať si každý vybírá priority. Když to začne končit čínskou prodlužkou za 49,- která nerozdejchala 16 A a dotyčný si podpálí svoje děti, zaúřadoval pan Darwin nálepka nenálepka.

41 rovan rovan | 13. dubna 2016 v 6:45

Chtělo by to nějakého šikovnáho "bastlíře" který nekecá a zkusí s tím "švábem" udělat něco robusnějšího! Zkusit to zapojit na drátovku přes "preseloktor" a podobně!Chtělo by to "Krysu"! Já osobně to neumím! Bohužel!

42 Václav Václav | E-mail | 13. dubna 2016 v 8:45

Znáte nějakou jinou prodlužku než čína? Já jsem koupil v IKEA samozřejmě že čínu, ale říkal jsem si, že bude aspoň od slušného čínského výrobce. Elektricky správně zapojená, ale kontakty u vypínače - bláto - přechodový odpor jako prase ! a u druhé degradace plastů - kolíbka vypínače se po roce rozpadla na "prach". Takže namísto vypínače - lustr svorka, a na trvalé prodloužení "prkénko se standardníma zásuvkama" - tak jako za stara - fuj tajbl.

43 Perpeťák Perpeťák | 13. dubna 2016 v 10:29

[37]:Znám několik penzistů, kteří v mládí točili na vnitru koly K312, Dozorů, a podobně, potom začali ti vybraní z nich točit kolama Andromed na zastupitelstvích, dnes mají doma stoly v kuchyni plné Rhode Švarců, a investované v tom melouny, ale používají to jen k tomu, že ráno na tom poslouchají předpověď počasí na 638 kHz, a jednou za tejden ráno v sedum oznámí na 27050 SSB kamarádům z vedlejšího paneláku, že jsou do jedenácti u zubaře. Jako silikon na Ego před ostatními co to taky nemají, je to ovšem vynikající. Bohužel, výjimečnost je dnes danná asi už jen počtem kusů na stole, protože jednotlivě to má doma skoro každý. Já už jsem z těch beden šílenej, říkal tuhle kolega, vždycky přinesu něco novýho domů, postavím to nahoru, a ještě než to zapnu, tak mi celej sloup spadne dozadu za stůl.....

44 Crifodo Crifodo | 13. dubna 2016 v 22:30

[41]:Krysatec z hravosti podnikal různé ptákoviny ve stylu "audion po dvěstěpadesáté jinak" takže spáchal třeba rádio se zesilovačem z magického oka. Letmo jsem se podíval po webu co kdo s tímhle švábem vyvádí, něco jsem našel, akorát nevím jaký přínos může mít takový nekonzistentní a amatérský-bastlířský slepenec v tématu "evakuační rádio"? Mně osobně zůstávají přednosti toho moderního čipi napůl utajeny, protože můj Adobe Reader 6 většinu stránek s rozsypaným čajem zobrazí blbě nebo rovnou vůbec a přizpůsobovat se asiatům zatím nebudu...
Preselektor pro rádio se širokým přeladěním obnáší řadu stabilních cívek, kvalitní ladicí kond nebo pár varikapů, pohrát si se souběhem, jestli to má zlepšit příjem slabých signálů nízko nad šumem tak dobré přizpůsobení k anténě, to znamená na vývoj dobrý vf generátor a plno měření. Nedostaneme se pak trnitou oklikou k tšm čudlům na Rohde Schwarz?

45 Crifodo Crifodo | 13. dubna 2016 v 23:31

[42]:je to v tématu o zázračném čínském jednočipu offtopic, takže když to majitel blogu smázne, je to jeho právo:
Prodlužky hlavně nekupovat ve "všeobchodech" pro zprasečtělý obecný lid, ale ve speciálkách s elektro materiálem, a neřídit se cenovým dnem ale spíš cenovým vrcholem. Kvalitní prodlužka může stát totéž co čtyři čínská rádia. Je možné, že v blízké budoucnosti vymizí kvalitní prodlužky úplně, protože se prodejcům nevyplatí držet ve stavu drahé ležáky. Pak třeba zas nastane situace známá z bolševika padesátých let: kutil si doma vyrábí z prvočinitelů a supluje nefunkční spotřební průmysl. Ve zdánlivé a ideologicky vytrubované zemi hojnosti a trvalého růstu. Polovičním řešením je nakoupit slušnější dvouzásuvky a sešroubovat pár instalační krabic pro lišty a vyrobit tak placatého šesti nebo osmipsa. Tak jsem to řešil koncem bolševika z lištových dvoukrabic barvy slonová kost a dvou dvouzásuvek bílé barvy se zkosenými boky (keramický vnitřek, kryt kvalitní termoset) za 8.50 Kčs. Kabel z 4m flexošňůry k pračce nebo vidlice a CYSY(tenkrát LYS) 3x2.5 v délce podle libosti. V podstatě revizeschopné ale tehdy bez loga zkušebny, čili dnes na zastřelení pod vytaženým euroflagem, kdyby to nějaký domácí malovýrobce chtěl uvádět na eurotrh, třeba pro své sousedy.
Ty pětiprodlužky s vypínačem atd. doporučuju i v odoborném obchodě kupovat tak, že si přifaříte nákup k nějakému kamarádovi který pravidelně odebírá větší množství materiálu na ŽL, na takovém zákazníkovi má obchodník jakž takž zájem, zatímco s noname strejdou s nákupem za pětikilo má prodavač tendenci si vytřít.
Tady http://ekonomika.idnes.cz/test-kazda-druha-prodluzovacka-na-trhu-je-nebezpecna-pcj-/test.aspx?c=A090522_1194598_test_pin
určitý přehled trhu, starší už ovšem, takže teď je asi hůř, pasáž o padělání CE loga kdyby nebyla k hořkému pláči, by byla i legrační.
Zkusíte jako živnostník vyrobit a prodat sto dětských židliček nebo nedejbože stlní lampu, evropské orgány, zkušebny, inspektoráty vás napnou na skřipec, ale milion padělaných elektrických šmejdů se každodenně válí v kaufláčích a nikdo nekoná, to evropský úředník nevidí. Nějak si říkám, kdy jsme prošvihli čas kdy to chtělo každému spoluobčanu, který zvedl ruku pro vstup do Svazu, tu pracku utrhnout, zlámat a narvat doprdele.

46 petr-kubac petr-kubac | 13. dubna 2016 v 23:35

[44]: Vaše pojmy "evakuační rádio" a "krizové vybavení" na mně působí jako z jiného světa - jako představ vojska, když jsem byl vojáčkem - teď se dokonale vybavíme a až zpracujeme plány - může průser začít.

Ale pro poskytnutí jiné perspektivy - vizte oblast kde průser už začal
https://www.youtube.com/user/kreosan/videos
To jsou dva borci z Luhansku ( nechme stranou kdo za Luhansk může )  povšimněte si jejích "krizového vybavení" - zejména doporučuju video s Internetovým připojením - nebo video "domácí výrobou elektřiny" stylem - rozmlácení kolo žene alternátor z auta a ten je připojen paralelne k baterce z vybrakované UPS která vyrábí 220V pro celý barák

Takhle nějak to bude vypadat v česku "až to praskne" - přesněji ještě hůře, protože na Ukrajině - na rozdíl od česka - jsou mladí ještě manuálně zruční.

Oproti tomu je čínský tranzistoráček - nebo "Baofeng" stále ještě luxus - a povšimněte si že když ten borec šlape na kole - fakt neřeší jestli střeva z laciné UPS "designed in USA made in China" jsou "ojebaná" nebo "neojebaná"

47 Crifodo Crifodo | 13. dubna 2016 v 23:56

[46]: ty pojmy jsem nevynalezl já, používají je na zmíněném ROZPADu, které se Ažtoprasknutím zabývá řadu let, podrobně a všeobecně, často maniakálně a často blouznivě, na rozdíl od vašeho blogu, kde je to ještě skromné a čerstvé "paradigma".
Samozřejmě že je Baofeng luxus proti neuvěřitelně chudé Ukrajině, proč by jinak dvacet let Ukrajinci odcházeli kamkoliv pryč, kdyby tam plošně měli (na) elektrocentrály Honda, fotovoltaiky, transceivery a offroady...
Jinak dělají celkem účelně to, co od nich vyžaduje jejich modus krize (prasknutítohoněčeho). Situace je zabetonovaná, není celkem kam odejít, akutní nebezpečí není, agresor ani migrant ani tsunami ani chlor ani izotop se na ně nežene, "jen" jim to okolní svět zepsul, nasliboval a pak na ně s chutí zapomněl.
takhle nějak v trvalé "krizi" žije celá severní Afrika celé životy svých obyvatel, symbolem je ten známý snímek lidového svářeče, který vyrábí mříže vařením přes trafo z rozdrbaných rezavých plechů z kdovíčeho, omotaných napojenými dráty s pvc izolací, připojeno hákem na vzdušné vedení, elektrodu drží v ruce, sedí na zemi a kostru přidržuje palcem nohy.
Bohatý evropan po provalení přehrady nebo po špinavé bombě bude jednak asi jinak. Půjde třeba pryč a bude spěchat.

48 Jik Jik | E-mail | 19. dubna 2016 v 20:10

Dobrý den, pánové, jsem tu poprvé, tyto stránky – blog jsem dnes objevil náhodou, když pátrám po informacích o principu funkce rádia Silvercrest SWEED 100 A1 z Lidlu (bez jediné cívky, kondenzátoru a filtru). Zdravím Petra-Kubace, majitele blogu, zdravím tě Crifodo, to je náhoda – my se už známe z Audiowebu, pomáhal jsi mi tam tenkrát s problematikou selektivity toho superhetu Roadstar TRA 2973/N a zdravím vás všechny ostatní. Jenom pro informaci úvodem – celý můj problém je, poslední dobou mě začalo znovu občas bavit poslouchat vzdálené stanice a jakože na KV (SW) jich je…Navíc existují stránky, kde je v reálném čase uvedeno, co na kterém kmitočtu KV momentálně je.  Jde mi o to, že jsem loni koupil toho Roadstara jako náhradu za VEF206, kterého jsem kdysi dávno neuváženě zvrakoval, neboť AM pásma mě jaksi v té době nezajímaly, škoda. Naštěstí jsem mezitím už přišel k jinému VEF-206 a ten už si opatruju (vyčistil kontakty karuselu atd.). Selektivitu toho Roadstaru jsem trochu zlepšil druhým MF filtrem, Crifodo ví, ale i tak nic moc. Pak mám nějaké staré radiokazeťáky a rádia, ty mají selektivitu dobrou, ale bohužel např. 6-15 MHz na 10 cm stupnici, čili ladění obtížné.

A teď k podstatě věci – totiž loni jsem v Lidlu koupil i onoho zmíněného Silvercrest SWEED 100 A1 z Lidlu za 249,- Kč a musím konstatovat, že je to vlastně kvalitní věc i odfláknutá v jednom. Je to rádio s přesným laděním, které má dobrou selektivitu, pomalu neznám dvě stanice přes sebe a konečně také u mě doma poprvé digitální zobrazení kmitočtu na KV. Jenom při ručním ladění se někdy trošku „lepí“ v tom 5kHz kroku, ale dá se to. No a mechanická - fyzická stránka je celkem odfláknutá, nemá ani ta tlačítka, jak u toho staršího vlevo na fotce Petra Kubáče, pouze takové ty plíšky.. A má hrozně ječivý zvuk, díky použitému reproduktoru a možná i kvůli tomu přímosměsu. Ale po elektronické stráce ho považuji za velice sotisfikované zařízení. Napadlo mě už kolikrát předělat ho do jiné skříňky s jiným reproduktorem a aspoň ladicí tlačítka nahradit lepšími, koketuji i s myšlenkou rotačního enkódéru… A taky se v Lidlu vyskytuje na sklonku jara podobné rádio, ale trochu větší za cca 500-600 Kč, podle tlačítek to vypadá na stejné (také na bázi AKC6951/6955). Ale nevím, o kolik bude mít lepší zvuk, reproduktor vypadá stejný.
Také je zajímavě řešeno připojení sluchátek – reproduktor je zapojen na výstupy L a R, tedy můstkové zapojení zesilovačů, přitom FM hraje do reproduktoru mono, oba kanály ve fázi (zpěvák nebo zpěvačka v písničce je samozřejmě normálně slyšet J ). Ale po připojení sluchátek začne hrát stereo L a R normálně proti zemi. Ale u AM rozsahů mám podezření, že i ve sluchátkách je fáze levého oproti pravému otočená (samozřejmě mono, že ano…).

Tenkrát po otevření jsem okamžitě poznal, že to není superhet, ale že to musí být něco jiného, pro mě neznámého. Proto po internetu pátrám co to vlastně je. Až tady jsem se dozvěděl, že se jedná o DSP. Může mi někdo tady znalý prosím jednoduše objasnit, jak to rádio vlastně ladí? Je to tedy opravdu na principu přímosměšujícího přijímače, nebo jak to vlastně je? DSP jsem hledal dnes na internetu a moc moudrý z toho nejsem. Ani tak mě nezajímá princip demodulace AM nebo FM, navíc stereodekódér, zadávání kmitočtu adresou atd. – to chápu, že ten integráč zvládne. Ale jde mi o ladění – výběr toho či onoho kmitočtu a co se s ním dál v signálové cestě děje. Pokud je to opravdu přímosměšující přijímač (MF=0) – to vím, co je, tak už můj dotaz je v podstatě bezpředmětný. Ale to DSP jako takové – to mi vrtá hlavou.
Dík.

49 Crifodo Crifodo | 20. dubna 2016 v 11:03

[48]:Jo, zdravím ale nepomůžu :)
dotyčné rádijko nemám a plazit se před datasheetem v čínštině (krásná ukázka počínající asijské arogance) nebudu a asi ani neumím. ale dík za popis mechanické kvality toho zázraku, něco mi to kurva dobře připomíná.
Čip je asi nabušený funkcemi a dokonalý, po I2C sběrnici se konfiguruje a zapíná cokoliv, ladicí kroky, přijímaná pásma, šířky mf, druh modulace...
DSP v tomhle případě hlavně A/D převodník, takže pro uživatele blackbox. Všechny operace s daty pak určujou vlastnosti přijímače. Protože jsem nenašel civilizovaný DS, nenašel jsem ani důležité parametry, dynamický rozsah A/D a odolnost vstupních prvků při přetížení. Radioamatéři konstatujou, že cca 80-90 dB je pro účely KV příjmu postačující (obvykle ne víc než 50 dB protože úroveň šumu je daná zespoda brajglem na pásmech).
Překopávat ten střep může být sice zajímavé, i když nechápu proč teda ten trh nepřišel s náročnější alternativou okolo čipu, kvalitní ergonomické ovládače, důstojný reproduktor, panel z kartáčovaného nerezu a skříňka z leštěné sakury, ať to stojí z té čínské manufaktury patnáct stovek.

50 jik jik | E-mail | 24. dubna 2016 v 17:56

Crifodo: No právě. Je to vlastně levně koupená dobrá destička krátkovlnného přijímače (m.j.) a to, co je okolo degraduje její potenciál. Dalo by se říct, že jsem koupil jenom tu destičku a k tomu dostal skříňku s "reproduktorem" jako bonus. Ale musím souhlasit s petrem-kubacem, že to jádro uvnitř je dobré. Proto ta moje úvaha o vestvění do jiné skříňky. Zvuk s reprobednou jsem zkoušel a rozdíl ve zvuku je veliký...
To rádio fakt stojí za pozornost.

51 Crifodo Crifodo | 25. dubna 2016 v 13:53

[50]:K tomu těžko něco říct takhle zvenčí, destičku nemaje a individuální účel nevím.
Jako hobby z plezíru, budiž. Jako penzista s dostatkem času, místa a nějakou tou rentou... "radiový dědek"? což nám ale asi už nehrozí. Za destičku nf filtry pro digitální provozy nebo skutečné dsp typu Argo, Spectran atd...
Kdo to potřebuje jako krizové radio jak píše P. Kubáč přihozeno do krabice SAMLA s krizovou rýží, nevím co tam se předpokládá jestli by tam ten chrchlák na krizový poslech krizových cizích zpráv mohl stačit? fakt nevím.

52 JD JD | 13. května 2016 v 19:05

Tak si dnes jdu nakoupit a koukam ze od vcerejska je podobne, ale se sitovym napajecem a drazsi. Co je uvnitr nevim, ale tipuju, ze vnitrek je podobny.

http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=50011

53 Josef Kravar Josef Kravar | E-mail | 2. června 2016 v 2:57

Dobrý den, pane Kubáči.
Mám také onoho diskutovaného DSP Lídla a našel jsem k AKC6955 zajímavé povídání. Nejsem zběhlý v zadávání odkazů, mám to zkopírované (po překladu Goolem z čínštiny a japonštiny) we Wordu. Zkusím to poslat v "Komentovat".
Bylo by dobré z toho rádijka udělat něco lepšího, i když tenhle strojek je bezkonkurenční.
Zkuste na to kouknout, třeba to pomůže. Anebo to už máte a já se budu těšit na vylepšení.
Josef Kravar

54 Josef Kravar Josef Kravar | E-mail | 2. června 2016 v 3:04

Opět dobrý den, pane Kubáči.
Kliknul jsem na "Komentovat" v bláhové naději, že tam vložím avizovaný text a ono nic. Nemám zkušenosti s blogy ani s facebookem, takže pokud byste se chtěl podívat na ty materiály, rád Vám je pošlu na mail. Akorát nevím adresu.
Teď jsem zjistil, že jde zaškrtnout okénko "Odesílat reakce na mail", tak zkusím, co to udělá
Josef Kravar

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama