close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Průmysl 4.0: ve sweatshopech se nemohou dočkat !!!

16. května 2017 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Nemohu si odpustit vtip na úvod : Vnuk Henryho Forda I. Henry Ford II. začal v 70. letech robotizovat rodinnou automobilku a přitom se ironicky ptal odborových předáků: "Už se byli moji roboti přihlásit u vás v odborech ?" Šéf odborů nehnul ani brvou a prohlásil : "Nebojte oni přijdou jen co si od vás koupí auto !" Takže máme dnes na pořadu otázku "Průmyslu verze 4.0" neboli "Čtvrtou průmyslovou revoluci".

Podle technooptimistů bude čtvrtá průmyslová revoluce znamenat "konečné osvobození člověka" od protivné práce. Veškerou rutinní činnost budou dělat roboti. Mimo robotické továrny typu Zero-One bude všude ( mezi lidmi ) bujet "vzdělanostní společnost", kterou povede "kreativní třída" což mají být učitelé, umělci, poradci, architekti, designéři, vývojáři apod. a všichni tito veleduchové budoucnosti mají pracovat s "chytrými technologiemi" v "chytrých městech" a veškeré výrobky se budou vyrábět 3D tiskem a aby se vzdělaní kreativci nemuseli zabývat staromódní otázkou jak plody své kreativity přinutit fungovat - uvnitř tím budopu hýbat nanotechnologicky vyrobené procesorově-motorické částice známé pod pojmem "smart dust".

Když už jsme u toho "chytrého prachu" - už ve školce mě štval spolužák který tvrdil, že všechno dělají trpaslíci - koly od auta točí trpaslíci, věci vyrábějí trpaslící, oběd vaří trpaslící. Dodnes jsem nepostřehl "konceptuální rozdíl" mezi "chytrým prachem" a trpaslíky. Mimochodem ví "kreativní třída" o tom, že ona sama je nejvíce ohrožena důsledky technického pokroku alias - "moravcova paradoxu" ?

Můžeme tušit, že čtvrtá průmyslová revoluce už začala - práce pro dělnictvo je stále méně, a pokud je, pak je to něco s nějakou "smart" technologií jako třeba volat telefónem v callcentru. Jinak kam se podíváte všude roboti - auta vyrábějí roboti, elektroniku vyrábějí roboti..... A dále ? Nábytek vyrábějí ( pro Ikeu ) Poláci, oblečení šijou Asiati, domy stavějí Ukrajinci - tedy né roboti - lidi !! Možná bych to měl "kreativní třídě" vysvětlit poněkud tvrději - že vy nic neděláte, protože nic neumíte ( a naopak ) - neznamená, že tohle je běžná norma pro celý svět. Bohužel v rámci lhaní a odcizení od reality se může zdát, že převážnou většinu zboží vyrábějí v Zero-One roboti. Nebo možná je frikulínům nepříjemná představa, že všechno co mají na sobě a kolem sebe se zrodilo v potu tváře za hrozných podmínek a za mizerný plat někde v nedohledné jihovýchodni Asii.
OK - zbývá tedy probrat jak to je s "Průmyslem 4.0" doopravdy. Proberme každého robota, kterého kde uvidíme.
  • Automobilová výroba - už úvodní vtip naznačuje, že automobilky jsou robotizované už dávno - na tom se nemá co změnit, protože vše včetně konstrukce auta je přizpůsobeno robotické výrobě
  • Polovodiče - komunistická "Tesla Rožnov" se od dnešních Fabů lišilla převážně tím, že křemikově wafery se od operace k operaci vozily na vozíku. Dneska totéž dělají vozíky samohybné robotizované, ale všechny operace na křemíku dělaly stroje tehdy jako dnes. ( Kvalitu komunistických polovodičů prosím dnes neřešme )
  • Elektrotechnická výroba na "makroskopické" úrovni. Tedy výroba skutečného výrobku z čipů : SMD součástky osazuje robot, ale už konektory pájí člověk, větší celky montuje člověk - nelidsky dřený Číňan v Shen-Zenu. Foxcon - po sérii sebevražd zoufalých dělníků neustále slibuje robotizaci a - zatím nic. Přesněji místo do robotů investují do dalších a dalších detektorů kovů, mříží a sítí, aby pro i-Otroky nebylo tak snadné se zabít.
  • Hromadná výroba čehokoliv - balení piva do flašek, mlíka do krabic, výroba cihel, pečení chleba, cokoliv tohoto typu - je mechanizované už od 60. let na principu relátek a koncových spínačů "když bedna narazí na spínač pohni pákou, ktera ji šoupne na vedlejší dopravní pás....."
  • Textilní průmysl - má dvě větve předení + tkaní - mechanizované od konce 19. století. Naopak stříhání a šití - je z hlediska "moravcova pradoxu" obtížné a bude doménou lidí ještě dlouho. ( Nepočítáte šicí stroj za formu robotizace že ne ? )
  • Výroba bot - firma Addidas před lety slibovala vrátit výrobu zpět do Evropy v plně robotizované továrně- třeba se jim to zdaří ale jiný příklad - z hodinářství - může naznačovat, že u bot a dalšího zboží lidé tak snadno nezkousnou robotickou výrobu jako u aut a integrovaných obvodů.
  • Hodinářství - je myslím nejzajímavější příklad nečekané robotizace. Je známo že v 80. letech "digitálky" a hodinky "quartz" vyráběné automatizovaně technologií elektrotechnického průmyslu málem zabily tradiční hodinářský průmysl všude na světě a zejména v drahém Švýcarsku. Švýcary zachránil koncern SWATCH, který výrobou quartzových hodinek vydělal tolik, že koupil převážnou většinu samostatně se tvářících značek vyrábějících mechanické hodinky. Nedávno se pokusil "vrátit ke kořenům" a přišel s hodinkami "Sistem 51" - mechanickými hodinkami, které nemontuje hodinář, ale kompletně vyrábí i montuje robotická linka bez doteku lidské ruky. A tady patrně narazil na zmínéněné limity robotizace, které nás budou pronásledovat dokud "roboti nebudou jako lidi" s 220 kostmi a 600 svaly. Firma hodinky které mají jenom 51 součástek ( jako původní quartzové Swatchky ) vychvaluje do nebes. Znalci hodinek se ale tváří chladně ve stylu: "jdou - a to je jejich jediné pozitivum...."

Čímž se dostáváme k limitům hromadné výroby - roboty, nebo i-Otroky : Proč Princ Charles chodí ve 40 let starých ručně šitých botách, když je může zahodit a koupit si milióny luxusně se tvářících ( avšak uboze vyrobených ) křusek, kterých je v každém shopping parku plno až po střechu ? Co by zbylo z "konzumních bot" po 40 letech ( občasného ) nošení ? Proč si znalci automobilů stěžují na "koncernová auta" jedno jako druhé ? Až průmyslová revoluce 4.0 opravdu propukne - bude to teprve záplava "koncernového zboží" bez chutě a zápachu.

Příčina proč průmyslová revoluce 4.0 zatím nepropukla a za současného sociálního složení světa ani nepropukne by se dala vysvětlit historkou mého otce, který byl ( jako obchodník s transformátorovým plechem ) na Sovětské verzi strojírenského veletrhu v Moskvě. Nějaký ruský strojírenský papaláš tam dlouho okukoval pra-roboty z výzkumáku v Prešově a pak řekl : "K čemu robot ? Děvuška - za 120 rublů hrubého měsíčně je lepší nežli robot". A o tom to je. Průmyslovou revoluci 4.0 neodstartují techno-roztoužení "kreativní" frikulíni v Evropě, ale dcery dělnic z dnešních sweatshopů v Asii - až řeknou "nebudu dřít jako matka".

Ba dokonce není vyloučeno, že vývoj půjde stranou dnešní cesty - třeba se globální ekonomika zhroutí a místo desítek bot "samorozpadávacího typu" vyrobených asijským robotem ( kovového nebo bílkovinného typu ) - budou zase šité "pohorky Poprad", ve kterých chodím od roku 1986 dodnes. Osobně totiž v "hospodářském růstu" založeném na metodě stále rychlejší výroby a prodeje šmejdu - nevidím žádnou cestu vpřed.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama