close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

30 let blbé nálady.

12. listopadu 2019 v 5:28 | Petr |  Filosofování
Nedávno jsem četl zajímavý článek s tímto srováním : Prakticky pár let po roce 1918 byla První republika - světová průmyslová velmoc, 7. nejbohatší stát na světě, bohatší než Francie a Německo ( obě zničené válkou ). Dokonce 20 let po komunistickém převratu - v roce 1968 - vrcholila "zlatá šedesátá" - období ( relativní ) svobody a ( skutečné ) umělecké "kreativity" - šílenostem a vraždění bolševických 50. let navzdory.

Letos máme 30 let od ( údajného ) anti-komunistického převratu a nějaké vzepětí společnosti - nikde. Havlem vyhlášená "blbá nálada" trvá už od roku 1997 - a konce nevidět - spíše naopak. Cesty jsou rozbité ( více než za bolševika ). Kolegu - milovníka porevolučních vlád - ať už byly jakékoliv - s oblibou dráždím otázkou : "Dožiješ se, až "svaté ministerstvo", nebo "svatá EU" opraví dálnici D1 ?" Když sedím v ambulanci - nechávám babinám listovat 5 stránkovým seznamem léků, které mají "výpadek výroby" ( "jen" 150 přípravků z 5000, ale jsou to ty nejpoužívanější a za 60 z nich ani není žádná náhrada...) U toho vzpomínám jak máti vykládala o "VIP lékárně" za bolševika, což byla železná skříň s "nedostatkovými léky" pro "nemocné funkcionáře" - od které měl klíče jenom primář.... Společnost více nebo méně viditelně řídí společenská vrstva "nových papalášů", vzniklá rozkrádáním veřejných peněz, o jaké se "starým papalášům" - komunistického typu - s jejich vilami na Ořechovce, "medvědy" a Tuzexovými konty - nezdálo ani po nejdivočejší vodkové pitce v Moskvě. A tak dále a tak podobně....

Možná nyní - před velkými oslavami "převratu" je na čase popřemýšlet kam bychom se dostali, kdyby převrat nenastal a kam jsme se dostali, když převrat nastal.

Tedy otázka - co kdyby "převrat nenastal" je poměrně jednoduchá - máme dva státy - Severní Koreu a Čínu, které jsou moderní verze společností, kde "převrat nenastal" - lišící se jenom tím jakou míru "perestrojky" si tyto komunistické státy pustily do své společnosti. Tedy někde tam - na ose od opravdového teroru a hladu po "reálný socialismus" s divokým podnikáním, kde politika je 99,99% Číňanů úplě fuk - bychom se pohybovali. Problém je v tom, že už "sametová revoluce" naznačovala třetí směr vývoje. Komunistická věrchuška by vycítila spřízněnost se západními "pokrokovými intelektuály", takže bychom tu dnes měli "státní podníkání" - "se šmírovací prudou" jako v Číně a k tomu navíc "boj proti klimatu, boj proti letadlům, boj proti automobilům, boj proti masu a dětem" a vůbec boj proti všemu za co stojí žít a pracovat. K tomu by nám lidi jako Vasil Mohorita, Miloslav Štěpán nebo Marián Čalfa vykládali, že mizerné výsledky evropské ekonomiky jsou OK, protože "globální oteplování vyžaduje, abychom se uskromnili."

Jenomže převrat nastal a po 30 letech se zdá že "demokracie" nebo - nedej Bože - "liberální demokracie" má nějaké problémy projevující se nekonečnou "blbou náladou". Třeba současná (post)komunisitická věrchuška vycítila spřízněnost s "pokrokovými intelektuály" na Západě, takže tu máme euro-dotované ( = státní ) podnikání s nesmysly. Kolik "manažérů" v Praze žije jenom z plýtvání daňovými penězi ? Máme tady "šmírovací prudu" ba dokonce i boj proti letectví, automobilismu a z pohledu světové ekonomiky - mizeré ekonomické výsledky evropských států - které jsou OK, protože "globální oteplování vyžaduje, abychom se uskromnili". Naštěstí tady jsou ještě nějaké věci navíc :
  • Máme svobodu slova asi jako v notoricky známém Reaganovském vtipu : Američan říká : "Můžu přijít do Bílého domu a říct : Pane prezidente děláte to úplně špatně!" Rus říká : "Já můžu taky přijít do Kremlu a říct : Americký prezident to dělá úplně špatně!"... Tedy můžete veřejně kritizovat společenský (ne)řád, avšak jen ve stylu : "mírného pokroku v mezích zákona" - než vás Google, Twitter, Facebook nebo "údy" našeho laskavého státu "zakleknou".
  • Můžete před bolševickou euro-bahňačkou utéct kamkoliv, kde je situace ( kvůli "mezinárodní spřízněnosti pokrokových intelektuálů" ) stejná, nebo ještě horší.
Poslední výrazný rozdíl oproti "reálnému socialismu". Ten totiž měl svá hrůzná "aktivistická" 50. léta již za sebou. Proto lpěl na striktním rozdělení : "co je tajemníkovo - tajemníkovi, co je vidlákovo - vidlákovi". Ve společosti byla ostrá hranice mezi ideologickými "zlatými telaty" o kterých se nediskutovalo a mezi "zbytkem světa", kde mělo obyvatelstvo relativě volný prostor k existenci. Stejné to bylo i v oblasti "státního podnikání". Komunistický režim neměl peněz nazbyt, proto je vynakládal ( na dnešní dobu ) neobvykle racionálně. Proto se nám dodnes zachovaly sjízdné okresní silnice, mosty, přehrady, venkovské hasičárny, kulturáky a hospody, vysmívané paneláky, (o které začíná být znovu rvačka), fugující jatka, pekárny, mlýny, chemičky, ( které stály za "privatizaci" Babišovi ), hutě, ( které stály za "privatizaci" Chrenkovi ), doly, ( které stály za "privatizaci" Bakalovi ) , elekrárny ( které ČEZ opravil, odsířil a provozuje jako "rodinné stříbro" ). Naopak nikdy nevznikly předražené "tunelové stavby", dotovaná golfová hřiště, rozhledny v údolí, cyklostezky do nikam, pole zabraná "vilami" z provlhllého sádrokartonu, "logistická centra" skladující čínský šunt, nebo málo účinné leč silně dotované sluneční elektrárny...
Ostré dělení na "ideologickou" a "neideologickou" část společnosti bylo zcela univerzální - a skýtalo únik před ( tehdejší ) blbou náladou. Naopak smyslem existence "pokrokových aktivistů" dneška je "nedat plebsu úniku". Tím se dnešní "demokracie" vzdáleně podobá tehdejším 50. letům. Minus justiční vraždy a gulagy, na které už jsou dnešní bolševici příliš líní a zbabělí.... Měli jste v poslední době vepřo-knedlo-zelo ? Prděli jste po něm blaženě ? Jak jste mohli !! Víte kolik jste vyprodukovali skleníkového methanu !? Víte o kolik se tím přiblížil "konec světa" !? Víte co by na to řekla Greta Thurnbergová !? Ani šťourátka do ucha, ani igelitky v sámošce, ani ojetina koupená od souseda - nic nesmí zůstat ušetřeno, aby si plebs nemyslel, že před "převýchovou", "pokrokem" ( a blbou náladou ) tentokrát někam uteče.

Nejsem si jistý jestli obvyklá rada "kašlete na ně a žijte si svůj život" povede k lepšímu. Hrozí totiž, že současný prohnilý systém svým salámovým aktivismem pronike úplně všude, že nakonec i na vepřo-knedlo-zelo od manželky ( kvůli vepřovému masu a oteplování z prdění ) bude nějaká povolenka. Takže z jisté opatrnosti doporučuju opačný postup - seberte veškerou odvahu a řeknětě debilům, že jsou debili. Osobně a zejména u voleb, dokud si vrchnost na ně ještě hraje. Protože dnešní vrchnost to je stále ta stará, bolševická vrchnost, vkusně namaskovaná. Jen kabelky a Channel 5 už nekupují v Tuzexu ale za "diety" na cestách pro rozkazy do Belína a Bruselu.
 

36 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama