close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 47. Fetujeme vědecky 4.

25. června 2015 v 5:16 | Petr |  Chemie pro šílence
Minule u kokainu jsme zapoměli zmínit, že Coca-Cola - vznikla v roce 1886 a do roku 1888 obsahovala nejenom kokain ale i alkohol, neb se původě používal vinný základ a listy koky. Za domácí úkol pak dávám promyslet zda se vůbec prodávají nějaké nápoje, které nemají drogový potenciál ( ano ale jsou v menšině ).

Už čvtrvou lekci fetujeme podle zásad chemie a stále jsme se nedostali k tomu, co i nejubožejší "smažka" ví hned na začátku - a to že drogy jsou v principu dvojího ( možná trojího ) druhu. Tedy drogy tlumící - například heroin a částečně i marihuana - způsbují, že zfetovanec je "tak nějak uzavřen do sebe" a je happy a v euforii - dokud nenarazí na realitu feťáckého života. Druhá skupina jsou drogy stimulační - při nich máte obrovskou energii pocit geniality, schopnost řídit zeměkouli ( to mají někteří i bez drog ) a tak. Třetí svérázná skupina jsou drogy halucinogenní, kde drogovému rauši dominují divoké představy z porušení koordinace mezi jednotlivými částmi mozku.

ERGO kokain je droga téměř čistě stimulační, ale pro naše podmínky příliš drahá. Proto jsme my češi oprášili znalostí meziválečných něměckých chemiků a od 60 let mohutně vyrábíme metamfetamin, alias pervitin. Feťáci by asi rozeznali spoustu rozdílů, ale pervitin z chemického hlediska se velice podobá kokainu - to jest stimulační droga, jejíž hlavní účinek spočívá v blokádě odbourávání serotoninu a dopaminu v mozku - čím falešně zvyšuje jejich hladiny - díky tomu se feťák cítí "nesmírně happy".

V případě kokainu - lépe řečeno jeho sodné soli známé pod jménem CRACK se říká, že účinek je nesmírně krátkodobý a připomíná "orgasmus celého těla". Pervitin má účinek o mnoho delší a dominuje mu nezměrná energie, a pocit geniality a omnipotence. Slovenský zpěvák Richard Müller kdysi prohlásil - celé album jsem složil za 3 hodiny a "nepýtajte sa ma ako !!!" Abyste si nemysleli ze budete opravdu bůhví jak geniální - genialita po pervitinu je spíše vnitřní iluze, protože kdysi jsem četl podrobné instrukce jak se má tato droga užívat, kde zkušený pervitinista prohlašoval "než si šňupnete - dejte si do kapsy kapesník, protože potom vám poteče z nosu, a ač si budete připadat geniální - nikdy nevymyslíte, kde byste kapesníky měli hledat !!"


Dostáváme se k chemii : Čistě jenom abyste mohli potrénovat mozek tak tu máme něco jako soutěž typu "hledej 10 rozdílů" Ergo nahoře je Noradrenalin.


Jeho bratr Adrenalin.

Dopamin

A bratranec Dopamin.


Zlý nevlastní bratranec Amfetamin - když se podíváte na vzoreček - je vám jasné, že jediný rozdíl jsou chybějící OH skupiny - což činí molekulu více nepolární - lépe rozpustnou v tucích a bezvodá frakce mozku je ze 3/4 tuk. Proto Amfetamin proniká lépe z krve do mozku a taky se v něm drží daleko déle než jeho přirození "bratranci".


Amfetamin se nedá amatérsky vyrábět, proto se jako droga rozšířil příbuzný "socka" alias Metamphetamin / Pervitin. Rozdíl je ve dvou methylových skupinách -CH3 navíc - ty ještě zvětšují rozpustnost drogy v mozkové tkáni a prodlužují její odbourávání - což má za následek poměkud jinak subjektivně prožívaný "rauš".


Toto je "tatinek efedrin" - surovina pro výrobu pervitinu, kterou vám ochotně prodají v každé lékárně v neomezeném množství neb u nás se považuje za "zásadní molekulu" pro léčbu chřipky a nachlazení. Když porovnáte dva vzorečky je vám jasné, že v domácí "varně" se stačí zbavit OH skupiny, která "vyčnívá" a zvyšuje polaritu molekuly. Jen tak nepatrný rozdíl je mezi "kapkami proti nachlazení" a drogou, za jejíž držení si pro vás přijdou naše "laskavé orgány" činné v trestním řízení. Mohli bychom probrat i postup, kterým se to "OH" odstraní, ale náš pes má před výstavou, takže paní Kubáčová by asi nebyla ráda, kdyby si i pro mně taky přišly nějaké "laskavé orgány".

Doufám, že dneska jste opět pochopili, že existuje nejenom "tranzistorová násobilka", ale i chemická násobilka, a doufám, že moje psychopatické "všechno se vším tak nějak souvisí" dneska dostalo lehký faktický základ. Mohli bychom dneska probrat daleko více, protože Pervitin to je hit, ale z hledání obrázků všech vzorečků jsem už poněkud unaven, takže směle do příštího dílu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dalík Dalík | 29. června 2015 v 19:18

Tak, a protože toto téma zjevně není tak populární, jako loď plná utečenců, cítím povinnost položit alespoň jeden komentář, tedy dotaz.

Adrenalin má volnou vazbu.  Znamená to, že je to iont?

2 petr-kubac petr-kubac | 1. července 2015 v 8:21

[1]: Nikoliv - ta "čárečka" na pravém konci je zhovadilost "zkráceného zápisu" - chemikům se tam nechce psát koncové CH3, které tam ve skutečnosti je

3 Dalik Dalik | 1. července 2015 v 20:28

Aha, jo, no, dává to smysl, ale laika to hned nenapadne, děkuji.

4 Luboš Luboš | 31. července 2015 v 14:38

Kokain je hydrochlorid latky, jehož volná báze se nazívá Crack.

5 Haluz Haluz | E-mail | 14. října 2015 v 23:05

V chemii vidím že se vyznáte, nebojte nechci návod na výrobu, nepotřebuji ho, perník sme vařili já měl 13 kámoš 15 :). Po chemické stránce perníku téměř nerozumím, tak bych potřeboval poradit, dá se vyrobit něco téměř nerozeznatelného od pervitinu, krom síly účinku ? V poslední době se v celé čr objevuje krystalický "pervitin" který vypadá, mnohdy i zapáchá jako klasická destilka, tedy uvařený destilační metodou, zkrátka průhledný krystal. Háček ovšem je v síle, tedy je slabší, nedrží vás dva dny, ale stěží přes noc... Co dělá u pervitinu jeho sílu ?? Pokud to teda vůbec je perník, od doby rozšíření vietnamců, a přílivem syntetických náhražek už absolutně netuším co se to vlastně na ulici prodává. JEstli víte odpověď na můj dotaz dost by ste mi pomoh, můžete mi odepsat cokoli, garantuji že to nezneužiji jen si tím utvořím konečně nějaký závěr v přesvědčení. Jo a další dotaz zní: Dá se uměle vytvořit, serotonin, dopamin nebo adrenalin ?? Chápu správně že stimulanty právě vyvolávají nadměrné vyplavování těchto látek v mozku ? Zajímá mě to proto zda by nebylo jednodušší si shánět přímo ty látky než drogy které ty látky uvolňují v mozku. mějte se

6 petr-kubac petr-kubac | 15. října 2015 v 8:58

[5]: Myslím, že vám klidně můžu odpovědět veřejně - především - "feťáky" asi zatím nemáte dočtené, nebo mě čtete nepozorně, protože odpovědi na obě otázky se zde dají najít.

1. Dopamin, Adrenalin Serotonin - důvody proč přirozené hormony/neurotransmitery nemají drogový potenciál je v tom, že při jakémkoliv podání ( i injekčním ) extrémně obtížně pronikají do mozku, a navíc v mozku si organismus jejich hladiny bedlivě hlídá a drží je co nejblíže nule - takže veškeré tyto látky se vyrábějí, ale jako drogy nefungují.

2. Pervitin a jeho náhražky - po přečtení příštího
http://petr-kubac.blog.cz/1507/chemie-pro-silence-48-fetujeme-vedecky-5
článku se dozvíte, že na amfetaminové jádro se dají "navěsit" další funkční skupiny, methylyly, aminoskupiny, a že všechny ty molekuly budou "tak trochu" jako pervitin, takže posuzovat, co kokrétně obsahuje "bílý prášek" který se vyskytuje ve vašem okolí - je nad mé možnosti.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama