close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Moravcův paradox ve výrobě.

3. května 2016 v 5:48 | Petr |  Příroda
Stará strojařská historka říká, že do ČKD Praha ( to je ta zkrachovalá fabrika co je místo ní už taky zkrachovalá Sazka - aréna ) kdysi za bolševika nastoupil nový ředitel "dělnický kádr" = blb avšak komunista. Prošel si provoz a nejvíce jej zaujalo jak parta dědků již v důchodovém věku leští pastou a filcovými kotouči ventily k motorům do lokomotiv - až do zrcadlového lesku. Okamžitě si pomyslel proč se s tím tak smolí a jako první jeho "úsporné opatření" bylo - celou četu dědků vyhodit - přesněji nuceně penzionovat. Výsledek se dostavil za pár týdnů v podobě reklamací zničených lokomotivních motorů u kterých praskaly ventily a jejich úlomky motor spolehlivě zadřely. Kouzlo bylo totiž v tom, že drobné nerovnosti na povrchu nevyleštěného ventilu se staly zdrojem "dislokací" - poruch v krystalové struktuře oceli, které se vibracemi šíříly a spojovaly až ventil praskl.

Přesně tato historka mě napadla, když jsem v nedávné době potřeboval koupit nůž do lesa na "řezání klacků" jako aportů psovi. Požadavky tedy byly velká kudla s pojistkou + pilka. Podobný nůž už mám - Victorinox Handyman - jenže menší, bez pojistky. Pak mám nůž Mikov - s pojistkou ale zase bez pily, Mikov vyrábí i nože s pilou a pojistkou, ale jeho obchodní politika je taková, že jsem se rozhodl pro další Victorinox a to Victorinox Trailmaster One Hand - aby se navíc dal otevřít jednou rukou až budu druhou rukou držet pod krkem nějakého lumpa.

Je vám jasné v čem je ten paradox ? Dnešní paradox je přímo dvojitý - jednak jako vidlák, kterému radio-důchodci zle nadávají za propagaci "čínského šmejdu" v oblasti rádií si kupuju švýcarský nůž ( dokonce třetí v mém životě ). A navíc samotná fírma Victorinox stále sídlí a vyrábí ve Švýcarsku v Ibachu - což je 500 metrů od centra Schwyzu ( óó byl jsem tam, v hospodě na ulici Herrengasse a k Victorinoxům jsem na exkurzi nešel - já blbec ). Navíc, když se podíváte na jejich ceny i přes výrobu ve Švýcarsku, nikoliv "katování kostů v Číně" - platí totéž co pro čínská rádia "za ty prachy těžko dostat lepší produkt".

Je tady tedy opět zjevný paradox "vyspělou techniku" jako digitálním signálovým procesorem hnané rádio, počítače, mobily, routery, a další "advanced technologii" vyrábí číňani z "lisovaných hoven". Naopak pokud si koupíte elektroniku vyrobenou v EU - bude to na první pohled vidět, protože tam bude spousta "certifikátů" a jiné černé magie, ale přístroj sám bude viditelně dražší ( a za ty peníze horší ) než jeho čínský protejšek. Naopak pokud si koupíte kapesní nůž, jiné nástroje, nářadí, nebo celé stroje - bude na nich viditelně vidět čínský původ a budou viditelně horší než jejich západní protějšky.

Že by to byla další oblast působení "Moravcova paradoxu" - že by tedy elektronika která je ( zdánlivě ? ) složitá byla ve skutečnosti snáze vyrobitelná než poctivé strojírenství, chemie a ostatní "zastaralá" výroba ?

Předně tedy tradiční odstavec co je Moravcův paradox, pro ty, kteří mně čtou poprvé : jedná se o fenomén, který objevil robotik a výzkumník umělé inteligence českého ( rakouského? ) původu Hans Moravec. Jedná se o to, že věci, které se lidem zdají složité - výpočty rovnic, statistiky, zpracování rozsáhlých textů a databází jsou pro roboty ( počítače ) velice jednoduché ale věci, které jsou pro lidi jednoduché - prát, žehlit vařit, ošetřovat marody - jsou naopak velice složité pro roboty ( počítače ). Sám Moravec to uváděl větou - není těžké vyrobit umělou inteligenci, která nahradí právníky a burzovní analytiky, ale je prakticky nemožné vyrobit umělou inteligenci, která napodobí hrající si dvouleté dítě.

Touto analogií vzato - výroba "rádií z hoven" je od počátku dělaná tak, aby byla snadno automatizovatelná. Na této výtobě je nejsložtější výroba součástek, která se soustředí do jediné zcela robotizované továrny. Naopak výroba naftového motoru potažmo celé lokomotivy, jejíž konstrukce je výrazně ovlivněna nutností "fungovat v reálném světě" - to asi bude jiná káva a bude složítá více než jedním způsobem a na více místech zároveň. Cokoliv ošidíte "se neschová", ale prostě to selže. Taky zřejmě nepůjde tak snadno vzít "plány na flashce" a za týden vyrábět pomocí robotů totéž, ve stejné kvalitě na druhé straně světa - hlavně proto, že jen tak neseženete ty machry, co celý život leštili ventily do zrcadlového lesku.
Mimochodem jsem napsal ještě jeden článek, za který jsem schytal - o Moravcově paradoxu a výběru povolání - takže pokud posíláte děcko na školy - uvažte, že ani oblast elektroniky není odolná proti robotizaci a budoucí nezaměstnanosti lidí. Prostě vidle, vařecha, nebo zámečnický ponk - sice blbě, ale uživí vás vždycky.

Na závěr ještě poslední "zábavná Moravcovská historka" - slévárenská. Za ruské revoluce znárodnili bolševici slévárnu, majitele i s rodinou postříleli, jenomže pak začaly odlitky praskat. Tak postříleli i mistry "za sabotáž", ale odlitky praskaly pořád. Tak postříleli polovinu dělníků - stále stejné. Tak se rozhodli napodobit všecho, jak bylo za původních majitelů. Místo postřílených dělníků nastoupili důchodci a tavilo se jako kdysi. Během příprav celé akce si někdo vzpomněl : "tavbu musí posvětit pop". Bolševici se nejprve ošívali, ale pak přivezli popa z věznice. Ten tavbu posvětil a svíčky, které během mše zapálil - nakonec zlomil a hodil do roztavené litiny - jak to dělal vždycky. A z této tavby nepraskl jediný odlitek....

Jasné ?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 R.Richter R.Richter | 3. května 2016 v 8:49

Jen pro upřesnění, nakonec odkaz to i uvádí.
Vždy jde o bodové poruchy, v tomto případě o vakanci. Teprve přímková vakance je  dislokace.

2 ? ? | 3. května 2016 v 15:44

Jaká je prosím obchodní politika Mikovu, že jste se rozhodl pro Victorinox?

3 rvx rvx | 3. května 2016 v 18:04

nedávno jsem si koupil "do lesa" nůž od čínské firmy Buck, a neřekl bych, že by nějak pokulhávala kvalita. Dokonce bych řekl, že poměr cena / užitná hodnota je ve srovnání s evropskými výrobky bezkonkurenční ;)

4 dotaz dotaz | 3. května 2016 v 18:58

[2]: To není těžké uhodnout, bude to něco ve smyslu "1 = 0", tedy "jeden kus je nic", tedy 1ks pro výrobce a prodejce nezajímavý (a tudíž nesehnatelný, protože to nikdo ani nebere na sklad {protože se to neprodává}, ale jen na objednávku {možná}). Taková bolest většiny českých firem, obvykle si nevážících svých zákazníků. I proto máme rádi vietnamce, protože sice si o nás myslí bůhvíco, ale slušně pozdraví a usmějí se, i když si jdete koupit do večerky jeden rohlík.

5 petr-kubac petr-kubac | 3. května 2016 v 19:01

[2]: Mikov se tváří že každé druhé železářství je jeho obchodní zástupce - když ale chcete přes tato zastoupení něco koupit zjistíte, že prodávájí maximálně tak "rybičku" nebo nejlacinější kudličky za 200.

[3]: Buck ? Mám pocit že tato firma o sobě tvrdí že je "original American heritage" dokonce se mi mate že tvrdili že Buck 110 - byla první kudla s pojistkou ačkoliv  děda měl kudlu s pojistkou už z Výmarské republiky ze 30 let - takže "Buck made in China" mě upřímně udivuje.

6 dotaz dotaz | 3. května 2016 v 19:50

[5]: Takže jsem se nespletl, prostě klasika… „My to neberem, protože se to neprodává” a už jim nějak nedochází, že se to neprodává třeba právě proto, že to neberou (+ ještě ten „chybějící úsměv”). Nu což, Victorinox v tomto případě vydělal zaslouženě.

7 rvx rvx | 3. května 2016 v 20:17

[5]: no na čepeli mají vygravírováno "China" a lze tedy předpokládat, že U.S. firma by si to tam jen tak nedala ;)

8 Tom Tom | 3. května 2016 v 21:20

Stou svíčkou mi to připomělo historku, ohledně kalení součástek (úprava tvrdosti a odolnosti proti opotřebení). Defakto odjakživa dělníci chodili čůrat do chladdící lázně. Na základě auditu bezpečnoti a hygieny to bylo zakázano. A zničeho nic začaly součástky vykazovat po kalení praskliny a byly víc než 50% zmetkové. Řešil to celý anštábl materialových inženýrů a specialistů a na nic přišli.. Až poznámka nějakého dělnoše, že to začalo po tom co tu řádil bezpečák na to přišli a začaly uměle přidávat močovinu... :D

9 Slavo T Slavo T | E-mail | 4. května 2016 v 18:36

Pozor na to, ze noz otvaratelny jednou rukou je na zapad od hranic nezakonny. Aspon tak nam to vysvetloval nemecky policajt, ked prehladaval kufre, ci nevezieme migrantov.

10 petr-kubac petr-kubac | 5. května 2016 v 6:57

[9]: Ano - jsem informován - v Německu je v těchto věcech typický multikulturní bordel - protože Victorinox Bundeswehr, který používá armáda je jen zelená verze ( bez pinzetky a párátka ) mého Victorinoxu trailmaster one hand.

A mimochodem před lety jsem za 199 koupil v Baumaxu - naprosou katastrofu vystřelovací zavírák nepoužitelné kvality - známým  a příbuzným ze západního zahraničí jej vždy provokativně půjčuju : "zacvakejte si ať víte, že jste ve svobodné zemi"

11 Ferdinand Havránek Ferdinand Havránek | E-mail | 3. ledna 2017 v 13:17

Konečně to vyjde ?
Nejsem zde jen proto, abych četl, ale doznávám, že mi velmi chybí možnost něco v k věci dodat. (občas)
Od té doby, co jsem opravil první věc již dlouhá doba uběhla, ale ten svůj první "pracovní zavírák" mám už od roku 1965, a je vyroben "doma" = CZ
takže budu zase čekat na toto okénko
Zdravím Ferda

12 Ferdinand Havránek Ferdinand Havránek | E-mail | 3. ledna 2017 v 13:26

Ještě dodatek, promiňte mi to.
Když jsem se učil základy práce s kovy,
řekl mi můj mistr, zámečník toto :
"tak jsi mi řekl, co všechno je na tom dobře, a teď mi také řekni, co je na tom špatně "
Výsledek bylo mé doživotní poučení, že právě tento způsob výchovy jsem potom už nikde jinde nenašel.
Co Vy na to ? Ferda

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama