close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nad dopisy čtenářů.

3. prosince 2019 v 5:39 | Petr |  Filosofování
Můj blog občas přebírají některé servery určené pro fašisty, rasisty, xenofoby, frustrované nevzdělance a vůbec všechny lidi, kteří stále ještě nepoplivali vlastní úsudek. Jedním z těchto serverů je D-fens ( čtu vás nepravidelně, ale děkuji ) kde byla zmínka o jednom z mých článků na téma emise CO2. To se stává relativně často a ( už ) to není nic překvapivého. Překvapivé bylo, že původní článek přebral ( i s odkazem na mně ) sever Neviditelný pes. Neodvažuji se soudit jací čtenářové čtou Neviditelného psa ( jsem jedním z nich ) nicméně asi jsou výrazně šťouravější než je na Intermetu zvykem, protože se mi sešlo několik reakcí na několik posledních článků, které jsem napsal.

Jeden člověk například reagoval na "Kubáčovy atomové cementárny" a ironicky mi psal, že takové věci nemá smysl psát česky u nás, ale má smysl přeložit je do Čínštiny a poslat na politbyro KSČ ( jako Komunistická strana Číny ). Ano v principu souhlasím a opakovaně píšu věci ve stylu : Evropa si hraje na "vzdělanostní společnost" což interpretuje jako hon za dotacemi pro genderové, eko- a další neziskovky - jejichž vedlejším produktem není nic hmatatelného, aní pozitivního a už vůbec ne technologický pokrok. Poslední "velká technologie" vzešlá z Evropy byly GSM mobily patentované už v roce 1990 !! Naopak evropská technologická zaostalost jde ruku v ruce s "technologickou nevzdělaností" ( příznakem budiž diskuse o učňovském školství nebo maturitě z matematiky ) Technologická nevzdělanost "hříchu nečiní", takže pak se dostáváme do absurdní situace, kdy zaostalost je zaostalci interpretována jako pokrok - a naopak.

Jinými slovy první jadernou cementárnu postaví Číňani. Následník Trumpa na ni uvrhne embargo a následnice Merkelové pojede do Pekingu - lézt soudruhovi do řiti pro licenci na výstavbu několika kusů v Porýní.

Pak se mi sešla hromada mailů na téma "ekonomické zaostalosti reálného socialismu". Mnoho čtenářů podráždilo srovnání výstavby silniční sítě a věta "bolševik investoval své skromné peníze překvapivě racionálně". Na to jsem dostal několik reakcí které zcela správně prohlašovaly, že významným faktorem pádu komunismu byla jeho ekonomická zaostalost. To nijak nerozporuji, jenom bych doporučil pozornosti čtenářstva následující fenomén:

Včera :
  • Optikou Rudého Práva z roku 1987 - vše bylo na nejlepší cestě ve stylu vtipu : "Kde je obchodní dům Globál ?" - "Proč se ptáte ?" - "Soudruh prezident říkal, že v globálu je zboží dost." Neboli i Rudé právo připouštělo "drobné problémy dodavatelsko-odběratelských vztahů, které vyřeší chozrasčot, glasnosť, pěrestrojka"
  • Vnějším pohledem byl socialisticý tábor - obr na hliněných nohou, který nebyl schopný pokrýt ani výdaje na zbrojení a kde docházelo ke komickým deficitům zboží ( hajzlpapír třeba )
  • Ti obyvatelné socialistického tábora, kteří na základě poslechu amerických "štvavých vysílaček" - Svobodná Evropa a Hlas Ameriky poukazovali na zaostalost socialismu byli označení za nepřátele režimu a byli režimem šíkanováni.
Dnes :
  • Optikou serveru Aktuálně.CZ nebo ČT24 - NYNÍ žijeme v té nejlepší možné době - ekonomika je vysoce výkonná, nezaměstnanost je nejnižší od začátku statistik. Hrubý domácí produkt roste mnoho let po sobě. Mírně rostou i daně. ERGO ( rostoucí ) HDP * ( rostoucí ) Daně = Babišovi ministři sedí na stále větším a větším balíku peněz !?
  • Vnějším pohledem ale v česku vidíte neschopnost zahájit, provést i dokončit jakoukoliv veřejnou stavbu, včetně oprav silničního systému zděděného po komunistech. Miliony lidí v exekucích, nemožnost pro mladé - vydělat si na bydlení a založit rodinu. Nemožnost založit malou firmu nebo živnost. Růst cen všeho ( mimo asijského šmejdu ). Naopak dominanci asijského šmejdu na trhu spotřebního zboží, bez kterého by náš trh byl zásoben hůře než "obchodní dům Globál" za Jakeše a Bilaka. Úpadek vzdělávacího systému, obrovské nerovnosti ve zdravotnictví, státní správou / protektorántí správou z Bruselu vynucované nesmysly a tak dále a tak podobně....
  • Ba dokonce v celé Evropě a možná v celém světě je situace podobná. Euro-politici si klepou po rameně jak se ekonomikám daří. Francouzští papaláši oslavují, že "přeročili nulu" ( směrem do kladných čísel ), ale "žluté vesty" - místo nadšení - reagují heslem : "Vy řešíte jak přežít do roku 2050. My řešíme jak přežít do výplaty."
  • I zaostalost je pravděpodobně globální - pokud by někdo měl přesto pocit, že v Evropě jsme jakkoliv na výši - doporučují některý z televizních dokumentů o čínské železnici do tibetské Lhasy, kde se jede po nestabilní věčně zamrzlé půdě nadmořskými výškami přes 5000 metrů, takže vagony musí být přetlakové - jako trup letadla, aby pasažéry nezabila výšková nemoc.
  • Pokud výše uvedené body zmíníte příliš nahlas - budou s vámi režimy evropských států zacházet jako s extremistou, šiřitelem "fake news" a vůbec nepřítelem státu.

OK - po prosperitě pozdního Rakouska Uherska a první Republiky - zůstala v česku mohutná výstavba z let 1860-1930 - v každém městě vidíte celé čtvrti domů z těchto dob. Aniž bych chtěl dráždit ( kterýkoliv ) vládní režim - musím se zeptat : Kde jsou prachy vybrané v době konjunktury "navíc" oproti předchozí krizi a stagnaci. A kde je výstavba typická pro dnešek, která ( jako Žižkov, Karlín, Vinohrady, nebo Jubilejní kolonie v Ostravě ) i za 100 let bude ukazovat, jak skvělou dobu právě žijeme ? Neboli odcituji sám sebe z jednoho z mailů : "není důvod chlubit se hospodářstvím, které je založeno na obchodu s výrobky které jsme sami nevymysleli ani nevyrobili - za peníze, které jsme sami nevydělali !"

Diskusi dnes nechávám otevřenou - moderovanou - mějte však, prosím ohled na mé časové možnosti.
 

39 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Carlos Carlos | 3. prosince 2019 v 9:00

Kazdemu kdo trochu premysli je uz davno jasne, ze mame naslapnuto na poradmy pruser, ze cela Evropa jde ke dnu. Zatim vsak nevim a  nikde jsem nenasel ani naznak rozumneho reseni, jak z toho ven.
Jako jedinou moznost vidim ve volbach volit stranu, ktera ma sanci neco zmenit (je jen jedna). To je vsak znacne nejiste reseni.
Pokud ma nekdo nejaky napad, pustte jej do sveta !

2 Janek Janek | E-mail | 3. prosince 2019 v 9:25

Děkuji za exkurz do autorovy korespondence. Osobně jsem už mnohokrát chtěl panu Petru Kubáčovi poděkovat, za jeho neotřelý a poctivě a poutavě argumentovaný světonázor. Činím tedy tak tady a teď. Děkuji. Jste mým pravidelným a prvním úterním čtením, Vaše články přeposílám učitelkám chemie a fyziky a sám z nich čerpám v informatice. Můj praděd vždycky říkal, že názor je jako otvor do ... - každej má nějakej... Také to tak dnes podle toho vypadá, veřejné mínění ovládá panika ze zabijáckého oxidu uhličitého... Ale Vaše názory mají hlavu a patu a vyznačují se neskutečným nadhledem, někdy až poeticky neúprosnou logikou a pochopením širokých souvislostí. Takových názorů je třeba si cenit a tohle je třeba učit naše děti. Pochopení souvislostí, hledání argumentů a říkání pravdy bez obalu. Díky a hodně zdraví do  dalších let - a taky štěstí a invence a vůbec - vše, co si sám přejete, když se blíží ty vánoce.

3 Roland Roland | 3. prosince 2019 v 9:26

Taky mame svobodu slova. Alespon pro to, co je povoleno rikat.

4 A/B A/B | 3. prosince 2019 v 10:13

"Filozofování" je strašná věc. Má ovšem třeba proti elektronice jednu podstatnou výhodu v tom, že jako teoretik  po ukončení filozofování nemusíme odevzdat, abychom nebyli považováni ostatními za naprosté idioty, alespoň jeden funkční prototyp...

5 Citatel Citatel | E-mail | 3. prosince 2019 v 12:54

Pane Kubac, dakujem Vám za zaujimave informacie a postrehy ktoré cítam na vasom blogu.
Casto davam citat clanky mame a aj priatelom.-sme okolo 30iatky teda okrem mamy:-).Mne osobne sa páčia rozumné, inteligentné postrehy a informacie ktoré sa skrz Vás dozvedám. Nezijem v "inteligencnom" prostredí-sam nie som nejak rozumovo zdatný ale pri čítaní s pochopením" sú to pre mna "výživné" priam až "výchovné" informacie. Tento blog by mali citat aj "kádry" od fachu" ktory by vedeli zhmotnit niektore Vase myslienky a dobre postrehy.  Dakujem a prajem hodne zdravia a zdaru.

6 Tomáš Tomáš | E-mail | 3. prosince 2019 v 13:35

Děkuji, děkuji, děkuji... Vytrvat!

7 Anonym Anonym | 3. prosince 2019 v 13:38

Omlouvám se za reakci na předchozí clanek; psalo se tam, že Mars má vychladle jádro, ale na https://mars.nasa.gov/news/453/scientists-say-mars-has-a-liquid-iron-core/ se píše,že má roztavene tekute jádro. A to, že jádra planet jsou žhavá se připisuje vysokým tlakům (těžký Jupiter prý cca 2x více vyzařuje, než přijímá). V článku mi přišlo, že jde spíše o jaderný reaktor.

8 petr-kubac petr-kubac | 3. prosince 2019 v 13:56

[7]: V "kroužku astronomie" nás kdysi učili, že rotace * proud vodivého = žhavého materiálu v jádře planety odpovídá síle magnetického pole. Kvůli pomalé rotaci Venuše není jasné zdali její slabé magnetické pole připsat vychladlému jádru, nebo té rotaci. Mars má stejně zanedbatelně slabé magnetické pole jako Venuše při rotaci stejně rychlé jako ZeměKoule - takže jsem informace z kroužku považoval za stále platné a Váš článek je pro mně novinkou.
ANO - "kamenné planety" fungovaly jako jaderné reaktory - v materiálu po výbuchu supernov ( kde jedině vznikají prvky těžší než železo ) - se simulacemi výbuchu předpokládá 2% Uranu 235 zatímco v uranových rudách na zeměkouli je už "jen" 0,7%
ANO - plynné planety typu Jupitera vydávají energii, protože se pomaličku gravitačně hroutí, protože pod vrstvou plynného a kapalného vodíku se předpokládá jádro z kovového vodíku - jeho postupným nárůstem se uvolňuje energie - velmi přibližně ve stylu uvolnění "skupenského tepla tání" při mrznutí vody.

9 Ferrda Ferrda | E-mail | 3. prosince 2019 v 13:59

Jsem opakovaně přesvědčen, že panu Kubáčovi je vhodné uctivě poděkovat.
Také vyčkávám na každý další kousek jeho upřímného názoru.Ocenění si zaslouží také šířka záběru.
A dodal bych k té "filozofii", že bez ní se nedobereme ani k zadání prototypu, natož k jeho realizaci. Snažil jsem se dlouho, ale pokaždé je v tom "problém", že definice zadání je nadměrně zdlouhavá - ode mne.
Tudíž shledávám, že pan Kubáč má i v tomto smyslu přede mnou vyšší úroveň.
Havránek

10 Atrey Atrey | E-mail | 3. prosince 2019 v 16:19

Zdravim Vas pane Kubac.
Dekuji za vase vecne a trefne komentare, drzi me pri zivote.
Jen bych Vam rad chtel rici, at si davate velky pozor.
Take mam slusne znalosti prirodnich ved, ktere nejdou obelhat a zakladni problem: ("mluvit pravdu").
Znam jednu gumu z Mlade Boleslavi a ten clovek mluvil prede mnou o "holce z Ostravy".
Me znicili zdravi, asi dozivotne...
Budte opatrny.

11 Honza Honza | 3. prosince 2019 v 16:30

Můj popis dnešní doby je, že jsme národ poměrně pracovitých a schopných lidí, donucených žít v nefunkčním státě. Co s tím opravdu nevím. Nebudujeme "náš" stát, žijeme a pracujeme již opět jen státu navzdory.
Dálnici po bolševikovi nejsme schopni ani opravit. Kde jsou dálnice Praha- Budějovice, Polsko -Rakousko? Kde je rychlostí železnice alespoň Praha Brno? Být to v Číně, dojezdová doba by byla 40 minut +/- 30sekund. Zatím je dojezdová doba Praha-Kolín +/- 1 hodina.
Oddělujme přísně úspěchy společnosti a "úspěchy"státu. Není to to samé. S tím souvisí úzce co je vlastně funkce státu a do čeho státu nic není. Zdá se mi, že u nás je vše obráceně.

Jinak velké díky panu Kubáčovi za jeho blog.

12 ... ... | 3. prosince 2019 v 16:48

Přetlakovaný vlak není žádný vrchol technologií, nemáme ho, protože v Evropě 4000 metrů nad mořem jezdit vlakem prostě nepotřebujeme, tlakotěsné vlaky po Evropě jezdí, takže by stačilo jen doplnit nějaký kompresor, z čehož vyplývá, že to není žádné měřítko. Větší problém je, že ty technologie, co máme, jen tak zdarma rozdáváme, historek o tom, jak si Alstom nechal od jihokorejců okopírovat kompletně celý vlak a ještě dostal vysvětlené, proč je to právě takhle, je k mání dost.

Problém je v tom, že jsme v 80. letech chtěli Západ 60. let, v 90. letech pak Západ 70. let. A on se mezi tím změnil (k mnohem horšímu), aniž bychom si toho všimli.

13 Václav LRD Václav LRD | E-mail | 3. prosince 2019 v 19:38

Těším se na každé uterý kdy si můžu přečíst něco nového. Články pana Kubáče mě občas uvrhávají do lehké deprese nad stavem věcí popisujícími (podobně jako texty z pera D-F). Díky pane Kubáči, pište dál! Václav LRD

14 Jan Jan | 3. prosince 2019 v 19:42

I já bych rád poděkoval za existenci jednoho z nejlepších blogů, které ještě na českém webu fungují.
Souzním s valnou částí příspěvků a tam, kde nesouhlasím, odcházím alespoň poučen o jiný úhel pohledu.
Příspěvky z medicíny a biochemie by měly patřit k povinnému čtení mediků a farmaceutů - snažím se je popularizovat. A ty ostatní občas citovat na Finmagu.
Výraz "čest Vaší práci" nemá ve Vašem případě ironickou ani pejorativní konotaci. Díky.

15 A/B A/B | 3. prosince 2019 v 20:11

Měl jsem na mysli "filozofii" i "elektroniku" jako zdánlivě užitečné"vědecké"  "plácání" s tím, že "filozofovat" můžeme zdánlivě "beztrestněji", protože na rozdíl od "elektroniky" po nás nakonec nechce nikdo jako důkaz toho že nejsme idiot, funkční prototyp. Připadá mi již trapné stále zde připomínat "šeptáním, které neprobudí ani kojící manželku , spínanou lampičku, kde drát z mikrofonu  jde přímo do portu mikroprocesoru...".

16 ehmmm ehmmm | 3. prosince 2019 v 20:13

Abyste ho neprechvalili.

Kdyby se jako mohlo hlasovat, tak me treba chybi rady blondynam, brunetam, zrzkam, manzelkam, milenkam... Potom take spis nez politiku preferuji vidlakovo elektro, ta politika je na me moc pesimisticka. A z vidlakova elektra spise cislicovou nez analogovou.

Ale jinak samozrejme taky dekuju.

Co se tyka Processingu, zkousel jste Lazarus? Je to free alternativa k Delphi.

Co se tyka SSD, tak pouzivam jenom o trochu novejsi HW nez Vy, ale na SSD jsem presel uz pred cca 5 lety a od te doby nechci jinak.

Clanek o slinivce byl super.

Cervene svetlo a podobne clanky ctu rad.

Ono i o te politice se da cist, ale nesmi to byt moc casto.

Nashledanou.

17 BaSta BaSta | E-mail | 3. prosince 2019 v 20:54

Díky za každé úterý :-)

18 vladimír šmídl vladimír šmídl | E-mail | 3. prosince 2019 v 21:20

Obě  KSČ oslaví  v roce  2021  100let od
založení.

A k technickým  výtvorům z Evropy patří
ještě  MP3 (Fraunhoferův institut ) z roku 1993, jenže to už je taky  čtvrt  století...

19 AU81 AU81 | 3. prosince 2019 v 21:20

Pane Kubaci, moc dekuji za Vas blog. Kazde uterni rano je mi radosti si precist dalsi z Vasich clanku. Mnoho stesti a uspechu Vam i Vasim blizkym!

20 Nežádoucí Nežádoucí | E-mail | 3. prosince 2019 v 21:48

Proč nejste v parlamentu? NE, ptám se špatně. Proč nejsme schopni takové jak jste Vy, dostat do parlamentu? Proč tam máme sebestředné, samolibé, nenažrané, všeho neschopné a všeho schopné? Jen ne schopné zasadit se za obyčejné lidi?

21 petr-kubac petr-kubac | 3. prosince 2019 v 23:18

[20]: Do politiky určitě ne - ta vyžaduje aby člověk byl permanentně pozorný, i když mnoho hodin poslouchá blbosti,které zaznívají i na důležitých jednáních, aby byl trpělivý a "vyseděl" si politický vliv schůzováním, aby vlezl oknem, když jej vyhodí dveřmi, aby se s "bratrstvem kočičí pracky" zapletl jen v minimální nutné míře, atd.
Na druhé straně stát má být natolik efektivní a neopruzující, že většina obyvatelstva má jen mlhavě tušit jestli je nějaký prezident, premiér, poslanci a kteří to jsou. Takto to bylo ještě do nedávna v Americe - ne jako v Evropě, kde co půl roku čtete : "rychle kupte zboží XXXX, než je EU zakáže"

22 A/B A/B | 4. prosince 2019 v 10:37

...stát má být natolik efektivní a neopruzující, že většina obyvatelstva má jen mlhavě tušit jestli je nějaký prezident, premiér, poslanci .../ to naprosto souhlasím, do čtyřiceti let, tj. roku 1989 jsem též nikdy nevěděl, kdo je můj poslanec, protože jsem to prakticky nepotřeboval. O totální politické degeneraci tohoto národa se můžeme snadno přesvědčit z zde uvedených článků, například ze vzpomínky na osumdesátiletého dědy doktora Kubáče, který, vezen na vozíku, ukazpval holí na uniformované vojáky, a volal:

Hleďte ho, lempla lenivého,...

za což se jim pak dr. Kubáč poníženě omlouval. Myslím, že by doktor Kubáč skončil v politice jako pan Dalík, protože  by na ubrousky v hotelu nepsal půl miliardy, ale pětadvacet tisíc, a nebo, pokud by v politice vytrval, jako hasič z Formanova filmu Hoří, má panenko, který po zhasnutí vracel zcizenou sekanou z tomboly, ale nebyl tak rychlý, aby to stačil před opětným rozvícením...

23 PIF PIF | 4. prosince 2019 v 11:08

Mě zaráží jedna věc. Když je nový lék, tak musí být mohutně testován. Když Google vydá nový Android, tak ho představí na nějakém referenčním telefonu. Pokud EU chce nějaké emise na 1 km, tak má taky představit referenční auto, které je splňuje, říkejme mu třeba lidové auto. ;) Jinak je to jen nadšený greténizmus.
M. Crichton tyto problémy dokonale popsal v dodatku k Říši strachu už v roce 2004.

24 petr-kubac petr-kubac | 4. prosince 2019 v 12:02

[23]: Můj oblíbenec Richard Feynmann, který pracoval na atomové bombě popisoval následující historku : Nějaký generál si ho v50. letech vzal stranou a řekl : "vymyslel jsem atomový tank, který nebude potřebovat palivo.... Zespodu bude mít takovou radlici, kterou bude nabírat hlínu a z ní separovat Urann pro palubní reaktor" - "A jak bude ta separace Uranu fungovat?" Ptal se Feynmann. "To je technický detail, který bych nechal na vás...."

Tak přesně takto rozhoduje Evropská Unie o technických věcech. Jen si počkejte jak budou hlavy v televizi vysvětlovat omezení výkonu rychlovarných konvíc - omezením ztrát energie - to se nasmějete.

25 Láďa Láďa | 4. prosince 2019 v 13:12

Úterní glosy pana Kubáče jsou znamenité a mrzí mě jenom to, že nemá vyšší dosah mezi lidmi. Ovšem většinu spoluobčanů podobné věci nezajímají. Dokud bude fungovat princip chléb a hry, karavana pojede dál. Až dojde ke konci útesu a zřítí se, viníci se budou hledat všude možně, málokdo však začne u sebe.

Za mě, pane Kubáči, máte jako popularizátor racionálního pohledu na věci kolem nás velkou jednotku, jak říkával náš profesor matematiky. Snad bych Vám jen vytkl akcentování vyšší spotřeby pro všechny lidi na světě z minulého článku. Tudy cesta nevede.

26 Pavel Nedbal Pavel Nedbal | E-mail | 4. prosince 2019 v 13:41

Vážený pane doktore,
rád čtu Vaše příspěvky. Tento současný jsem doporučil manželce; to jsem neměl dělat, ona má schopnost okamžitě vidět prohřešky proti češtině (nějak se jí při byť i při jen bleskovém pohledu na stránku ty chyby zvýrazní). Tedy, odmítla číst.
Faktum: máte tamnebetyčné množství hrubek. Mě nevadí, jse o fakta. Ale prosím, mohl byste ty příspěvky dát někomu trochu zkorigovat, než je pustíte do aetheru?
Jinak za ně děkuji.
P.S. nemusíte zveřejňovat, určeno pro pouze Vás!

27 Víťa Víťa | 4. prosince 2019 v 15:43

díky za pěkně podané informace z mnoha oborů.
... proč ty úterky nejsou častěji :-)

28 Platypus Czokooftalmus Platypus Czokooftalmus | 4. prosince 2019 v 16:49

Tohle je reakce na posledni asi 2 roky vaseho blogu, ne pouze na tento prispevek.

Zacnu tim nejdulezitejsim - vidim, ze technicke znalosti tykajici se toho, jak veci funguji mate nastudovane lepe, nez vetsina technicky vzdelanych lidi, ktere znam. Gratuluji. Ted uz jen vice takovych, jako jste vy (nejlepe trochu mene konzervativnich - viz. dale).

Evropa ma sanci. Potrebuje se pouze zbavit idiotu, kteri chteji rozhodovat o vecech, o kterych vubec nic nevedi. Vetsinou si rikaji "aktivisti" a meli bychom je poslouchat pouze pokud prokazi, ze alespon trochu tusi o cem mluvi a jsou ochotni se o tom neco naucit.

Mame nejmene tri pouzitelne technologie, jak vyrabet vsechnu energii bez emisi.
1. Jadernou elektrarnu - levne, vyzkousene, blokovane lidmi, kteri nevedi, ze banan je radioaktivni a jejich vastni ukazovacek taky.
2. GMO - samokopirujici se, nevyzkousene, majici potencial vyrabet skladovatelna uhlovodikova paliva ze slunce, blokovane lidmi, kteri si mysli, ze geny jsou pouze v geneticky modifikovanych plodinach.
3. Solarni panely na miste, kde sviti kazdy den. Silene drahe, ale mozne. Sahara je politicky nepruchozi, takze zbyva stredni orbita. Se znovupouzitelnymi levnymi raketami (Ariane 6 je maly krok, ale spravnym smerem) to snad je dosazitelne. Blokovane nedostatkem vyvoje v oblasti raket, se kterym teprve nedavno po 50 letech zacala firma SpaceX.

Nicmene v zasade je nas problem pouze blbismus, vsechno ostatni z nej vychazi. Idioti pod vlajkou levice volaji, ze je nutne vypnout jaderne elektrarny a tim snizit emise CO2 (asi stavbou elektraren na hnede uhli hadam). Idioti pod vlajkou pravice volaji, ze je potreba zakazat transsexualum chodit na zachod, homosexualum existovat a zenam potraty (protoze r-strategie se tak osvedcila, ze?). A idioti pod vlajkou byrokracie se snazi znemoznit jakykoliv pokrok.

Pokud si myslite, ze druha cast predchoziho odstavce neni relevantni, zamyslete se prosim nad tim, odkud pochazi pokrok. Ano, od inteligentnich, kreativnich a vzdelanych lidi, kteri nemusi vymyslet, jak se vyhnout shozeni z baraku, nebo jak presne se zachazi s raminkem na saty ve vlastni deloze a misto toho se mohou venovat pokroku. Takze jenom toto snizi pocet takovych  lidi cca na polovinu.

Pokud se nam povede omezit blbismus, jsme v klidu. Pokud ne, obavam se, ze neni kam utect. Kazda vetsi zeme na svete ma svou vlastni kombinaci blbismu a nesvobody. A male zeme pokrok neutahnou i kdyby se nejaka svobodna a oprostena od vsech trech typu blbismu nasla.

A poradte mi prosim nekdo koho, ze to mam volit.

29 Jimmy Jimmy | 4. prosince 2019 v 19:01

Technická poznámka. Do Tibetu nejezdí přetlakový vlak, ale vlak kde je navíc vyvíječ kyslíku, který zvede procento kyslíku na cca 23% a případě potřeby pro konkrétní osobu ještě výše. Výsledek na lidské tělo je podobný, ale technické řešení je mnohem jednodužší.

viz např. https://www.chinatibettrain.com/oxygentrain.htm

30 petr-kubac petr-kubac | 4. prosince 2019 v 20:49

[26]: Na poznámky tohoto typu odpovídám vždy jednoznačně : Ústav pro jazyk český má určitě taky nějaký blog - jděte prosím studovat gramatické fenomény tam

[28]: Problémem dnešní doby je nedostatek zlaté střední cesty - "Volil jsi Losnu, nebo Mažňáka" a když člověk odpoví - implicitně je tím určeno vše ostatní Nebojíš se CO2 = Bojíš se teplejch a tak. Snažím se nespadnout do této kategorie, nicméně v oblasti sexuálních i všech ostatních menšin by mělo striktně platit, že co je "přes čáru" pro většinovou společnost je "přes čáru" i pro jakoukoliv menšinu - aktivisty této menšiny v to počítaje. A pak ještě něco málo zdravého rozumu. Příklad - transsexuálové už nejsou léčeni elektrošoky v odlehlé psychiatrické léčebně - za kteroužto toleranci se odměnili ničením ženského sportu "sportovkyněmi" s genotypem XY

31 metan metan | 4. prosince 2019 v 21:00
32 bunny bunny | 4. prosince 2019 v 21:26

Chtěl jsem napsat delší komentář, ale je to zbytečný. Je to jak Kubáč říká.

33 Platypus Czokooftalmus Platypus Czokooftalmus | 4. prosince 2019 v 21:56

[30]:: V zasade s vami souhlasim.

Zlata stredni cesta nemuze nikam zmizet, stejne jako treba cislo 7. Problem je, ze vetsina lidi uz nevidi stredni cestu jako moznost a maji pocit, ze jedina moznost jsou ruzne extremy.

V oblasti sexualnich i jinych mensin pe podle me delici cara mezi: "vnucuje ucast ostatnim" a "nevnucuje ucast ostatnim". Nekomu se libi blondynky, nekomu brunety, nekomu osoby stejneho pohlavi, nekdo zije od svyc peti let v nepohodli tela, o kterem ma pocit, ze do nej nepatri. Zakazovat temto lidem zit podle sebe a resit svuj problem (v pripade transexualu) povazuju za hloupe. Jak by bylo vam, kdyby vam prikazovali, (napriklad) ze sex smite provozovat jen v zavesu na lane pod nejmene 40m vysokym  mostem a vy byste se zaroven bal vysek. Nebo kdyby vam zakazovali krevni transfuzi (jehovisti).

Samozrejme jsou nejake limity, ale ty s tim moc nesouvisi - vzdyt o exhibicionisty, pedofily a znasilnovace se zajima policie i v pripade, ze jsou heterosexualni, cis-sexualni a ve vsech ostatnich pripadech vetsinovi.

Pro ne-sexualni mensiny podle me plati totez. Delej si co chces, ale nevnucuj to ostatnim. Nevybuchuj v autobuse, nenajizdej nakladakem do vanocnich trhu, nekrad autoradia, nestrilej z Tec-9 ve skole, z AR-15 v mesite, ani v redakci Charlie Hebdo, neprzni ministranty, proste neser.

Ke sportu se necitim byt opravnemn vyjadrovat, protoze vrcholovy sport mi prijde jako zpusob, jak se zmrzacit.

Nicmene mam pocit, ze ty sportovkyne s karyotypem 46,XY se tak narodily a maji jenom poskozeny gen SRY1. Jenomze vychodonemecke plavkyne braly tolik testosteronu, ze mely chlupy i na koulich bez ohledu na karyotyp 46,XX. A v okamziku, kdy zakazeme lidem s 46,XY zavodit, jako zeny, zbydoy tam lide 46,XX s mutaci nekde na X a muzskymi svaly. Tak zacneme testovat merny vykon svalu a vyrazovat tyhle lidi smerem do muzske kategorie. Pak vyradime lidi, kteri jsou treba 2 az 3 sigma od stredu sve gaussovky. Co udelame s muzi, kteri jsou stejne daleko od stredu sve gaussovky? kategorii superman? Pak nekoho napadne, ze zeny jsou typicky mensi a maji mensi plice a ze vetsi plice davaji unfair vyhodu. Pockama 15-20 let a budou tisice kategoii sportovcu a sportovci se budou zabyvat jenom tim, jak se posunout mezi kategoriemi. Jako dnes boxeri, kteri se dva dny pred zapasem cilene dehydruji, aby byli o nekolik kilo lehci. Zajiste to velmi pomuze jejich nefronum. A leceni rakoviny mocaku zaplati VZP.

Kompetitivni sport je vec, kterou nejde udelat dobre. A v zasade to podle me ani neni potreba. Vas fit v technologicke civilizaci nezmeni, jestli dokazete bezet dvacet metru rychlosti 10.0352 m/s, nebo 10.0363 m/s, kdyz okolo vas jede auto za autem rychlosti 37 m/s a zvladnou to delat 2000 kilometru v kuse.

34 PetrP PetrP | 4. prosince 2019 v 22:39

Velice obdivuji Vase znalosti hlavne ze sekce elektro. Nicmene s nekterymi clanky v teto sekci ne uplne souhlasim pripadne  mam navrh na drobne vylepseni. Bohuzel vetsina z nich ma uzavrene komentare a primy kontakt zde na webu jsem nenasel (a nebo jsem slepy?).

35 Ferrda Ferrda | E-mail | 5. prosince 2019 v 13:37

S dovolením trošku z historie - "jak jsem dělal technický rozvoj v obchodní firmě".
Když se diskutovalo o rozvoji, ve firmě, kde nejvyšší technikou byla váha, nepočítaje v to inventury a nebo třeba prosté balení zboží. Se dospělo k tomu, že napřed naplánujeme, kolik toho budeme potřebovat = "meziroční nárůst balení brambor například".
Aby bylo jasno, bavíme se o roce 1978 ! Balení brambor teprve začínalo, čárkový kód se u toho nepodílel.
Nuže naplánoval se takový nárůst balení, že přesahoval dodávky = nesmysl a já to na poradě hodil pod stůl jako krávovinu z GŘ v Praze. Nastal doslova proces ohromení nad mojí drzostí, ačkoliv to byla pravda.
Na tomto příkladu budiž uznáno, že mnohá "nadějná snaha o předvídavost je často na hraně klatby". Nebyl jsem sice exkomunikován z firmy, ale z dalších porad už ano.

V tomto smyslu fandím názorům pana Kubáče, jelikož jsou přínosem.
STK 1978 jako takové se teprve definovaly. a tak dále.
Kdyby v té době byly podobné informace dostupné, pak bych nemusel vyvíjet dopňky mezi váhy a tisk etiket, nebo problém, jak donutit obsluhu skladu, aby taky stroj na mytí podlah pokaždé než zůstane v koutě napřed vyčistili. Ano byl odkudsi z Austrálie, jako vy váhy Hobart a podobně.
Takže abych nějak shrnul, pokud jste začali až úplně jindy, a později, tak by bylo silně vhodné napřed si zjistit, jaká a proč jiná úroveň tehdy byla.
Snaha o rozvoj je podmíněna taky možností o tom někde srozumitelně promluvit.

36 Ferrda Ferrda | E-mail | 5. prosince 2019 v 16:03

http://www.ti.com/lit/ug/tidue95/tidue95.pdf
POZOR ! zde uvidíte nesmysl, který vymysleli a budou na to hodně tlačit.
jde o radar uvnitř auta, aby se dálkově vědělo, jestli se to má zachraňovat
Alias další ozařování s nevypočitatelnými důsledky
Omlouvám se, ale jinak to nebude možné ukázat
Havránek

37 Ferrda Ferrda | E-mail | 5. prosince 2019 v 17:02

pane doktore, omlouvám se za ten svůj komentář- asi bude lepší jej vynechat, aby nezaplevelil diskusi jinam-ale myslel jsem to k tématu trochu jako důkaz, děkuji za pochopení
Havránek

38 Petr Petr | E-mail | Web | 5. prosince 2019 v 20:00

Díky za blog, tyto informace (veškeré) jsou dnes velmi třeba, Vaše příspěvky taky přebíráme na náš web, tak to snad nevadí. Ať se Vás  a p. Kubáčové II. drží zdraví a elán...

39 Tomáš SK Tomáš SK | 6. prosince 2019 v 1:34

V prvom rade chcem poďakovať za vašu prácu na blogu, utorkové články si v priebehu týždňa vždy rád prečítam. Čítam aj staršie rubriky napr. "Vidlákovo Elektro, NeuroScie...". Takže vďaka za postoj zavesiť to na internet.

Áno, je zaujímavé ako sa mainstreamové média začínajú podobať tým z predchádzajúceho režimu. My na slovensku tu máme "Ideologickú úderku" SME, N-ko, Markízu a tie to teda dobre dávajú "do laty" a sloboda slova a sloboda mať vlastný názor sa nám začína pomaly  vytrácať, teda to začína byť trestné. Všetko to má svoju príčinu. A príčina tohoto stavu je tá, že nežijeme v demokracii a ani v kapitalizme. Pre seba som si tento systém/režim nazval "Peňažná-oligarchia", alebo dnešným jazykom "Monetárna-oligarchia". Teda o tom, čo bude, alebo nebude rozhodujú na západe tí ktorí "všetko" vlastnia, dnes hlavne korporácie a banky. Tieto sily na slovensku vytvorili prezidentku aj nové strany. Dôkazy sú. Plus sú v hre aj miestny oligarchovia, skupiny a firma ... nič nie je náhoda. Ak teda sa snažíte o zmenu  je potrebné s týmto počítať.

Za komunizmu mali svoje metódy ako udržať ľudí tam kde chceli a tento režim má tiež svoje metódy, len nie sú také hrubozrnné a zjavné. Napríklad hypotéka, inflácia (kvôli inflácii nenasporíš), TV, mizerné školstvo, nezdravá sexualita ...  

Avšak, vždy je tu cesta. Váš blog je skorej taký materialistický, ale nie je nič zlého na tom, keď sa názory a postoje opierajú o prírodné vedy a myseľ ktorá má snahu vidieť pravdu, nič lepšieho nemáme. Alebo máme ? Tým chcem povedať, že je tu jedna celá oblasť ľudského vedenia, ktorá môže zmeniť budúcnosť a o ktorej na tomto blogu nepíšete.  

Ešte na záver. Vy ako národ český keď vás môžem takto označiť, nie ste na tom až tak zle, ako niekedy na tomto blogu zaznieva. U vás je dobrým zvykom, že keď niekto z vás sa niečomu venuje/báda v nejakej oblasti, tak to keď príde čas takpovediac odovzdá spoločnosti, teda sa o to podelí. A tým tá spoločnosť sa niekam vedomostne posunie. Napríklad : Mnislav Zelený Atapana, Rudolf Krautschneider, Jaroslav Dušek a nakoniec aj tento blog.

40 StK StK | E-mail | Web | 7. prosince 2019 v 18:21

Pane doktore, velmi mě potěšilo to vaše spojení lékaře a technika. A taky, že pár set metrů od mne je malá oáza zdravého rozumu. Což není fráze. Je zajímavé, že blogy, které mají "nesprosté" publikum (to sprosté v zájmu své duševní hygieny vynechávám), jsou zaměřeny takto "konzervativně".
Informace si vybírám - jednak ne všechny mají hlavu a patu, jednak jsou často "paralení, tedy redundatní - i na svůj blog mám málo času, inu "prdůši" se touto vlastností prý vyznačují.  
Tak hodně zdaru!

Starý kocour z Ústavu

41 Atrey Atrey | E-mail | 8. prosince 2019 v 11:41

Zdravim Vas.
Napiste jim taky, ze jenom komunisti vsechno zakazujou.
Kde je peroxid na leptani tistaku, kde je aceton na vyrobu laku z kalafuny, kde jsou informace na caje z bylin a to bych mohl psat jeste dve hodiny.........
Zasrany Eurokomunisti

42 Schumacher Schumacher | 8. prosince 2019 v 12:12

Děkuju. Jako pramen živé vody. Radost číst o všem. Objevil před několika lety díky informaci z webu Rozpaky starého kocoura. Jste sousedé i duchem. Na každý nový článek se těším jako kluk na Vánoce. Co se týče kritického myšlení, ono nějak souvisí s bastlením. Nedá se okecat. Buď to funguje nebo nefunguje.
Není nás podobného spektra zájmů a názorů až tak málo. Jen jsme rozptýleni.
Škoda, že možnost komentářů je je  výjimečná.

43 Schumacher Schumacher | 8. prosince 2019 v 12:25

[33]:Ano. Zatém co nepatrná menšina soutěží o tisíciny vteřiny na hranici biologických limitů člověka,a věnuje se gladiátorským západům, přibývá hnijících neochotných i chodit. Na kočárech jsou voženi už i pětiletí. Budou voženi i maturanti? Neochotní nejen chodit, ale i myslet. Maturující nejen bez matematiky, ale beze všeho na čem, zatím, stále ještě stojí naše civilizace?

Tohle není nic jiného než důsledek relativního luxusu. Který relativně brzy skončí spolu se ztrátou schopnosti vyrábět užitečné zboží.

44 Lubomír Lubomír | E-mail | 9. prosince 2019 v 9:04

Moje babička říkala:"Doktoři jsou chytrý lidi a mají chytrý děti."
Zdravím a sděluji, že s Vámi ve věcech podstatných souhlasím

45 Pavel Pavel | 9. prosince 2019 v 13:09

Děkuji za váš blog.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama