close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Internet nebude !!!

11. dubna 2017 v 5:23 | Petr |  Internet
Je to divné, ale poprvé jsem viděl Internet v dubnu 1996 na vojně. Neexistoval Seznam, Google ani internetová reklama. Hlavním vyhledávačem byla Altavista. Už tehdy se v počítačových časopisech psalo, že Internet je zřídlo hříchu, proto můj první dotaz do "vyhledávače" byly "homemade weapons of mass destruction" alias "podomácku vyrobené zbraně hromadného ničení" - na kterou jsem dostal detailní plány atomových bomb včetně emailu na iránského dodavatele štěpného materiálu. Otázka č. 2 byla "sex with dead corpse" alias "sex s mrtvolou", kde první výsledek vedl na na stránky opravdového nadšence-nekrofila, který měl v záhlaví slogan : "ukážeme vám sex s mrtvolou v takovém stupni rozkladu, jak si jenom budete přát". A opravu - věřte, že na škole jsem pitval bez rukavic, protože latex mi smrděl více než lidské maso - ale tohle bylo moc....

Jestli máte odvahu zadejte si mé dotazy do dnešních vyhledávačů - šmírujících i nešmírujících ( jestli takové jsou ). Já už takovou odvahu ( z domácí IP adresy ) nemám. Pak nastaly ty "společenské důsledky" internetu - různé oranžové a duhové revoluce, occupy Wall street, africké jaro, Majdan na Ukrajině, black lives matters a další příklady, kdy Internet a ( zmenšující se ) svoboda na něm přesto vedla ke společenskému pokroku.

Jenomže pokrok ničím nezastavíš, takže se zpožděním po hipsterech začali se na Internetu ozývat různí pošuci, konzervativci, rasisti, fašisti a jiný nevzdělaný plebs a začali klást šťouravé otázky typu : "Není to rasismus, když černoši dostávají u amerických přijímaček automaticky bonus 230 bodů z 800 možných ?" Nebo otázka z Evropy : "Proč se většina švédských zločinců jmenuje Mohamed ?"

Takže posledních pár měsíců vypadá Internet tak, že jedny názory hlásají hipsteři ve značkových, ekologicky šetrných outfitech z pohlavně a etnicky zodpovědných krámků v elegantních čtvrtích světových metropolí a zcela jiné názory hlásají obézní chlapi v krizi středního věku, kteří chodí v zednických komisňákách za 399 z Kauflandu, protože ostatní boty jim sežrali psi. ERGO došlo k nevyhnutelnému: členové 147 rodin, kteří vlastní veškeré světové megakorporace si udělali průzkum trhu, z koho kouká větší zisk, a v tom jsme to my - plattfussáci bez dotací - prohráli.

Jak taková prohra - a začátek konce Internetu jako zdroje informací vypadá se dozvíte, když si do BINGU ( tentokrát opravdu do BINGU !! ) zadáte YouTube boycott. Pro ty, kteří se hned nechytají se pokusím situaci popsat. Světové "pokrokové" noviny začátkem dubna ostře kritizovaly Google, že jeho reklamní systém umísťuje reklamy "nevinných a pokrokových megakorporací" na stránky rasistů, xenofobů a extremistů. Problém se týká celého systému AdSense, ale v případě YouTube je horší, tím že nějaký ( z hlediska světového terorismu nepodstatný ) obnos takto plyne i na konta autorů videí z Al-Kaidy, Talibanu, Islámského státu a dalších.
Výsledkem je že 250 "pokrokových inzerentů" jako je Coca-Cola nebo Starbucks stáhlo své reklamy z YouTube. Autisti ve vedení Googlu na to reagovali způsobem sobě vlastním - pokusili se vymyslet systém, který na principu "umělé inteligence" vyfiltruje "videa nevhodná pro reklamu". Tento pokus - jak komputerizovaně vyhodnotit sarkasmus, ironii, dvojsmysly a jemné narážky mezi řádky skončil tak, jak umělá inteligence na dnešní úrovni musela skončit : Tisíce a tisíce "YouTuberů", kteří si doposud pohodlně žili z výnosu svých ( nevinných až užitečných ) videí jsou nyní odseknuti od zdroje obživy, na který byli zvyklí, což znamená, že buď začnou natáčet jenom roztomilá koťátka, nebo si budou hledat jinou práci. Obě možnosti znamenají, že ne-blbostí a ne-cenzurovaného obsahu na YouTube a potažmo na celém Internetu bude nezadržitelně ubývat.

Pozoruhodné je, že historie Internetu je nekonečná cesta od úplné svobody omezeného množství Geeků ( na americkou armádou financované síti ), přes nejrůznější "regulace", "etické kodexy", "bezpečnostní" pravidla Komunistické strany Číny, strany "Jednotné Rusko", nebo Euro-koalice Euro-Lidovů a Euro-Sociálních demokratů, až po Bohušovo "Ministerstvo pravdy a lásky" - takový tlak samozřejmě žádný systém nemůže dlouhodobě vydržet - tím méně médium původně zcela decentralizované - tudíž nedisponující dostatečně silnou lobbistickou skupinou.

Jaká je tedy budoucnost Intenetu ? Budu veliký pesimista, když srovnám Internet budoucnosti s televizemi dneška? Za 135 korun měsíčního výpalného získáte nějakou tu státní propagandu, od redaktorů, co vědí všechno, neb jako housenka žili v zábradlí balkonu kina Osvěta. Nebo za cenu nedobrovolného sledování moře reklam se vám dostane hafo nefalšovaného idiotismu pro důchodce, jejichž mozky už žere Alzhemierova choroba ? Bez možnosti reálně ovlivnit obsah ? Je tohle obraz Internetu roku 2050 ? ( 2020 ? ) Osobně uvažuju o změně "spotřebitelského chování" : Doposud jsem měl zásadu "Zboží, které MÁ reklamu pro mně neexistuje". Možná je čas na opačný postup - to jest : "Zboží které NEMÁ reklamu ( na mé oblíbené internetové stránce ) neexistuje".

V každém případě je pozoruhodné v jaké kooordinaci "boj proti nepohodlným falešným informacím" probíhá. Vlády zakládají "Ministerstva pravdy a lásky" megakorporace zastavují "fašistům" reklamu. Paranoik by z toho mohl leccos ( nepravdivého ) vyvozovat jako třeba: "kdyby Internet mohl něco změnit, dávno by jej zakázali" . My však nejsme paranoici, jenom pesimisti, proto jsme už dávno koupili "Lídl-tranzistorák" a poslech rozhlasu na krátkých vlnách máme dokonale nacvičený "kdyby bylo potřeba".
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama