close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Poslech krátkovlnného rozhlasu 8.

16. června 2016 v 5:25 | Petr |  Elektro
V minulém příspěvku padl dotaz : "Jakou anténu na krátké vlny". Nemám rád když se někdo se srdcem na dlani ptá expertů ( třeba ) : "Jaký koupit foťák ?" A místo odpovědi dostane sprdung jak od počítače ze sovětské sci-fi : "specifikuj co budeš fotit, kdy, kde, proč, nač, zač atd.... " U antén na VKV a vyšší frekvence vycházejí antény malých rozměrů - tudiž jejich konstrukce není zatížena velikými kompromisy a lze prohlásit něco jako "yaginou nic nepokazíš" ( viz střechy domů ) a hotovo.

U krátkých vln vychází fyzikálně dokonalé antény nepostavitelně veliké - proto se dodnes experimentuje s kompromisními anténami - "jestli by to nějak nešlo". Takže ač nerad, musím připustit že otázku "jakou anténu na krátké vlny" - je nutno doplnit minimálně dvěma otázkami : "Kolik máte místa ? " a "Kolik máte peněz ?" ( na anténní farmu ). Tudíž bych otázku krátkovlnné antény nechal na samostudium a vlastní experimentování čtenářů. Osobně vzhledem k mým panelákovým možnostem zatim vystačím s prutem u tranzistoráku. Občas používám CB anténu tzv. "pendrek" nebo "teleskop" nebo "magnetku" ( všechny vlastním ). Ve stísněných prostorech panelákového balkónu bych zkusil vychvalovaný / zatracovaný mini Whip. Případně bych experimentoval s malými smyčkovými anténami. Naopak pokud bych se stal bohatým "majitelem realit" - to by mě teprve přivedlo do rozpaků ! Co vyzkoušet ?? Anténu typu dlouhý drát ? Invertované V ? Windomku ? Vertikál ? Nebo nějaký obrovský zalomený dipól z půdy nemovitosti do rohů zahrady ???

Tudíž nechávám tuto otázku bez jednoznačné odpovědi a pokračuji ( konečně ) k jádru věci a to je poslech krátkovlnného ROZHLASU. Teoreticky jsem mohl na prvním řádku napsat "naučte se rozhlasová pásma" jako když bičem mrská a tím skončit, ale to není způsob jak krátké vlny poslouchám. Jako člověk který vyšel z poslechu radioamatérských pásem se orientuju ne podle konkrétního rozhlasového pásma, ale podle radioamatérských pásem, které leží poblíž.
Jasné zásady poslechu krátkovlnného rozhlasu :

Rozhlasové stanice ( na rozdíl od radioamatérů ) používají jedinou modulaci a to AM a jediný kanálový rastr 5 KHz to znamená že přijímaná frekvence v KHz vždy končí nulou, nebo pětkou a laciné tranzistoráky ( Lídl-tranzistorák ) ani jiné příjmové možnosti nemají.

Ani rozhlasové stanice nemají výjimku z fyzikálních zákonů. Pro šíření krátkovlnného rozhlasu platí tytéž zásady šíření krátkých vln odrazem od ionosféry, které jsme probírali ve 3 dílu. Oběcně je to stále stejné - mezi námi a vysílačem musí být ionosféra dosti ionizovaná, aby se radiové vlny mohly odrazit. Na rozdíl od radioamatérského vysílání rozhlasové vysílání tak trochu počítá s tím, že přijímáte na Lídl-tranzistorák s prutovou anténou, proto mají vysílače výkony ( minimálně ) v desítkách kilowattů a rozhlasové stanice zaměstnávají "frekvenční manažery" - lidi, kteří předem určují ve kterou denní a roční dobu se bude na které frekvenci vysílat, aby signál doletěl do "cílové oblasti" každý "broadcaster" dnes má internetové stránky, kde tento "frekvenční plán" ( anglicky "broadcast schedule" ) zveřejňuje na dlouho dopředu. Přece jenom si zopakujeme dvě nejdůležitější a nejosvědčenější zásady poslechu na krátkých vlnách :
  1. Je - li slunce na obloze ladím od vysokých frekvencí ( 18 MHz ) dolů
  2. Není - li slunce na obloze ladím od nizkých frekvencí ( 5 MHz )nahoru
Kromě "frekvenčního rastru" používají rozhlasové stanice i "časový rastr" - pokud například vysílají z pronajatého vysílače mají čas pronajatý tak aby relace začínala i končila v celou hodinu, nebo půl hodiny po celé. Ve "starých zlatých časech" ( před 10 a více lety ) rozhlasová relace dosti často začínala několik minut před celou ( před půl ) vysíláním pilotního tónu a několika-minutovým vysíláním znělky rozhlasové stanice. Dneska už se s takovými "serepetičkami" nikdo nebabrá - relace začne najednou - v půli slova a po vypršení "časového slotu" se zase v půli slova utne. Nerozebíral bych to tak podrobně ale ve zmíněném "třetím díle" jsem dával kontroverzní radu - "nechte automatiku rádia projet krátké vlny". Pokud tak činíte - musíte tak učinit strategicky - to jest těsně po celé, nebo těsně po půl. V připadě "Lídl tranzistoráku" trvá toto skenování asi 6 minut, takže nemá smysl nechat 6 minut ukládat silné stanice do paměti aby vám za pár minut tyto přestaly vysílat na frekvencích, kde je automatika našla žejo !

V následujícím odstavci musím romantiku "poslechu rádia přes celou ZeměKouli" poněkud ( dosti ) rozbít. Jak dostanete audio na druhý konec ZeměKoule dnes v době internetu ? Tušíte správně - pošlete jej jako MP3 stream. Jak dostanete audio do krátkovlnných přijímačů svých posluchačů na druhé straně ZěměKoule ? Pronajmete si vysílací čas na vysílači v blízkosti "cílové oblasti" a audio tam dodáte jako MP3 stream ? Takže - bohužel - naivkové si myslí, že poslouchají vysílače s Asie, protože slyší program z Asie, ale ve skutečnosti poslouchají pronajatý vysílač z Budapešti, nebo z Minsku. Nezanedbatelné množství krátkovlnných relací do Evropy pochází ve skutečnosti ze 3 míst a to je Minsk, Budapešť a Wooferton. Pozná se to snadno - vysílače mají své frekvence pro které mají anténní systém - Minsk kolem 7,1 MHZ, Wooferton 7,2 a 9,4 MHz ( pokud není pronajatý - vysílá BBC World service ) a Budapešť kolem 6,2 MHz. Příznaky že posloucháte MP3, kde jen "posledních 1000 mil" letí éterem jsou 3 :
  1. Každý vysílač má typickou frekvenci a typickou barvu modulace.
  2. Signál je podezřele kvalitní a lze jej přijímat i v době kdy by to ionosféra už neumožnila.
  3. vyplatí se prosurfovat WWW stránky vysílající radiostanice - pokud úpěnlivě prosí o zaslání posluchačského reportu a nabízejí jako "odměnu" za toto QSL lístek - je pravděpodobné, že stále vysílají "z domova". Pokud tuto krátkovlnnou tradici okázale ignorují - je zjevné, že jsou si svou slyšitelností příliš jistí neboť "podvádějí" pomocí Internetu.
Mimochodem není marné, když posloucháte krátké vlny pomocí rádia s S-metrem ( měřičem síly signálu ) podle kombinace modulace / frekvence / síla signálu nakonec poznáte každou radiostanici bez ohledu na jazyk, kterým momentálně vysílá. Přitom v éteru dochází k podivuhodnostem, které lze vysvětlit snad jedíně tím, že krátkovlnný rozhlas je téměř vždy státní ( výjimkou jsou náboženské stanice z USA ) a že státní byrokracie nemá tendenci jednat racionálně. Příklad ? China radio International léta vysílala právě z pronajatého vysílače v Minsku, až asi před 3 lety se modulace signálu nápadně změnila, protože si postavili vlastní vysílač v Pekingu - proč - to vědí jenom čínští soudruzi.

Jak identifikovat neznámou stanici ? Osobně používám nevědeckou metodu - zadám frekvenci do Googlu - na Internetu jsou krátkovlnní nadšenci, kteří pravidelně popisují co kde slyšeli, kteří vám nepřímo pomohou neznámou stanici určit. Pokud máte zájem o komplexnější přehled - co se "dá chytit" - osobně používám ( občas ) tyto stránky.

Vykecávat se o "starých zlatých časech" na krátkých vlnách bych mohl ještě dalších 20 dílů, ale už tak jsem přetáhl, takže poslední rada : Radioamatérům se dporoučuje týden před závody pečlivě poslouchat soutěžní pásma a získat tak přehled "co se kde děje". Tato rada není marná ani pro celý krátkovlnný rozhlas - pokud tomu pár dni po sobě věnujete 20 minut - brzy vám budou všichni aktéři vysílaní na krátkých vlnách známí. Přitom je nutné výslovně poznamenat - provozování rozhlasu na krátkých vlnách není laciná záležitost - tudíž motivace k tomuto vysílání ze strany provozovatele musí být silná, tudíž i propaganda, kterou budete slýchat je silná. Některé státy překvapí pozitivně - třeba rumunské vysílání - je překvapivě rozumné a beze stop propagandy. Jiné státy nepřekvapí vůbec - Irán se vychloubá historickým dědictvím, které však nemá s mohamedány nic společného a pak vykládá věci, za které by se nemuselo stydět ani bájné "rádio Jerevan" nebo skutečné bolševické rádio Tirana. Někde uprostřed se pohybují Číňani, kteří vykládají "to svoje" - tedy komunistickou propagandu, ale velice se snaží aby vypadala jen jako prohlášení tiskového mluvčího Ovčáčka.

Tím, se dostáváme k poslední poněkud smutné kapitole - pro diktátorské režimy je krátkovlnné vysíslání s propagandou téměř povinnost, ale i řada demokracií vysílá do zahraničí ( třeba zmíněné Rumunsko ). Proč česko vysílat přestalo - těžko pochopit - patrně by zbylo málo peněz na nějakou "politickou zlodějinu" do stranické kasy.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Igi Igi | E-mail | 16. června 2016 v 8:58

Sice trošku "mimo mísu" a pásmo, ale na VKV sa mi už pred rokmi osvedčila anténa HB9CV. 100MHz, minimálne rozmery.

2 petr-kubac petr-kubac | 16. června 2016 v 10:27

[1]: Souhlas, ale to není v rozporu s mou "VKV radou" - yaginou nic nepokazíš  - taková 3 elementová Yagi je na 100 MHz jen o kousek větší.

3 jik jik | E-mail | 17. června 2016 v 7:44

Zajímavé počtení. Vidím to taky tak. Také jsem hodně používal stránky uvedené v článku ( http://www.shortwaveschedule.com/index.php?now=true ), výhodou je, že tam jsou i jiné vlny než krátké a dá se vyhledávat i kolonkou "On Air now". Ale pak jsem zjistil, že tam některé momentálně přijímané frekvence nejsou. Nevěděl jsem čím to je, jazyk jasný, při poslechu zjištění o jakou stanici se jedná, na stránce nic...

Proto jsem vyzkoušel tyto http://www.short-wave.info/ a tam jsem tu či onu frekvenci našel. Jinak taky bydlím v paneláku, vyzkoušenou mám rámovou (účinná, ale musí se přelaďovat synchronně s rádiem), experimentuji s MLA smyčkovou s předzesilovačem - širokopásmová smyčková pracující do malé vstupní impedance zesilovače, ale v tom paneláku se mi zatím jeví nejvhodnější "vodovodní anténa" - (pod tímto termínem dohledatelné na Googlu, ale bohužel s verzí kapacitního navázání na stoupačky topení, protože vhodné feritové jádro pro můj průměr stoupaček nemám. Zatímco na SV je otázka štěstí, kdy to není zarušené, na KV to chodí jakž takž čistě.

Takže můj příspěvek s dosavadními zkušenostmi.

4 Crifodo Crifodo | 18. června 2016 v 6:00

"pro diktátorské režimy je krátkovlnné vysíslání s propagandou téměř povinnost, ale i řada demokracií vysílá do zahraničí ( třeba zmíněné Rumunsko ). Proč česko vysílat přestalo - těžko pochopit - patrně by zbylo málo peněz na nějakou "politickou zlodějinu" do stranické kasy."
Slovo propaganda nemělo vždycky tak negativní význam a pokud ho budeme chápat jako součást národní (dědictví, odkaz předků, prosazování zájmů...) politiky, pak jsou tzv. totalitní režimy možná víc "demokracie" než tzv. demokracie. Je Rumunsko "demokracie"? Je to spolu s Tureckem jediná země, ochotná propachtovat se k umístění amerických strategických prvků  raketojaderné války. Míra korupce, důležitý ukazatel nakolik je dotyčná země "pro lidi a ne pro papaláše" na chvostu Evropy, ekonomika podobně. Pak není divu, že takové země se derou do svazku "evropské demokracie", kde jediné jsou ještě vítané pro cenu své práce a svými dosud čistými a lacinými nemovitostmi pro rabující realitky... jestli je to "vláda lidu a pro lidi, bych pochyboval.
Proč Česko přestalo vysílat - ačkoliv si ČRo říká že je veřejnoprávní, což je mlhavý plastický pojem, vysílání pro zahraničí bylo vždycky spíš v režii MZ čili státní propaganda. S tím, jak zahraniční politika v bruselské sféře svěsila ocas a prakticky (nezávislá) není, nejspíš nebylo co a komu vysílat o ČR. O čem by měli Češi informovat Brazilce nebo Jihoafričany? že CZ europoslanci zvedali ruku pro schválení 11584. směrnice o příkonu praček?
Náklady na vysílání jsou
-redakce
-vysílač a antény, hw
-energie pro provoz
Vysílače byly v majetku radiokomunikací už dvacet let, jak obyčejně končily ty odstavené se dá najít na webu, politici se nijak o staré železo a neudržované domky na jednom zarostlém hektaru nedrali. Nějakých pár MW nespotřebované enerigie se nedá stranicky ukrást;
jestli došlo k personální úspoře v redakcích je otázka, zda pět redaktorů nenahradilo naopak třicetpět webových a IT konzultantů pro tento "nový rozhlas"..
V souhrnu, ne že bych nevěřil na klientelistickou a korupční podstatu téhle naší "post"totality, ale v případě zahraničního KV vysílání, myslím že to zašlo samo o sobě na ztrátu podstaty, než že bylo vytunelováno stranicky.

5 petr-kubac petr-kubac | 18. června 2016 v 10:10

[4]: V době kdy pražáci u metra požírali babišovy koblížky - Rumuni masově a velice tvrdě demonstrovali proti zkorupmpované vládě pod heslem "omlouváme se, že neumíme vydělat, kolik vy umíte rozkrást". Dokonce i způsob jakým Bulhaři vypráskali zlodějský ČEZ - byl impresivní.

Osobně se nebojím o demokracii na balkáně - ta se s jistými chybami udrží, nebo tlakem z venší povolí. Čeho se bojím je čecháčkovská "volba menšího zla" - která nás vždy bezpečně dovedla do role protektorátu - zastavení krátkovlnného vysílání je toho časným příznakem.

6 Crifodo Crifodo | 18. června 2016 v 11:50

V době kdy pražáci u metra požírali kobližky od Bureše, v metru tradičně Rumunky nastrkovaly "hladové děti" a vyžebrané dvacetikoruny odváděly svým rumunským pasákům, čili idealismu s mírou... vy možná máte z mládí reziduální sklon vidět to lepší, třeba že vietnamci jsou vaši bratři, ale realita bývá tvrdší. To co dělá balkán vizuálně "zdravější morálně" je jeho divokost, mají blíž k původním vztahům od přírody, což je právě něco jiného než demokracie která vede k hluboké zdegenerovanosti, viz třeba Británie...
vždycky je ale třeba posuzovat veřejné pořádky dotyčné oblasti ve vztahu k její ekonomice a umění prosadit se v konkurenci. Stále platí Silnější pes mrdá a proto se pořád prohnaným, prolhaným a zkaženým Britům nebo Italům žije líp než balkáncům. Stojí spíš Rumuni o to dostat se na Západ a pracovat a žít tam západní životní úrovní? Nebo by chtělo víc Novozélanďanů nebo Švédů okusit život a míru korupce v Rumunsku.
Já bych teda přál Rumunům jejich zdravé království než demokracií prolezlou demokracii západoevropsko-amerického typu. Mimochodem za afimitu k radarovým základnám, pokud Rumunsko něco dostane, si vidlák někde u Ploješti sotva něco koupí.
"volba menšího zla která nás vždycky dovedla do protektorátu" - pokud máte co nabídnout a umíte v tanci mezi mocnými získávat taktické výhody pro svůj kmen, byť za cenu prostituce - není to sice tak ušlechtilé, ale evolučně vám to nakonec třeba zajistí přežití. Zatímco jinak taky můžete čestně poslat prvních dvacet řad centurionů k zmasakrován proti přesile... a pak zjistíte, že ta dvacátá řada byla poslední.
Nejhorší je, když nejste ani silnější pes, ani neumíte svůj kmen takticky prostituovat ve prospěch většiny kmene - což je možná český případ poslední dvou dekád.

7 Olda Olda | 18. června 2016 v 18:43

[1]:HB9CV jsme v OK1KYS měli s rotátorem i na KV, 10, 15 a 20 metrů.

8 Olda Olda | 18. června 2016 v 18:50

[5]:ČEZ odmítal, nebo spíše nemohl, akceptovat bulharská hospodářsko-politická špecifiká. Bulhaři vypráskali ČEZ asi takovým způsobem, jako se Egypt dostal k vlastnictví Suezského průplavu.

9 petr-kubac petr-kubac | 19. června 2016 v 12:15

[6]: Příklad č 1. Přijede zapráskaný Holadnský úředník z EU politicky vysvětlit jak máme zabavit myslivcům dvouhlavňové brokovnice
http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-branil-jsem-ve-snemovne-zbrane-a-svobodu-fqg-/p_politika.aspx?c=A160616_231525_p_politika_wag
a je velice překvapen, když poslanci mu žeknou že mají pocit, že čestí myslivci nejsou takovým zdrojem nebezpečí pro Evropu jako holadská ghetta.
Příklad 2. Pražská populace, žere Babišovy koblížky, vedle Rumunky žebrají a ve stejný okamžik Lakatošovi z Teplic v Doweru - za britské sociální dávky dělají bordel.

ERGO - veliká chyba pro přežití vlastního kmene je nad jedny se povyšovat a jiné podceňovat protože kdosi jiný z mého kmene kdysi kdesi cosi udělal, což mě vede k omylu, že proto jsem AUTOMATICKY lepší než nějaký Rumun

10 Crifodo Crifodo | 20. června 2016 v 8:14

[9]: asi ne zcela rozumím myšlence.
Jako nebezpečí pro přežití kmene vidím hlavní problém, že je s naším, holandským nebo rumunským kmenem manipulováno v temných zájmech do nepřirozených celků.
Rumuny jako turista velmi rád navštívím, holanďany taky, o povyšování nemůže být řeč, ale mafiány a žebračky na hlaváku nemusím a holandské utečence z nouze před jejich vlastním bordelem, v kkoloniích na Lipně, dosud českém, nemusím taky.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama