close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hluboká omluva robotikům

2. června 2016 v 5:57 | Petr |  Roboti
Loni v červnu jsem ve své obvyklé funkci - rozhodčího zápasů robotického Mini-Sumo běhal na Robotickém dni a nadšení mládeže bylo takové, že jsem sám zblbnul a běhal kolem "starých známých" robotiků mého věku - to jest pupkatých borců přes 40 a vykřikoval : "Pojďme udělat důchodcovskou rallye" - a měl jsem na mysli, že bychom jako my "starší a pokročilí" vyrobili autíčka pro disciplínu Robocarts, která je adrenalinová a legrační a s těmi bychom "smetli z hřiště" mládež.

Sám jsem dokonce měl vymyšleno jakým vozidlem se zůčastním a mojí ideou byl "bristlebot" gigantickýh rozměrů - tedy kartáč vybavený vibračním motorkem, který by se drahou pohyboval zcela náhodně - bez jakékoliv inteligence. Přesně ve stylu - není důležité zvítězit, ale udělat pořádný zmatek. Robota tohoto typu bych ještě dnes - stihl vyrobit, protože Robotický den je ( pro veřejnost ) v neděli 26.6. 2016.
Bohužel - dědek míní - spermie ( a vajíčka ) mění. Tedy prakticky ihned po návratu z loňského robotického dne se definintivně podařilo objasnit všechny zauzlené přičiny, proč jsme s paní Kubáčovou neotěhotněli - navzdory snaze trvající 5 let. Výsledkem tohoto bádání bylo, že paní Kubáčová nakonec skutečně otěhotněla ( někdy v srpnu loňského roku ) a termín porodu měl být 12. května 2016. Jelikož prvorodičky přenášejí - a vzhledem k délce šestinedělí - kdy zodpovědný ( a již jenou rozvedený ) muž raději ženu neopouští - bylo jasné že z robotického dne 2016 nic nebude.

Situace je dokonce tak špatná, že v dubnu mě kolegové robotici lákali alespoň na sobotní pokec o robotech spojený s ukázkou vlastních výrobků. Pro nedostatek robotických výrobků jsem se tázal : "Mohu přijet ukázat zbrusu nový vlastnoručně vyrobený přebalovací pult ?" Odpovědí bylo : "Pokud je přebalování plně automatizované - potom ano !"
Aby byla situace úplně nejhorší - paní Kubáčová, která věděla , že na roboty se pravděpodobně nejede mi na stejný termín ( který jsme nevěděli dostatečně dopředu ) zorganizovala klubovou výstavu Klubu chovatelů švýcardkých honičů - aby si náš psík Maxík konečně taky našel nevěstu, aby si konečně "vrznul" a případně se legálně rozmnožil.

Ergo drazí robotici - přijměte moji velice hlubokou omluvu - vykašlal jsem se na vás úplně a zcela a snad se uvidíme někde na Robotour - kde se dá jezdit po parku kočárem.

Zbývá poslední informace a to je legenda k obrázku :

A - Vlastnoručně vyrobený přebalovací pult
B - Vlastnoručně vymalovaný pokoj s namalovanými růžovými a šedivými puntíky dle poslední módy
C - Paní Kubáčová - hlavní příčina všech problémů
D - Vlastnoručně oficiálně uchovněný Švýcarský honič, který si zatím "nevrznul"
E - Dcera - s polovinou mých chromozomů - vedlejší příčina všech problémů.

Po přečtení legendy mohou slabší povahy usoudit, že s vlastnoruční výrobou robotů jsem definitivně seknul - ve prospěch vlastnoruční výroby kdoví-čeho jiného. Teoreticky to tak není, ale pokud bereme v potaz čas věnovaný růžovým puntíkům - v poměru k času věnovaným robotům - je celá situace na pováženou.

Přesto mám jistou optimistickou zprávu - nedávno jsem navšitivil známého se kterým jsme kdysi "společně vysílali" - má domácnost řízenou desítkami Arduín, kterým dominuje umělou inteligencí řízená domácí solární elektrárna - s bateriemi a invertorem. Tedy nikoliv solární zlodějina, ale "ostrovní systém" skutečně fungující i v místním podnebí - to byla taková bomba, že jsem se zastyděl a v brzké době "něco robotického" zase postavím. ( Jenom aby to nebyl přebalovací pult 2.0 nebo automatizované žehlící prkno !! )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 2. června 2016 v 6:32

Ahoj Petře, gratulace k dalšímu potomkovi. Odrodil jsi sám?
Mimochodem ten pes je honící, tedy honí, nevrže...

2 rvx rvx | 2. června 2016 v 6:33

Gratulace k potomstvu!

3 řízek řízek | 2. června 2016 v 7:07

gratulace, a jak se to jmenuje??? teda dcera, no možná jsem to někde přehlédl...

4 vava vava | 2. června 2016 v 7:49

nemá ten arduínovej kámoš nějakej web (pro načerpání nějaké inšpyrace ...) ?

5 petr-kubac petr-kubac | 2. června 2016 v 8:57

dcera se jmenuje Karolína a WWW stránky solární elektrárny - patrně zatím nejsou - onen známý má doma vlastní WWW server pro dálkovou správu, ale ten je zaheslovaný a on sám je členem nějaké internetové komunity "solárních elektrárníků"

6 Crifodo Crifodo | 2. června 2016 v 9:19

Taktéž gratulace k rozmnožení a přeji ještě aspoň dvě opakování, i když bílou hráz už asi nepostavíme.
Robotizace domácí energetiky je úplně přesně to, co mě napadlo před půlrokem, když jste oznamoval ústup k lesnímu přežití bez civilizace z důvodu technické skepse a ztráty inspirace.
Nevím jestli právě skrz arduíno (jak to vůbec vyslovuje číňan?), ale energetická skoro-nezávislost je jedna ze zbývajících cestiček, kterou ještě starající se evropský neomaolista nemá obšancovanou. Přebalovací pulty a růžová kolečka jsou, věřím že dočasné záležitosti i když rovněž blogovatelné - tomu se věnoval už před nějakými 35? lety pan Hora-Hořejš v Mladém světě, kdy byl napřed Péťa Vařič, pak Péťa Rodič (nebo naopak?) zkrátka relativně mladý intelektuál objevoval nové obzory.

7 petr-kubac petr-kubac | 2. června 2016 v 10:03

Takže on-line monitoring elektrárny je zde
http://s5.mypower.cz/fve-ulog2frydekmistek
Doufám, že server nespadne a já nebudu proklet.

Jinak instalovat ostrovní elektrárnu v paneláku je dost problém. Přesto nějakou samo-domo výrobu dělám i v paneláku - pěstuju si už mnoho let hydroponicky  vlastní rajčata abych ten ethylénem dozrávaný rudozelený hnus nemusel žrát

Poslední věc je robotická výroba a její budoucnost - roboti mají nezanedbatelný potenciál jako hračky, takže jsem přesvědčen že mi bude paní Kubáčovou povoleno ( nařízeno ) se k nim vrátit.

8 tlj tlj | 2. června 2016 v 12:41

Ještě se nabízí postavit chudákovi honičovi robofenku.

9 m.marianek m.marianek | 2. června 2016 v 13:14

[7]: Jéje, vzhledem k tomu, že si holčičky obvykle hrají s panenkami, tak se od Vás asi dočkáme historicky prvního kubáčovského humanoidního robota, kde nebude na prvním místě funkčnost, ale design. Tady alespoň vidíte, co jsou ženský schopný z nás udělat, když se jim malinko povolí, už v pohádce o Smolíčkovi je zakotvena stará lidová moudrost "jen dva prstíčky..." a kdo byly jezinky? No přeci ženský! :-D No, ale snad si to vynahradíte na zcela autonomním kočárku na solární pohon s trávoměrem, GPS navigací, radiovým zaměřováním (co kdyby USA odpojily GPS), web kamerou s rozpoznáváním obličejů, aby bylo jasné na koho bude kočárek střílet a na koho ne z podomácku vyrobeného gatlingu v dfens modu... Co se týče růžových a šedých puntíků, tam vidím celkem dost zřetelnou paralelu s modrými míčky z jedné knížky od Kulhánka, řekl bych, že vás začátek rodičovství opravdu zmáhá (alespoň po psychické stránce). Myslím, že vás paní Kubáčová měla na ten robotický den pustit (v rámci zachování duševního zdraví a rodinného štěstí). ;-)

10 Crifodo Crifodo | 2. června 2016 v 13:27

Instalovat cokoliv v paneláku je dost problém jednak z celkového energetického smyslu/přínosu, jednak z pohledu zájmů lidí protože panelák je v principu koncentrát bydlících lidí na výšku. Takže podíl žádoucí plochy střechy na jednoho obyvatele může být srandovní. Jinak nic proti využití jinak ladem ležících ploch. Možná by byly vhodnější tepelné technologie před načinčanou FV, akumulátory a tisícem nadržených čidel a arduín - většina příkonu do bytu končí v teple, tepelné kolektory jsou celkem věc nenáročná, akumulace do bojleru levná, spolu se získáváním tepla z rekuperací se dá obdržet úctyhodné výkony a Němci/Raušáci to uměli už dávno někdy v 70-80. letech bez euroidiotských korupčnéch dotací.

11 dotaz dotaz | 2. června 2016 v 19:51

Nj, králíci loni moc nešli, bylo třeba zvolit náhradní plán :-)) Gratuluji a přeji pevné a setrvalé zdraví všem zúčastněným :-)

12 Saša Svobodová Saša Svobodová | 2. června 2016 v 20:53

Gratuluji k narození dcerky i k jejímu hezkému jménu :-)

A věř tomu, že přebalovací pult je také velmi užitečná a důležitá věc a skutečně funkčním automatizovaným žehlícím prknem by ses zasloužil o nehynoucí vděk všech, kdož musejí žehlit a zasloužil bys pak i Nobelovu cenu za techniku, ekonomiku i mír (domácí), takže pokud se touto cestou vydáš, a dorazíš až na konec, tak tě čekají světlé zítřky a celou rodinu život v blahobytu až do konce věků :-)

Jejda, to se mu zase jednou povedlo souvětí :D

13 Vladimir Vladimir | E-mail | 3. června 2016 v 11:49

Gratuluji :) Ja pred nedavnem take se stal tatinkem. Mam syna.. Tak ze uz mam nahystane arduina :) Ale jako dalsi vec po prebalovacce doporucuji vyrobit neco houpaci postilku - usetri to HODNE hodin spani :)

14 Lubomír Vrána Lubomír Vrána | E-mail | 5. června 2016 v 17:48

Gratuluji ke Karolině.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama