close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Darwinismus, parohy a smysl Quality managementu.

12. září 2011 v 5:31 | Petr |  Svět okolo
Zavádění norem typu ISO9000 do tak složité oblasti jako je zdravotnictví samomřejmě vede ke dvěma věcem. Plýtvání penězi a nenápadný ale nebezpečný přesun těžiště zdravotnictví od vzdělání a osobní zodpovědnosti k bezmyšlenkovitému plnění instrukcí "co na ně bylo školení".
Mimo těchto smutných, jsou i veselé aspekty. Například Vám ISO může vydělat na milenku, nebo připravit zábavné dopoledne.
Smyslem ISO 9000 je však zvýšit kvalitu procesů, samotné IS0 normy tvrdí, že toho dosahují vyloučením nahodilostí z "Výrobního procesu", což je omyl, abychom zjistili jak normy IS09000 zvyšují kvalitu musíme se vrátit zpět k samotnému Charlesi Darwinovi.

Princip darvinismu spočívá v nadprodukci potomstva, ve kterém každý jedinec se poněkud liší od sourozenců (proto máme dědičnost a pohlavní rozmnožování). Druhou částí evoluce je soutěž mezi organismy a přežití (zplození potomstva) těmi nejlépe přizpůsobenými.
Probííhá-li evoluce tímto způsobem dosáhne po jisté době lokálního optima a všichni další jedinci daného druhu se svými vlastnostmi pohybují kolem tohoto optima. Co v takovém případě slouží jako kritérium přirozenéh výběru ? Často se stane že u téměř optimálních živočichů se stane rozhodujícím znakem něco souvisejícího s pohlavním rozmnožováním a výběrem partnera. Sami to známe - vlasy, prsa, zadky, nohy - úchvatné že? U některých živočišných druhů se kritériem pohalvního výběru stanou znaky bizardní - ocasy u pávů, parohy u jelenů. Zdatný paroháč svou ozdobou laňce říká " vem si mne, protože jsem tak zdravý a silný, že i s touto blbostí na hlavě jsem schopen přežít v lese"....

Stejně tak ISO - jakákoliv výroba, nebo jiný proces v ekonomice probíhá dnes po 300 letech průmyslové revoluce, racionalizace a automatizace téměř optimálně (i bez ISO) - chlubení se normou ISO 9000 nám neříká "DÍKY ISO 9000 vyrábíme tak kvalitně" ale naopak "jsme tak dobří, že NAVZDORY ISO 9000 vůbec něco produkujeme". Samozřejmě že se stane, že některá firma je slabá a proces ISO akreditace jí položí - to je ta Darwinsitická oběť - jelen co se parohy zapletl do křoví - a to je skutečný mechanismus ISO.
Orámované certifikáty v kanceláři šéfa tedy jsou něco jako jelení parohy, nebo paví ocasy. Jen je trochu děsivé si představit další vývoj této "evoluce" - budou se parohy zvětšovat nade všechny meze, nebo budou muset v civilizovaném světě nastoupit procesy, které povedou k radikálním změnám, po kterých bude opravdu všechno jinak ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Carl Carl | 13. září 2011 v 20:26

Ještě jsem neslyšel o tom, že by proces akreditace nějakou firmu položil....

2 SPECZ SPECZ | E-mail | 29. ledna 2013 v 13:00

Trochu mi to připomíná jednu hlášku o zavádění systému SAP:
Zavedení systému SAP je ultimativní test odolnosti firmy. Firma, která přežije zavedení SAPu, přežije už téměř cokoliv.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama