close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Počítače nebudou !!!

9. května 2017 v 5:45 | Petr |  Počítače etc...
Stálí čtenářové si jistě všimli jedné z mých úchylek - pokud inženýři jdou ve stopách matičky přírody - mám neodvratný pocit, že činí dobře. Pokud nejdou ve stopách matičky přírody mám neodvratný pocit, že dělají špatně. Příklad : každé zvířátko má svůj mozek. Nemáme nikde "remote desktop" zvířátko, které po selhání spojení "s úlem" padne na zem a v nehybnosti čeká na smrt. Třeba u "sociálního hmyzu", když zamáčkneme včelí nebo mravenčí královnu - mravenečci ani včelky neztuhnou v katatonii, ale každý řízen vlastním autonomním mozkem pracuje dále a někteří "specialisti z hnízda" dokonce začnou okamžitě dělat na tom, aby z vajíček ještě nakladených už zašlápnutou královnou se vylíhla královna nová. Žejo ?

No a pak tady máme opačný přístup. Současná technická civizace je plná "serverů" které pracují a "klientů" kteří bez serveru jsou k ničemu. Tak třeba když někde ve státní správě vypukne korupční skandál ( PSSSSST !!! ) - borci s máslem na hlavě servery vypnou a pak nám třeba nefungují "elektronické recepty" nebo "open-card". Osobně čekám na selhání vypnutí "útok ruských hackerů" na systém Elektronické Evidence Tržeb. To bude legrace až babiny z dědiny nekoupí ani housku. Tento typ průserů je sice nepříjemný, ale není to nic s čím by nebyly ( i u nás ) rozsáhlé zkušenosti - až Babiš dobuduje socialismus / fašismus venezuelského typu budeme rohlíky nakupovat v dlóóóuhých frontách nebo přes rozbitou výlohu baseballovou pálkou jako ve Venezuele - žádný problém.... Co mně hněte doopravdy je, že systém klient / server vede k mizení kvalitních a výkonných počítačů, které si prostě koupíte, nainstalujete si na něj jaký software chcete, provozujete jej jak sami uznáte za vhodné a nikdo vám do toho nekecá. Nad takovým hardwarem se totiž v rámci všeobecného lhaní a všudypřítomné cenzury ochrany občanů EU stahují temná mračna a je na čase se o tom zmínit "na plnou hubu" :

Tedy firma Microsoft po sérii naprosto tragických "nadstaveb" nad MS-DOSem jménem Windows 1 .... 2 .... 3.0 .... 3.1 .... 3.11 .... 95 .... 98 ..... Millenium edition. Se rozhodla udělat "opravdový operační systém". Tak vytáhli někde z disket, co jim zbylo za nehty ještě když IBM slibovali, že spolu vyvinou OS/2 a začali vyvíjet vlastní OS - překládej jako "Opravdový Systém" - což byly Windows NT, které prošly verzemi 3 ... 3.5 ( strašné - nebyl hardware, který by je udržel v chodu ) pak verze 4.0 ( značně lepší ) Windows 2000 - dodnes používaná stabilní "technologická platforma".

A pak přišel jejich majstrštyk - Windows XP - které sami dodnes nepřekonali. Jenomže tím se zákon klesajícího marginálního užitku, který říká "od jisté meze jsou dalši vylepšení k horšímu" naplnil. Navzdory křiku manažérů, dyzajnérů, marketérů a dalších "galakticky důležitých" osobností totiž nelze vyrobit lepší sekeru než tu, kterou v Americe dělá rodinné s.r.o.čko beze změny už od dob Války Severu proti Jihu. Takže s Microsoftem to vzalo obrat dolů Windows Wista - tragédie. Windows 7 - tragédie přeložená lepším kompilátorem. Windows 8 - tragédie pro puboše co stejně radějí "paří na smartfounu" WIN 8.1 - totéž s dolepeným "tlačítkem start". A nakonec "finis coronat opus" - Windows 10, nad kterými uznale pokyvovali i frikulíní, co se chodí flákat do kavárny s i-Výrobky od firmy Apple.

Když vezmeme tu analogii se sekerou - tak je to jasné. Sekeru lidi postupně měnili a vyvíjeli od doby kamenné a právě v době americké války Severu proti Jihu došli k tomu, že další změny jsou k horšímu - možná se někde dočtete o sekeře s WIFI a dotykovým displejem, ale sekání s ní bude horší, nebo nejlépe stejné jako bez těchto vymožeností. Stejně tak Microsoft - vyrobil dokonalý nástroj - tak měl se změnami k horšímu přestat a postupně se přetransformovat v to Americké s.r.o.čko které každý chválí za tradiční výrobu skvělého produktu.

Problémeček tohoto přístupu v počítačovém světě je, že Microsoft současnosti je asi větší a asi i výnosnější než jaký by byl kdyby jednal takto racionálně. Takže jak postupovat dále, když vaše produkty už neodvratně budou jen horší a horší - Windows Metro a Microsoft Ribbon - budiž nám příkladem. Navíc v době kdy za chybu může přijít trest v podobě útěku uživatelů z PC platformy pryč k tabletům, smartfounům, netbookům, phabletům a kdoví jak se všechen ten šmejd s neustále rozbitým displejem jmenuje.

No jasně - je tu cesta - vnutit uživatelům svůj produkt nedobrovolně. Tedy "nejmodernější" Windows 10 byly oznámeny, "jakože už tady s námi budou navěky". Místo uvádění nových verzí, poslouchání kritiky jak je nový operační systém k ničemu, pak vydávání "service packů" když jsou "systémové problémy" moc velké, vymýšlení marketingových fint nejen proti konkurenci, ale i proti vlastním zákazníkům, kteří nechtějí starý ( a lepší ) software vyměnit za nový ( a horší ). Prostě uděláte jednoduchou fintu. Namluvíte uživatelům, že systém udržíte "vždy aktuální" pomocí centrálně šířených aktualizací. Takže ráno sednete k PC a budete hledat tu "malinkatou ikonku" na kterou jste vždycky klikali - a ona tam nebude neboť nějaký manažer z Bangalóre usoudil, že nezapadá do směřování korporátní strategie. Už jsem psal mnohokrát jaké to bude - nelíbí se vám nedodělaný a nestabilní program verze 6.0, který přinesly automatické aktualizace - kde najdete program veze 5.8, který vám vyhovoval lépe ? Odpověď je jednoduchá : najdete jej v ...........
Ale proč se rozčiluju - tohle už není můj boj. Už od doby zavedení Microsoft Ribbon, doma i v práci sedím pouze u softwaru profesionální kvality, což je Open Office, Opera, KiCad, Simetrix, Windows XP a Linuxy dle mé vlastní volby. Jenomže drobný důvod se rozčilovat tu je. Centrální aktualizace, které se uživatele na nic neptají totiž svádějí k dalším "optimalizacím". Jak třeba uživatel pozná co se počítá na lokálním počítači a co se počítá "v cloudu". Takže třeba Microsoft Office od jisté verze vlastně ani neexistuje - pouze zaplacené právo připojit se "vzdálenou plochou" k Wordu, Excelu a dalším postrachům sekretářek na Microsoftím serveru. Je to tak ?

Takže co potom brání "výrobci výpočetní techniky" místo plnohodnotného počítače udělat jen "terminálové PC" které na velmi slabém hardwaru jen zobrazuje běh programu "v cloudu" a ještě to obalit kecy o "extrémně dlouhé výdrži baterie". Pak se snadno může stát že někdo ( Mohamedáni, Ministerstvo pravdy a lásky, Komise Evropské unie, politbyro Komunistické strany Číny nebo řada dalších ) "šlápnou včelí královně na hlavičku" a na rozdíl od včelek, které mají vlastí mozek - my najednou budeme mít megatuny "elektroodpadu s doopravdy dlouhou výdrží baterie".

Pokud jste pesimisti, co se jen tak s někým neshodnou ( jako já ) - připravujte se psychicky nejenom na únik z oblasti "korporátního softwaru" - tam Linuxy, Open Office a celé Open Source hnutí fungují zcela skvěle, ale začněte si pomalu pohrávat s myšlenkou jak se ( Imánovi z "ministerstva pro genderovou equalitu diverzitu equalitu" navzdory ) dostat k nějakému nezkriplenému a "necenzurovanému" hardwaru. Třeba jednoho dne objevíme nový smysl Raspberry Pi nebo budeme děkovat Rusákům, že nehodili flitnu do žita a dodnes vyrábejí "электро-вычислительные машины" Elbrus.

Poznámka při druhém čtení : když na to tak vzpomínám ani nedostupnost slušného hardwaru není nic nového - v roce 1992 jsem mé drahé máti imputoval myšlenku koupit do ordinace tehdy astronomicky výkonný počítač AMD 386DX / 40MHz / 8 kilobyte chache / 4 megabyte RAM / 80 Megabyte Hard disk - a na ten jsme čekali půl roku než jeho dovoz " na divoký východ" dovolila americká komise pro "strategické technologie" COCOM - takže vlastně - další článek o ničem ....
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama