close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Historky astronomicko - alkoholické

31. července 2018 v 5:45 | Petr |  Hvězdičky
Prosím nečekejte článek na téma : "Noci jsou teplé, tak jsem se vožral jako prase". Nicméně v posledních týdnech je konstelace planet taková, že pokud vylezete a podaří se vám sestavit a vytemperovat teleskop ještě před 21.00 můžete snadno vidět 4 planety za 2 hodiny :
  1. Venuše, která má vzhled srpku v první čtvrti a zapadá kolem 22.00
  2. Pak otočíte teleskopem o 50 stupňů východně, kde budete půl hodinky pozorovat Jupiter.
  3. Pak otočíte teleskopem o dalších 50 stupňů východně kde bude právě kulminovat Saturn.
  4. Mezitím vám dostatečně nad obzor vyleze Mars ( který vychází kolem 21.00 ). Mars je v opozici ke Slunci nejblíže ZeměKouli za posledních 15 let a je opravdu parádně vidět ( pokud odmyslíme, že celá ekliptika je v létě nízko nad obzorem)
Pokud tedy příroda nabízí 4 planety za 2 hodiny - takovou nabídku nemůže přetížený Turbo-Astronom odmítnout. I pozoroval jsem planety v tomto pořadí mnohokrát "turboteleskopem - malokukem" který je čočkový 80mm ( průměr objektivu / 400mm ( ohnisková vzdálenost ). Tedy má světelnost 1:5 - skvělou pro mlhoviny a hvězdokupy, ale pozorování planet v tomto teleskopu značně kazí neschopnost dosáhnout velkých zvětšení ( kvůli krátkému ohnisku ) a zbytková barevná vada čočkového objektivu ( velká kvůli krátkému ohnisku ).

Navíc jsme měli zatmění měsíce a kombinace "4 planety za 2 hodiny + zatmění" je neodolatelná jako sleva v Kauflandu a tedy příležitost oprášit "velký zrcadlový teleskop" což v mém provedení je skromný Newton 150mm / 750 mm. Šťouralové mezi čtenáři si jistě všimnou že poměr průměru zrcadla a ohniskové vzdálenosti je přesně 1:5, stejný jako u malokuku a tedy pro planety nevhodný (???) Kouzlo zrcadlových dalekohledů je však v tom, že paprsky se v teleskopu nelámou, ale odrážejí od zrcadel a tudíž není žádná zbytková barevná vada. Tak proto.

Takže jsem ve čtvrtek 26.7. odpoledne v obyváku sestavil, oprášil a zkolimoval starý Newton. Dcera i paní Kubáčová z toho byly bez sebe nadšením. A že jako další den vyrazím pozorovat planety + zatmění. Nutno poznamenat, že planety i Měsíc jsou jasné objekty takže není třeba jezdit za tmou na venkov, stačí najít vhodné místo blízko bydliště. Proto jsem už několik dní předtím při nočním venčení psíků hledal místo s nekrytým východním obzorem, které jsem nakonec našel ( vím o něm už dlouho ) na terase komunisitického "kulturního střediska Růžový pahorek" nedaleko prodejny "Hruška".
27. července po menších peripetiích se zataženou oblohou jsem tedy vyrazil i s teleskopem "ke Hrušce". Místo je to s krásným výhledem na východní i západní obzor ( jih kryje kostel ) leč má zásadní problém. "Kulturní středisko Růžový pahorek" to dnes jsou 3 hospody poslední cenové skupiny z nichž nejméně jedna je Non-Stop Bar ( Ostraváci vědí, co to znamená ). Takže jen co jsem postavil teleskop začali na mně z hospod pokřikovat opilci. "Co to tam ten chlap dělá ?"....."Hlídáš svoji starou ?!"......"Né kouká jak se mladé holky svlíkají !".... Pak přišla značně obnošená krasavice před třícítkou začala se věšet na teleskop a alkoholickým dechem mi do ouška šeptala : "Taky jsem kdysi byla manekýna a každý mě chtěl fotit"..... Marně jsem vysvětloval, že nemám žádný fotoaparát. Alkoholický mozek kočeny byl tak soustředěn na trojnohý stativ ( snad ) připomínající foto-modelkovskou minulost, že mé námitky prostě nebral.

Pak začalo zatmění a mně obstoupili lidé v počtu asi 6 osob s 1-4 promilemi v krvi a pravidelně se střídali u okuláru teleskopu. Každý podle své nátury ( a hladiny alkoholu ). Téměř střízlivá šedesátnice jukla do okuláru : "Musím se dívat rychle - manžel spěchá domů". Její manžel - nevonící borec v nátělníku s agresivní opicí se rozkročmo postavil k teleskopu, vystrčil do okuláru pupek a aniž by přiložil oko prohlásil : "Piču tam vidim ! Mamo jdeme dom !!". Jak zatmění spělo do maxima pohled na rudý měsíc ( při 100x zvětšení ) psychicky podlomil vrávorajícího mladého muže, který mi pak několik hodin stále obřadně děkoval a třásl rukou : "Ten pohled zcela změnil můj život ! ..... Zcela změnil můj život !! "

Pak se zatmění blížilo ke konci, jenomže z jedné z hospod se začali troustit naštvaně vypadající alkoholici kteří bručeli "Piča !!!! Ani nás nenechala dopít!" Když šli kolem teleskopu tak prohlásili : "Ukaž co tam máš!" a koukli se taky. Celá záhada se vysvětlila za chvilku kdy přiběhla čiperná paní se servírkovskou zástěrkou : "Už dvě hodiny na vás koukám z okna, tak jsem je zkasírovala dříve, abych se taky stihla kouknout"........

Na závěr přišel ještě intelektuální pár : ( téměř ) střízlivý borec + nafintěná blondýna, která se ptala : "Když pozorujete v noci venku - nebojíte se, že vás zbijí - OPILÍ LIDÉ ?" Když se tihle dva dívali do teleskopu - najednou PRÁSK !!! - vidím jak po rozkopané silnici pod terasou se řítí dvě-stě-po-městě auto přímo do jámy vykopané kvůli opravě autobusové zastávky. BUM !!!. Pod parami z praského chladiče se motá řidič a ženská - spolujezdkyně vůbec není schopna vylézt. Tím jsem se dostal do dilematu - nechat si ukrást / rozbít teleskop nebo dostat 3 roky natvrdo za neposkytnutí první pomoci ? Alespoň že opilci přešli od telekopu k nehodě. Tak jsem překotně balil a křičel : "Volejte záchranku - 155 - mohou mít vnitřní krvácení !" Do toho řídič řval :"Nevolejte nikoho, všechno je naprosto v pořádku !" a do toho alkoholici volali : "Řidič je vožralej, nechce volat policii a my jdeme domů !" Naštěstí jela kolem Městská policie a začala konat místo mně.

Přišel jsem domů a prohlásil : "Na terasu u Hrušky mě už nikdo nedostane !!" Jenomže Mars v zrcadlovém dalekohledu - bez zbytkové barevné vady - byl nádherný a sliboval možnosti vidět nějaké detaily na povrchu. Takže o dva dny později jsem vyrazil jen tak do parku, kam chodím večit psy. Našrot zfetovaný narkoman ledva dýchající, ležící na lavičce - dával naději, že bude klid. Bohužel nebyl, protože odnikud se vynořil podivný pár nadrženého seladona a korálkové intelektuálky - sluníčkářky : "Neviděl jste tady běhat takového malinkatého pejska ?"...... a : "Můžeme se kouknout ?" Měl jsem zařvat z plných plic : "Táhněte do ********** !", ale místo toho jsem se chtěl zachovat slušně tak jsem jim dal kouknout a přitom zaznívaly věty, ze kterých mi šel mráz pozádech : "Prý má být vidět Mars ?"..... "Ten vyleze nad stromy až ve 22.30 !"..... "Tak to my si klidně počkáme !"...... "Kolik stál ten dalekohled ?"......."Asi 10 000."...... "Tak málo ? Není to nějaká hračka pro děti ?".....a: "Vy ani nevíte do kterého ZNAMENÍ patří Jupiter ? Vždyť je to PLANETA MÉHO OSUDU ?!"..... atd...... doprdelepráce !!!

Tedy vážená veřejnosti - vylezte ven nejlépe na nějakou hvězdárnu a koukejte na planety. Pokud se týče mé osoby : klidně si otevřu soukromou hvězdárnu a budu dělat programy pro veřejnost. Potřebuju k tomu jedinou podmínku : Aby mi živnostenský úřad dovolil jednoho - nejhoršího - návštěvníka každou noc zabít a tím odreagovat nahromaděnou frustraci. Do té doby se vracím mezi elektrické ohradníky a přežvykující dobytek na pastvinách u rozhledny Okrouhlá. Krávy sice občas v noci provozují sex, který třese zemí i teleskopem, ale není to tak často, nevrávorají chlastem, nezdržují, nekladou přiblblé otázky a nerozčilují se, když na ně neumím odpovědět.
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama